Παθήσεις ώμου – Πλήρης οδηγός
Ο τραυματισμός και η φλεγμονή του στροφικού πετάλου, είναι από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στον ώμο. Υπάρχουν τρεις κοινές παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν το στροφικό πέταλο:
· Τενοντίτης στροφικού πετάλου
· Σύνδρομο πρόσκρουσης στροφικού πετάλου
· Ρήξη στροφικού πετάλου
Οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα στροφικού πετάλου, μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς με ένα συνδιασμό ξεκούρασης, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία και ενέσεις στεροειδών.
Πολλές φορές όμως, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή
ΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΜΟΥ
Υπάρχουν τρία οστά στην περιοχή του ώμου: η κλείδα, η ωμοπλάτη (σπάλα) και το βραχιόνιο οστό. Η ωμοπλάτη έχει τριγωνικό σχήμα και έχει δύο σημαντικά μέρη: το ακρώμιο και την ωμογλήνη. Τα τρία οστά σχηματίζουν δύο άρθρώσεις:
· Ακρωμιοκλειδική άρθρωση μεταξύ κλείδας και ακρωμίου
· Γληνοβραχιόνιος άρθρωση, μεταξύ βραχιονίου οστού και ωμογλήνης.
Υπάρχουν επίσης μια σειρά από μύες, συνδέσμους και τένοντες γύρω από τον ώμο. Οι σύνδεσμοι είναι ίνες που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Οι τένοντες είναι ίνες που συνδέουν τους μύες με τα οστά.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΕΤΑΛΟ;
Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα από τέσσερις μύες, που είναι τοποθετημένοι, γύρω από την άρθρωση του ώμου. Οι μύες είναι:
· Υπερακάνθιος
· Υπακάνθιος
· Υποπλάτιος
· Μείζων στρογγύλος
Οι μύες του στροφικού πετάλου, λειτουργούν σαν μια ομάδα. Συμβάλουν στη σταθεροποίηση της άρθρωσης του ώμου και επίσης βοηθούν στην κίνηση του ώμου. Οι τέσσερις τένοντες του στροφικού πετάλου, ενώνονται για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο τένοντα, τον τένοντα του στροφικού πετάλου. Αυτός ο τένοντας ενώνεται με την κεφαλή του βραχιονίου.
Υπάρχει ένα χώρος κάτω από το ακρώμιο της ωμοπλάτης που λέγεται υπακρωμιακός χώρος. Ο τένοντας του στροφικού πετάλου περνά μέσα από αυτό τον χώρο.
Υπάρχουν διάφορα προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν το στροφικό πέταλο και να το οδηγήσουν σε τραυματισμό ή φλεγμονή. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
· Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου
· Σύνδρομο πρόσκρουσης στροφικού πετάλου
· Ρήξη στροφικού πετάλου
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ
Είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στον ώμο
Τι προκαλεί την τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου;
Προκαλείται από ερεθισμό και φλεγμονή των τενόντων και των μυών του στροφικού πετάλου. Συνήθως έχει αιφνίδια (οξεία) εμφάνιση. Συχνά προϋπάρχει τραυματισμός. Αυτό συμβαίνει λόγω πρόσφατης υπερβολικής χρήσης του ώμου. Συνήθως σε αθλητές, ιδιαίτερα σε εκείνους που κάνουν ρίψεις (ακοντιστές, πάικτες handball, volley). Σε μη αθλητές, μπορεί να υπάρχει ιστορικό πρόσφατης ανύψωσης βάρους ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου. Μερικές φορές οι τένοντες του στροφικού πετάλου έχουν ασβεστώσεις. Αυτές οι ασβεστώσεις εναποτίθενται στους τένοντες, λόγω μακροχρόνιας φλεγμονής. Αυτό ονομάζεται ασβεστοποιός τενοντίτιδα.
Συμπτώματα:
Το κύριο σύμπτωμα είναι μια οξεία (αιφνίδια) έναρξη του πόνου και επώδυνη κίνηση του ώμου. Ο πόνος επιδεινώνεται, όταν χρησιμοποιείται το χέρι πάνω από το επίπεδο των ώμων. Κολύμβηση, μπάσκετ, χτένισμα μαλλιών και ζωγραφική μπορεί να είναι επώδυνα, ενώ το γράψιμο και η πληκτρολόγηση έχει λιγότερο άλγος. Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
Διάγνωση:
Ο ιατρός είναι σε θέση να κάνει διάγνωση με το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση. Το ιστορικό περιέχει ερωτήσεις για το πότε άρχισαν τα ενοχλήματα στον ώμο, αν προϋπάρχει τραυματισμός και τι επιδεινώνει το πρόβλημα. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει κινήσεις της άρθρωσης σε διάφορες θέσεις.
Μια από τις δοκιμασίες που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση ονομάζεται δοκιμασία επώδυνου τόξου. Θα σας ζητηθεί να σηκώσετε το χέρι σας προς τα έξω, σε ένα τόξο. Σε θετική δοκιμασία ο πόνος γίνεται αισθητός μεταξύ 70ο και 120ο . Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει ακτινογραφία και ίσως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία
Θεραπεία:
· Αποχή από επιβαρυντικές δραστηριότητες
· Αντιφλεγμονώδη μειώνουν τη φλεγμονή
· Παυσίπονα
· Φυσικοθεραπεία
· Ενέσεις στεροειδών
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία. Μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική θεραπεία είναι μια διαδικασία που ονομάζεται «λιθοτριψία». Στη λιθοτριψία (Shockwaves) χρησιμοποιήται ένα μηχάνημα για να διαλύσει τις ενεποθέσεις ασβεστίου.
Πρόγνωση:
Αν η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου έχει επαρκή θεραπεία, μπορεί να υπάρχει πλήρης ανάκαμψη. Αν η θεραπεία καθυστερεί ή είναι ανεπαρκής, μπορέι να οδηγήσει τον ασθενή σε χρόνιο πόνο και δυσκινησία του ώμου, λόγω άλγους. Αυτό μπορέι να οδηγήσει σε συγκολλητική θυλακίτιδα (παγωμένος ώμος).
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο τένοντας του στροφικού πετάλου, διέρχεται μέσω του υπακρωμιακού χώρου (ο χώρος κάτω από το τμήμα του ακρωμίου της ωμοπλάτης). Στο σύνδρομο πρόσκρουσης, ο τένοντας του στροφικού πετάλου, παγιδεύεται στον υπακρωμιακό χώρο. Ο τένοντας επανειλημμένα τρίβεται στην ωμοπλάτη (ακρώμιο) και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε ξέφτισμα του τένοντα. Αυτό σημαίνει ότι ο τένοντας εξασθενεί και είναι πιθανό να σκιστεί. Πρόσκρουση μπορεί να συμβεί και λόγω μακρόχρονης φθοράς ή λόγω οστικών προβλημάτων του ακρωμίου (αρθρίτιδα, οστεόφυτα κ.α.)
Συμπτώματα:
Το σύνδρομο προκαλεί πόνο στον ώμο. Ωστόσο, ο πόνος τείνει να είναι πιο χρόνιος. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και όταν το χέρι σηκώνεται, πάνω από το κεφάλι. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος κατά τις νυχτερινές ώρες.
Διάγνωση:
Ο ιατρός θα διαγνώσει το σύνδρομο μέσω ιστορικού και κλινικής εξέτασης. Η εξέταση για το επώδυνο τόξο (προαναφέρθηκε) είναι θετική. Ονομάζεται Δοκιμή κατά Neer (πόνος κατά την ανύψωση του άκρου).
Θεραπεία:
Η θεραπεία είναι παρόμοια με εκείνη της τενοντίτιδας του στροφικού πετάλου. Ανάπαυση από κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη κίνηση του ώμου. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τροποποιηθεί ή να αλλαχθεί η εργασιακή δραστηριότητα. Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία και ενέσεις στεροειδών, μπορεί να βοηθήσουν. Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, τότε σειρά έχει η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση περιλαμβάνει την διεύρυνση του υπακρωμιακού χώρου (βλέπε αντίστοιχο άρθρο).
ΡΗΞΗ ΜΥΟΤΕΝΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ
Είναι συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Η ρήξη είναι συνήθως στους τένοντες και όχι στους μύες. Σε νεότερους ανθρώπους, η ρήξη στροφικού πετάλου είναι απότελεσμα τραυματισμού που οφείλεται σε πτώση ή ατύχημα. Στα ηλικιωμένα άτομα συχνά προκαλείται λόγω του συνδρόμου πρόσκρουσης του στροφικού πετάλου.
Συμπτώματα:
Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του στροφικού πετάλου. Ο πόνος τείνει να είναι πάνω από το πρόσθιο εξωτερικό τμήμα του ώμου. Επιδείνωση του πόνου έχουμε σε ορισμένες θέσεις του άκρου (πάνω από το κεφάλι ή κίνηση του άκρου προς τα εμπρός). Αδυναμία του άκρου είναι πολύ πιθανό, καθώς και μειωμένη κίνηση στον ώμο. Ορισμένοι ασθενείς αισθάνονται ένα κλικ όταν κινούν το χέρι τους.
Διάγνωση:
Με τη λήψη του ιστορικού κια της κλινικής εξέτασης, ο ιατρός θα κάνει τη διάγνωσή του. Συνήθως ο ιατρός θα ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο του ώμου ή μαγνητική τομογραφία του ώμου.
Θεραπεία:
Συντηρητική:
· Παυσίπονα
· Αντιφλεγμονώδη
· Παγοκύστες
· Φυσικοθεραπεία
· Ενέσεις στεροειδών
Χειρουρική:
Αυτή είναι απαραίτητη σε μεγάλες η πλήρεις ρήξεις. Η επέμβαση περιλαμβάνει συνήθως αποσυμπίεση (διεύρυνση) του υπακρωμιακού χώρου και επισκευή του τένοντα του στροφικού πετάλου (συρραφή)
Η επέμβαση τις περισσότερες φορές γίνεται αθροσκοπικά
(http://www.pertsemlidis.gr/articles-menu/item/117-arthroskopisi-omou) ή με την ανοικτή μέθοδο.