Ποια η σχέση του ύπνου με τον πονοκέφαλο

Ποια η σχέση του ύπνου με τον πονοκέφαλο Facebooktwitterpinterest

Ο ύπνος αποτελεί ουσιαστικό μέρος της καθημερινής μας ζωής και μία από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες μας. Mια νύχτα καλού ύπνου βελτιώνει τη μάθηση και ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, την προσοχή μας, τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητα.

Για το σώμα, ο ύπνος σημαίνει ότι μπορεί να αναρρώσει από την προηγούμενη ημέρα, να διορθώσει και να φτιάξει τους μυς και τα κύτταρα των ιστών και να καθαρίσει όλες τις απορροφούμενες τοξίνες. Ένας καλός ύπνος το βράδυ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα ζωής μας.

Πόσο χρόνο όμως χρειάζεται να κοιμάμαι;

Ενώ όλοι χρειάζονται ελαφρώς μια διαφορετική ποσότητα ύπνου για να λειτουργήσουν σωστά, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου οκτώ ώρες καλού ποιοτικού ύπνου την νύχτα1.

Η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να λειτουργήσει και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ο πονοκέφαλο, η κατάθλιψη2 κ.λπ . Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο μόνο έξι ώρες τείνουν να έχουν συχνότερα σοβαρούς πονοκεφάλους από αυτούς που κοιμήθηκαν περισσότερο.

Πονοκέφαλος μπορείς να προκληθεί ακόμα και από τις πολλές ώρες ύπνου  !!

Παρόλο που ο λίγος ύπνος είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους, ο πολύωρος ύπνος μπορεί επίσης να έχει κάποια επίδραση. Με το να κοιμηθούμε περισσότερες ώρες  το Σαββατοκύριακο,  μετά από μια στρεσογόνο εβδομάδα,  μπορεί να προκληθεί μια ταχεία απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα  τα αιμοφόρα αγγεία μας  είτε να συσταλούν είτε να διασταλούν και να εμφανιστεί πονοκέφαλος.

Επίσης, παθήσεις όπως η άπνοια στον ύπνο ή συνήθειες όπως το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, συσχετίζονται με την δημιουργία ή με την επιδείνωση διαφόρων τύπων κεφαλαλγιών.

 

Μικρές συμβουλές για να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο και να κοιμηθείτε καλύτερα

Μειώστε τον χρόνο στην οθόνη των ηλεκτρονικών φορητών συσκευών: Ο χρόνος μπροστά από την οθόνη πριν τον ύπνο, με την  αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών φορητών συσκευών, από τους αναγνώστες που διαβάζουν ηλεκτρονικά μέχρι τα smartphones, κάνει όλο και ποιο δύσκολο το να κοιμηθούμε. Υπάρχουν ανησυχίες ότι το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές μπορούν να καταστείλουν τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε.5 Κοιτάζοντας επίσης την οθόνη του κινητού για ώρες, μπορεί να προκαλέσει πίεση στα μάτια, πόνο στον αυχένα και να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Μια καλή ιδέα είναι  να προσπαθήσουμε να απενεργοποιήσουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μια ώρα πριν από τον ύπνο για να βοηθήσουμε  τον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει.

 

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο:

Για να λειτουργήσει αυτή η τεχνική στο καλύτερο δυνατό, θα πρέπει να βεβαιωθούμε  ότι το μπάνιο είναι ζεστό και όχι καυτό ώστε να βοηθήσουμε το σώμα να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία για ανάπαυση. Αν το κάνουμε  τακτικά, μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας  να αναγνωρίσει ότι έρχεται το τέλος της ημέρας και ότι ακολουθεί η  ώρα για ύπνο.

 

Οργανώστε τις σκέψεις σας:

Πιάστε ένα σημειωματάριο και γράψτε όλες τις ανησυχίες σας την ημέρα που πέρασε, οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις και οτιδήποτε χρειάζεται να κάνετε την επόμενη. Έτσι μπορείτε να κοιμηθείτε με απόλυτα καθαρό μυαλό, γνωρίζοντας ότι όλα όσα σας απασχολούν είναι καταγεγραμμένα και έτοιμα  να τα δουλέψετε το επόμενο πρωί.

 

Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι:

Προφανώς πίνοντας  ένα φλιτζάνι καφέ πριν τον ύπνο, θα σας κρατήσει ξύπνιο όλη νύχτα. Αντίθετα, ένα ζεστό φλιτζάνι τσαγιού χωρίς καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

 

Αν  δοκιμάσετε τις παραπάνω συμβουλές, πολύ σύντομα θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε μια διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα  πολύ πιο παραγωγικές μέρες.

Εάν εξακολουθείτε να υποφέρετε από πονοκεφάλους, η ιβουπροφαίνη 400mg (Nurofen 400mg)  βοηθά  σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, ενώ σύμφωνα και με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας7 αποτελεί την πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου τάσης. Έρευνες, μάλιστα,  έχουν δείξει ότι για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα πρέπει να λάβετε το αναλγητικό με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συγχρόνως  αποτελεσματικότερη δόση.

Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης  και εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας ώστε να σας συμβουλέψει και να σας δώσει πιο εξειδικευμένες λύσεις για το πρόβλημά σας

 

Βιβλιογραφία:

[1] https://www.nhs.uk/oneyou/be-healthier/sleep-better/

[2] http://www.nhs.uk/Livewell/tiredness-and-fatigue/Pages/lack-of-sleep-health-risks.aspx

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15985108

[4] http://www.nhs.uk/livewell/headaches/pages/headachetriggers.aspx

[5] http://www.nhs.uk/news/2015/11November/Pages/Study-calls-for-smartphones-and-tablets-to-have-bedtime-mode.aspx

[6] http://www.nhs.uk/Livewell/insomnia/Pages/bedtimeritual.aspx

[7] www.headaches.gr/guidelines

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.