3 πράγματα που θα κάνετε αν σας φύγει το σφράγισμα..

3 πράγματα που θα κάνετε αν σας φύγει το σφράγισμα. Facebooktwitterpinterest

Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αν βρεθούμε στην ανάλογη κατάσταση και 3 τρόπους αντιμετώπισης του.

Όταν φύγει ενα σφράγισμα, συνήθως υπάρχει λόγος που φεύγει. Είτε είναι λόγω τερηδόνας, είτε είναι λόγω σπασίματος τμήματος του δονιού, οπότε δεν υποστηρίζεται πλέον, άρα δεν μπορεί να καθίσει στο δόντι είτε άλλου λόγου πχ μη σωστής εφαρμογής από πλευράς οδοντιάτρου των σωστών σταδίων κατά τη θεραπεία.

Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Ο ασθενής μένει με την αποκατάσταση στο χέρι! Και ξεκινάει να πονάει, αν είναι ζωντανό (μη απονευρωμένο) το δόντι ή τον ενοχλεί απλά το ότι μπαίνουν τροφές,αν έχει προηγηθεί απονεύρωση.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε το συντομότερο δυνατό οδοντιατρική περίθαλψη, γιατί εγκυμονούν κινδύνους.

Αν το δόντι είναι ζωντανό (και μιλάμε για το νεύρο του δοντιού δηλαδή τον πολφό) και δεν έχει γίνει απονεύρωση, τότε κάθε φορά που θα τρώμε κάτι ζεστό ή κρύο θα νιώθουμε πόνο. Και αναγκαστικά θα παίρνουμε κάτι για τον πόνο πχ αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες.

Δυστυχώς ο πόνος, αν είναι συνεχής και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας με δέκα ημερών, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του νεύρου, δηλαδή θα χρειαστούμε απονεύρωση!

Μπαίνουμε δηλαδή στη διαδικασία μιας περισσότερο επεμβατικής διαδικασίας, με ποσοστά επιτυχίας αλλά και αποτυχίας, τόσο βραχυχρόνια όσο μακροχρόνια, επειδή δε δράσαμε εγκαίρως.

Αν το δόντι είναι απονευρωμένο τότε δεν αισθανόμαστε πόνο. Και επειδή δεν αισθανόμαστε πόνο, το αφήνουμε, γιατί ελα-μωρέ-αφου-δεν-πονάω-γιατί-να-πάω-στο-γιατρό;

Και το αφήνουμε μέχρι το προγραμματισμένο μας ραντεβού, οπου το παρατηρεί ο γιατρός ή το χειρότερο, πηγαίνουμε όταν τα πράγματα ξεκινάνε να γίνονται σκούρα, μια και η περιοχή πρήζεται και ξεκινάμε να πονάμε.

Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση για σπάσιμο σε ενδοδοντικά θεραπευμένο (απονευρωμένο) δόντι, όταν ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι σπάσει και εκτεθεί η ενδοδοντική θεραπεία στα μικρόβια του στοματικού περιβάλλοντος για μακρό χρονικό διάστημα,δηλαδή πάνω από ένα μήνα, πρέπει να γίνει επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας. Και αυτό γιατί μπορεί να μικρόβια να έχουν εισχωρησει στο εσωτερικό του δοντιού,οπότε εμείς κάνοντας μόνο το σφράγισμα ή την προσθετική αποκατάσταση,κινδυνεύουμε να τα κλείσουμε μέσα στο ριζικό σωλήνα,με αποτέλεσμα μάλλον να κάνουν μια φλεγμονή εκεί και να πρηστεί ο ασθενής.
Άρα ο ασθενής εκεί που περίμενε να του πει ο γιατρός ότι με ένα μικρό σφράγισμα,(άρα και μικρό κόστος γιατί οι εποχές είναι δύσκολες) θα έβρισκε λύση στο πρόβλημα του,τώρα ακούει από τα χείλη του γιατρού ότι θα πρέπει να κάνει μια διαδικασία (επανάληψη απονεύρωσης) η οποία θα έχει και αυξημένο κόστος αλλά και δεν έχει εγγυημένα ποσοστά επιτυχίας.
Γιατί η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας είναι πιο δύσκολη και λιγότερο επιτυχημένη από το αν γίνει μια ενδοδοντική θεραπεία την πρώτη φορά.Και ο γιατρός παρατηρεί ένα βλέμα δυσπιστίας να σχηματίζεται στο ασθενή, ακούει τον εσωτερικό του διάλογο και διαβάζει τις σκέψεις του γιατί δε θεωρεί ότι πρέπει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, ειδικά αν δεν πονάει.
Γιατί πονάμε;

Ειδικά στην περίπτωση που το δόντι δεν είναι απονευρωμένο πονάμε γιατί τμήμα της εξωτερικής επιφανειας του δοντιού έχει χαθεί, με αποτέλεσμα το οποιοδήποτε ερέθισμα (κρύο, γλυκό,ζεστό) να μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία, να φθάνει πιο εύκολα στο νεύρο του δοντιού, να το διεγείρει και ο οργανισμός μας για να μας ειδοποιήσει αντιδρά με πόνο.

Ωραία γιατρέ..Καλά μας τα είπες.Με τον πόνο τι κάνουμε;
Υποσχέθηκα 3 τρόπους αντιμετώπισης αγαπητέ/η αναγνώστη/στρια. Και αυτό θα κάνω
1. Πηγαίνουμε τάχιστα στον οδοντίατρο. 
Είναι ο πρώτος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, ο οποίος θα μας γλιτώσει απο πολλές ανεπιθυμητες επιπλοκές.
Αν η επίσκεψη στον οδοντίατρο μας δεν ειναι εφικτή, όπως πχ σε περίοδο διακοπών,τον παίρνουμε τηλέφωνο μήπως μας συστήσει κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεται, και τον οποίον μπορεί να ενημερώσει για το ατομικό μας ιστορικό ή αλλιώς παίρνουμε εμείς την απόφαση και πηγαίνουμε σε εναν οδοντίατρο.
Εναλλακτικά πηγαίνουμε σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή σε υποκατάστημα του ΙΚΑ κι ζητάμε να μας τοποθετήσουν ένα προσωρινό σφράγισμα. Δυστυχώς οι ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε συνδυασμο με τον ωχαδερφισμό ορισμένων συναδέλφων που είναι επιφορτισμένοι με τη οδοντιατρική περίθαλψη του πληθυσμού μπορεί να καταστήσουν ανέφικτη την προσπάθεια αυτή για παροχή βοήθειας.
2.Δεν τοποθετειτε ούζο, τσίπουρο, ασπιρίνη κτλ πάνω στο δόντι. 
Με το ούζο είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση κινδυνεύετε να κάνετε μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή και να προκαλέσετε χημικό εγκαυμα στα ούλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαρυφαλέλαιο (το βρισκετε στα φαρμακεία ή και στο σπίτι), αλλά και πάλι οχι συνέχεια.
3.Μπορείτε και επιβάλλεται να τοποθετήσετε μόνοι σας κάποιο προσωρινό εμφρακτικό υλικό στη θέση του σφραγίσματος που έπεσε, μέχρι να αναζητήσετε οδοντιατρική περίθαλψη. 
Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να χρησιμοποιησουμε.
Το πρώτο είναι κερί μέλισσας.Αφού το λιώσουμε μπορούμε να το σταλάξουμε πάνω στο δόντι. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τσίχλα, την οποία έχουμε μασήσει για να γίνει πιο εύπλαστη. Και για τα παραπάνω θα χρειαστούμε τη συνδρομή κάποιου φίλου (ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται!).
BONUS TIP: Υπάρχουν στο ebay προσωρινά σφραγίσματα για αυτή ακριβώς τη δουλειά τα οποία στο εξωτερικό πχ Αγγλία πωλούνται στα φαρμακεία.Ψάξτε για τον όρο temporary tooth fillings
ΒΟNUS TIP 2: Στο ebay υπάρχουν και τα υλικά που χρησιμοποιούν για προσωρινά σφραγίσματα οι γιατροί. Πχ υπάρχει το cavit (καβιτ) ή τα τύπου cavit.

Μπορείτε να αναζητήσετε και αυτό αν θέλετε.

Κλείνοντας την σημερινή χορταστική ανάρτηση, αν σας φύγει το σφράγισμα δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, εφαρμόστε κάποια από τις συμβουλές, ιδανικά την πρώτη και όλα θα πάνε καλά!

Οδοντίατρος - Σωτήριος Β. Βλασταράκος

Σωτήριος Β. Βλασταράκος, Οδοντίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.