Η κακοσμία του στόματος – «Χαλίτωση»

Facebooktwitterpinterest

Το στόμα μας είναι πλούσιο σε βακτηρίδια-μικρόβια που αποτελούν τη φυσιολογική του χλωρίδα και συμμετέχουν στην διάσπαση των τροφών. Η κακοσμία του στόματος (Χαλίτωση όπως λέγεται ιατρικά) οφείλεται κυρίως σε χημικές ουσίες που περιέχουν θείο και παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών, αλλά και από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των κυττάρων των ιστών και του σάλιου.

Σαν πιθανές αιτίες είναι η ουλίτιδα και η οδοντική πλάκα, οι μόνιμες τεχνητές οδοντοστοιχίες και η τερηδόνα, η ξηροστομία, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση -η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι – το κάπνισμα, και φυσικά οι παθήσεις της ρινός όπως είναι για παράδειγμα η αλλεργική ρινίτιδα, η χρόνια ρινοκολπίτιδα (καθώς όλες οι αιτίες που εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αέρα από την μύτη, ξηραίνουν τον φάρυγγα και τον λάρυγγα και συμβάλλουν στη δυσοσμία της αναπνοής).

Σε άτομα που πάσχουν για παράδειγμα από Σακχαρώδη Διαβήτη πολλές φορές η κακοσμία (μυρωδιά χαλασμένων φρούτων) του στόματος είναι και το πρώτο σύμπτωμα, αλλά και οι παθήσεις των πνευμόνων είναι δυνατόν να προκαλούν κακοσμία της αναπνοής, λόγω της παραγωγής υγρών (βλέννας- πτυέλων) στο κατώτερο  αναπνευστικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, η πρωινή κακοσμία του στόματος είναι συνήθης, καθώς οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή σιέλου κατά την διάρκεια του ύπνου, και υποχωρεί με το πλύσιμο των δοντιών ή μετά την λήψη πρωινού.
Τέλος, κάποιες ειδικές δίαιτες, πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν δύσοσμη αναπνοή, όπως επίσης και κάποιες συγκεκριμένες τροφές που είναι γνωστές για τη δυσοσμία τους.

Πολλές φορές μετά το φαγητό υπολείμματα τροφών εισέρχονται στις μικρές κρύπτες (βαθουλώματα) που υπάρχουν στις αμυγδαλές και γίνονται ορατές ως λευκές κηλίδες που νομίζουμε ότι είναι πύον. Η παραμονή αυτού του υλικού στον αμυγδαλικό ιστό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των «αμυγδαλόλιθων» (πέτρες στις αμυγδαλές) που είναι δύσοσμοι προκαλώντας κακοσμία του στόματος, αλλά και σκληροί προκαλώντας μικροτραυματισμούς και ερεθισμό ή πόνο στο φάρυγγα κατά την κατάποση.

Απλές συμβουλές για την αποφυγή της κακοσμίας του στόματος είναι το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών
(κυρίως το πρωί αλλά και μετά από τα γεύματα), η χρήση οδοντικού νήματος αλλά και το βούρτσισμα της γλώσσας (υπάρχουν οδοντόβουρτσες με ειδικά διαμορφωμένη την ραχιαία τους επιφάνεια σε σχήμα σαν ξέστρο).

Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ, δοκιμάστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Το μάσημα της τσίχλας καθαρίζει τα δόντια και ενεργοποιεί τη ροή του σάλιου, που βοηθάει να καθαριστεί το στόμα και να εξουδετερώσει τους παράγοντες της κακοσμίας, αν και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια φυσιολογική παραγωγή σιέλου είναι να είστε ενυδατωμένοι, δηλαδή να πίνετε άφθονο νερό και υγρά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό βοηθούν στην απομάκρυνση των εκκρίσεων (βλέννας) που συσσωρεύονται στην ρινική κοιλότητα και «κυλάνε» στο στοματοφάρυγγα συμμετέχοντας στο πρόβλημα.

Στη μείωση του φαινομένου βοηθά η αποφυγή ορισμένων τροφών που προκαλούν έντονη κακοσμία μετά από την λήψη τους, όπως είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ζωικά λίπη, διάφορα καρυκεύματα και τα οινοπνευματώδη ποτά, όπως επίσης και τροφών που μας προκαλούν δυσπεψία οδηγώντας σε αναγωγές υγρών από το στομάχι και σε λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση.

 

 

 

Αρκετά συχνά εμείς οι ίδιοι μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε την κακοσμία του στόματός μας εξαιτίας ενός φαινομένου το οποίο ονομάζεται προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι με τον καιρό, το νεύρο της όσφρησης
(τα οσφρητικά νημάτια) προσαρμόζεται στη συγκεκριμένη μυρωδιά (συνηθίζει), με αποτέλεσμα η δυσάρεστη οσμή να γίνεται αντιληπτή μόνο από τους γύρω μας με δυσάρεστα αποτελέσματα…

Αλέξιος Σ. Βαρδουνιώτης,
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.