Μπρόκολο, η διατροφική του αξία
Τι έιναι το μπρόκολο;
Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών και εχει πολύ στενή σχέση με το κουνουπίδι. Άυτό το νόστιμο λαχανικό περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από κάθε άλλο λαχανικό! Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχοντε στο μπρόκολο είναι βιταμίνη Α, C ,D και Ε, β-καροτένιο, ασβέστιο,φυτικές ίνες, σίδηρος, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με έρευνες τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών ασθενειών.
Σύμφωνα με μία ανάλυση του Αμερικάνικου Ινστιτούτου για τον Καρκίνο που έγινε το 1987, έξι στις εφτά πληθισμιακές μελέτες έδειξαν ότι όσο περισσότερα σταυρανθή λαχανικά τρώμε, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να πάθουμε καρκίνο του παχέως εντέρου, ενώ περιορίζονται και η εξέλιξη άλλων μορφών καρκίνου.
Λόγω της αυξημένης περιεκτηκότητάς του σε καροτενοειδή όπως β-καροτένιο που είναι πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α, η οποία εμποδίζει την ενεργοποιήση των καρκινικών κυττάρων.
Χάρη στην παρουσία των καροτενοειδών, τα μπρόκολα είναι πολύ δημοφιλή για την θεραπεία των δερματικών προβλημάτων.
Η συνδυασμένη παρουσία σιδήρου, βιταμίνης C και φολικού οξέος συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση της αναιμίας, προστατεύει από συγγενείς διαμαρτίες διαπλάσεως,και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας όσων πάσχουν από χρόνια κόπωση.
Τα 100γρ. μπρόκολου καλύπτουν σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Ε, και έτσι τα μπρόκολα προφυλάσουν την καρδιά μας και το κυκλοφοριακό μας σύστημα.
Οι ενώσεις που παράγονται στη διάρκεια της πέψης των σταυρανθών λαχανικών εμποδίζουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και είναι πολύτιμα για όσους έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους.
Κύρια Χαρακτηριστικά:
• Ενέργεια ανά 100γρ = 34 Θερμίδες
• Καταποεμούν τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης, την αναιμία, το στρες, και είναι ευεργετικά για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.
• Πολύτιμα για την πρόληψη του καρκίνου.
• Καταπολεμούν τα δερματικά προβλήματα, τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, και τονώνουν το ανοσοποιητικό.
• Τρώγονται καλύτερα ελαφρά βρασμένα στον ατμό.