Οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής φροντίδας

Οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής φροντίδας που είναι ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα επιβάλλεται, προσωρινά τουλάχιστον, να απασχολούνται σε χώρους μειωμένης πιθανότητας έκθεσης σε λοιμώξεις. Facebooktwitterpinterest

που είναι ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα επιβάλλεται, προσωρινά τουλάχιστον, να απασχολούνται σε χώρους μειωμένης πιθανότητας έκθεσης σε λοιμώξεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, εκφράζει τη βαθειά  την ανησυχία της και επισημαίνει ότι σε τέτοιες περιόδους έξαρσης λοιμώξεων, οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής φροντίδας που είναι ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα δεν θα πρέπει να εργάζονται σε χώρους άμεσης έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες (πχ ΤΕΠ, παθολογική ή πνευμονολογική κλινική κα) κατάσταση που θα ήταν επικίνδυνη για την υγεία τους και επιβάλλεται προσωρινά τουλάχιστον να απασχολούνται σε χώρους μειωμένης πιθανότητας έκθεσης σε λοιμώξεις

Η κα Αθανασία Παππά αναφέρει στην επιστολή ότι: « Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής φροντίδας (ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό) που είναι ασθενείς με αυτοάνοσα  φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα,  ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία (κορτιζόνη, DMARDs, βιολογικούς παράγοντες) και ιδίως αυτοί με γενική (διαβήτης, στεφανιαία νόσος ) ή ειδική (σχετική με το ρευματικό νόσημα πχ διάμεση πνευμονοπάθεια) συνοσηρότητα, ανήκουν πρωτίστως στα άτομα υψηλού κινδύνου (ανοσοκαταστολή) για εποχιακές ή ευκαιριακές λοιμώξεις»

Η κα Παππά συνεχίζει «Αυτός είναι και ο λόγος που οι εργαζόμενοι αυτοί επιβάλλεται να εκτίθενται όσον το δυνατό λιγότερο σε ιογενές- μικροβιακό φορτίο, σε περιόδους έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως το διάστημα αυτό με την ενδημία του CON-VID19. Εάν κάποιος είναι σε βιολογική θεραπεία όπως αντι-TNF ή αντι IL-17Α, τότε γνωρίζουμε ότι το ανοσολογικό τους σύστημα υπολείπεται λόγω θεραπείας των φυσιολογικών ανθρώπων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματά μπορεί να είναι χειρότερα, αν κολλήσει κάποιος μια λοίμωξη ή ιό».

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5200 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά  από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα».

Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα  της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE,  του LUPUS EUROPE  (Ευρωπαϊκού  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.

Συμμετέχει επίσης  σε πλήθος project  σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ και το ΠΑΔΑ , που έχουν να κάνουν με θέματα δημόσιας υγείας και mobile εφαρμογές.

Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 20:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης εξυπηρετούν δύο επαγγελματίες ψυχολόγοι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.Arthritis.org.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.