Βιταμίνες Β Vs Καρκίνου παχέος εντέρου
Ως «ασπίδα» προστασίας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να λειτουργήσει η λήψη βιταμίνης Β-6 και ριβοφλαβίνης από τη διατροφή και τα συμπληρώματα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων από σχετική έρευνα. Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συνηθέστερος τύπος καρκίνου τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρότι τα καλύτερα διαγνωστικά μέσα και οι επιλογές θεραπείας έχουν συμβάλει σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, η συγκεκριμένη διάγνωση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 9% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Βιταμίνες της σειράς Β, όπως το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη, η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6) και η κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β-12), είναι απαραίτητες για τις αντιδράσεις μεθυλίωσης (συμπεριλαμβανομένης της μεθυλίωσης DNA), τη σύνθεση νουκλεοτιδίων και τη σταθερότητα και επισκευή του DNA. Χαμηλή πρόσληψη φολικού οξέος ή βιοδείκτες της χαμηλής κατάστασης του φολικού οξέος έχουν εμπλακεί σε υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of clinical nutrition” διερεύνησε τις συσχετίσεις μεταξύ των προσλήψεων φολικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β-6 και βιταμίνης Β-12 με τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα πλαίσια της Παρατηρητικής Μελέτης της Πρωτοβουλίας Υγείας των γυναικών, ανάλογα με το χρόνο πρόσληψης φολικού οξέος και την πρόσληψη αλκοόλ.
Συνολικά, 88.045 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμπεριλήφθηκαν κατά την περίοδο 1993-1998 και 1.003 περιπτώσεις περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου διαπιστώθηκαν από το 2009.
Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι διαιτητική και συνολική πρόσληψη βιταμίνης Β-6 και ολική πρόσληψη ριβοφλαβίνης συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου συνολικά αλλά και με μειωμένη εξάπλωση της νόσου. Σε καταναλωτές οινοπνεύματος με λιγότερο από 1 ποτό (13 γρ. αλκοόλ) / εβδομάδα, η πρόσληψη βιταμινών της σειράς Β συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
Η αυξημένη πρόσληψη φολικού οξέος επίσης συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των γυναικών που είχαν ξεκινήσει διαιτητική ενίσχυση με φολικό οξύ για 3 έως 9 έτη πριν (π.χ. με δημητριακά ενισχυμένα σε φολικό οξύ).
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η βιταμίνη Β-6 και η λήψη ριβοφλαβίνης από τη διατροφή και τα συμπληρώματα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι συσχετισμοί της πρόσληψης βιταμινών Β ήταν ιδιαίτερα ισχυροί για την εξάπλωση της ασθένειας και μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν αλκοόλ σπάνια.