Περί Αλλεργίας…

Facebooktwitterpinterest

Η λέξη αλλεργία προέρχεται από το «ἄλλος» δηλαδή διαφορετικός και το «ἔργον» δηλαδή δράση και σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του με άλλο έργο, δηλαδή με άλλο τρόπο από το συνηθισμένο. Ο οργανισμός μας αρχίζει να αντιδρά και να επιτίθεται σε αθώες ουσίες τις οποίες αναγνωρίζει ως επικίνδυνες. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι μία τροφή, διάφορες γύρεις φυτών, φάρμακα, δηλητήρια εντόμων κ.ά.

Το καθένα από αυτά μπορεί να προσεγγίσει το ανοσοποιητικό σύστημα με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετική οδό (από το αναπνευστικό με την εισπνοή, από το γαστρεντερικό καταναλώνοντάς τα, από το δέρμα σε μορφή νυγμού ή ακόμα και απλής επαφής).

Ατοπία, ονομάζουμε την ενδογενή τάση, δηλαδή την κληρονομούμενη προδιάθεση ανάπτυξης αλλεργικών παθήσεων. Όταν ένας ατοπικός ασθενής έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο για παράδειγμα μία τροφή το ανοσοποιητικό του σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στο αλλεργιόγονο, ακριβώς επειδή το αναγνωρίζει ως εχθρό. Αρχίζει λοιπόν να παράγει ειδικά αλλεργικά αντισώματα, όπως θα έκανε και σε ένα μικρόβιο, μόνο που στην περίπτωση αυτή το αίτιο είναι μία αθώα ουσία. Το αποτέλεσμα αυτής της αχρείαστης επίθεσης είναι η δημιουργία μιας αλλεργικής φλεγμονής. Με βάση το όργανο που θα εντοπιστεί η αλλεργική φλεγμονή θα μας δώσει και τα ανάλογα συμπτώματα. Έτσι, μπορούμε να έχουμε την εμφάνιση συμπτωμάτων από τους οφθαλμούς (ερυθρότητα, δακρύρροια, κνησμός), το δέρμα (εξάνθημα), τη μύτη (καταρροή, μπούκωμα, πταρμοί), τους πνεύμονες (βήχας, δύσπνοια, συριγμός), αλλά και άλλα συστήματα όπως το γαστρεντερικό (έμετος, κοιλιακό άλγος) και το καρδιαγγειακό (ζάλη, απώλεια αισθήσεων).

Τα ατοπικά παιδιά έχουν συνήθως μια συγκεκριμένη πορεία εξέλιξης της νόσου η οποία ονομάζεται “ατοπική πορεία”. Ξεκινάει από την ατοπική δερματίτιδα, μετά ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών θα εμφανίσει τροφική αλλεργία, ενώ στη συνέχεια περίπου 1 στα 3 θα εκδηλώσει ρινίτιδα ή/και άσθμα στη σχολική ηλικία.

image-238459-test-allergia.jpg

Οι αλλεργίες, έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες στο δυτικό κόσμο. Η επικρατέστερη θεωρία που προσπαθεί να ερμηνεύσει αυτήν τη σύγχρονη επιδημία είναι η υπόθεση της “υγιεινής” (hygiene hypothesis). Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η περιορισμένη έκθεση σε ωφέλιμους μικροβιακούς οργανισμούς κατά τα πρώτα έτη ενός παιδιού “στρέφει” το ανοσοποιητικό σύστημα προς την εκδήλωση αλλεργιών. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου κυριαρχούν οι συνθήκες που επικρατούσαν πριν την αστικοποίηση της σύγχρονης ζωής, τα αλλεργικά νοσήματα είναι σπανιότατα.

Καταρχήν, η περιγεννητική περίοδος έχει αναγνωριστεί ως μια μοναδική ευκαιρία να επηρεαστούν με θετικό τρόπο οι ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού του παιδιού που θα κρατήσουν εφ’ όρου ζωής. Όμως, στον ανεπτυγμένο κόσμο τα βρέφη γεννιούνται συχνά με καισαρική τομή, με συνέπεια να μη λαμβάνουν από τη γέννηση τα φυσιολογικά μη παθογόνα μικρόβια που κανονικά θα ελάμβαναν με φυσιολογικό τοκετό.

Επιπλέον, η χορήγηση από νωρίς ξένου γάλακτος και η μείωση του μητρικού θηλασμού μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη «στροφή» του ανοσοποιητικού συστήματος προς την εκδήλωση αλλεργιών. Είναι ευρέως γνωστό ότι το μητρικό γάλα παρέχει ανοσολογική προστασία μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων, μία διαδικασία που αναφέρεται ως “παθητική ανοσία.” Είναι σαν η μητέρα να λέει στο μωρό της, «κοίτα τι έχω δει στο περιβάλλον που θα πρέπει να είσαι έτοιμο να καταπολεμήσεις»! Ο μητρικός θηλασμός είναι ο πλέον ιδανικός και φυσιολογικός τρόπος σίτισης των βρεφών με πολλαπλά οφέλη διατροφικά, ανοσολογικά και ψυχολογικά τόσο για τα παιδιά όσο και για τις ίδιες τις μητέρες.

image-238454-allergy-banner.jpg

Στη συνέχεια, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, η θεωρία της υγιεινής υποστηρίζει ότι συχνά απομονώνουμε τα παιδιά υπερβολικά από φυσιολογικά αντιγόνα του περιβάλλοντος. Μεγαλώνουν μέσα στα διαμερίσματα, χωρίς έκθεση στη φύση, με υπερβολική αποστείρωση και προφύλαξη, με συνέπεια το αμυντικό τους σύστημα να μη βρίσκει τις ευκαιρίες έκθεσης σε μη παθογόνα μικρόβια που θα το βοηθήσουν να ωριμάσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση και αποκτούν από νωρίς ένα κατοικίδιο, έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας.

Εν κατακλείδι, ο «δυτικός» τρόπος ζωής έχει συντελέσει στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την έκρηξη του αλλεργικού κύματος. Είναι λοιπόν σημαντική η έκθεση από πολύ νωρίς σε ένα μεγάλο εύρος μη παθογόνων μικροβίων, τα οποία θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για τη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας του οργανισμού.

Ιωάννα Χ. Κοντογιωργάκη,Ειδικός Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.