Γιατί η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τοχόκου ανακάλυψαν ότι η ισορροπημένη πρόσληψη λιπιδίων από εγκύους είναι αναγκαία για το φυσιολογική σχηματισμό του εγκεφάλου στα έμβρυα.
Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε εξήγηση για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού στην εγκυμοσύνη και της υγείας του εγκεφάλου του μωρού.
Στα διατροφικά λιπίδια περιέχονται λιπαρά οξέα όπως ωμέγα- 6 και ωμέγα -3 που είναι αναγκαίες θρεπτικές ουσίες για πολλά ζώα και ανθρώπους.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Noriko Osumi, ανακάλυψε ότι η ισορροπημένη πρόσληψη λιπιδίων από εγκύους είναι αναγκαία για το φυσιολογική σχηματισμό του εγκεφάλου στα έμβρυα.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα ζώα, ερευνητές πρόσεξαν ότι όταν θηλυκοί ποντικοί ταΐστηκαν με διατροφή πλούσια σε ωμέγα- 6 λιπαρά οξέα και φτωχή σε ωμέγα- 3 λιπαρά, τα παιδιά τους γεννήθηκαν με μικρότερο εγκέφαλο και εμφάνισαν μη φυσιολογική συναισθηματική συμπεριφορά στην ενήλικο ζωή.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή άνθρωποι σε πολλές χώρες σήμερα έχουν παρομοίως φτωχές τάσεις και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα σπορέλαια που είναι πλούσια σε ωμέγα -6 λιπαρά οξέα και λιγότερα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα.
Η νέα έρευνα επέκτεινε την υπόθεση και εστίασε στην επίδραση των διατροφικών λιπιδίων στο σχηματισμό του εγκεφάλου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cells.