Διατροφική αξία του κρασιού

Διατροφική αξία του κρασιού Facebooktwitterpinterest

Το κρασί αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα αλκοολούχα ποτά, το οποίο συνηθίζεται να συνοδεύει ποικιλίες φαγητών.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν κρασί για τα πιθανά οφέλη του ως προς την υγεία, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι περιέχεται  μέσα σε ένα ποτήρι κρασί, μαζί με το θερμιδικό του περιεχόμενο και  να γνωρίσουμε  τα οφέλη του.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αυξάνει την οστική πυκνότητα
  • Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη
  • Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2

Τα αντιοξειδωτικά, η ρεσβερατρόλη, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες ενώσεις στο κρασί που οι ερευνητές θέλουν να επισημάνουν ως δυνητικά υγιείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κρασί.

Κάθε ποτήρι κόκκινου κρασιού δίνει κατά μέσο όρο τις ακόλουθες καθημερινές σας διατροφικές ανάγκες:

  • 1% βιταμίνη Κ
  • 1% θειαμίνη
  • 2% νιασίνη
  • 3% ριβοφλαβίνη
  • 1% ασβέστιο
  • 1% χαλκό
  • 1% ψευδάργυρο
  • 3% φωσφόρο
  • 4% σίδηρο
  • 4% μαγνήσιο
  • 5% κάλιο
  • 10% μαγγάνιο

Ο λευκός οίνος είναι χαμηλότερος σε υδατάνθρακες, με μόνο 2,6 υδατάνθρακες κατά μέσο όρο ανά μερίδα. Το λευκό κρασί παρέχει στις καθημερινές σας διατροφικές ανάγκες:

  • 3% μαγνήσιο
  • 3% βιταμίνη Β6
  • 3% βιταμίνη Β2
  • 3% νιασίνη,
  • 1% ριβοφλαβίνη μαζί με ιχνοστοιχεία σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.

Ο κόκκινος οίνος είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών, πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Επίπεδο αλκοόλης στο κρασί:

  • Για το ξηρό κόκκινο κρασί, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να κυμαίνεται από 12% μέχρι 16%.
  • Για τους ξηρούς λευκούς οίνους που παράγονται από σταφύλια το ποσοστό αλκοόλ κυμαίνεται συνήθως από 13% έως 15%.
  • Για τα γλυκά, λευκά κρασιά, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με το σταφύλι και την παραγωγή του οίνου που κυμαίνεται από 12,5% έως 14%.

Περιεχόμενο ζάχαρης στο κρασί και θερμίδες:

Η ποσότητα θερμίδων που υπάρχουν στο κρασί ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του οίνου. Τα γλυκά και ενισχυμένα κρασιά περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από το κόκκινο ή το λευκό κρασί. Οι ξηροί κόκκοι και οι λευκοί οίνοι περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 3 γραμμάρια υπολειμματικής ζάχαρης ανά λίτρο. Οι γλυκοί ή ενισχυμένοι οίνοι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητάς τους.

Ένα μέσο ποτήρι κρασί ανάλογα με τον βαθμό αλκοόλ, θα κυμαίνεται από 100 θερμίδες μέχρι 175 θερμίδες.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κρασιού. Γνωρίστε μερικά από τα πιο γνωστά:

  1. Cabernet Sauvignon

Στυλ: κόκκινο κρασί

Συνδυασμός τροφίμων: αρνί, βοδινό κρέας, καπνιστά κρέατα, γαλλικά, αμερικανικά, σκληρά τυριά όπως το τσένταρ και το Pecorino.

  1. Syrah

Στυλ: κόκκινο κρασί

Συνδυασμός τροφίμων: αρνί, βοδινό κρέας, καπνιστό κρέας, μεσογειακά, γαλλικά και αμερικανικά σκληρά τυριά όπως το λευκό τσένταρ και το ισπανικό Manchego.

  1. Pinot Noir

Στυλ: κόκκινο κρασί

Συνδυασμός τροφίμων: κοτόπουλο, χοιρινό κρέας, μοσχάρι, πάπια, σάλτσα κρέατος, γαλλικά, γερμανικά, σάλτσες κρέμας, μαλακά τυριά, καρυκεύματα με μεράκι όπως Gruyère

  1. Chardonnay

Στυλ: λευκό κρασί

Συνδυασμός τροφίμων: αστακός, καβούρια, γαρίδες, κοτόπουλο, χοιρινό, μανιτάρια, γαλλικά, σάλτσες κρέμας, μαλακά τυριά όπως τριπλή κρέμα γάλακτος, τυριά μεσαίου μεγέθους όπως Gruyère

  1. Sauvignon Blanc

Στυλ: λευκό κρασί

Συνδυασμός τροφίμων: ψάρια, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, μεξικάνικο, βιετναμέζικο, γαλλικό, κατσικίσιο τυρί με βότανα, τυρί με καρυκεύματα όπως Gruyère

  1. Pinot Gris

Στυλ: λευκό κρασί

Συνδυασμός τροφίμων: σαλάτα, λεπτό ψάρι, ελαφρά και ήπια τυριά

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρασιού δε θα έχει τα οφέλη που αναφέρθηκαν στην αρχή, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό όπως  εθισμό, κατάθλιψη,  αρρυθμίες και υπέρταση.

Ενδείκνυται η κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και ένα με δύο για τους άντρες.

 

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, Κλινική διαιτολόγος– διατροφολόγος

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου,
Κλινική διαιτολόγος– διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.