«Θα κάνουμε παιδί με δωρεά σπέρματος»
Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη να καταπολεμηθεί η πτώση που παρουσιάζει η ανδρική γονιμοτητα.
Για έναν άνδρα, το να μαθαίνεις ότι δεν μπορείς να τεκνοποιήσεις είναι ένας δρόμος πολύ μοναχικός και σκληρός.
Η αντρική υπογονιμότητα είναι ο πιο συνήθης λόγος που τα ζευγάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται κάποια κλινική Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Όταν όμως ο Craig Franklin έμαθε ότι δεν είχε σπέρμα, ένιωσε απομονωμένος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γιατρός μου είπε : «Δεν παράγεις σπέρμα, δεν θα μπορέσεις να κάνεις παιδιά. Από εκεί είναι η έξοδος παρακαλώ», αφηγείται ο 39χρονος .
«Καμία υποστήριξη σε κανένα επίπεδο», προσθέτει σημειώνοντας ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας είδησης μέσα του ήταν τόσο επίπονες που παραλίγο να του κοστίσει την σχέση του με τη σύντροφο του, Katie.
«Ένιωθα πολύ θυμωμένος για καιρό. Έκανα πολλές υπερβολές σκορπίζοντας λεφτά», λέει στην εκπομπή της Victoria Derbyshire στο BBC .
«Οι επιδόσεις μου στην δουλειά μειώθηκαν τόσο πολύ που απολύθηκα στο τέλος εκείνης της χρονιάς»
«Πληγώθηκα πάρα πολύ. Είδα έναν άντρα να σπάει βασικά», αναφέρει η σύντροφος του. «Δεν ένιωθε πια άντρας και αυτό είναι πάρα πολύ άδικο».
Η ειδικός γονιμότητας Καθηγήτρια Sheena Lewis – Πρόεδρος της Βρετανικής Ανδρολογικής Κοινότητας που στόχο έχει την βελτίωση της φροντίδας σε σχέση με την αναπαραγωγική υγεία των αντρών, τονίζει ότι η απουσία συγκέντρωσης στην ανδρική υπογονιμότητα στο σύστημα υγείας είναι ένα πρόβλημα που είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί.
«Οι άντρες δεν βιώνουν την απαιτούμενη φροντίδα σε σχέση με το θέμα, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και θεραπείας», σημειώνει.
Η ποιότητα του σπέρματος στον δυτικό κόσμο έχει παρουσιάσει φθίνουσα εικόνα, όμως δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σε σχέση με το πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.
Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει το να υποβάλλονται οι γυναίκες σε εξωσωματικές ακόμα και αν οι ίδιες δεν έχουν κάποιο θέμα γονιμότητας.
«Στην ουσία η γυναίκα συμπεριφέρεται σαν να είναι η θεραπεία του αντρικού προβλήματος, τονίζει».
Η καθηγήτρια Lewis προσθέτει ότι αυτό είναι ένα τεράστιο έξοδο για το Εθνικό Σϋστημα Υγείας, σε μια περίοδο που η Εξωσωματική Γονιμοποίηση πραγματοποιείται σαν διαδικασία σε όλη την χώρα.
ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ DNA
Ένα ζευγάρι που μίλησε ανώνυμα στο πρόγραμμα Victoria Derbyshire μπορεί να μην είχε αποκτήσει ποτέ παιδί αν δεν είχε διερευνήσει και άλλες επιλογές ιδιωτικά.
Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αγγλία, τους δόθηκαν κάποιοι κύκλοι Εξωσωματικών – παρόλο που η σύντροφος του είχε καλή γονιμότητα – ωστόσο ήταν αποτυχημένες προσπάθειες λόγω της ποιότητας του σπέρματος του άντρα.
Έτσι, κατέφυγαν σε μια ιδιωτική κλινική που υπέβαλε τον άντρα σε μια επέμβαση για να θεραπεύσει την ανωμαλία που είχε ο θύλακας των όρχεων του, μια πάθηση στην οποία οφείλεται το 40% της αντρικής υπογονιμότητας. Μετά από αυτό, η γυναίκα του συνέλαβε φυσιολογικά.
Για τον Stephen Harbottle, έναν κλινικό σύμβουλο που έχει βοηθήσει πολύ στις γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται σε τέτοιου είδους ανωμαλίες στην ανατομία των όρχεων, είναι πολύ σημαντικό να εξαντλούνται όλες οι εναλλακτικές προτού η Εξωσωματική προταθεί στο ζευγάρι.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν ακόμα και συμβουλές διατροφής ή τεστ για να ελεγχθούν τυχόν βλάβες στο DNA του σπέρματος.
Επίσης, ορισμένοι άντρες με αναπαραγωγικά προβλήματα δηλώνουν ότι νιώθουν εντελώς παραγκωνισμένοι από τους γιατρούς που ειδικεύονται σε αυτούς τους τομείς, καθώς η έμφαση δίνεται πάντα στις γυναίκες.
Το βιολογικό ρολόι των αντρών
Η Καθηγήτρια Sheena Lewis λέει ότι η απουσία προσοχής προς τους άντρες έχει να κάνει και με την έλλειψη ενημέρωσης των ίδιων σε σχέση με την κατάσταση της υγεία τους στο θέμα της αναπαραγωγής καθώς μπορεί λανθασμένα να θεωρούν ότι αυτή είναι δεδομένη.
Το στίγμα που υπάρχει σε σχέση με την αντρική υπογονιμότητα είναι που έκανε τον Craig να ντρέπεται, οπότε είναι η πρώτη φορά που στην ουσία μιλάει ανοιχτά για το θέμα. Μέχρι τώρα, ακόμα και οι φίλοι του δεν ήξεραν τίποτα.
«Δεν είναι ένα θέμα που εύκολα ένας άντρας συζητάει», λέει ο ίδιος ενώ και οι δύο παραδέχονται ότι πέρασε 1,5 χρόνος για να δεχτούν ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά χωρίς δωρεά σπέρματος, κάτι που επιβαρύνθηκε αφού δεν είχαν καμία ψυχολογική στήριξη.
Τώρα πια το συζητούν και νιώθουν πιο δυνατοί από ποτέ.