Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται η γλουτένη;
Γιατί όμως ψάχνουμε τη γλουτένη; Υπεύθυνη είναι η κοιλιοκάκη. Μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη γλουτένη και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Και επειδή μέχρι σήμερα, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία κατά της νόσου είναι η αποφυγή δια ροπάλου της γλουτένης… σας παρουσιάζουμε έναν διαχωρισμό των τροφίμων, ως προς την ύπαρξη ή μη της γλουτένης.
Τα δημητριακά ή/και τα άλευρα χωρίς γλουτένη
Ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι (αραβόσιτος), χαρούπι, σόργος, φαγόπυρο, κεχρί, σουσάμι, ταπιόκα, αμάρανθος, teff, σπόροι λιναριού, σόγια, κινόα, κάστανο, ρεβίθι.
Τα δημητριακά ή/και άλευρα με γλουτένη
Σιτάρι (άμυλο/φύτρο/πίτουρο/ενδόσπερμα), κριθάρι, σίκαλη, βρώμη*, καμούτ και άλευρα αυτών, σιμιγδάλι, κουσκούς, πλιγούρι, βύνη, αλεύρι spelt, einkorn, emmer, graham, farina, δημητριακά πρωινού από σιτάρι, μούσλι.
*Λόγω επιμόλυνσης με γλουτένη κατά το στάδιο της συγκομιδής, της μεταφοράς, της αποθήκευσης ή/και της μεταποίησης.
Διάφορα τρόφιμα εκ φύσεως χωρίς γλουτένη
- Απλό κρέας, πουλερικά (ή προϊόντα τους 100% από κρέας), ψάρι, αυγά.
- Όσπρια και ωμοί-ακατέργαστοι ξηροί καρποί.
- Καλαμπόκι και ρύζι όλων των ειδών.
- Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, μαργαρίνη, τυρί – εκτός εκείνων τύπου κρέμας ή άλλα τηγμένα τυριά ή με επικάλυψη μούχλας).
- Όλα τα φρούτα και λαχανικά (φρέσκα ή κατεψυγμένα ή οι χυμοί αυτών).
- Διάφορα: μυρωδικά, μπαχαρικά, βότανα, ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ελαιόλαδο, κ.λπ.
Διάφορα τρόφιμα εκ φύσεως με γλουτένη
Στερεά
Ψωμί, αλμυρά και γλυκά προϊόντα αρτοποιίας, ζυμαρικά φτιαγμένα από δημητριακά – άλευρα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Υγρά
Μη αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά (π.χ. μπύρα), καφές από κριθάρι.