Η κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας. Όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να την εμφανίσει. Έχει υπολογιστεί ότι μετά τα 55 έτη σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους θα παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.
Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως περιλαμβάνουν φτερουγίσματα στην καρδιά, αρρυθμία, δύσπνοια και αδυναμία. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να περάσουν σε άλλα όργανα και να προκαλέσουν ισχαιμία (μπλοκαρισμένη ροή του αίματος).
Η πρόληψη και η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής είναι ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας. Ο στόχος είναι να επανέλθει φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός και να υπάρξει πρόληψη για τους θρόμβους και το εγκεφαλικό.
Από πλευράς ιατρικής αντιμετώπισης, ο πρωταρχικός στόχος είναι η χορήγηση φαρμάκων που να διασφαλίζουν συχνότητα καρδιακών παλμών που κυμαίνεται μεταξύ 70-90 το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ενός πνευμονικού οιδήματος ή απώλειας αισθήσεων.
Όταν έχουν αποτύχει τα διαθέσιμα φάρμακα μπορεί να γίνει επέμβαση. Η κατάλυση είναι επεμβατική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Μερικές φορές, μια κατάλυση δεν μπορεί να διορθώσει πλήρως το πρόβλημα την πρώτη φορά και ίσως χρειαστεί επανάληψη.
Ένας άλλος στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη των θρόμβων, απαιτείται η λήψη αντιπηκτικού φαρμάκου για την πρόληψη εγκεφαλικού και δημιουργίας θρόμβων στους κόλπους. Το Sintrom μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Όταν χρησιμοποιείται, χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η πηκτικότητα του αίματος είναι σε ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο.
Σήμερα κυκλοφορούν και νεώτερα αντιπηκτικά φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται σταθερή δίαιτα από τον Ασθενη και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, με αποτελεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς αυτοί, που λαμβάνουν νεότερα αντιπηκτικά έχουν τους ίδιους αιμορραγικούς κινδύνους, με εκείνους που λαμβάνουν Sintrom.