Η αξία του φολικού οξέος (βιταμίνη Β9) στη κύηση!
Το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού κυρίως σε περιόδους ταχείας αύξησης . Συνεπώς και στο έμβρυο είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι η ανεπάρκεια του οδηγεί σε βλάβες της σπονδυλικής στήλης (δισχιδής ράχη και ανεγκεφαλία).
Οι βλάβες είναι σπάνιες αλλά ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό προλαμβάνονται με την αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης από την μητέρα (τουλάχιστον 400mcg).
To πλέον ορθό είναι όλες οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να λαμβάνουν το συμπλήρωμα πριν συλλάβουν.
Σε ορισμένες γυναίκες (διαβητικές, επιληπτικές υπό αγωγή, με ιστορικό δισχιδούς ράχης κλπ) οι δόσεις φτάνουν τα 5000mcg, ενώ πολύ σπάνια υπάρχει αντένδειξη (ο γιατρός σας θα γνωρίζει).
Οι τροφές συχνά δεν επαρκούν για την εξασφάλιση ικανοποιητικής πρόσληψης, οπότε απαιτείται συμπλήρωμα διατροφής.
Στις ΗΠΑ και Καναδά από χρόνια, εμπλουτίζεται υποχρεωτικά με φολικό οξύ το αλεύρι και κάποιοι τύποι ψωμιού.
Η Βρεττανία είναι πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναμένεται να κάνει το ίδιο.