Η Πρεσβυωπία και η θεραπεία της.
Χαρακτηριστικό της πρεσβυωπίας είναι η δυσκολία στην κοντινή όραση. Οι πρεσβύωπες δυσκολεύονται να διαβάσουν ή κουράζονται μετά από σύντομο διάστημα κοντινής εργασίας.
Η πρεσβυωπία οφείλεται στη μείωση της προσαρμοστικής ικανότητας των ματιών και εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών και αυξάνεται προοδευτικά μέχρι το 65ο έτος.
Η δυσκολία αυτή είναι εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα αν ο φωτισμός είναι χαμηλός. Εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και ανεξάρτητα από το αν ήδη έχουν άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η υπερμετρωπία, η μυωπία και ο αστιγματισμός.
Σε ανθρώπους με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία μπορεί να εμφανιστεί και πριν την ηλικία των 40 ετών, ενώ στους μύωπες συνήθως εμφανίζεται αργότερα. Όταν η μυωπία είναι μικρή, οι μύωπες βγάζουν τα γυαλιά τους για να διαβάσουν, ενώ όταν η μυωπία είναι μεγάλη, χρησιμοποιούν γυαλιά με μικρότερο βαθμό μυωπίας.
ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Η θεραπεία της πρεσβυωπίας είναι πιο δύσκολη από των άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών διότι η αιτιολογία της είναι διαφορετική. Τα μάτια μας έχουν την ικανότητα να εστιάζουν σε κοντινές αποστάσεις όπως μια αυτόματης εστίασης φωτογραφική μηχανή. Η ικανότητα αυτή που εξασθενεί μετά τα 40 έτη, οφείλεται είτε στην προοδευτική απώλεια της ελαστικότητας του φακού του ματιού, είτε στην προοδευτική γήρανση του ακτινωτού μυ που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της προσαρμογής του φακού.
Η προσαρμογή είναι μια δυναμική και μεταβαλλόμενη λειτουργία γι’ αυτό και η αντιμετώπιση και εξάλειψή της πρεσβυωπίας είναι πιο δύσκολη.
Εκτός από την απλή αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με γυαλιά, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας, που ο ειδικός οφθαλμίατρος μπορεί να εφαρμόσει:
PRESBY LASIK LASER
Διόρθωση με excimer laser της μυωπίας ή υπερμετρωπίας που πιθανόν συνυπάρχει και ταυτόχρονα εξάλειψη της πρεσβυωπίας για κάποια χρόνια.
ΕΝΘΕΣΗ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΩΝ ΕΝΔΟΦΑΚΩΝ
Πρόκειται για αφαίρεση του φυσικού φακού του ματιού και ένθεση στη θέση του ενός πολυεστιακού ενδοφακού με τον οποίο βλέπει κανείς μακριά, ενδιάμεσα και κοντά.
Η επέμβαση αυτή είναι σαν τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος σε μια επέμβαση καταρράκτη, γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι καταλληλότερη για ασθενείς άνω των 55 ετών που είναι υπερμέτρωπες.
MONOVISION
Με τη μέθοδο αυτή, είτε με το laser είτε με μονοεστιακούς ενδοφακούς, ο ένας οφθαλμός γίνεται ελαφρά μυωπικός ενώ ο άλλος γίνεται εμμετρωπικός. Με τον τρόπο αυτό, με το ένα μάτι -το μυωπικό- βλέπουμε καλά κοντά, ενώ με το άλλο -το εμμετρωπικό- βλέπουμε καλά μακριά.
Ο εγκέφαλός μας, κάνοντας ένα «συμβιβασμό» στην διόφθαλμη όρασή του, ενώνει τις δύο αυτές εικόνες χωρίς πρόβλημα και έτσι βλέπουμε καλά σε όλες τις αποστάσεις.
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ
Κάθε ασθενής με πρεσβυωπία, άνδρας ή γυναίκα, έχει ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό η κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να αποφασιστεί μετά από εξέταση από τον ειδικό οφθαλμίατρο, που ύστερα από συζήτηση με τον ασθενή κι ανάλυση των δεδομένων. Η επιλογή αποσκοπεί στο να ταιριάξει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των οφθαλμών καθώς και τις καθημερινές απαιτήσεις του τρόπου ζωής του ασθενούς έτσι ώστε να παύσει η πρεσβυωπία να είναι πρόβλημα στις καθημερινές ανάγκες του.