Καθετηριασμός καρδίας σε βρέφος 860γρ. στο Νοσοκομείο Hadassah
Η αποτυχία του αρτηριακού πόρου να κλείσει αποτελεί συχνό φαινόμενο στα πρόωρα.
Πρόωρο βρέφος, που ζύγιζε λίγο πιο κάτω από δύο λίβρες (860 γραμμάρια), υποβλήθηκε επιτυχώς σε καθετηριασμό καρδίας, για πρώτη φορά στο Ισραήλ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ.
Το κοριτσάκι, το οποίο ζύγιζε μόλις μία λίβρα, γεννήθηκε με τη δίδυμη αδερφή της στο Hadassah κατά την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μόλις το νεογνό έβαλε ελάχιστο βάρος (ένα τέταρτο της λίβρας) οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν με καθετηριασμό στοχεύοντας στη σύγκλειση ενός κεντρικού αιμοφόρου αγγείου. Επικεφαλής της ιατρικής ομάδα ήταν οι καρδιολόγοι Sagui Gavri, Nurit Yaakobi, και Gur Mainzer, η νεογνολόγος Noa Ofek και ο αναισθησιολόγος Shelly Stohl.
Η πάθηση του βρέφους ονομάζεται ανοικτός αρτηριακός πόρος (ΑΑΠ). Δηλαδή, το νεογνό γεννήθηκε με ανοιχτό πόρο στην αορτή. Πριν από τη γέννηση, το αίμα δεν χρειάζεται να περάσει από τους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Το αίμα περνά από τον πόρο, παρακάμπτοντας έτσι την πνευμονική κυκλοφορία. Μετά από τη γέννηση, όταν η καρδία είναι υγιής, το αίμα οξυγονώνεται από τους πνεύμονες, και ο πόρος αυτός κλείνει μερικές μέρες μετά τη γέννηση. Η αποτυχία του αρτηριακού πόρου να κλείσει αποτελεί συχνό φαινόμενο στα πρόωρα βρέφη. Κανονικά, η αριστερή πλευρά της καρδίας στέλνει αίμα μόνο στο σώμα, ενώ η δεξιά πλευρά στέλνει αίμα μόνο στους πνεύμονες. Όταν ένα νεογνό γεννηθεί με ΑΑΠ, στέλνεται περισσότερο αίμα από την αορτή προς τη πνευμονική αρτηρία. Αυτό επιβαρύνει την καρδία και τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική συμφόρηση. Για να επιτευχθεί η σύγκλειση του ΑΑΠ χρησιμοποιούνται καθετήρες, αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν είχε γίνει ποτέ ξανά σε ένα τόσο πρόωρο νεογνό στο Ισραήλ.
Χωρίς καθετηριασμό η μόνη εναλλακτική λύση είναι χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι περίπλοκη και επικίνδυνη. «Τα μικρά βρέφη με δυσκολία ανακάμπτουν από μια χειρουργική επέμβαση», είπε ο Δρ. Mainzer, διευθυντής της Μονάδας Παιδιατρικού Καθετηριασμού στο Hadassah. Αν και ο καθετηριασμός διήρκησε τέσσερις ώρες, ήταν επιτυχής. «Ο καθετηριασμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για την ομάδα μας και μας επιτρέπει πλέον να θεραπεύουμε πρόωρα βρέφη που πάσχουν από αυτή την πάθηση, σώζωντας τα από την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης,» είπε ο Δρ. Mainzer.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στα Ιεροσόλυμα είναι κορυφαίο ιατρικό και νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ισραήλ, το οποίο για παραπάνω από 100 χρόνια, χτίζει τα θεμέλια και καθορίζει τα πρότυπα του μοντέρνου συστήματος υγείας της χώρας. Η πλειοψηφία των ιατρικών ανακαλύψεων της χώρας, έχουν λάβει χώρα στο Hadassah University Hospital. Διαθέτει παραπάνω από 130 τμήματα και κλινικές, προσφέροντας προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για τον εγχώριο πληθυσμό όπως επίσης και για ένα σημαντικό αριθμό διεθνών πελατών.
…