Οι δρομείς εμφανίζουν πολύ καλά αποτελέσματα πέντε χρόνια μετά από αρθροσκόπηση ισχίου
Το τρέξιμο αποτελεί μία απαιτητική αθλητική δραστηριότητα είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Οι δρομείς, όχι σπάνια, μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στην περιοχή τουισχίου λόγω ρήξης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης, με ή χωρίς ύπαρξη συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.
Τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα και το ποσοστό επιστροφής στο τρέξιμο σε τέτοιους ασθενείς οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου δεν είναι γνωστά. Πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να ρίξει φως σε αυτό το ερώτημα παρουσιάζοντας στοιχεία τέτοιων ασθενών.
Συλλέχθηκαν προοπτικά στοιχεία από ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου μεταξύ του Ιουλίου 2008 και Νοεμβρίου 2011. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή προηγούμενες επεμβάσεις στην περιοχή του ισχίου αποκλείστηκαν. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν δρομείς μέσων ή μεγάλων αποστάσεων πριν από τη χειρουργική επέμβαση, και σκόπευαν στην επιστροφή στο τρέξιμο μετεγχειρητικά. Συλλέχθηκαν στοιχεία με αναφερόμενες από τους ασθενείς κλίμακες αξιολόγησης προεγχειρητικά και πέντε χρόνια μετεγχειρητικά.
Οι κλίμακες αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το modified Harris Hip Score, το Non-arthritic Hip Score, το Hip Outcome Score-Sports Specific Subscale και η Visual Analog Scale για τον πόνο.
60 ασθενείς (62 ισχία) ήταν υποψήφιοι για τη μελέτη, από τους οποίους οι 50 είχαν ελάχιστη παρακολούθηση πέντε ετών. Υπήρχαν 10 ανδρικά και 42 γυναικεία ισχία. Το εύρος των ηλικιών ήταν 14,9 έως 62,4.
Η τελευταία επανεκτίμηση έγινε σε ένα μέσο χρονικό διάστημα 69,3 ± 8,5 μηνών (εύρος 60 έως 92 μήνες).
Σχετικά με το επίπεδο της δραστηριότητας υπήρχαν 39 αθλητές αναψυχής, επτά αθλητές λυκείου, τέσσερις κολεγιακοί αθλητές και δύο επαγγελματίες. Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε όλες τις κλίμακες αξιολόγησης κατά την τελευταία εκτίμηση των ασθενών. 39 ασθενείς (78%) επέστρεψαν στο τρέξιμο μετεγχειρητικά.
Ειδικότερα επέστρεψε το 79% των αθλητών αναψυχής, το 100% των αθλητών λυκείου, το 50% των κολεγιακών αθλητών και το 50% των επαγγελματιών αθλητών.
Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι όλα τα επίπεδα των δρομέων σχετίζονται με σημαντική αύξηση των κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου και με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών.
Το ποσοστό επιστροφής στο τρέξιμο είναι σχετικά υψηλό μετά από αρθροσκόπηση ισχίου μεσοπρόθεσμα. Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να συστηθεί στους δρομείς οι οποίοι υποφέρουν από συμπτώματα μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τη συντηρητική θεραπεία.
Πηγή: “American Journal of Sports Medicine”, Απρίλιος 2019