Ναι ή όχι στη ζώνη κοιλίας για τη θεραπεία της κήλης;

Facebooktwitterpinterest

Πολλοί ασθενείς που με επισκέπτονται έχουν την απορία αν πραγματικά χρειάζεται επέμβαση για την διόρθωση της κήλης ή εάν μπορούν να την αντιμετωπίσουν με απλούστερους τρόπους όπως το να φορούν ζώνη κοιλίας.

Θα πρέπει οι ασθενείς με βουβωνοκήλη να γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν την άμεση διόρθρωση και αποκατάσταση της κήλης, γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να προληφθεί μία όχι συχνή αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή, η περίσφιξη του εντέρου.

Περίσφιξη μπορεί να προκληθεί όταν μία έλικα εντέρου εγκλωβισθεί μέσα στην κήλη και διαταραχθεί η αιμάτωσή της, οπότε το τοίχωμα του εντέρου μπορεί να νεκρωθεί. Εκτός από την πρόληψη αυτής της σχετικά σπάνιας επιπλοκής, η άμεση και σωστή αποκατάσταση της κήλης μπορεί να ανακουφήσει επίσης από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πόνος, δυσφορία και περιορισμός της κινητικότητας, που πολλοί ασθενείς συχνά αισθάνονται.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που η επέμβαση δε χρειάζεται να γίνει άμεσα, αλλά υπάρχει ο χρόνος να προγραμματιστεί σε εύθετο χρονικό διάστημα ή και να αναβληθεί επί μακρόν όταν βέβαια συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες, τις οποίες μόνο ένας ειδικός μπορεί να καθορίσει. Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι κήλες με την πάροδο του χρόνο σε ασθενείς με φυσιολογική δραστηριότητα και κινητικότητα, άτομα δηλαδή που είναι ενεργά και δραστήρια, θα μεγαλώσουν και θα επιδεινωθούν.

Τα μυϊκά τοιχώματα διατείνονται περισσότερο και το χάσμα (το άνοιγμα με απλά λόγια) της κήλης μεγαλώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα ιστού (εντέρου ή λίπους ή και άλλου ενδοκοιλιακού οργάνου) να εξέρχεται από την κοιλιά, και ο κίνδυνος κάποιας επιπλοκής να αυξάνεται, όπως αυξάνεται ο πόνος και η δυσφορία των ασθενών.

Εφόσον υπάρχει υποψία για την ύπαρξη κήλης θα πρέπει να απευθυνθείται σε ειδικό χειρουργό. Πολλοί ασθενείς προσπαθούν αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα και συνηθίζουν να φορούν ζώνες κοιλίας ή άλλους κηλεπιδέσμους που προμηθεύονται από φαρμακεία. Αυτό αποτελεί εντελώς λάθος πρακτική και όχι μόνο δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια αλλά αντίθετα μπορεί να κάνει επιβαρύνει ή να προκαλέσει προβλήματα.

Το χάσμα δεν κλείνει με τη ζώνη γιατί βρίσκεται βαθύτερα στα τοιχώματα της κοιλίας, ενώ η αιμάτωση του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από την πίεση που ασκεί η ζώνη. Τέλος, η μακροχρόνια χρήση κηλεπιδέσμου συβάλλει στην δημιουργία συμφύσεων με αποτελέσμα να δυσκολεύει την επέμβαση αποκατάστασης όποτε αυτή πραγματοποιηθεί. Η χρήση ζώνης πιθανόν να έχει μία κάποια ένδειξη μετεγχειρητικά και σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τα μόνα συντηρητικά μέσα που έχουν πραγματική αξία τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά είναι η αποφυγή άρσης βάρους (μη σηκώνετε βάρος), η αποφυγή της δυσκοιλιότητας (δίαιτα πλούσια σε λαχανικά) και η αντιμετώπιση του έντονου βήχα. Επίσης ευεργετικό ρόλο μπορεί να έχει η μείωση ή διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του σωματικού βάρους, η αντιμετώπιση της δυσουρίας και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο ασκίτης, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η ήπια σωστή και συχνή άσκηση.

Η μόνη αποδεκτή και αποτελεσματική θεραπεία η οποία και λύνει οριστικά το πρόβλημα της κήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Ολοι οι χειρουργοί συμφωνούν ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται πλέγμα για την αποκατάσταση για πολλούς λόγους. Ισχυροποιείται περαιτέρω η πάσχουσα περιοχή, αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας, μειώνονται οι επιπλοκές και οι υποτροπές, αλλά και γιατί οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται όταν τοποθετείται πλέγμα προσφέρουν γρηγότερη ανάρρωση και σχεδόν καθόλου πόνο αφού μειώνουν την τάση στους ιστούς.

Υπάρχει το ερώτημα βέβαια σε όλους τους ασθενείς εάν η επέμβαση πρέπει να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά, με τοπική ή με γενική αναισθησία. Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Κάθε τεχνική έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και κάθε ασθενής είναι ιδιαίτερος.

Συνιστώ ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται μετά από εξέταση και συζήτηση με τον ασθενή ώστε να καθοριστούν οι ενδείξεις, να εκτιμηθούν οι παράγοντες κινδύνου και οι συνοδές νόσοι, να υλοποιηθεί εφόσον είναι δυνατό η επιθυμία του ασθενούς και να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του προσφέροντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το χαμηλότερο κόστος.

Δημήτριος Κ. Φιλίππου, MD, PhD
Γενικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.