Σύνδρομο υποκλείδιας αρτηρίας
H αποφρακτική νόσος του βραχιονοκεφαλικού στελέχους και των υποκλειδίων αρτηριών εμφανίζεται σε ασθενείς μέσου όρου ηλικίας 50-60 έτη.
Στα κύρια συμπτώματα της αποφρακτικής νόσου συμπεριλαβάνονται ο μυϊκός κάματος και το ισχαιμικό άλγος ηρεμίας καθώς και συμπτώματα σπονδυλοβασικής συμμετοχής (παλίνδρομη ροή της σπονδυλικής αρτηρίας) με προβλήματα στη στήριξη, τη βάδιση, καθώς και ίλλιγο.
Η διάγωση γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με τη χρήση έγχρωμου υπερηχογραφήματος duplex καθώς και με την αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Αντιμετώπιση:
1. Βέλτιστη ιατρική θεραπεία: Η βέλτιστη ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει την κατάλληλη αντιυπερτασική αγωγή (<140/90 mmHg για μη διαβητικούς, <120/80 mmHg για διαβητικούς), γλυκαιμικό έλεγχο, θεραπεία με στατίνες, διακοπή καπνίσματος, ελάττωση σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή και τακτική φυσική δραστηριότητα καθώς και τη λήψη αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (ασπιρίνη).
2. Χειρουργική θεραπεία: Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την καρωτιδο-υποκλείδια παράκαμψη (bypass) ή καρωτιδο-υποκλείδια μετάθεση με την επανεμφύτευση της υποκλείδιας αρτηρίας στην καρωτίδα. Κι οι δύο τεχνικές έχουν άριστα αποτελέσματα με ποσοστά μετεγχειρητικής θνητότητας στο 1% και βατότητα στα 10 χρόνια 95% και 100% αντιστοίχως.
3. Ενδαγγειακή θεραπεία: H ενδαγγειακή αποκατάσταση της αποφρακτικής νόσου μέσω της τοποθέτησης ενός stent στο στέλεχος της αρτηρίας αποτελεί μια ασφαλή θεραπευτική και αναίμακτη επεμβατική μέθοδο. Η ενδαγγειακή θεραπεία αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για ασθενής με εστιακές στενώσεις καθώς και προσπελάσιμες αποφράξεις. Η βατότητα της μεθόδου έχει περιγραφεί γύρω στο 90% στα 2 χρόνια.
Πότε πρέπει να χειρουργηθώ ;
(Κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας)
• Σε όλους τους συμπτωματικούς ασθενείς
• Η ενδαγγειακή μέθοδος είναι η θεραπεία εκλογής. Σε περίπτωση αποτυχημένης προσπέλασης της απόφραξης, συνιστάται η ανοιχτή χειρουργική θεραπεία με παράκαμψη ή μετάθεση της υποκλειδίου αρτηρίας
• Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη με τη χρήση της έσω μαστικής αρτηρίας ή χρειάζονται έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και έχουν αμφοτερόπλευρη απόφραξη των αγγείων των άνω άκρων.