Τι είναι το αίσθημα παλμών ;
Ορίζεται ως το ενοχλητικό-συνήθως- αίσθημα, που προκύπτει, όταν ο καρδιακός παλμός είναι αισθητός.
Το αίσθημα παλμών αποτελεί συχνό σύμπτωμα,. αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ύπαρξη αισθήματος παλμών δεν ισοδυναμεί με την παρουσία αρρυθμίας και αντίστροφα. Είναι δυνατόν οι ασθενείς να αναφέρουν αυτό το δυσάρεστο αίσθημα σε έδαφος είτε φυσιολογικού ρυθμού, είτε σε φυσιολογική ταχυκαρδία (εξαιτίας π.χ. αγχώδους συνδρομής)..
Από την άλλη , οι αρρυθμίες μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικές ή να εκδηλωθούν με διαφορετικά συμπτώματα – όπως ζάλη, συγκοπικές κρίσεις, δύσπνοια, καταβολή ή θωρακικό πόνο – και όχι αίσθημα παλμών.
Είναι επικίνδυνο να αισθανόμαστε τους παλμούς μας;
Πριν μας κυριεύσει πανικός να αναφέρουμε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων με αίσθημα παλμών δεν απαιτείται παρέμβαση.Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια σωστή διερεύνηση μια πιθανής αρρυθμίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές αλλά και των αιτιών που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν. Ποια είναι τα κριτήρια για να αξιολογήσουμε το αίσθημα παλμών;
Ο κάθε άνθρωπος που αισθάνεται τους παλμούς του, θα πρέπει να προσέχει τα εξής:
1. Την διάρκεια κάθε επεισοδίου
2. πόσο συχνά εμφανίζονται τα επεισόδια
3. κατά την έναρξη του επεισοδίου κάνατε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα
4. περιοδικότητα των συμπτωμάτων(π.χ. συγκεκριμένη ώρα , συγκεκριμένη δραστηριότητα κ.α.)
5. πότε πρωτοεμφανίστηκε το αίσθημα παλμών
Πώς θα πρέπει να διερευνάται το αίσθημα παλμών;
Κατά την εκτίμηση του ασθενούς με αίσθημα παλμών θα πρέπει να διερευνώνται οι παρακάτω παράμετροι:
1) το σύμπτωμα
2) η λειτουργική διαταραχή (είναι αρρυθμία ή όχι),
3) το υπόστρωμα (υποκείμενη καρδιακή νόσος, όπως βαλβιδοπάθεια , καρδιακή ανεπάρκεια , στεφανιαία νόσος , θυρεοειοδοπάθεια κ.α.) 4) οι εκλυτικοί παράγοντες (υπέρταση,σωματική κούραση,αγχώδης συνδρομή κ.α.).
Στόχος της διερεύνησης είναι η λεπτομερής ανάλυση όλων των διαστάσεων του προβλήματος και στη συνέχεια η λήψη ορθών αποφάσεων για τη θεραπευτική αντιμετώπισή του.
Ποιες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα παλμών;
Η πνευματική κόπωση και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική αντίληψη του ρυθμού ή να προκαλέσουν αρρυθμίες σε ασθενή που φέρει κατάλληλο υπόστρωμα.
Η άσκηση, η καφεΐνη, το αλκοόλ , η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, συνιστούν εκλυτικούς παράγοντες για αρρυθμία. Επίσης, εξωκαρδιακές διαταραχές, όπως η αναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός και η υποξαιμία – προκαλούν ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών.
Θεραπεία: Σε περιπτώσεις που ευθύνεται κάποια εξωκαρδιακή αιτία θεραπεύουμε την ανάλογη νόσο.
Όταν όμως καταδεικνύεται η πιθανότητα ύπαρξης υποκείμενης καρδιοπάθειας, τότε απαιτείται και ανάλογη θεραπεία.
Η στεφανιαία νόσος κρίνεται πιθανή, εφόσον υπάρχει ανάλογη συμπτωματολογία (κυρίως θωρακικός πόνος), θετικό ιστορικό για παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, κάπνισμα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, οικογενειακό ιστορικό) και αθηροσκληρυντική αγγειοπάθεια σε άλλο σημείο του σώματος.
Επίσης οφείλουμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα παρουσίας βαλβιδοπάθειας(όπου η εξέταση αναφοράς είναι το triplex καρδιάς) , και την παρουσία ή μη κάποιας μυοκαρδιοπάθειας(όπως π.χ. διατατική μυοκαρδιοπάθεια – επίσης εξέταση αναφοράς είναι το triplex καρδιάς).
Ποιες εξετάσεις κρίνονται σκόπιμες για τη διερεύνηση του αισθήματος παλμών;
1. Holter ρυθμού
2. Δοκιμασία κόπωσης
3. Triplex καρδιάς
4. Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (σε ορισμένες περιπτώσεις-όταν π.χ. έχουν ήδη ανιχνευθεί επεισόδια κακοήθους αρρυθμίας).
Πηγή:Braunwald’s Heart Disease