Cancer & Personalized Medicine Conference 2019
Άμεσα μέτρα και μεσοπρόθεσμες δράσεις ζητούν από την Πολιτεία η επιστημονική κοινότητα, οι επαγγελματίες υγείας, οι φορείς και οι ασθενείς με καρκίνο.
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2019 – Τα μεγάλα ελλείμματα στρατηγικής, τις προκλήσεις, αλλά και την αναγκαιότητα δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα, ανέδειξε το πέμπτο κατά σειρά Συνέδριο “Cancer & Personalized Medicine Conference”, που διοργανώθηκε στις 17 Οκτωβρίου από το Health Daily και τη Boussias Communications.
Η επιστημονική κοινότητα, οι επαγγελματίες υγείας, οι φορείς και οι ασθενείς με καρκίνο απηύθυναν έκκληση προς την Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, άλλα και μεσοπρόθεσμες δράσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση του καρκίνου, που πλέον έχει εξελιχθεί στην πρώτη αιτία θανάτου στον σύγχρονο κόσμο.
Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της ‘Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), στις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν περιλαμβάνονται οι εξής:
- Συμβουλευτική ομάδα για την ογκολογία του προέδρου της κυβέρνησης / υπουργού υγείας / προέδρου ΕΟΠΥΥ
- Να ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΙΝΕ με «σφικτή» ομάδα επαϊόντων και μαχόμενων λειτουργών με πρώτες φροντίδες: τον ογκολογικό χάρτη , κατάρτιση μητρώου νεοπλασιών, ηλεκτρονικό φάκελο ογκολογικού ασθενούς
- Λειτουργία στον ΕΟΠΥΥ ογκολογικής υπηρεσίας με άμεσο έργο την επίλυση προβλημάτων αλλά και διευκόλυνση της συνταγογράφησης, την αποζημίωση των βιοδεικτών, την παρακολούθηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Στις δράσεις που πρέπει να γίνουν μεσοπρόθεσμα (1-2 έτη) περιλαμβάνονται οι εξής:
- Καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης καρκίνου- υιοθέτηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία
- Αποκέντρωση της πρόληψης του καρκίνου και διασύνδεση με τις περιφέρειες
- Ανάπτυξη και αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ της κατ’ οίκον νοσηλείας και παρηγορικής φροντίδας
- Δημιουργία του θεσμού της «πλοηγού» νοσηλεύτριας σε όλες τις υποδομές ογκολογικής φροντίδας κι ανάπτυξη υπηρεσιών για τους επιζήσαντες
- Καταγραφή της ογκολογικής επιστημονικής δραστηριότητας πανελλήνια και εφαρμογή των “multi-omic” διαγνωστικών για βελτίωση των θεραπειών, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στον έλεγχο του καρκίνου και συνολική μείωση του κόστους
Οι 25 διακεκριμένοι ομιλητές που εκπροσωπούν το σύνολο των εταίρων της Υγείας κατέθεσαν την εμπειρία τους στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, μιλώντας για το κόστος και την αξία των καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο, την προαγωγή της πρόληψης, της έρευνας και των κλινικών μελετών, τις στρατηγικές και τα οικονομικά του καρκίνου, τις διεθνείς τάσεις και τις εθνικές προκλήσεις, καθώς και τον ρόλο των ασθενών στα κύρια ζητήματα που τους αφορούν. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι επιστημονικές εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία, τις στοχευμένες θεραπείες, τα CAR-T κ.ά. Σημαντική ήταν η παρουσίαση ερευνών και συγκριτικής ανάλυσης των πολιτικών για τον καρκίνο σε διεθνές επίπεδο.
Ειδική ενότητα ήταν αφιερωμένη στις κλινικές μελέτες, με έμφαση στα μέτρα προώθησης των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα, τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας, τις νομικές πτυχές σχετικά με τη χρήση καινοτόμων φαρμάκων, καθώς και τη χρήση real world evidence και καινοτόμων τεχνολογιών σε κλινικές δοκιμές.
Η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου είχε ως Πρόεδρο τον καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνο Συρίγο και επίτιμο Πρόεδρο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας, Οδυσσέα Ζώρα.
Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εταιρείες AstraZeneca, IQVIA, MSD, Sigmasoft και Clinerion, ενώ υποστηρικτές η δικηγορική εταιρεία Michalopoulou & Associates.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο “Cancer & Personalized Medicine Conference:μπορείτε να βρείτε εδώ.