Καρκίνος του παγκρέατος

Καρκίνος του παγκρέατος Facebooktwitterpinterest

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο του πεπτικού συστήματος, το οποίο διασπά τα τρόφιμα έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τα κύτταρα του σώματος. Ένας σωλήνας που ονομάζεται “παγκρεατικός πόρος” συνδέει το πάγκρεας με το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Το πάγκρεας περιέχει δυο τύπους αδένων: τους εξωκρινείς και τους ενδοκρινείς αδένες.

Ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται συνήθως στην κεφαλή του παγκρέατος, όπου είναι δυνατόν να εμποδίζει τον χοληδόχο πόρο προκαλώντας ίκτερο. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα κοντινά νεύρα και τους λεμφαδένες προκαλώντας πόνο.

Κάθε χρόνο στη Νέα Νότια Ουαλία ο καρκίνος του παγκρέατος ανιχνεύεται, κατά μέσον όρο, σε 686 άτομα καταλαμβάνοντας την 13η θέση ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει μόνο 7% ποσοστό επιβίωσης στα πέντε χρόνια, καθώς σχεδόν το 30% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε δύο μήνες από τη διάγνωση. Και ενώ η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική ευκαιρία θεραπείας, στο 80% των περιπτώσεων όταν διαγνωστεί η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο για να γίνει επέμβαση.

Από το 2008, το Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος και για να συμβάλλει στη δημιουργία πολλών και σημαντικών ερευνητικών έργων υπό την εποπτεία διακεκριμένων επιστημόνων του παγκρεατικού καρκίνου.

Οι εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ύπαρξη καρκίνου στο πάγκρεας περιλαμβάνουν: εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT), μαγνητική τομογραφία (MRI), ενδοσκοπική εξέταση ERCP, ενδοσκοπικό υπέρηχο, ΡΕΤ scan, βιοψία δείγματος ιστού, λαπαροσκόπηση.

Η σταδιοποίηση δείχνει στον γιατρό πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος . Αυτό βοηθά τη θεραπευτική ομάδα να αποφασίσει ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία.

Στάδιο I –
Ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στο πάγκρεας χωρίς να έχει εξαπλωθεί σε οποιαδήποτε κοντινά όργανα.
Αυτό ονομάζεται πρώιμο στάδιο της νόσου.
Στάδιο ΙΙ –
Ο καρκίνος είτε έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στο πάγκρεας, ή έχει μεγαλώσει χωρίς να εξαπλωθεί σε γειτονικά όργανα.
Στάδιο ΙΙΙ –
Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά, μεγάλα αιμοφόρα αγγεία ή όργανα όπως το στομάχι, η σπλήνα ή το παχύ έντερο. Μπορεί να έχει επεκταθεί και στους λεμφαδένες.
Στάδιο IV –
Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα, όπως στο συκώτι ή τους πνεύμονες, ή στα εσωτερικά τοιχώματα της κοιλιάς. Ο γιατρός σας ίσως να αποκαλεί αυτό το στάδιο “προχωρημένο καρκίνο”.
Η χειρουργική επέμβαση προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία θεραπείας στους ασθενείς που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της ασθένειας (ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από το πάγκρεας) και οι οποίοι, εκτός από τον καρκίνο, είναι σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Η πιο συνηθισμένη επέμβαση είναι η εγχείρηση με τη μέθοδο Whipple.
Επίσης, για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος χρησιμοποιούνται η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

Η παρηγορητική θεραπεία βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς ανακουφίζει από τα συμπτώματα του καρκίνου χωρίς να προσπαθεί να θεραπεύσει την ασθένεια.
Είναι σημαντική για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα στάδια του καρκίνου για να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ίκτερος, επίμονος έμετος, απώλεια βάρους, πόνος.
Επίσης, η θεραπεία είναι δυνατόν να βοηθήσει στη διαχείριση άλλων φυσικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων.
http://languages.cancercouncil.com.au

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.