Φλοιώδεις κύστεις νεφρού: τι είναι και πότε χρειάζεται θεραπεία;

Φλοιώδεις κύστεις νεφρού Facebooktwitterpinterest

Οι απλές φλοιώδεις κύστεις του νεφρού είναι εξαιρετικά συχνές. Αν κάνουμε τυχαία υπερηχογράφημα σε 100 ανθρώπους μετά τα 50 έτη, οι 20 έως 30 περίπου έχουν έστω μία κύστη στο νεφρό. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι φλοιώδεις κύστεις των νεφρών μπορεί να είναι μονήρεις ή περισσότερες από μία στον ένα ή και στους δύο νεφρούς. Η αιτιολογία τους δεν είναι απόλυτα αποσαφηνισμένη, αλλά μάλλον οφείλονται σε απόφραξη κάποιων νεφρικών σωληναρίων. Το μέγεθος τους ποικίλει και μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά έως και πάνω από 20 εκατοστά.

Συνήθως οι φλοιώδεις κύστεις δεν δίνουν συμπτώματα και δεν δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του νεφρού. Σπάνια μπορεί μία μεγάλη κύστη να πιέζει τον ουρητήρα και να δημιουργεί υδρονέφρωση.
Μεγάλες κύστεις μπορούν επίσης να προκαλούν ήπιο βάρος ή πόνο στην περιοχή του νεφρού και μικροσκοπική αιματουρία, αίμα δηλαδή που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι αλλά φαίνεται στο μικροσκόπιο σε εξέταση ούρων.

Οι φλοιώδεις κύστεις διαγιγνώσκονται συνήθως τυχαία στο υπερηχογράφημα των νεφρών. Αυτό είναι αρκετό στο 95% των περιπτώσεων. Η απλή κύστη περιέχει ορώδες υγρό και έχει ομαλά τοιχώματα. Αν το περιεχόμενο στο υπερηχογράφημα φαίνεται αιμορραγικό ή τα τοιχώματα έχουν παχύνσεις, τότε θα ζητηθεί περαιτέρω έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστούν κυρίως κυστικά καρκινώματα του νεφρού και η εχινοκοκκίαση του νεφρού.

Στη συντριπτική πλειοψηφία δεν απαιτείται καμία θεραπεία για τις απλές φλοιώδεις κύστεις, παρά μόνο παρακολούθηση. Σε μεγάλες κύστεις με διάμετρο πάνω από 10 εκατοστά που προκαλούν συμπτώματα υπάρχουν οι επιλογές της χειρουργικής αφαίρεσης ή της παρακέντησης με νεφροστομία και στη συνέχεια έγχυση αιθανόλης ή σκληρυντικών ουσιών.

Ειδική μορφή κύστεων στο νεφρό είναι η πολυκυστική  νόσος του νεφρού που μεταφέρεται γονιδιακά. Οι κύστεις είναι δεκάδες και στους δύο νεφρούς και οι νεφροί είναι πολύ μεγάλοι, μοιάζοντας με ‘τσαμπί σταφυλιού’.
Η πάθηση αυτή έχει εντελώς διαφορετική παρακολούθηση και πρόγνωση και αποτελεί αντικείμενο της ειδικότητας της Νεφρολογίας.

Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Βάιος Παπαδημητρίου
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.