Τα καλά λιπαρά

Facebooktwitterpinterest

Τα λίπη είναι ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περίπου το 35% από τις θερμίδες που λαμβάνουμε ημερησίως πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση λίπους. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες, τα «κακά» που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και τα «καλά» που προσφέρουν καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτά θέλουμε να επιλέγουμε! Ας δούμε ποια είναι και που τα βρίσκουμε.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Είναι ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην υποστήριξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Που θα τα βρεις;

Λιπαρά ψάρια: Οι πιο πρόσφατες διαιτητικές συστάσεις μας επιβάλλουν να τρώμε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Καρύδια & λιναρόσπορος : Αποτελούν μια εξαιρετική φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι πολύ εύκολα στην κατανάλωση τους εφόσον μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, σε σαλάτες ή στο γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε το λάδι καρύδας σε μερικά φαγητά σας.

Μονοακόρεστα λίπη

Νέες διατροφικές έρευνες αποκαλύπτουν οτι έχουμε περισσότερα οφέλη με την κατανάλωση μονοακόρεστων έναντι πολυακόρεστων λιπών.

Που θα τα βρεις;

Έλαια: Η κορυφαία πηγή μονοακόρεστων λιπών είναι το ελαιόλαδο. Αντικαταστήστε το «κακό» κορεσμένο λίπος που χρησιμοποιείται καθημερινά στην κουζίνα σας, όπως το βούτυρο, με φυτικά έλαια.

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο όχι μόνο περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά είναι και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Ε, C, B6. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στις σαλάτες και στο σάντουιτς σας, έναντι μιας κακής πηγής λιπαρών όπως το μπέικον.

Φυστικοβούτυρο: Σχεδόν το μισό του λίπους του αποτελείται από μονοακόρεστα λίπη. Προσθέστε το στο πρωινό σας για να γευτείτε από την αρχή της ημέρας τα οφέλη του! Καταναλώστε το όμως με μέτρο γιατί εμπεριέχει αρκετές θερμίδες, όπως και όλα τα παραπάνω τρόφιμα.

Μια πιθανή αύξηση βάρους, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, αντισταθμίζει τα οφέλη τους στην υγεία σας!

Kωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Kωνσταντίνα Παπαγεωργίου,
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.