Αγγειοοίδημα ή αλλιώς πρησμένα βλέφαρα

Facebooktwitterpinterest

Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που απασχολεί το γενικό πληθυσμό είναι το οίδημα(«πρήξιμο») στα βλέφαρα. Τα βλέφαρα είναι μαλακός ιστός όπως τα χείλη και πολύ συχνά αποτελούν όργανο στόχο διαταραχών που θα εκφρασθούν με τέτοια εικόνα.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που θα μας καθοδηγήσουν ως προς την αιτία του οιδήματος:

  • Εάν το οίδημα συνοδεύεται από ερυθρότητα
  • Εάν το οίδημα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κνησμός (φαγούρα), καύσος, άλγος (πόνο)
  •  Η διάρκεια του επεισοδίου
  • Εάν το οίδημα αφορά και στους δύο οφθαλμούς
  • Τι φάρμακα παίρνει ο ασθενής γενικά
  • Εάν το οίδημα αφορά συνοδεύεται από εξάνθημα στο υπόλοιπο σώμα
  • Εάν το οίδημα είναι σκληρό ή μαλακό
  • Εάν το τελευταίο διάστημα ο ασθενής εμφανίζει και άλλα συμπτώματα
  • Προφανώς όπως πάντα πρέπει να συμβαίνει στην Ιατρική είναι απαραίτητη η λήψη λεπτομερούς ατομικού αναμνηστικού και κληρονομικού ιστορικού

Όταν το πρήξιμο στα βλέφαρα συνοδεύεται από ερυθρότητα θα πρέπει να σκεφτούμε σαν πιο πιθανό κάποιο λοιμώδες αίτιο ή κάποιον ερεθιστικό παράγοντα. Φυσικά και μια αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ή ένα υποκείμενο παθολογικό ή ρευματολογικό νόσημα.

Γενικά όμως όταν μιλάμε για πρήξιμο στα βλέφαρα κυρίως αναφερόμαστε σε οίδημα ωχρό και χωρίς συνοδό συμπτωματολογία, δηλαδή αγγειοοίδημα.

Συμπτώματα

Ως αγγειοοίδημα χαρακτηρίζεται η διόγκωση βλεννογόνων, όπως τα χείλη, τα βλέφαρα, η γλώσσα, ο λάρυγγας, που προκαλείται από την έξοδο του πλάσματος από τις λεπτές φλέβες της εκάστοτε περιοχής λόγω διαστολής αυτών. Οι αιτίες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο είναι πολλές.

Ο κεντρικός διαχωρισμός έχει να κάνει με το αν το αγγειοοίδημα οφείλεται σε απελευθέρωση ισταμίνης ή βραδυκινίνης. Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα αποτελεί ένα είδος κνίδωσης συνήθως ακίνδυνο στη δεύτερη είναι ασυνήθη αίτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν και οίδημα λάρυγγα.

Το αγγειοοίδημα πάντα τρομάζει τον ασθενή, γεγονός αναμενόμενο αφού υπάρχει ο φόβος της απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών. Ο φόβος αυτός άλλοτε έχει βάση και άλλοτε όχι.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το αν το αγγειοίδημα: υποχωρεί γρήγορα με τη χορήγηση αντιισταμινικών, κορτιζόνης ή αδρεναλίνης ή δεν απαντά σε τέτοιες αγωγές, καθώς και αν υπάρχει και άλλος στην οικογένεια που πάσχει ή όχι.

Η Διάγνωση

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε αλλεργιολόγο για την περαιτέρω αντιμετώπιση.

Το εύρος της βαρύτητας και του «επείγοντος» των παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν μια τέτοια εικόνα είναι μεγάλο: από μια αθώα δερματίτιδα εξ’ επαφής μέχρι ένα επικίνδυνο για τη ζωή κληρονομικό ή επίκτητο αγγειοοίδημα. Τα φάρμακα συχνά παίζουν ρόλο. Πολύ συχνά αίτια είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασικά. Επίσης, το αγγειοίδημα μπορεί να εμφανιστεί στο 40% των ασθενών που πάσχουν από χρόνια κνίδωση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε αλλεργιολόγο για την περαιτέρω αντιμετώπιση.

Η Αντιμετώπιση

Προφανώς η αντιμετώπιση σχετίζεται με το είδος του αγγειοοιδήματος. Προέχει όπως πάντα στην Ιατρική η διάγνωση αφού το πρήξιμο στα βλέφαρα είναι σύμπτωμα και όχι νόσος.

Δρ. Κωνσταντίνος Φ. Πεταλάς
Αλλεργιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.