Ιατρικό Λεξικό

Facebooktwitterpinterest

Α

 

ΑΓΓΕΙΩΜΑ

 

Καλοήθης όγκώδης σχηματισμός που προέρχεται απο υπερπλασία των αιμοφόρων αγγείων σηραγγώδες αγγείωμα μικρή μάζα σηραγγώδους ιστού κονδυλώδες αγγείωμα μικρή μάζα υπερυψωμένη , μαλακή, ι΄΄οχρους, που εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο.

 

ΑΓΩΝΙΑ

 

κατάσταση ταραχής που μπορεί να συμβεί και σε ένα φυσιολογικό άτομο σε μία κατάσταση αβεβαιότητας . Συνώνυμα του όρου είναι : ανησυχία , αδημονία , άγχος. Μπορεί να εκδηλωθεί με μια αίσθηση δύσπνοιας

 

ΑΔΕΝΑΣ

 

όργανο επιθηλιακής προέλευσης που παράει ορμόνες και εκκρίνει ουσίες.

Η πρωταρχική διαίρεση των αδένων είναι σε ενδοκρινείς ( με εσωτερική έκκριση ) , απο τους οποίους οι κυριοτεροι είναι ο θυρεοειδής , οι παραθυρεοειδείς ,, η υπόφυση , τα επινεφρίδια και το πάγκρεας  και εξωτερικούς ( με εξωτερική έκκριση )  ιδρωτοποιοι , μαστικοί σμηγματογόνοι υπογνάθιοι υπογλώσσιοι κ.τ.λ

 

ΑΔΕΝΙΝΗ

 

αζωτούχα βάση που περιέχεται στα πυρηνικά οξέα και τις πλούσιες σε ενέργεια ουσίες ( ΑΤΡ) . Προστίθεται , γενικά σε τονωτικά ή ηπατοπροστατευτικά φάρμακα αν και η συνθεση της πραγματοποιείται στον οργανισμό και δεν είναι αναγκαίο ένα εξωτερικό συμπλήρωμα.

 

ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΙΝΟΦΡΑΡΥΓΓΑ ( ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ) .

 

Είναι δύο όργανα φτιαγμένα απο τον ίδιο λεμφικό ιστό που αποτελεί τις αμυγδαλές , και ονομάζονται ακομα και φαρυγικές αμυγδαλές, αφου βρίσκονται στο θολό του φάρυγγα. Σε περίπτωση φλεγμονής έχουμε την αδονοειδίτιδα που υποχρεώνει τον ασθενή να αναπνεει αποκλειστικα με το στόμα. Όταν οι αρρωστημένες εκβλαστήσεις δημιουργούν επιπλοκές στην μύτη ή στο αυτί συνιστάται η αφαιρεση τους.

 

ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ

 

Ορμόνη που εκκρίνεται απο το μυελό των επινεφριδίων αδένων. Είναι σημαντική για την άμυνα του οργανισμού ενταντίων των επιθέσεων. Επιταχύνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό, προκαλεί σύσπαση των αγγείων και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Για αυτες και άλλες πολλαπλές λειτουργίες στην θεραπευτική η συνθετική ορμόνη χρησιμοποιείται στην περίπτωση του κολαψους ή της κυκκλοφοριακής ανεπάρκειας στο άσθμα στις αιμορραγίες κ.τ.λ.

 

ΑΕΡΟΣΟΛ

 

Θεραπευτική μέθοδος χάρη στην οποία είναι δυνατή η εισπνοή ενός οποιουδήποτε προιόντος που διατηρείται σε αιώρημα υπο μορφή λεπτής ομίχλης με την βοήθεια μιας ειδικής συσκεής.

 

ΑΕΡΟΦΑΓΙΑ

 

Κατάποση , εκούσια ή ακουσια , αέρα. Είναι τυπική της νεύρωσης. Είναι αιτία διαφόρων πεπτικών διαταραχών ,όπως επανειλημμένα ρεψίματα , ναυτία και στομαχικοί πόνοι που οφείλονται ε οργανικές αλλοιώσεις.

 

ΑΘΗΡΩΜΑ

 

Απόθεση σε πλάκες λιπαρών ουσιών ( χοληστερινη κτλ) στον έσω χιτώνα των αρτηριών . Ειναι τυπικό της αθηροσκλήρωσης και μπορεί να είιναι αιτία θρόμβων ή ανευρισμάτων.

 

ΑΙΔΙΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του αιδοίου και του κόλπου συγχρόνως. Συναντίεται πολύ εύκολα στα μικρά κορίτσια και η προγνωσή της είναι καλή.

 

ΑΙΜΑΤΩΜΑ

 

Περιγεγραμμένη συγκέντρωση αίματος συνέπεια ρήξης ενός αγγείου, σχεδόν πάντα μετά απο ένα τραύμα . Η απορρόφηση γενικά επέρχεται μόνη της. Μεταξύ των ποικίλων μορφών είναι : το αρτηριακό αιμάτωμα, οφειλόμενη στην ρήξη αρτηρίας , που μπορεία να λάβει ακόμα και μεγάλες διαστάσεις το εγκεφαλικό αιμάτωμα που αναπτύσεται στο εσωτερικό του εγκεφαλικού ίστού και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

 

Παρουσία αίματος στα ούρα – εκδηλώνεται σε ορισμένες ασθένειες των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας κτλ. Τα ούρα εμφανίζονται ροδινα, κοκκινα, σκουρα, σχεδόν μαυρα η ακόμα και μόνο μία ράβδωση αίματος.

 

ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ

 

Στοιχεία του αίματος , στογγυλοειδή χωρίς πυρήνα, Υπάρχουν περίπου 300 χιλίαδες για κάθε mm³. Εκτελούν σημαντική αιμοστατική και αντπηκτική λειτουργία , για αυτό η ελλιπής παρουσία τους είναι αιτία επικίνδυνων αιμορραγιών.

 

ΑΙΜΟΠΤΥΣΗ

 

Αποβολή αίματος που προέρχεεται απο τους βρόγχους ( βρογχορραγία ) ή απο τους πνευμονες ( πνευμονορραγία ) . Οι αιτιες μπορούν να είναι πολλές : βροχικές , πνευμονικές καρδιοαγγειακές ασθένειες κ.τ.λ.

 

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

 

Κιρσώδης διαστολή των φλεβών του πρωκτού και του ορθού. Η εξασθενηση του φλεβικού τοιχώματος , απο την παχυσαρκια την καθιστική ζωη και την δυσκοιλιοτητα υποβοηθεί την αναπτυξή τους . Η τελική θεραπεία είναι η επέμβαση.

 

ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ :

 

Αναχαίτιση μιας αιμορραγίας. Σε φυσιολογικές συνθήκες , στις μικρές αιμορραγίες η αιμόσταση μπορεί να επέλθει αυτόματα στην περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας  η αιμόσταση γίνεται με φυσικά μηχανικά ή φαρμακευτικά μέσα.

 

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ

 

Ουσία περιεχόμεη στα ερυθρά αιμοσφαίρια , που τους δίνει την τυπική απόχρωση. Εχει καθήκον να μεταφέρει το οξυγόνο, με το οποίο συνδέεται σους πνευομνες και σους διαφορους ιστούς τους σώματος, καθιστώντασ έτσι δυνατή την οξυγόνωση του αίματος.

 

ΑΙΜΟΦΙΛΙΑ

 

Συγγενής κληρονομική ασθένεια συνδεδεμένη με τα χρωματοσωμάτια. Χαρακτηρίζεται απο άφθονες αιμορραγίες ακόμα και απο ελαφριά τραύματα εξαιτίαςτης ελαττωματικής πήξης του αίματος. Εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία προσβάλλει μόνο τους άντρες και μεταδίδεται δια της μητρικής οδού.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

 

Με αυτό τον όρο υποδεικνύονται οι αιτίες μιας ασθένειας.

 

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ

 

Αιφνίδια αναχαίτιση των λειτουργιών του εγκεφάλου , εξαιτίας της ελλιπούς συμβολής αίματος σε κάποια περιοχή του ίδιου του εγκεφάλου. Οφείλεται , γενικά σε εγκεφαλική αιμορραγία, θρόμβωση ή εμβολή.

 

ΑΚΜΗ

 

Διαπυητική βλάβη του θύλακα της τρίχας και την σμηγματογόνων αδένων , που χαρακτηρίζεται απο την εμφάνιση των φαγεσώρων ( μαύρα σημεία ) και των μικρών φλυκταινών στο πρόσωπο και συχνά ακόμα στο θώρακα και στην πλάτη. Είναι πιο συχνή στα παιδιά και στους νέους και τότε λέγεται νεανική ακμή , αλλά μπορεί να συναντηθεί ακόμα και στην ηλικιωμένη γυναίκα οπότε λέγεται υποτροπιάζουσα ακμή κεγχροειδής. Άλλες μορφές είναι η χηλοειδής ακμή , η νεκρωτική ακμή και η ακμή απο φαρμακευτικές ουσίες.

 

ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

 

Λιπαρές ουσίες που αποτελούνται απο μια μακριάαλυσίδα ατομων του άνθρακα. Ονομάζονται έτσι γιατί περιέχουν έναν ειδικό τύπο δεσμού ( ακόρεστο ) . Βρίσκονται στα φυτικά έλαια στο αίμα στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό. Παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και η καύση τους ελευθερώνει πολύ ενέργεια.

 

ΑΚΡΑΤΕΙΑ

 

Μείωση ή κατάργηση των λειτουργικό – συσταλτικών ικανοτήτων ενός φιγκτήρα μυός, με απώλεια ούρων ή κοπράνων. Συνηθέστερη είναι η ακράτεια ούρων, συχνότερη στην γυναίκα που έχει υποστεί τραυματισμό στον τοκετό.

 

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Θεραπευτική χρήση των ακτίνων Ραντκεν η των ακτίνων Χ , βασιζόμενη την βιολογική δράση που αυτές εξασκούν στον οργανισμό και στην ευαισθησία που παρουσιάζουν απεναντί τους τα διάφορα κύτταρα Οι βασικότερες θεραπευτικές ενδείξεις είναι : αρθρίτιδα , εκταταμένα εκζέματα, αγγειώματα, όγκοι κτλ. Ειδικά στην θεραπεία των όγκων χρησιμοποιούνται τελευταία , παραλληλαμε τα πατροπαραδοτα όργανα με ακτίνες Χ , και οι λεγόμενες βόμβες κοβαλτίου.

 

 

 

ΑΛΓΟΣ

 

Όρος που δηλώνει εντοπισμένο ή εκτεταμένο πόνο , στον οποίο δεν αντιστοιχούν ανατομικές βλάβες . Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν β΄ συνθετικό για να δείξει πόνο εντοπισμένο σε μια ειδική περιοχή : αυχεναλγία , νευραλγία , αρθραλγία κτλ.

 

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ 

 

Δηλητριαση απο αιθυλική αλκοολη ονομαζόμενη γι αυτο και αιθυλισμός. Εχουμε οξύ αλκοολισμό στην περίπτωση λήψης μεγάλης ποσότητας οινοπνευματος , με ειδικές εκδηλωσεις : απλή μέθη , αλυσμό, σπασμούς, κώμα κτλ  ο χρόνιος αλκοολισμός αντιθέτωση οφειλεται στην προοδευτική απορρόφηση οινοπνευματος που καθορίζει ενα σύνολο οργανικών διαταραχών : νεφρικών, γαστρικών, ηπατικών ( κίρρωση του ήπατος )

 

ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ

 

Δηλητηρίαση οφειλόμενη στην αλλαντοξίνη, τοξίνη παραγόμενη απο ένα μικροοργανισμό που εισάγεται στον οργανισμό με την βρώση δηλητηριασμένων τροφίμων και κονσερβών, κακώς διατηρημένων . Εκδηλώνεται με διάρροια , εμετό , παράλυση της γλώσσας του λάρυγγα και των αναπνευστικών μυών.

 

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

 

Τροποποίηση των αντιδράσεων ενός οργανισμού σε μια καθορισμένη ουσία ( αλεργιογόνο  ) . Στην αλλεργία παρατηρείται μια υπερβολική αντίδραση σεουσίες που απο υγγιή άτομα είναι ανεκτές χωρίς προβλήματα ( πχ γυρη ) . Μπορεί να εμφανισθεί κοκκίνισμα του δέρματος ή εμπύρετη κυνάγχη. Για να θεραπεύσουμε την αλλεργία είναι αναγκαίο να διακρίνουμε μέσω ειδικών τεστ ,το αλλεργιογόνο.

 

ΒΛΑΙΣΟΕΙΔΗΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ( ΜΕΓΑΣ ) ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

 

Παραμόρφωση , συνήθως κοινή του μεγάλου δακτύλου του ποδιού ( με παρεκκλιση προς τα άλλα δάκτυλα) .  Ο ραιβος μέγας δάκτυλος είναι αντιθέτως η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου με παρεκκλιση προςτο άλλο ποδι.

 

ΑΜΑΝΙΤΗΣ

 

Γένος μυκητών που περιλαμβάνει πολλά είδη ,μεταξύ των οποίων παρα πολλα δηλητηριώδη για τον άνθρωπο , όπως ο a. phalloides ( αμανίτης ο φαλοειδής ) και ο a.verna ( κασίδα της ανοιξης ) , που είναι υπευθυνοι του μεγαλύτερου μέρους ων δηλητηριάσεων απο μανιτάτια , οι οποίες όχι σπανια μπορούν να είναι και θανατηφόρες.

 

ΑΜΜΗΝΟΡΟΙΑ

 

Έλλειψη εμμηνορυσίας σε μια γυναίκα που θα έπρεπε κανονικά να εμμηνορροεί.Είναι πρωτοπαθής όταν μια γυναίκα περνώντας την περίοδο   της ήβης , δεν έχει ακόμα έμμηνα δευτεροπαθής όταν υπάρχει χωρίς φαινομενικά δικαιολογημένες αιτίες η εξαφανιση των εμμήνων σε μια γυναίκα που προηγουμένως είχε κανονικές εμμηνορρυσίες. Μιλάμε για αμηνόρροια ψευδή οταν οι εμμηνορρυσίες υπάρχουν αλλα τα εμμηνα δεν βγαίνουν έξω αξαιτίας ενος εμποδίου στις γεννητικές οδους , οπως για παράδειγμα η ατρησία του παρθενικού υμένα.

 

 

ΑΜΙΝΟΞΕΑ

 

Οργανικές ουσίως που αποτελούνται απο ένας μέρος όξινο και απο ένα αμινικό. Ειναι το πρωταχικό συστατικό των πρωτεινών και αντιπροσωπεουν τους λίθους με τους οποίους κτίζεται ο οργανισμός . Ενω σχεδόν όλα τα αμινοξέα μπορουν να συντεθούν απο τον οργανισμό οκτω απο αυτά ( ονομάζομενα <<απαραίτητα >> ) πρεπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται με τις τροφές ( κρεας, αβγο γαλα κτλ) .

 

ΑΜΝΙΑΚΟ ΥΓΡΟ

 

Υγρο περιεχόμενο στο άμνιο ( εμβρυώδες εξάρτημα αποτελούμενο απο μια μεμβράνη λεπτή ελαστική που περιτυλίγει το έμβρυο ) . Αυτο το υγρό που μοιαζει πολύ με νερό ανανεώνεεται συνεχώς κατά την διάρκεια της κύησης τροφοδοτεί το έμβρυο με νερό και ορυκτά άλατα και το προστατεύει απο τυχόν προσκρούσεις κατά την διάρκεια του τοκετού παίρνει μέρος στο μηχανισμό της διαστολής και διευκολύνει την προώθηση του μωρού.

 

ΑΜΝΙΟΚΕΝΤΗΣΗ

 

Κοιλιακή παρακέντηση που επιτρέπει την λήψη αμνιακού υγρού. Εφαρμόζεται στις εγκυμονούσες , όταν υπάρχουν υποψίες για αλλοιώσεις της χημικής σύστασης του αμνιακού υγρού, προκαλούμενες απο διάφορες ασθένειες.

 

ΑΜΝΙΟΡΡΗΞΗ

 

Τεχνική ρήξη ( προκαλούμενη απο τον γυναικολόγο ) των αμνιακών μεμβρανών που περιβάλλουν το έμβρυο. Η επέμβαση πραγματοποιείται όταν οι μεμβράνες τη στιγμή του τοκετού δεν σπαζουν αυθόρμητα. Η αμνιορρηξη γίνετια για να βοηθηθεί ο τοκετός .

 

ΑΜΝΙΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

Μέθοδος έρευνας, που γίνεται συνήθως στο τέλος της κύησης για την παρακολούθηση της κατάστασης των αμνιακών μεμβρανών στις οποίες περιεχεται το έμβρυο. Οι μεμβράνες φαίνονται βάζοντας ένα αντικείμενικό οπτικό φακό στον κόλπο όταν υπάρχει ποψία παθολογικών αλλοιώσεων των μεμβρανών ή του αμνιακού υγρού.

 

ΑΜΟΙΒΑΔΩΣΗ

 

Λοιμώδης νόσος , μεταδοτική προερχόμενη απο την παρουσία μιας αμοιβάδας στο παχύ ένετερο του ανθρώπου. Παρουσιάζεται με εντερικές διαταραχές και με συμπτώματα ίδια με αυτά της εντεροκολίτιδας συνοδεύεται απο δυνατές αιμορραγίες.

 

ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ

 

Χημική ουσία που προκαλεί αρχικά μια διεγερτική δράση στο νευρικό ύστημα στην φυσική και διανοητική δραστηριοτητα. Παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους εθισμού.

 

ΑΜΦΙΒΛΗΣΡΟΕΙΔΗΣ

 

Ο μεταξύ του χοριοειδή χιτώνα και της υαλώδους μάζας του βολβού του οφθαλμού μεολαβών νεύρινος χειτώνας ο οποίος αποτελεί συνέχεια του οπτικού νεύρου. Στον αμφλιστοειδή χιτώνα σχηματίζονται τα οπτικά είδωλα. Η φλεγμονή του προκαλεί την αμφιβληστοειδίτιδα με οπτικές ανωμαλίες διάφορης φύσης και έντασης.

 

ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

 

Φαρμακα που βοηθούν ή καθορίζουν την αναλγησία, δηλαδή την απώλεια της ευαισθησίας στον πόνο. Απο τα αναλγητικά σημαντικά είναι το όπιο, η μορφίνη, τα διάφορα ναρκωτικά που περιέχουν αλκαλοειδή όμοια μ΄ εκείνα του οπίου, η δολαντινη , η νοβοκαίνη κτλ.

 

ΑΝΑΙΜΙΑ

 

Όρος ου χρησημοποιείται για να υποδηλώσει διάφορες ασθένειες του αίματος σις οποίες υπάρχει μια μείωση τη ςαιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων η και των δύο. Οι αναιμίες μπορούν να διαιρεθούν σε διάφορους τύπους : υποχρωμική αναιμία όταν η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μεγαλύτερη της μείωσης της αιμοσφαιρίνης και ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων βαίνουν παράλληλα. Τα συμπτώματα είναι ανάλογα στις διάφορες μορφές : ίλλιγοι ,χωρότητα, πονοκέφαλος, ταχυκαρδία, εξασθένηση. Απο τις περχρωμικές αναιμίας αναφέρεται η κακοήθης α. Του Biermer, προκαλούμενη απο σφάλμα της απορρόφησης της βιταμίνης Β12 ( απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων ) στο επίπεδο του γαστρικού βλεννογόνου.

 

ΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ

 

Φαρμακα που ερεθίζουν τις λειτουργίες ορισμένων συστημάτων του οργανισμού. Απο τα πιο χρησιμοποιημένα είναι τα αναπνευστικά αναλγητικά ( εφεδρίνη , ισοπρεναλίνη, θεοφυλλινη, αμυνοφυλλινη κτλ ) και τα καρδιοαγγειακα αναλγητικά ( αδρεναλίνη , νοραδρεναλίνη, νεοσινεφρίνη, εφεδρίνη, καμφορά, καφείνη , σπαρτείνη κτλ) .

 

ΑΝΑΜΝΗΣΗ

 

Πρωταρχικό μέρος της ιατρικής εξέτασης, αποτελούμενη απο την λεπτομερή συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη ζωή του ασθενή και τον προγόνων του, τις προηγούμενες ασθένειες και την έναρξη και την ανάπτυξη της συντρέχουσας ασθενειαςτου.

 

ΑΝΑΠΝΟΟΜΕΤΡΙΑ

 

Προσδιορισμός της ποσότητας του αέρα που μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει κατά την διάρκεια μιας εισπνοής και εκπνοής.

 

ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ

 

Ορμόνες που εκκρίνονται βασικά απο τους όρχεις και σε μικρότερο ποσοστό απο τον φλοιό των επινεφριδίων.Η έκρισή τους κανονίζεται απο τις γοναδοτρόπους ορμόνες του προσθίου λοβού της υπόφυσης που έχουν τη λειτοργία να ελέγχουν την ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Διακρίνονται σε φυσικά ανδρογόνα ,όπως η τεστοστερόνη και η ανδροστερόνη ,και συνθετικά ανδρογόνα ,όπως η 17-μεθυλ-τεστοστερόνη.

 

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

 

Κατάσταση ενός οργάνου που δεν μπορεί ν αναπτύξει πλήρως τις λειτουργείες του.Κατ’αυτόν τον τρόπο έχουμε την καρδιακή ανεπάρκεια, μείωση της λειτουργίας της καρδιάς,διάφορων αιτιών και συνεπειών,την ηπατική ανεπάρκεια ,μείωση της λειτουργικότητας του ήπατος κάτω απο τα ελάχιστα απαραίτητα για τη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού,τη νεφρική ανεπάρκεια ,μείωση της δραστηριότητας των νεφρών.Αυτή η τελευταία προκαλεί ακόμη και ουραιμία και υπέρταση.

 

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ

 

Συγγενής ή παθολογική διαστολή μιας αρτηρίας.Συναντάται συνήθως σε βάρος της αορτής και οι αιτίες συχνά αναζητούνται στην αρτηριοσκλήρυνση ή σε μια όψιμη εκδήλωση της σύφιλης.

Απο τις διάφορες μορφές υπενθυμίζονται το ανεύρυσμα του αορτικού τόξου ,το αρτηριοφλεβικό ανεύρυσμα ,το διαχωριστικό ανεύρυσμα ,το ανεύρυσμα της καρδιας.Είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

 

ΑΝΘΡΑΚΑΣ

 

Λοιμώδης νόσος οφειλόμενη σε ένα βάκιλο που πλήττει τα ζωα (ιδίως βοοειδή,ίππους και χοίρους),με το κρέας των οποίων μεταδίδεται άμεσα ή έμμεσα στον άνθρωπο.Αρχικά εκδηλώνεται με μια κακοήθη πυώδη φλύκταινα ,η οποία συνοδεύεται απο υψηλό πυρετό ,εμετό,διόγκωση του ήπατος και του σπλήνα.Η θεραπεία βασίζεται στην αντιβίωση.

 

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

 

Αδυναμία του ατόμου να φέρει σε πέρας τις σεξουαλικές λειτουργίες.Μπορεί να έχει σχέση με συγγενείς ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων,με νευρολογικές ασθένειες ,με ενδοκρινικές ασθένειες ή με ψυχικές διαταραχές ,που είναι και οι πιο συχνές αιτίες.Μιλάμε για ανικανότητα σεξουαλική ,όταν το άτομο δεν είναι σε θέση να έχει κανονική σεξουαλική επαφή  και για ανικανότητα τεκνοποίησης ,όταν,παρότι η σχέση είναι λήρης,υπάρχει αδυναμία για τεκνοποίηση(στειρότητα).

 

ΑΝΟΙΑ

 

Σοβαρή και μη αναστρεπτή απώλεια των ψυχικών ιδιοτήτων και πνευματικών ικανοτήτων.Μπορεί

να εμφανισθεί σε διάφορες μορφές :πρόωρη άνοια,που προσβάλλει νεα άτομα και μπορεί να θεωρηθεί παραλλαγή της σχιζοφρένιας,γεροντική άνοια,που προσβάλλει γέροντες και έχει σχέση με την ατροφία του εγκεφάλου,παραλυτική άνοια ,συφιλιδικής προέλευσης κτλ.

 

ΑΝΟΡΕΞΙΑ

 

Έλλειψη όρεξης ,οφειλόμενη σε παθολογικές καταστάσεις.Εαν οφείλεται σε ψυχικά ενοχλήματα μιλάμε για πνευματική ανορεξία ,που συναντιέται προπαντός στις κοπέλες ή στις νεαρές γυναίκες ,ύστερα απο συγκινησιακά ή ψυχολογικά σοκ.

 

ΑΝΟΣΙΑ

 

Ικανότητα που έχει το άτομο να ανθίσταται στην παθογόνο δράση ενός μικροβίου,μιας τοξίνης και γενικώς ,ενός δηλητηρίου ,χάρη στην δραστηριότητα των κυττάρων και των αντισωμάτων του οργανισμού του .Μπορεί να είναι φυσική ή επίκτητη,χάρη στην ανοσοποίηση ,μέσω χορήγησης εμβολίων ή ειδικών ορών.

 

ΑΝΟΥΡΙΑ

 

Απουσία ,οριστική ή παροδική ,της έκκρισης ούρων.Οι αιτίες ποικίλλουν, μπορεί να βρίσκονται στον ουρητήρα εξαιτίας της παρουσίας ενός λίθου ,ή στο νεφρό ,στην περίπτωση εμφράγματος του νεφρού ή νεφρίτη.Η ανουρία ,γενικά,οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

 

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

 

Ουσίες χρησιμοποιούμενες για την καταπολέμηση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών (βακτηριδίων).Το πρώτο που ανακαλύφθηκε απο τον Flemingτο 1929 ήταν η πενικιλίνη.Άλλα σηματικά αντιβιοτικά είναι η στρεπτομυκίνη,η χλωραμφενικόλη,οι τετρακυκλίνες,η ερυθρομυκίνη,η νεομυκίνη κ.τ.λ.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Wassermann

 

Μέθοδος έρευνας για τη διάγνωση της σύφιλης.Πρόκειται για μιαν αντίδραση που εμφανίζεται θετική περίπου στις 20 ημέρες μετά την εμφάνιση του πρωτογενούς συφιλώματος ,πριν απο την εκδήλωση της ασθένειας.

 

ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ

 

Φάρμακα που αντιτίθενται στην τοξική δράση της ισταμίνης (οργανική ουσία που είναι υπεύθυνη πολλών αλλεργικών ασθενειών).Χρησιμοποιούνται γι’αυτό σ’ όλες σχεδόν τις αλλεργικές εκδηλώσεις.

 

ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ

 

Φάρμακα που προκαλούν πτώση του πυρετού.Τα πιο σημαντικά απο άποψη θεραπείας είναι κινίνη,αντιπυρίνη,α ασπιρίνη κ.α.

 

ΑΝΤΙΣΠΑΣΤΙΚΑ

 

Ονομάζονται και σπασμολυτικά και αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων που ,δρώντας στο επίπεδο των λείων μυικών ινών ,προκαλούν χαλάρωση και συνεπώς ελάττωση ή εξάλειψη του πόνου ,που προκαλείται απο σπασμούς .Χρησιμοποιούνται στην θεραπεία πολλών ασθενειών και είναι διαιρεμένα σε δυο ομάδες ,απο τις οποίες η μια είναι αυτη των οργανικών και ανόργανων νιτρικών και η άλλη αυτή που προσδιορίζει την παπαβερίνη.

 

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

 

Ουσίες πρωτεΐνικής φύσης παραγόμενες απο ορισμένα κύτταρα του οργανισμού ,σε απάντηση εισαγωγής στην κυκλοφορία ξένων ουσιών (αντιγόνα).Παρουσιάζουν μια σπουδαία άμυνα εναντίον των μολύνσεων (ανοσία),και οι εμβολιασμοί χρειάζονται για να ερεθίζουν την παραγωγή  τους.Σε ορισμένες ασθένειες ,όμως,μπορούν να προσβάλλουν συστατικά του οργανισμού(αυτοαντισώματα).

 

ΑΟΡΤΗ

 

Είναι η πρωταρχική αρτηρία του ανθρωπίνου σώματος ,που ξεκινά απο το αορτικό στόμιο της καρδιας και απο την οποία αναχωρούν όλες οι αρτηρίες.Μπορεί να είναι έδρα ανωμαλιών ,αυχνά σοβαρών,εξαιτίας της ζωτικής σημασίας αυτού του αγγείου.Τέτοιες ανωμαλίες,με τη σειρά τους,μπορούν να είναι συγγενείς ή επίκτητες.

 

ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΣ

 

Ιογενής ασθένεια ,περισσότερο δερματική και των βλεννογόνων ,που χαρακτηρίζεται απο εξανθήματα φυσαλιδώδη ,τα οποία συνοδεύονται απο τοπικό καύσο,αιμωδίες και νευραλγικές ενοχλήσεις.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

 

Παύση της λειτουργίας φιλτραρίσματος του νεφρού,συχνα μη αντιστρεπτή.Μπορεί να προκαλείται απο νεφρίτιδα,τραύματα ή επιπλοκές που ακολουθούν χειρουργικές επεμβάσεις.

 

ΑΠΟΠΛΗΞΙΑ

 

Σταμάτημα της κυκλοφορίας του αίματος μετά απο εγκεφαλική αιμορραγία.Ο ασθενής χάνει εντελώς την συνείδησή του ενω εξακολουθούν να υπάρχουν οι νευροφυτικές λειτουργίες.Συχνά είναι θανατηφόρα.

 

ΑΠΟΦΡΑΞΗ

 

Κλείσιμο ενός ανοίγματος ή απόφραξη ενός αγωγού.Μια απο τις πιο συχνές μορφές είναι η εντερική απόφραξη:πλήρης εγκλωβισμός αερίων και κοπράνων στο έντερο.Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία,πάντα συνοδεύεται απο δυνατούς κοιλιακούς πόνους ,εμετό και πυρετό.Μπορεί να τακτοποιηθεί αυθόρμητα ή με φάρμακα ,αλλά συχνά είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

 

ΑΠΟΦΥΣΕΙΣ

 

Οποιαδήποτε προεξοχή ,παρούσα στην επιφάνεια ενός οστού.

 

ΑΠΑΣΒΕΣΤΩΣΗ

 

Μείωση της ποσότητας του ασβεστίου στα οστά του σκελετού και στο αίμα,συνέπεια της έλλειψής του απο τη διατροφή ,ενδοκρινικών δυσλειτουργιών ,γεροντικών ασθενειών κτλ.

 

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

 

Όρος που χρηριμοποιείται με διπλή σημασία: 1) Μέθοδος με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια που βρίσκονται σ’ένα υγρό ,σ’ενα στερεό ή στην ατμόσφαιρα.Μπορεί να γίνει με φυσικά μέσα (θερμότητα,ακτινοβολία κ.τ.λ)ή χημικά (απολυμαντικά). 2)Κατάργηση των μέσων της αναπαραγωγής ενός ατόμου .Πρόκειται για επέμβαση ,στις περισσότερες περιπτώσεις μεγάλου χειρουργικού ενδιαφέροντος που συνιστάται στο δέσιμο των σαλπίγγων ή στην αποκοπή τους ,ή ακόμη στον ευνουχισμό  (αφαίρεση των όρχεων ή των ωοθηκών).Πρόσφατα εφαρμόζονται τεχνικές που ακρωτηριάζουν λιγότερο και είναι απόλυτα σίγουρες.

 

ΑΡΘΡΙΚΟ ΥΓΡΟ

 

Υγρό ιξώδες, κιτρινωπού χρώματος που περιέχεται σε πολύ μικρή ποσότητα στις αρθρώσεις . Κατά ένα μέρος παράγεται απο τον αρθρικό υμένα και τά ένα άλλο μέρος απο το αίμα. Διευκολύνει την ολίσθηση των αρθρώσεων. Η οποιαδήποτε προσβολή του υμένα δημιουργεί φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου.

 

ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ

 

Όρος που υποδηλώνει τις εκφυλυστικές μορφές που προσβάλλουν τις αρθρώσεις. Προκειται για μια εξέλιξη γήρατος που μπορεί να επιταχυνθεί η να επιδεινωθεί απο επανειλημμένα τράυματα απο υπερβολικό βάρος ή απο ορμονικές διαταραχές. Εμφανίζεται πιο συχνά στην κατ΄ ισχίον και στην κατά γόνυ περιοχή , στους σπονδύλους και στους βραχιονες.

 

 

ΑΡΡΥΘΜΙΑ

 

Τροποποίηση ενός ρυθμού. Όρος που χρησιμοποιείται περισσότερο για να υποδηλώσει ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

 

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

 

Διόγκωση , σκλήρυνση των αρτηριών που ελαττώνει την ελαστικότητα τους . Για το μηχανισμό που την προκαλεί υπάρχουν πολλές υποθέσεις : είναι βέβαιο ότι επιδρούν παράγοντες σνδεδεμένοι με το φυσιολογικό γήρας, τη διατροφή την κληρονομικότητα , τους ενδοκρίνεις αδένες κτλ.

 

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

 

Πίεση που το κυκλοφοριακό αίμα ασκεί στα τοιχώματα των αρτηριών . Εξαρτάται απο την κατάσταση της καρδιάς και την λειτουργία της, απο την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αρτηριών, απο την πυκνότητα του αίματος κ.τ.λ. Η πίεση είναι μέγιστη όταν η καρδιά συστέλλεται ( συστολή ) και ελάχιστη όταν διαστέλεται ( διαστολική ) . Η μεγάλη πίεση φυσιολογικά είναι μεταξύ 120 και 140 mmHg , ενώ η ελάχιστη μεταξύ 70 και 80 mm. Η διαφορική πίεση είναι η διαφορά μεταξύ των παραπάνω τιμών. Η αρτηριακή πίεση μετριέται με το σφυγμομανόμετρον και αυξάνει στην ανεπάρκεια της αορτής , ενώ ελαττώνεται στις λιποθυμίες και στις περιπτώσεις σοκ.

 

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

 

Μέταλλο λευκό αργυρό, του  οποίου οι ενώσεις είναι πολύ διαδεδομένε ςστη φύση. Στους ζώντες οργανισμούς είναι το κύριο συστατικό των οστικών και οδοντικών ιστών  βρίσκεται επίσης στον όρο του αίματος και είναι σημαντικό ακόμα και για τον έλεγχο της καρδιακής ρύθμισης και την πήξη του αίματος.

 

A.S.T.O

 

Εξέταση του αίματος που συνιστάται σον προσδιορισμό της ποσότητας των αντισωμάτων εναντίον του αιμολυτικού στρεπτόκοκκουο, πυογόνος , ιοβόλος κόκκος που είναι υπεύθυνος για τις αμυγδαλίτιδες και τον οξύ ρευματικό πυρετό. Η φυσιολογική τιμή τους είναι μικρότερη απο 250 μονάδες , ενώ η αύξηση είναι έκφραση στρεπτοκοκκικής λοίμωξης που μπορεί να σημαίνει σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις ύπαρξη οξέων ρευματισμών.

 

ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

 

Αυτο που ο Φρόυντ προσδιόρισε ως αποθήκη των ορμεμφύτων του ανθρώπου . Η πέρα της συνειδησης μας περιοχή της νοητικής και της αισθητικής και τα ψυχικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα σ΄ αυτη , που δεν γίνονται αντιληπτά σ΄ εμας παρά μόνο απο τα αποτελέσματα . Ο όρος δαστέλλεται απο τον όρο << υποσυνείδητο >>

 

ΑΤΡΟΦΙΑ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΗ

 

Μείωση του όγκου και του αριθμού των κυττάρων ( ατροφία ) του πρώτου στρώματος του δέρματος ( επιθήλιο ) που ακολουθεί μετά απο επούλωση , γήρας και απο ορισμένες δερματολογικές ασθένειες.

 

ΑΥΠΝΙΑ

 

Σύνδρομο που χαρακτηρίζεται απο ολική ή μερική αδυναμία για ύπνο. Είναι μια ασθένεια αρκετά διαδεδομένη , συχνά καλοήθης και επηρεαζόμενη απο παροδικά φαινόμενα ( κόπωση, υπερβολικά γεύματα , ανησυχίες συγκινήσεις ) . Μπορεί να είναι δευτερογενής νευροψυχικών διαταραχών ( άγχος , νευρώσεις κτλ) εγκεφαλικών βλαβών, λοιμωδών ασθενειών, επώδυνων καταστάσεων.

 

ΑΥΤΟΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ

 

Η εμφάνιση στον όρο του αίματος καποιου ατόμου αντισωμάτων , που έχουν συνήθως την ιδιότητα να συγκολλούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ίδιου ατόμου ( αυτοαιμοσυγκολλητίνες ) . Συμβαίνει η άμυνα του οργανισμού , αντί να απευθύνεται εναντίον των εξωτερικών παραγόντων , να προσβάλλει τον ίδιο τον οργανισμό. Οι πιο σπουδαίες αυτοανοσοποιητικές ασθένειες είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η δερματομίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μυοδερματίτιδα, η σκληροδερμία και ορισμένες αιμολυτικές αναιμίες.

 

ΑΦΑΣΙΑ

 

Η απώλεια της ικανότητας ου ομιλείν είτε προσκαιρα απο φόβο ή έκπληξη , είτε διαρκώς λόγω καταστροφής των εγκεφαλικών κέντρων που διέπουν την ομιλία και την κατανόηση της γλώσσας . Μπορεί κατ΄ αυτό τον τρόπο να υπάρχει αμνησακή αφασία , προκαλούμενη απο απώλεια της μνήμης κινητική αφασία, οφειλόμενη σε ατελή συνονισμό των κινήσεων της άρθρωσης του ήχου, παραφασία , χρήση μιας λέξης για μιαν άλλη. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν σε εγκεφαλικές βλάβες του αριστερού ημισφαιρίου που προκαλούν απο αιμορραγία , μαλάκυνση , όγκο κτλ.

 

ΑΦΘΑ

 

Φλεγμνή του βλεννογόνου του στόματος που οφείλεται στη δράση παρασίτου και χαρακτηρίζεται απο την παρουσία λευκών πλακών κρεμώδους όψης πάνω σε κόκκινο φόντο. Η άφθα είναι τυπική στα νεογέννητα αλλά μπορεί να προσβάλει και τους ενήλικες , ειδικά όταν είναι αδύνατοι , κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων αντιβιοτικών θεραπειών ή μετά απο εξαντλητικές ασθένειες.

 

ΑΦΘΑ ΕΠΙΖΩΟΤΙΚΗ

 

Μεταδοτική ασθένεια κυρίως των βοοειδών , των προβάτων και των χοίρων, που μερικές φορές πλήτει και τον άνθρωπο. Εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό και με την εμφάνιση επιφανειακών εξελκώσεων του βλεννογόνου του στόματος, πολύ φλεγμενώδεις και πολύ επώδυνες ( άφθες ) . Θεραπεύεται σε διάστημα 10 ημερών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β

 

ΒΑΚΙΛΟΙ

 

Μικρόβια με χαρακτηριστική μορφή ράβδου . Μερικά είδη είναι παθογόνα για τον άνθρωπο επισημαίνονται : ο << βάκιλος του Eberth >> ,υπεύθυνος του τυφοειδή πυρετού ο <<βάκιλος του Gartner >> που είναι αιτία πεπτικών ενοχλημάτων απο τροφικές δηλητριασεις ο <<βάκιλος του Koch >> που προκαλεί φυματίωση ο <<βάκιλος του Nicolaier>> που είναι αιτία της λέπρας ο <<βάκιλος του άνθρακα>> υπεύθυνος της ομώνυμης ασθένειας .

 

ΒΑΚΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΧ

 

Βακτηρίδιο υπεύθυνο για την φυματίωση, λοιμώδη μεταδοτική ασθένεια, που παρουσιάζει μεγάλη κλινική πολυμορφία. Ανακαλύφθηκε το 1882 απο τον Γερμανό βακτηριολόγο Robert Koch.

 

 

 

ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ :

 

Στοιχεία ζώντα μονοκυτταρικά. Οι διαστάσεις τους είναι της τάξης του χιλιοστού του χιλιοστομέτρου και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις προβολές, συμπεριλαμβανόμενης της θερμοκρασίας, που είναι αποτελεσματική απέναντι τους εάν είναι μικρότερη των 100 º. Ορισμένα απ  αυτά είναι ιδιαιτέρως παθογόνα , εκκρίνουν δηλαδή δηλητήρια ή τοξίνες. Καταπολεμούνται με βακτηριδιοκτόνα ή φυσικά στοιχεία ( θερμοκρασία , υπέρθρες ακτίνες , ηλεκτρισμό ς) ή χημικής φύσης ουσίες ( οξέα , αλκοόλες, φαινόλες κτλ.) και με αντβιοτικά.

 

ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ

 

Προιόντα των οποίων η δράση συνίσταται στο να προκαλούν ύπνο και να επιδρούν καταπραυντικά στο νευρικό σύστημα . Διακρίνονται μεταξύ τους για την ταχύτητα και την διάρκεια δράσης, που εκδηλώνεται με τις ακόλουθες φάσεις : καταπραυντικά , υπνωτικά και αναισθητικά. Τα πιο γνωστά και πιο χρησιμοποιημένα στη θεραπεία έιναι το luminal  το gerdenal to fenobarbital, to amital sodico.

 

ΒΑΛΑΝΟΣ

 

Το εμπρόσθιο άκρο του πέους , στο οποίο εκβάλλει ο ουρηθρικός αγωγός, , μέσω του οποίου εξέρχεται και το σπέρμα.

 

ΒΑΡΘΟΛΙΝΕΙΟΙ ΑΔΕΝΕΣ

 

 

Προθαλάμιοι αδένες του κόλπου που ανακαλύφθηκαν απο το Δανό γιατρό και φυσικό Bartholin (1655-1738).Οι προαναφερόμενοι αδένες εκκρίνουνένα ιξώδες και άχρωμο υγρό που χρησιμεύει για τη λίπανση του κόλπου και την διευκόλυνση της συνουσίας.Η φλεγμονή τους ,συχνά γονοκοκκικής αιτιολογίας  λέγεται βαρθολινίτιδα.

 

 

 

BCG TEST

 

 

Τεστ δερματικό πραγματοποιούμενο με τη βοήθεια του BCG(βάκιλος του Galmette-Guerin).

Επιτρέπει την ανακάλυψη των φυματινικών αλλεργιών και ενδείκνυται για τα άτομα που παρουσιάζουν μια δερμοαντίδραση αρνητική.

 

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

 

Όργανο που αντιπροσωπεύει το τελευταίο εύρημα της επιστήμης και της τεχνικής στον αγώνα κατά των αρρυθμιών της καρδιάς.Δρα σαν διεγερτικό όταν η λειτουργία της καρδιας εξασθενεί και τοποθετείται στο εσωτερικό της θωρακικής κοιλότητας.Τροφοδοτείται απο μικρές μπαταρίες που διαρκούν δυο χρονια περίπου.Αυτόματοι βηματοδότες με βάση το ραδιενεργό πλουτώνιο έχουν διάρκεια μέχρι και δέκα χρόνια.

 

ΒΙΟΨΙΑ

 

 

Χειρουργική ανάληψη ενος μικρού μέρους ζώντος ιστού προς εξέταση στο μικροσκόπιο για διαγνωστικούς σκοπούς.Η βιοψία είναι μια εξέταση πολύ πρακτική και επιτρέπει την πρόωρη και σίγουρη διάγνωση πολλών ασθενειών ,ιδίως των όγκων.

 

ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΣ

 

 

Επιθηλιακή μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των κοιλών οργάνων του οργανισμού που επικοινωνούν κατευθείαν ή όχι με τον έξω κόσμο. Αποτελείται απο ελαστικόιστό , μαλακό, που διατηρείται υγρός απο τη βλέννα.

 

ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ

 

Συνώνυμο της γονόρροιας. Αφροδισιακή ασθένεια που δίνει προπαντός εκδηλώσεις ουρογεννητικές, αλλά και αρθριτικές και μυικές. Οφείλεται στην δράση του γονόκοκκου του Neisser . Η μετάδοση γίνεται αποκλειστικά μετά απο σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και απο επαφή με ρούχα μολυσμένα. Στον άντρα το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ένα έκκριμα πυώδες κίτρινο συνοδευόμενο απο τσούξιμο στην ούρηση στην γυναίκα η βλεννόρροια εκδηλώνεεται κυρίως με μια ουρηθρο-τραχηλιτιδα που προκαλεί τσουξίματα και συχνά ερεθισμό στην ούρηση.

 

ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμοονή της άκρης των βλεφάρων το δέρμα διογκώνεται και οι βλεφαρίδες παρουσιάζουν κρούστες . Συχνά έχει σχέση με δυσλειτουργίες των δακρυγόνων αδένων ή με ορισμένους ερεθισμούς επαγγελματικής φύσης.

 

ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

 

Περιοχή του σώματος, που βρίσκεται μεταξύ του μηρού και της κοιλίας , και προσδιορίζεται απο μια πτυχή του δέρματος που ονομάζεται πτυχή της βουβωνικής χώρας . Σε αυτήν ακριβώς την περιοχή εμφανίζεται η πιο συχνή μορφή κοίλης.

 

 

ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑ

 

Επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού κατά των 50 κτύπων στο λεπτό. Μπορεί να είναι φυσιολογική και ιδιοσυγκρασιακή σε ορισμένα άτομα ( που κυρίως για αυτό αντέχουν καλύτερα την κόπωση ) ή παθολογική.

 

ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των βρόγχων . Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η πρώτη περίπτωση εμφανίζεται τις ψυχρές εποχές , γιατί μια απο τις κύριες αιτίες ειναι το κρυολόγημα η δεύτερη  περίπτωση μπορεί να προκύψει απο οξείες μορφές που μεταπίπτου σε χρόνιες η απο επιπλοκές άλλων παθολογικών καταστάσεων και είναι πιο συχνή στα ηλικωμένα άτομα. Κοινά συμπτώματα είναι : βήχας ξηρός , βλέννα άφθονη και στην οξεία βρογχίτιδα , μέτριως πυρετός.

 

ΒΡΟΓΧΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ακτινογραφία των βρόγχων και των διακλαδώσεων τους, μετά  απο έγχυση ενός σκιαραφικού υγρού σις ακτίνες Χ στην περιοχή που θέλουμε να ερευνήσουμε.

 

ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ.

 

Διόγκωση του θυρεοειδή , που μπορεί να οφείλεται σε αιτίες ενδοκρινικές, δυστροφικές ή ογκολογικές.

 

ΒΡΟΓΧΟΠΝΕΜΟΝΙΑ

 

Φλεγμονή, μικροβιακής φύσης , του πνευμονικού ιστού και του αντίστοιχου βρογχικού ιστού . Είναι συχνή ασθένεια και πιο σοβαρή στα παιδιά , στους γέρους και στα ευπαθή γενικώς άτομα. Υπό την επίδραση των αντιβιοτικών υποχωρεί αρκετά γρήγορα. Μια ειδική μορφή δίδεται απο την ιογενή βρογχοπνευμονία. Αυτη οφείλεται σε ιούς που εγκαθίστανται ειδικώς στους πνευμονες και προκαλούν μεταξύ άλλων έντονη καταβολή.

 

ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

Οπτική εξέταση του βρογχικού δένδρου με την βοήθεια μιας ειδικής συσκευής που εισάγεται στην τραχεία και στην εκβολή των βρόγχων με τοπική αναισθησία.

 

ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ

 

( βλέπε μελιταίος πυρετός )

 

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ BUERGER

 

Σοβαρή φλεγμονώδης κατάσταση των χιτώνων των αρτηριών με διόγκωση των αρτηριακών τοιχωμάτων. Η ασθένεια πλήττει πρώτα τις αρτηρίες των κνημών, αποφράσσοντας τες προοδευτικά.

 

 

 

 

 

 

Γ

 

 

ΓΑΓΓΛΙΟ

 

Ανατομική δομή ,σχήματος οζώδους ,μεγέθους  και λειτουργίας ποικίλων,ευρισκόμενη κατά μήκος

των λεμφατικών ή νευρικών οδών.

 

 

ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ

 

Εκτεταμένη νέκρωση ιστών ή ενός μέρους του σώματος ,που προσβάλλει πιο συχνα τα άκρα.Χαρακτηρίζεται απο αναχαίτιση της κυκλοφορίας ή απο απώλεια της αίσθησης ακολουθούμενη μερικές φορές απο σήψη.

 

ΓΑΛΑΚΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

 

Ουσίες με βάση γαλακτοβακίλους που χορηγούνται για να διευκολύνουν τη ζύμωση και επομένως το μεταβολισμό των σακχάρων στις περιπτώσεις στις οποίες αυτοι οι μηχανισμοί εμφανίζονται αλλοιωμένοι  απο εντερικές λοιμώξεις ή πεπτικές ενοχλήσεις.

 

ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ

 

Ουσία που σχηματίζεται στους μύες κατά την διάρκεια των συστολών και η οποία συσσωρευόμενη προκαλεί φαινόμενα κούρασης και πόνου.Στη θεραπευτική χρησιμοποιείται σαν ελαφρό καυστικό εξωτερικής χρήσης και σαν όξινο σε εντερικές ενοχλήσεις.

 

ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΛΥΣΗ

 

Μέσο χρησιμοποιούμενο για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς που συνίσταται στην είσοδο στην κοιλιά ενος ειδικού καθετήρα (καθετήρας του Faucher).Είναι χρήσιμη στην εξέταση του γαστρικού υγρού και ειδικά σε ορισμένους τύπους δηλητηρίασης.

 

ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΥΓΡΟ

 

Άχρωμο υγρό,όξινο,παραγόμενο και εκκρινόμενο απο τους αδένες του στομάχου.Περιέχει υδροχλωρικό οξύ,άλατα,ένζυμα,βλέννα και τον αντιαναιμικό παράγοντα (την ουσία που επιτρέπει την απορρόφηση απο το έντερο της βιταμίνης Β12,απαραίτητης για την παραγωγη των ερυθρών αιμοσφαιρίων).το γαστρικό υγρό μετατρέπει τις ουσίες της διατροφής σε ενώσεις αφομοιώσιμες,διαλύει τις τοξικές ουσίες,έχει αντισηπτικές λειτουργίες και προστατεύει απο τους ιστούς του στομάχου.

 

ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή,οξεία ή χρόνια του τοιχώματος του στομάχου,σε πολλές περιπτώσεις ασυμπτωματική.Η οξεία γαστρίτιδα προκαλείται συχνά απο δηλητηρίαση και συνοδεύεται γενικά απο εντερίτιδα.Χαρακτηρίζεται απο ναυτία,εμετό,επιγάστριους πόνους και έτονη δίψα.Η χρόνια γαστρίτιδα μπορεί να προκύψει απο μονιμοποίηση της οξείας μορφής και να φανει μόνο στη γαστροσκόπηση.

 

ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

Εξέταση του βλενογόννου του στομάχου πραγματοποιούμενη με το γαστροσκόπιο,το οποίο συνιστάται απο εναν καθετήρα ,εφοδιασμένο με μια οπτική συσκευή που εισάγεται στον οισοφάγο και μετα στη γαστρική κοιλότητα.

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

 

Ανάλυση του αίματος που επιτρέπει τον προσδιορισμό του αριθμού των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα,αν δηλ.είναι κανονικός ή διαφορετικός απο τον μέσο όρο.Αυτή η εξέταση χρειάζεται ,μεταξύ άλλων ,για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση  της σκωλικοειδίτιδας :παρουσία οξείας σκωλικοειδίτιδας ,πράγματι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι μεγαλύτερος του κανονικού.

 

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ

 

Βασικά όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος των δυο φύλων (ονομαζόμενοι και σεξουαλικοί αδένες).Οι γυναικείοι γεννητικοί αδένες ονομάζοναι ωοθήκες και οι ανδρικοί όρχεις .Παράγουν αντίστοιχα ,το ωάριο και τα σπερματοζωάρια.Η παρουσία των ανδρικών και γυναικείων γεννητικών αδένων στο ίδιο άτομο χαρακτηρίζεται ερμαφροδιτισμός.

 

ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

 

Κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τη φυσιολογία και την παθολογία της γεροντικής ηλικίας.Ενδιαφέρεται ακόμα να προσφέρει ένα γήρας γαλήνιο με κατάλληλες επεμβάσεις και συμβουλές.

 

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

 

Ασθένεια του ματιού που καθορίζεται απο μιαν αύξηση της πίεσης των ενδοθαλαμικών υγρών.Σπάνια το γλαύκωμα μπορεί να είναι συγγενές,αλλά συνήθως εκδηλώνεται μετα τα 40 χρόνιΧαρακτηρίζεται απο ενοχλήσεις της όρασης και απο πολύ δυνατούς πόνους που αντανακλούν στο πρόσωπο και το μέτωπο.Η θεραπεία είναι χειρουργική.

 

ΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

 

Παρουσία γλυκόζης στο αίμα.Η φυσιολογική τιμή της γλυκαιμίας σ ενα υγιές άτομο ,νηστικό, είναι μεταξύ 0,7-1 γραμμάριο ανά κυβικό εκατοστό.Μιλάμε για υπεργλυκαιμία εαν η τιμή είναι μεγαλύτερη απο τις παραπάνω φυσιολογικές τιμές (στο διαβήτη ,στις χρόνιες ηπατοπάθειες ,στις παγκρεατίτιδες κ.τ.λ)και για υπογλυκαιμία όταν η τιμή είναι μικρότερη (νόσος του Αddison,όγκοι του παγκρέατος).

 

ΓΛΥΚΟΖΟΥΡΙΑ

 

Παρουσία γλυκόζης στα ούρα.Είναι γενικά σύμπτωμα υπεργλυκαιμίας και μια απο τις βασικές εκδηλώσεις του διαβήτη.

 

 

 

 

ΓΛΩΣΣΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή,οξεία ή χρόνια ,του βλεννογόνου της γλώσσας προκαλούμενη απο εγκάυματα ή μετά απο τοξικές καταστάσεις.Χαρακτηρίζεται απο ερυθρότητα και καύσο.

 

 

ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ

 

Εκκρίνονται απο την υπόφυση,με την ιδιότητα να διεγείρουν τα γυναικεία και ανδρικά γεννητικά όργανα.Οι γοναδοτρόποι ορμόνες είναι η ωοθυλακίνη,η ωχρίνη και η προλακτίνη.

 

 

ΓΟΝΙΔΙΑ

 

Οργανικά μόρια υπερμικροσκοπικά,αποτελούμενα απο πυρηνοπρωτεινικά μόρια,που παίρνουν μέρος στη δομή των χρωμοσωμάτων και μεταδίδουν τα κληρονομικά χαρακτηριστικά.

 

ΓΟΝΟΚΟΚΚΟΣ

 

Μικρόβιο της ομάδας των κόκκων,ειδικός παράγοντας της βλεννόροιας.

 

 

ΓΟΥΑΝΙΝΗ

 

Βάση αζωτούχα ,που παιρνει μέρος στη σύνθεση των πυρηνικών οξέων.Στη διπλή έλικα του DNA

έλκει ένα ένα μόριο κυτοσίνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δ

 

 

ΔΑΚΡΥΟΑΔΕΝΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των δακρυικών αδένων.Πρόκειται για εξέρυθρη και επώδυνη διόγκωση στο πλάγιο και επάνω τμήμα της κόγχης.Εαν η λοίμωξη επεκταθεί στο δακρυικό πόρο προκαλείται δακρυοκυστίτιδα με πόνο και διόγκωση της εσωτερικής γωνίας του οφθαλμού.

 

ΔΑΛΤΩΝΙΣΜΟΣ

 

Ανωμαλία της όρασης που εμποδίζει τη διάκριση της διαφοράς μεταξύ ορισμένων χρωμάτων ,ιδίως

του κόκκινου και του πράσινου.Είναι κληρονομική ανωμαλία που δεν θεραπεύεται.

 

DDT

 

Ισχυρό εντομοκτόνο μη διαλυτό στο νερό (διχλωροδιφενυλτριχλωρεθάνη).Χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία και σε οικιακές χρήσεις ,τελευταία όμως χρησιμοποιείται πού λιγότερο,εξαιτίας της τοξικότητάς του.

 

ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

 

Κάθε ασθένεια του δέρματος φλεγμονώδους προέλευσης. Μπορεί να προκαλείται απο εξωτερικούς παράγοντες ( ακτινοβολίες , εγκάυματα , τριβές, παράσιτα ) ή απο εσωτερικούς παράγοντες( αλλεργίες ασθένειες του αίματος ή των αδένων κτλ) .

 

ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΑ

 

Όρος γενικός που δηλώνει οποιαδήποτε ασθένεια του δέρματος ανερξατήτος προέλευσης , ιδίως εκείνες που δεν παρουσιάζουν φλεγμονώδη χαρακτήρα ( έκζεμα , ουρτικάρια κτλ) .

 

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

 

Παθολογική κατάσταση που προκαλείται απο την εισαγωγή ή συσσώρευση τοξικών ουσιών στον οργανισμό. Διακρίνουμε την εξωγενή δηλητρίαση , εάν προκαλείται απο εισαγωγή δηλητηρίων ή κατάχρηση φαρμάκων , και την εσωγενή δηλητηρίαση , εάν προκαλείται απο τοξικές ουσίες που παράγονται απο τον ίδιο τον οργανισμό και δεν αποβάλλονται κατάλληλα.

 

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

 

Όρος με τον οποίο δηλώνονται ορισμένες ασθένειες ,που χαρακτηρίζονται απο την απώλεια οργανικών ουσιών , μέσω των ούρων. Γεικά , ο όρος χρησιμοποιείται σαν συνώνυμο του σακχαρώδη διαβήτη : Προκειται για ασθένεια του μεταβολισμού , που χαρακτηρίζεται απο αύηση της γλυκαιμίας και απο την παρουσία σακχαρου στα ούρα, εξαιτίας ανεπαρκούς έκκρισης ινσουλίνης απο το πάγκρεας . Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπεες και να οδηγήσει σε κώμα. Άλλες μορφές είναι: ο άποιος διαβήτης, ασθένεια υπόφυσης που εκδηλώνεται με υπερβολίκη ούρηση και δίψα έντονη ο νεφρικός διαβήτης , μορφή περισσότερο καλοήθης που εμφανίζεται όταν το σάκχαρο δεν απορροφάται απο τα νεφρά και ο στεροειδής διαβήτης , προκαλούμενος απο την παρουσία υπερβολικής ποσότητας κορτικοστεροεδών ορμονών και ιδίως γλκοκορτικοειδών.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Εξακρίβωση μιας ασθένειας με βάση τα υποκειμενικά συμπτώματα του ασθενή, τα αντικειμενικά σημεία που προκύπτουν απο την ιατρική εξέταση, καθώς και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

 

ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

 

Συμπύκνωση ιστών , παραγόμενη με τη διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης που αναπτύσει θερμοκρασίες πολύ υψηλές . Εφαρμόζεται με κατάλλητα όργανα και είναι πολύ αποτελεσματική στην θεραπεία της υπερτρίχωσης , των αιμορροίδων και ορισμένων όγκων.

 

ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

 

Γενική ταξινόμηση εκτιμητή μόνο με βάση ειδικών τεστ, που προσδιορίζουν το δείκτη νοημοσύνης ( Q Ι ) . Μ αυτά τα δεδομένα οι διανοητικώς καθυστερημένοι μπορούν να διακριθούν σε διάφοες κατηγορίες : ιδιώτης  ( QI λιγότερο των 25 ) ηλίθιος ( QI απο 25 έως 50 ) , διανοητικά αδύνατος ( QI περισσότερο των 50 ) .

 

ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ( QI )

 

Δείκτης της ατομικής πνευματικής ανάπτυξης . Βρίσκεται αν πολλαπλασιάσουμε την πνευματική ηλικία επί 100 και διαιρέσουμε το γινόμενο με την χρονολογική ηλικία . Ο φυσιολογικός διανοητικός συντελεστής είναι 100 ένα άτομο είναι λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένο πνευματικά , εάν ο QI είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος του 100.

 

ΔΙΑΣΕΙΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

 

Αναχαίτιση της εγκεφαλικης δραστηριότητας , συνοδευόμενη απο απώλεια της συνείδησης , της ομιλίας των αισθήσεων και απο μείωση της κυκοφοριακής δραστηριότητας . Προκαλεί κυρίως απο τραυματισμό.

 

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ

 

Βλάβη της άρθρωσης , τραυματικής αιτιολογίας προκαλούμενη συχνά απο μίαν απότομ και αιφνίδια κίνηση. Χαρακτηρίζεται απο οίδημα τοπικό , απο περιορισμό των κινήσεων και πόνο.

 

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

 

Επίπεδος και πλατύς  μύος που χωρίζει τη θωρακική απο την κοιλιακή κοιλότητα . Επεμβαίνει στην αναπνευστική λειτουργία , αυξάνοντας στη διάρκεια της εισπνοής, την ικανότητα του θώρακα και διευκολύνοντας κατά την εκπνοή την έξοδο του αέρα.

 

ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

 

( Βλέπε βρογχοκήλη )

 

ΔΙΟΠΤΡΙΑ

 

Μονάδα μέτρησης της ισχύος ενός φακού και των οφθαλμών. Ενας φακός μιας διοπτρίας, για παράδειγμα είναι ένας φακός που έχει εστιακή απόσταση ενός μέτρου.

 

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ

 

Φάρμακα που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την έκκριση και απέκκριση των ούρων. Τα διουρητικά είναι διάφορης φύσης και χρησιμοποιούνται όταν χρειάζεται να ελαττώσουμε την παρουσία υγρών στους ιστούς . Υπενθυμίζεται ότι το νερός αναπτύσσει εξαρετική διουρηική δράση.

 

ΔΡΟΓΗ

 

Ουσία φυτικής προέλευσης ή συνθετικής , που λαμβάνεται με σκοπό την απολαβή της ναρκωτικής της δράσης. Η χρήση της δρογής οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε εθισμό καθώς και σε πολύ σοβαρές νευρωσικές αλλοιώσεις. Η απερίσκεπτη χρήση της δρογής και η πωλησή της σε πολλές χώρες απαγορεύεται και ανάλογα τιμωρείται βάση προβλεπόμενων νόμων.

 

ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ

 

Λοιμώδης μεταδοτική νόσος , που χαρακτηρίζεται απο έντονη διάρροια, εντερικό πόνο και εξελκώσεις στο κόλο. Οι πιο γνωστές μορφές είναι η αμοιβαδική δυσεντερία και η βακτηριακή δυσεντερία . Μεταδίδεται με τα κόπρανα των αρρώστων και των φορέων του μικροβίου ή μέσω του νερού και των τροφών.

 

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

 

Μειωμένη λειτουργία του εντέρου που χαρακτηρίζεται απο δυσκολία κατά την εκκένωση των κοπράνων . Μπορεί να οφειλεται σε διάφορες αιτίες, μεταξύ των οποίων μεγάλη σημασία έχουν ή καθιστική ζωή , η κολίτιδα και ο χρόνιες ασθένειες οι οποίες προκαλούν την ελάττωση των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου ή των εκκρίσεων αυτού και την αύξηση της απορρόφησης του εντερικού χυλού.

 

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

 

Επώδυνη εμμηνορρυσία, προκαλούμενη απο διαταραχές της λειτουργίας των ωοθηκών , απο ασθένειες της μήτρας ή ακόμα και μόνο απο την ψυχική κατάσταση της γυναίκας . Οι πόνοι, εντοπισμένη χαμηλά στην κοιλία , είναι τις περισσότρες φορές έντονοι, ανάλοα με τις αιτίες και συχνά περιορίζονται την προηγούμενη ή την πρώτη ημέρα της εμμηνορρυσίας .

 

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

 

Λετουργική ανωμαλία της πέψης που μπορεί να ενδιαφέρει το στομάχι ή το έντερο ή και τα δύο . Χαρακτηρίζεται απο μείωση ή απουσία των γαστρικών, των εντερικών και παγκρεατικών υγρών και μπορεί να είναι δευτερεύουσα σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος.

 

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

 

Δυσκολία στην αναπνοή ,συνοδευόμενη απο αίσθηση έλλειψης αέρα και καταπίεσης.Μπορεί να προκύψει απο ασθένειες των αναπνευστικών οδών (λάρυγγας,τραχεία,βρόγχοι,πνεύμονες)ή να έχει σχέση με ασθένειες οργανικής ή ψυχικής προέλευσης.

 

 

 

 

ΔΥΣΤΟΚΙΑ

 

Τοκετός που παρουσιάζει δυσκολίες διάφορης φύσης ,εξειτίας ανωμαλιών της λεκάνης της μητέρας,ανώμαλων σπασμών της μήτρας (μητρκές δυακολίες) ή ακόμη ,εξαιτίας του ομφάλιου λώρου (όταν είναι κοντός) ή του μεγάλου όγκου του εμβρύοου (εμβρυακές δυσκολίες).

 

ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ

 

Λοιμώδης νόσος που εμφανίζεται περισσότερο στην παιδική ηλικία και προκαλεί μια χαρακτηρηστική γενική φλεγμωνή του φάρυγγα και ενίοτε του λάρυγγα.

 

ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ

 

Αρχικό μέρος του λεπτού εντέρου .Έχει μήκος περίπου 25 cm ,σχήμα πετάλου και με την κοιλότητά του αγκαλιάζει το πάγκρεας.Σ΄αυτό αρχίζει η εντερική πέψη των τροφών και εκεί χύνονται η χολή και το παγκρεατικό υγρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ε

 

 

 

ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή της φλοιώδους ουσίας του εγκεφάλου,της παρεγκεφαλίδας ή των πυρήνων του κεντρικού νευρικού συστήματος,μη διαπυητικού χαρακτήρα.Μεταξύ των αιτιών που την προκαλούν συγκαταλέγονται πολυάριθμοι τύποι ιών ,μπορεί να συμβεί σαν επιπλοκή του κοκίτη ή της παρωτίτιδας ή εξαιτίας μολύνσεων όπως η  πνευμονία και ο τυφοειδής πυρετός,ή σαν τοξική αντίδραση που συνοδεύει τις ασθένειες με υψηλό πυρετό.Η επιδημική μορφή ονομάζεται ληθαργική εγκεφαλίτιδα.

 

ΕΓΩ

 

Ο όρος στη γενική ψυχολογία υποδηλώνει το σύνολο των κινήτρων και των ενεργειών ,που είναι αναγκαία για την προσαρμογή του οργανισμού στην πραγματικότητα.Το εγώ είναι η ίδια η προσωπικότητα του ανθρώπου ,ο άνθρωπος σαν συνείδηση του εαυτού του.Στην ψυχολογία του βάθους το εγω είναι αυτό που ορθώνεται απέναντι στο <<εκείνο>>,στο σύστημα των ασύνεδών ψυχικών διεργασιών ,δηλ.το ζωώδες και πρωτόγονο στον άνθρωπο.Η αντίσταση σ’αυτές τις ασύνειδες τάσεις ,ο έλεγχος πάνω στο ΄<<εκείνο>>είναι ενα απο τα καθήκοντα του εγώ,που όμως τα μοιράζεται με το υπερεγώ.

Κατά τον Φρόυντ ,το εγώ έχει πολλές λειτουργίες: εκφράζει την εποπτεία και την επαγρύπνηση της συνείδησης πάνω στην αντίληψη και την κινητικότητα , ενεργεί σαν ορμή αυτοσυντήρησιας , επιδρά στις ορμές του ατόμου και αποβαίνει μορφοποιός δύναμη του χαρακτήρα και κατευθύνει τον έλεγχο της πραγματικότητας. Πέρα απο το εγώ ο Φρόυντ παραδέχεται το ψυχικό συστημα του υπερεγω, όπου περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι ψυχικές ενέργειες και καταστάσεις , που επηρεάζουν και καθοδηγούν τη συμπεριφορά. Με το υπερεγώ ταυτίζονται τα πρότυπα, οι αρχές σύμφωνα με τις οποίες ζει ο άνθρωπος , και αντιπροσωπευει την πολιτιστική παράδοση.

 

ΕΙΣΠΝΟΗ

 

Χορήγηση μέσω των αναπνευστικών ουσιών υπό μορφή αερίων ή αεροσόλ χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος , ιδίως των ανωτέρων  αναπνευστικών οδών και των βρόγχων .

 

ΕΚΛΑΜΨΙΑ

 

Σοβαρή μορφή τοιναιμίας της κύησης που συμβαίνει συνήθως στους τελευταίους μήνες και χαρακτηρίζεται απο σπασμούς, ακολουθούμενους απο κώμα. Συναντίεται σε ποσοστό 1:800 περίπου και είναι άγνωστες οι αιτίες της.

 

 

 

ΕΚΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

 

Ανωμαλία της μήτρας που εμφανίζεται όταν η γωνία μεταξύ του σώματος και του τραχηλου της μήτρας είναι ανοιχτή προς τα πίσω αντί για εμπρός . Η εκστροφή της μήτρας ,σαν αρχή του φαινομένου της φυλάκισης της μήτρας, αποτελεί την κυριότερη ατία ενός μεγάλου αριθμού κυήσεων που διακόπτονται πριν τη συμπλήρωση του εννεαμήνου κύκλου κυοφορίας.

 

ΕΚΤΡΩΣΗ

 

Διακοπή της κύησης τις πρώτες 180 ημέρες.Συνίσταται στην αποβολή του προ’ι’όντος της σύλληψης (έμβρυο).Η έκτρωση μπορεί να είναι:αυτόματη,που οφείλεται δηλαδή σε τυχαίες αιτίες

,σε ανωμαλίες,σε ασθένειες,ή δυσλειτουργίες της μήτρας,ή σε ενδοκρινικές διαταραχές.Θεραπευτική,αν ενδείκνυται απο ειδικές καταστάσεις υγείας στις οποίες μπορεί να βρεθεί η μητέρα:ειδιωκόμενη ,όταν,μετά την σύμφωνη γνώμη ή όχι της μητέρας χρησιμοποιούνται μεσα για να μη φτάσει η εγκυμοσύνη στο τέλος της.

 

ΕΚΧΥΜΩΣΗ

 

Έκχυση του αίματος στα διακενά των ιστών, συνέπεια του τράυματος ή υπερβολικής εθραυστότητας των αγγειακών τοιχωμάτων. Σαν συνέπεια της εκχύμωσης εμφανίζεται στο δέρμα μια κηλίδα εκτεταμένη, οφειλόμενη στην έκχυση του αίματος , θεραπεύεται με επιδέσεις μεταλλικών νερών.

 

ΕΛΙΑ

 

Αλλοίωση συγγενής και μόνιμη του δέρματος , συνήθως χρώματος μαύρου-μελανού. Μπορεί να είναιλεία ή καλυμμένη με τρίχες.

 

ΕΛΚΟΣ

 

Βλάβη καλυπτική ( του δέρματος ή του βλεννογόνου ) που οφείλεται σε μία διαβρωτική εξέλιξη, λίγο ή πολύ βαθιά. Ανάλογα με την μορφή και τη θέση το διακρίνουμε σε : έλκος δωδεκαδακτύλου , σαν συνέπεια μιας φλεγμονής που με την σειρά της προκαλείται, γενικώς απο μια νευροφυτική δυστονία έλκος στομάχου , που βρίσκεται σε περιοχή του στομάχου έλκος γαστροδωδεκαδακτυλικό, μορφή κατά την οποία πάσχουν συγχρόνως ιστοί του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Η συμπτωματολογία του έλκους χαρακτηρίζεται απο αίσθηση καψίματος και πόνους .  Οι επιπλοκές συνίστανται σε αιμορραγίες και σπανίως σε καρκινοποίηση.

 

ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΚΥΣΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ.

 

Τμήμα του έσω αυτιού . Εχει την μορφή μικρού στογγυλωπού σάκου και βρίσκεται στο πάνω μέρος του προθαλάμου του αυτιού. Εχει το σκοπό να ελέγχει την ισορροπία όταν το σώμα μένει ακίνητο ( στατική ισορροπία ) .

 

ΕΛΟΝΟΣΙΑ

 

Λοιμώδης ασθένεια ,οφειλόμενη σε παράσιτα που μεταδίδονται απο κουνουπια του γένους των ανωφελών.Μετά απο μια περίοδο επώασης 10-15 ημερών , η ελονοσία , εκδηλώνεται με πυρετικό παροξυσμό και έντονα ρίη ( ο πυρετός φτάνει τους 40 º ) . Η κρίση διαρκεί μια ώρα περίπου και τελειώνει με άφθονη εφίδρωση. Ο ρυθμός και ο τύπος της κρίσης αλλάζουν σύμφωνα με το παθογόνο μικρόβιο.

 

ΕΜΒΟΛΗ

 

Απόφραξη ενός αγγείου , προκαλούμενη απο ξένο σώμα ( φυσαλίδα αέρα , θρόμβος αίματος, λίπος κτ.) ,που ελευθερώνεται στο κυκλοφοριακό σύστημα. Η χρήση της αντιπητικής θεραπείας επέτρεψε , πρόσφατα τη μείωση του αριθμού αυτών των επεισοδίων , που είναι πάντα παρα πολύ σοβαρά.

 

ΕΜΒΟΛΙΟ SABIN

 

Εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Παρασκευάζεται απο ιούς και είναι υποχρεωτικό. Δίνεται σε τέσσερις δόσεις μεταξύ των οποίων μεσολαβεί διάστημα 45 ημερών.

Xορηγείται με σταγόνες απο το στόμα.

 

ΕΜΒΡΥΟ

 

Προιόν της συγχώνευσης του αντρικού κυττάρου (σπερματοζωαρίου) και του γυναικείου (ωαρίου)κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωης.Απο τη θέση του εμβρύου και απο το πως αυτό προβάλλει τη στιγμή της γέννησης εξαρτάται η μεγαλύτερη ή η μικρότερη ευκολία μες την οποία θα πραγματοποιηθεί ο τοκετός.Η πλεον κανονική είναι η κεφαλική προβολή,διακρινόμενησε <<ινιακή συμβολή>>,εαντο πιο χαμηλό σημείο της προβολής αποτελείται απο το ινιακό οστό,

<<βρεγματική προβολή>> εάν το πρόσωπο είναι μερικώς κεκαμμένο και <<προσωπική προβολή>> όταν το πιο χαμηλό σημείο είναι το πρόσωπο. Εάν προς το ανώτερο πυελικό στόμιο εμπεδωθούν οι γλουτοί ή τα πόδια έχουμε μια προβολή επί πόδας, ενώ μιλαμε για προβολή κατ΄ ώμον όταν πρώτα εμφανίζεται ένα χέρι ή ένας ώμος . Οι αιτίες της προβολής με ανώμαλες θέσεις είναι πολυάριθμες. .

 

ΕΜΕΤΙΚΟ

 

Ουσία ικανή να προκαλέσει εμετό , δρώντας ή στο κέντρο του εμετού ( απομορφίνη , αποκωδείνη, αλκαλοειδες του κεμπράχο κτλ) ή στα ευαίσθητα κέντρα του στομάχου ( εμετίνη θεικός χαλκός κτλ) . Χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις δηλητηρίασης , αλλά ενεργεί και σαν αποχρεμπτικό.

 

ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ

 

Φυσιολογικό φαινόμενο της γόνιμης ηλικίας στην γυναίκα σνιστάται στην απώλεια αίματος μαζί με τεμάχια βλενογόνου της μήτρας απο τον κόλπο. Το χρονικό διάστημα μεταξύ μιας εμμηνορρυσίας και της επόμενης λέγεται έμμηνος κύκλος και διαρκεί 28 ημέρες με εναλλαγές σε πολλές γυναίκες περισσότερο ή λιγότερο. Η έλλειψη της είναι ένδειξη σημαντική για την δάγνωση της εγκυμοσύνης δεν εμφανίζεται κατά την διάρκεια του θηλασμού γιατί εμποδίζεται απο την προλακτίνη της υπόφυσης.

 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΜΜΗΝΩΝ

 

Στιγμή της πρώτης έμμηνης ροής απο την οποία αρχίζει η διαστηριότητα των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Πραγματοποιείται φυσιολογικά μεταξύ των 12 και 15 ετών , αλλά εξαρτάται και απο άλλους συντελεστές , φυλετικούς και περιβαλλοντολογικούς.

 

ΕΜΦΡΑΓΜΑ

 

Ανατομική και λειτουργική αλλοίωση ενός σπλάγχνου απο αρτηριακή απόφραξη , προκαλούμενη απο εμβολή ή θρόμβωση . Ο όρος αναφέρεται γενικά στο καρδιακό έμφραγμα ή στο έμφραγμα του μυοκαρδίου , που συνιστάται στην απόφραξη ενός απο τους δύο κλάδους της στεφανιαίας αρτηρίας , με αναχαίτιση της κυκλοφορίας στην περιοχή που πλήττεται. Διακρίνεται απο οξύ πόνο στην οπισθοστερνική περιοχή ,κολάψους και πτώση της αρτηριακής πίεσης.Το έμφραγμα είναι πιο συχνό στα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή ,στους νευρωσικούς και σ’αυτούς που αντιμετωπίζουν

αγχωτικές καταστάσεις.Ευνοείται απο το διαβήτη και την υπέρταση.

 

 

 

ΕΜΦΥΣΗΜΑ

 

Διαστολή ή διόγκωση προκαλούμενη σε εναν ιστό απο την παρουσία αέρα σ’αυτόν.Η πιο κοινή μορφή είναι το πνευμονικό εμφύσημα που χαρακτηρίζεται απο τη διαστολή των κυψελίδων του πνευμονα συνεπεια απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών.Αργά ή γρήγορα το ε.προκαλεί αναπνευστική ανεπαρκεία με επιπτώσεις στην καρδια.Η διάγνωση επικυρώνεται απο τη σπιρομετρία (μελέτη του αερισμού των πνευμόνων).

 

ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Σύνολο των ενδοκρινών κυττάρων,αυτών δηλαδή που καθορίζουν την παραγωγή ορμονών.Αυτά τα κύτταρα είναι συχνά συναθροισμένα,σχηματίζοντας έτσι τους αδένες.Οι κυριότεροι ενδοκρινείς αδένες είναι:υπόφυση,θυρεοειδής,παραθυρεοειδής,πάγκρεας,επινφρίδια,γεννητικοί αδένες.

 

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ

 

Βλεννογόνος που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας.Διακρίνονται δυο στρώματα:ένα της βάσης,ή της αναγέννησης,και ένα λειτουργικό ,που κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τροποποιείται και αποβάλλεται τη στιγμή της εμμηνορυσιας.Η φλεγμονή του λέγεται ενδομητρίτιδα.

 

ΕΝΖΥΜΑ

 

Πρωτε’ι’νικές ουσίες,φυτικής,ζωικής ή μικροβιακής προέλευσης,που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και διασπούν τις ουσίες σε άλλες λιγότερο σύνθετες.

 

ΕΝΟΥΡΗΣΗ

 

Ακούσια εκροή ούρων,που συμβαίνει περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.Η πιο συχνή μορφή είναι η νυχτερινή νηπιακή ενούρηση,συνδεόμενη  βασικά με αιτίες ψυχικές ,ιδίως διαταραχές της συμπεριφορας ή οικογενειακές διαταραχές.

 

ΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του λεπτου εντέρου.Μπορεί να ενδιαφέρει και το παχύ έντερο (εντεροκολίτιδα)ή να συνδέεται με γαστρικές διαταραχές (γαστρεντερίτιδα).

 

ΕΞΑΝΘΗΜΑ

 

Περιγεγραμμένη ή διάχυτη αλλαγή της φυσιολογικής χροιάς του δέρματος που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κηλίδων,βλατίδων και φυσαλίδων.Είναι ένα απο τα συμπτώματα των εξανθηματικών ασθενειών όπως η ιλαρά,η ερυθρά,η οστρακιά ,η ανεμοβλογιά.

 

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ

 

Σταθερή απώλεια των σημείων επαφής μεταξύ των αρθρικών επιφανειών μιας άρθρωσης.Προκαλεί πόνους,τοπικό πρήξιμο,λειτουργική ανικανότητα,ανωμαλία της θέσης της άρθρωσης.Η εξάρθρωση μπορεί να είναι συγγενής (συγγενής εξάρθρωση της λεκάνης)ή επίκτητη (ασθένεια των αρθρώσεων).

 

 

 

 

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των προσαρτημάτων (όρος που αποδίδεται στα όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας)λοιμώδους αιτιολογίας.Η εξαρτηματίτιδα περιλαμβάνει βλάβες της σάλπιγγας και βλάβες του περιτόναιου της πυέλου και οι μολύνσεις που την προκαλούν μπορούν να είναι γονοκοκκικής προέλευσης ,συνέπεια μιας έκτρωσης ή ενός τοκετού .Εκδηλώνεται με πόνους στην πύελο,λευκόρροια,ενοχλήσεις στην εμμηνορυσία,πόνους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ακόμη και μόνο μ’εναν απλό πυρετό.

 

ΕΞΩΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

 

Αδένες εξωτερικής έκκρισης ,που το προιόν τους εκκρίνεται εξωτερικά ή στο βλεννογόνο ενός άλλου οργάνου ,διαμέσου ενός εκκριματικού αγωγού.Σ’αυτή την ομάδα ανήκουν οι αδένες των μαστών,οι σιελογόνοι,βλεννογόνοι κ.τ.λ.

 

ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΣ

 

Επίθετο που σημαίνει εκείνον που βρίσκεται έξω απο τη μητρική κοιλότητα.Χρησιμοποιείται ιδίως στη φράση εξωμήτριος κύηση ή κύηση εκτοπική ,για να δείξει την παθολογική κατάσταση κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο δε φωλιάζει στη μήτρα αλλά έξω,ιδίως στη σάλπιγγα,στην ωοθήκη ή στην κοιλιακή κοιλότητα.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

 

Ορισμός που χρησιμοποιείται για να φανερώσει γενικά κάθε ασθένεια ,που τα αίτιά της βρίσκονται στο επαγγελματικό περιβάλλον.

 

ΕΠΙΓΛΩΤΤΙΔΑ

 

Ινώδης χόνδρος που βρίσκεται κάτω απο το άνοιγμα του λάρυγγα και κλείνει αυτόματα στο πέρασμα των τροφών μέσω του οισοφάγου.

 

ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑ

 

Γεννητικό ανδρικό όργανο ,αμφοτερόπλευρο ,αποτελούμενο απο ενα λεπτό αγωγό ,μήκους 6-7 cm,και ευρισκόμενο στο επάνω μέρος του όρχεως.Αποτελεί το πρώτο τμήμα των σπερματοφόρων οδών.

 

ΕΠΙΛΗΨΙΑ

 

Εγκεφαλικό σύνδρομο,που χαρακτηριζεται απο κρίσεις σπασμών,συχνα συνοδευόμενες απο

απώλεια συνείδησης.Έχει διάφορες ατίες,που σχεδόν πάντα εντοπίζονται εύκολα.Διακρίνονται:η κυρίως επιληψία ή grande male,με βίαιες κρίσεις ,σπασμούς κα απώλεια  συνείδησης.Η petit male,που χαρακτηρίζεται απο καταστάσεις αιφνίδιας προσβολής,πτώσεις στο έδαφος,μικρούς κλονισμούς  κ.τ.λ.Η ιακσόνειος επιληψία,στην οποία εκδηλώνονται σπασμοι περιορισμένοι σ’ενα μόνο μέρος του σώματος.

 

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ

 

Αδένες εσωτερικής έκκρισης μεγάλης σπουδαιότητας και απαραίτητοι όχι μόνο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού αλλά και για την διατήρηση της ισορροπάς αυτής της ζωής.Είναι δυο,τοποθετημένα σε συμμετρική θέση στον άνω πόλο του κάθε νεφρού και αποτελούνται απο δυο μέρη:το εξωτερικό μέρος-φλοιό και το εσωτερικό-μυελώδες.Το πρώτο αποτελείται απο εναν ιστό πλούσιο σε λίπη,βιταμίνη C,ένζυμα,και εκκρίνει τα κορτικοστεροειδή κα την αλδοστερόνη.Το  δεύτερο εκκρίνει την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη.

 

ΕΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτης βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπει το πρόσθιο μέρος του οφθαλμικού βολβού και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Μπορεί να προκληθεί απο τραύματα , ερεθισμούς , λοιμώδεις εξελίξεις ή αλλεργγικές αντιδράσεις. Η θεραπεία βασίζεται σε κολλύρια για την τραυματική μορφή , σε αντιβιοτικά για την λοιμώδη , και σε κορτιζόνη ή αντισταμινικά για την αλλεργική.

 

ΕΠΙΣΤΑΞΗ

 

Ονομάζεται και ρινορραγία ή , κοινα αίμα απο την μύτη. Απώλεια αίματος απο την μύτη , της οποίας η ένταση και η διάρκεια είναι σε σχέση με την αιτία που την προκάλεσε, που πολύ συχνά είναι η ρήξη αγγείων του κάτω μπροστινού μέρους του ρινικού διαφράγματος.

 

ΕΠΙΦΥΣΗ

 

Ονομαζόμενη και κωνάριο. Ενδοκρινής αδένας , δηλαδή εσωτερικής έκκρισης που έχει την μορφή κώνου και βρίσκεται κάτω απο το κεντρικό μέρος του εγκεφάλου. Εκκρίνει ουσίες , των οποίων οι λειτουργίες είναι σε σχέση με την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.

 

ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΙΣΜΟΣ

 

Συνώνυμο του μεσοφύλου . Η λέξη είναι συνδυασμός των ονομάτων των δύο θεών των αρχαίων ελλήνων, Ερμή και Αφροδίτης. Κατάσταση ατμων που χαρακτηρίζονται απο τα γνωρίσματα και των δύο φύλων. Ο άνδρας , για παράδειγμα έχει ανδρικά γεννητικά όργανα και στήθος ή καμπύλες ή πνευματικά χαρίσματα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου.

 

ΕΡΥΘΗΜΑ

 

Μικρή επιφάνεια του δέρματος, κοκκινη , ελαφρά προεξέχουσα, εντοπισμένη ή εξαπλωμένη σε όλο το σώμα που εξαφανίζεται κάτω απο την πίεση των δακτύλων. Μπορεί να είναι σύμπτωμα λοιμωδών ασθενειών ( ερυθρά, τύφος , χολέρα , σύφιλη ) ή αλλεργικών αντιδράσεων σε ορισμένα φάρμακα.

 

ΕΡΥΘΡΑ

 

 

Οξεία μεταδοτική λοιμώδης ασθένεια , τυπική της πρώτης νηπιακής ηλικίας . Εμφανίζεται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη. Χαρακτηρίζεται απο ερυθρότητα του δέρματος , που αρχίζει απο το πρόσωπο και επεκτείνεται σ όλο το σώμα , συνάχι , πυρετό. Είναι γενικά ελαφριάς μορφής , παρουσιάζει όμως κίνδυνο γι ατην έγκυο γυναίκα επειδή μπορεί να είναι αιτία σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου. Η καλύτερη προφύλαξη είναι ο εμβολιασμός.

 

ΕΡΥΘΡΟ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΟ

 

Ανήκει στο αίμα και παράγεται απο την δραστηριοτητα του κόκκινου μυελού των οστών. Στο ανθρώπινο αίμα υπάρχουν 5 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια για κάθε mm³ ( ο άνθρωπος έχει γύρω στα 5 λιτρα αίματος) .

 

ΕΡΥΣΙΠΕΛΑΣ

 

Οξεία ασθένεια λοιμώδους προέλευσης , οφειλόμενη στην διείσδυση ενός μικροβίου ( αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ) κάτω απο το δέρμα. Γενικά έχει καλοήθη εξέλιξη και χαρακτηρίζεται απο οίδημα, ερυθημα και πυρετό.

 

ES (  <<ΕΚΕΙΝΟ>>)

 

Σύμφωνα με την θεωρία του Φρόυντ ειναι το πιο βαθύ μέρος του ασυνειδήτου, απολύτως απρόσιτο στη συνείδηση που περιέχει τη libido ( ενέργεια του σεξουαλικού ενστίκτου ) και τα επιθετικά ένστικτα και ρυθμίζεται απο την αρχή της ευχαριστησης. Στο νεογέννητο και τις ψυχωσικές προσωπικότητες αποτελεί την θεμελιώδη δομή του ασυνειδήτου.

 

ΕΣΧΑΡΑ

 

Κρούστα υπομέλανος νεκρωτικού ιστού, που σχηματίζεται σ΄ έναν ιστό που έχει υποστεί αλλοίωση ή βλάβη . Η εσχάρα αποβάλλεται απο τους γύρω ιστούς και αντικαθιστάται με ουλώδη ιστό.

 

ΕΤΕΡΟΖΥΓΩΤΗΣ

 

Αναφέρεται σ΄ ένα άτομο του οποίου οι γαμέτες περιέχουν κληρονομικούς παράγοντες διαφορεετικούς. Μεταξύ των ατόμων με κυρίαρχα χαρακτηριστικά , σύμφωνα με το Μέντελ , κατά ένα τρίτο είναι ομοζυγώτες και κατά δύο τρίτα ετεροζυγώτες.

 

ΕΥΤΟΚΙΑ

 

Τοκετός που γίνεται φυσιολογικά. Το έμβρυο κατεβαίνει στη λεκάνη γυρίζει τις πλάτες ( περιστροφή ) και στη συνέχει με τις συσπάσεις της μήτρας βγαίνειτο κεφάλι ( προβολή ) και κατέρχεται εντός της ελάσσονος πυέλου μέχρι του περινεικού εδάφους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ζ

 

ΖΥΓΩΤΗΣ

 

Κύτταρο που δημιουργείται κατά την γονιμοποίηση με την ένωση του πυρήνα του αρσενικού σεξουαλικού κυττάρου με εκείνο του θηλυκού . Είναι ο φορέας των κληρονομικών χαρακτήρων και απο αυτόν προέρχονται όλα τα κύτταρα που αποτελούν τον ώριμο οργανισμό.

 

 

Η

 

ΗΛΕΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ

 

Διάγραμμα που επιταχύνεται με την εγραφή των ηλεκτρικών φαινομένωνπου αναπτύσσονται στον εγκέφαλο.Σε παθολογικές καταστάσεις η εγγραφή παρουσιάζει διάγραμμα ανώμαλο ,που μπορεί να αποβεί χρήσιμο στοιχείο για τη διάγνωση ασθενειών ή εγκεφαλικών δυσλειτουργιών.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

 

Γραφική καταχώριση της δραστηριότητας της καρδιάς που επιτυγχάνεται με συσκευή πάρα πολή ευαίσθητη,ονομαζόμενη ηλεκτροκαρδιογράφος.Το ηλεκτροκαρδιογράφημα επιτρέπει τη διάγνωση καρδιακών ασθενειών,όπως έμφραγμα,παθήσεις των στεφανιαίων,αρρυθμίες κ.τ.λ.Χρησιμοποιείται γενικά για να συμπληρώσει την έκθεση των υπόλοπων εξετάσεων.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΥΠΟ ΚΟΠΩΣΗ

(βλέπε:κυκλοεργόμετρο)

 

ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΙΑ ( ΗΜΓ)

 

Η ΗΜΓ είναι μια εξέταση που επιτρέπει την μελέτη της λειτουργικότητας των μυών και των νεύρων που κατευθύνονται σε αυτούς , μέσω ηλεκτροδίων συνδεδεμένων με τους μύς και τα νεύρα. Χρησιμοποιείται για την διάγνωση μυικών ασθενειών ( μυοπάθειες ) και ασθενειών των περιφερειακών νεύρων ( νευροπαθειες και νευρίτιδες ) .

 

ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ

 

Διάγραμμα που επιτυγχάνεται απο την εγγραφή των ηλεκτρικών φαινομένων που συμβαίνουν στο μυ κατά την διάρκεια της συστολής. Η εξέταση του είναι χρήσιμη για τη διάγνωση ασθενειών του νευρομυικού συστήματος.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

 

( Βλέπε διαθερμοπληξία )

 

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ

 

Θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις για ορισμένες ψυχικές ασθένειες . Επιτυγχάνεται με την διαβίβαση εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ δυο ηλεκτροδίων τοποθετημένων στα πλάγια του κρανίου . Είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται ακόμα στην σχιζοφρένεια, στην καταθληπτική ψύχωση κτλ, αλλά σήμερα συχνά προτιμούνται φάρμακα που δρούν στο νευρικό σύστημα.

 

ΗΛΙΑΣΗ

 

Νοσηρή κατάσταση προκαλούμενη απο υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ηλίου. Είναι πιο σοβαρή απο την θερμοπληξία και μπορεί να επιδεινωθεί απο καρδιακές επιπλοκές.

 

ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ

 

Μορφή διανοητικής ανεπάρκειας , λιγότερο σοβαρή απο την ιδιωτεία , της οποίας τα συμπτώματα εμφανίζονται απο την πρώτη νηπιακή ηλικία. Η διανοητική ανάπτυξη των ατόμων που προσβάλλονται αντιστοιχεί στην ηλικία μεταξύ δύο και επτά ετών , ο δε δείκτης νοημοσύνης τους διακυμαίνεται μεταξύ 25 και 50 . Προσβάλλει ένα νεογνό στα 1,500 , περίπου.

 

ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Θεραπεία βασισμένη στην έκθεση του σώματος στις ηλιακές ακτίνες. Εφαρμόζεται σε τόπους με κατάλληλο κλίμα αλλά τελευταία είναι δυνατή και η τεχνητή ηλιοθεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται απο λαμπτήρες χαλαζία. Συνίσταται σε πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων η σπασμοφιλία, η ράχίτιδα , η εξωπνευμονική φυματίωση κ.α.

 

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

 

Νοσηρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται απο υπόκωφο πόνο στο κεφάλι συχνά εντοπισμένο σε μία μόνο πλευρά, στην κόγχη των οφθαλμών ή στον κρόταφο. Εμφανίζεται αιφνίδια και συνοδεύεται συχνά απο ναυτία, εμετό και αδιαθεσία .

 

ΗΜΙΠΑΡΕΣΗ Η ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ

 

Παράλυση που προσβάλλει το ένα μισό του σώματος , συνέπεια εγκεφαλικής θρόμβωσης ή αιμορραγιών που πραγματοποιούνται στην αντίθετη εγκεφαλική ζωνη απο αυτήν που προσβάλλεται απο την ημιπαρεση. Η εμφανισή της μπορεί να είναι αιφνίδια ή προοδευτική.

 

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονώδης κατάσταση του ήπατος προκαλούμενη απο μικρόβια , ιούς παράσιτα η απο τοξικές ουσίες ( αλκοολ , με συνέπεια την κίρρωση του ήπατος ) . Διακρίνονται διάφορες μορφές : ιογενής ηπατίτιδα με επιδημικό χαρακτήρα , της οποίας η θεραπεία επέρχεται σε είκοσι περίπου ημέρες και που χρειάζεται μετά απο μακρά ανάρρωση  αμοιβαδική ηπατίτιδα, οφειλόμενη στην παρουσία αμοιβάδων στο ήπαρ τοξική ηπατίτιδα , προκαλούμενη απο δηλητηρίαση.

 

 

 

 

 

 

 

θ

 

ΘΑΛΑΜΟΣ

 

Μέρος του διεγκεφάλου,που αποτελεί την περιοχή στην οποία συγκλίνουν οι νευρικές ωθήσεις της ευαισθησίας,για να διαχωριστούν στο φλοιό ,απο το νευροφυτικό σύστημα και α πο τον κινητκό αυτοματισμό.Αντιπροσωπεύει ενα σημαντικόκέντρο ελέγχου και συντονισμού των ερεθισμάτων του έξω κόσμου και διευθύνει τα φαινόμενα συνείδησης.

 

ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ

 

Αναιμία που οφείλεται σε κληρονομική ανωμαλία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που βρίσκονται στο αίμα σε αριθμό κατώτερο απο τον κανονικό.Στις σοβαρές μορφές χαρακτηρίζεται απο διόγκωση του σπλήνα και απο μογγολισμό.Η θαλασσαιμία συναντιέται προπάντων στην περιοχή της Μεσογείου.

 

ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Θεραπευτική εφαρμογή των ιδιοτήτων των θαλασινών λουτρών.Χρησιμοποιείται σαν θεραπεία στις αρθρίτιδες,στις νευρίτιδες ,στην αποκατάσταση καταγμάτων και ειδικά στη θεραπεία της εξωπνευμονικής φυματίωσης.

 

ΘΑΛΙΔΟΜΙΔΗ

 

Ηρεμιστικό,μέτρια υπνωτικό.Απαγορεύτηκε η χρήση της μετά απο την εξακρίβωση του γεγονότος οτι η χορήγησή της σε εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εκγυμοσύνης ήταν η αιτία σοβαρότατων ανωμαλιών στο νεογέννητο (φωκομελία).

 

ΘΕΙΑΜΙΝΗ

 

Λέγεται και βιταμίνη B1 και περιέχεται στα δημητριακά(ρύζι),φρούτα και λαχανικά και στο συκώτι,τα νεφρά,την καρδιά και τον εγκέφαλο των θηλαστικών.Η έλλειψή της προκαλεί ενοχλήσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (αμνησία:σύνδρομο του Korsakov,διπλή όραση και πολυνεφρίτιδα),στην καρδιά ,(ταχυκαρδία,αρρυθμίες,ανεπάρκεια) και στο έντερο (γαστρική αχλωρυδρία:έλλειψη του υδροχλωρικού οξέως,εντερική ατονία:έλλειψη των φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου).Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για την ασθένεια beri-beri.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΑΣΑΖ

 

Θεραπεία χρήσιμη σε ασθένειες του ήπατος,των πνευμόνων και της καρδιάς.Χάρη στην αποσυμφορητική τους ιδιότητα ,τα μασάζ αποτελούν ένα καλό φάρμακο εναντίον των νευροφυτικών δυστονιών,των αγχωδών καταστάσεων και της δυσκοιλιότητας.Είναι απαραίτητο να γίνονται απο έμπειρα άτομα.

 

ΘΕΡΜΟΚΑΥΣΤΗΡΑΣ

 

Όργανο χρησιμοποιούμενο στη χειρουργική για τον καυτηριασμο κονδυλωμάτων ,μικρών δερματικών αγγειωμάτων κ.τ.λ.Αποτελείται απο πλατινένιο κύλινδρο με μια μικρή οπή,μέσω του οποίου περνάει ένα ρεύμα αέρα,που με τη θερμότητα μιας φλόγας γίνεται λευκόπυρος.

ΘΡΟΜΒΟΣ

 

Πήγμα που μπορεί να σχηματιστεί στην καρδιά ή στο άνοιγμα ενός αγγείου μετά απο λοιμώξεις ,τραύματα ή επιβράδυνση της κυκλοφορίας ,το οποίο ,εμποδίζοντας τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος ,διευκολύνει την πήξη.

 

ΘΡΟΜΒΩΣΗ

 

Σχηματισμός θρόμβων στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων με συνεπαγόμενη απόφραξη μερική ή ολική,του αγγείου.Μια θρόμβωση μπορεί και να περάσει αυθόρμητα.

 

ΘΥΛΑΚΟΣ

 

Μικρή κοιλότητα του οργανισμού που δέχεται συχνά έναν ανατομικό σχηματισμό.Έτσι,το ωοθυλάκιο είναι η κυστική προσεκβολή που έχει μέγεθος κερασιού και που βρίσκεται στο φλοιό της ωοθήκης και ο θύλακος της τρίχας είναι μια κάμψη προς τα εντός του δέρματος ,που περιέχει επιθηλιακές και συνδετικές γουανίνες της ρίζας της τρίχας.

 

ΘΥΜΟΣ

 

Αδένας εσωτερικής έκκρισης που βρίσκεται στο κάτω μέρος του  λαιμού και στο πάνω μέρος του άνω μεσοθώρακα.Φτάνει τη μέγιστη ανάπτυξη  στο έμβρυο και το παιδί γίνεται ατροφικός κατά τη στιγμή της εφηβείας.Η έκκρισή του δρα στη γενική ανάπτυξη του σκελετού και των μυών,στην καρδιά και σε άλλα όργανα.

 

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

 

Αδένας εσωτερικής έκκρισης ,που βρίσκεται στο πάνω και εμπρός  μέρος του λαιμού και στο κέντρο του.Χωρίζεται σε δυο λοβούς μέσα στους οποίους συγκεντρώνονται οι ορμόνες που δρουν σαν διεγερτικά του μεταβολισμού και είναι υπεύθυνες για τη μορφολογική διαφοροποίηση των διάφορων μελών του σώματος.Μπορεί να είναι αιτία πολλών παθολογικών φαινομένων (υποθυρεοειδισμός,επιδημική βρογχοκήλη,υπερθυρεοειδισμός).

 

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή ,οξεία ή χρόνια ,των κόλπων του κρανίου ,που χαρακτηρίζεται απο πόνους στο κεφάλι και μερικές φορές πυρετό.Πρόκειται για μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη φλεγμονή των ιγμορείων άντρων.Προκαλείται κυρίως απο φλεγμονή της μύτης ή των ριζών των δοντιών της άνω γνάθου.Η θεραπεία είναι αντιβιοτική και μερικές φορές χειρουργική.

 

ΙΔΙΩΤΕΙΑ

 

Σοβαρή μορφή διανοητικής ανεπάρκειας ,που αναγνωρίζεται εύκολα απο την πρώτη νηπιακή ηλικία.Η διανοητική ηλικία δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει το επιπεδο των δυο ετών ,ενώ ο δείκτης νοημοσύνης είναι κάτω του 25.Η ιδιωτεία δε θεραπεύεται και συναντάται με συχνότητα 1:3.300,περίπου.

 

ΙΕΡΟ ΟΣΤΟ

 

Τριγωνικό  οστό,που βρίσκεται στο κεντρικό και πίσω μέρος της λεκάνης.Σχηματίζεται απο την ένωση πέντε ιερών σπονδύλων ,ενωμένων μεταξύ τους.Έχει τη βάση προς τα πάνω ,όπου και αρθρώνεται με τον 5ο οσφυικό σπόνδυλο ,και τη μύτη προς τα κάτω όπου και

συνεχίζεται απο το κόκκυγα.

 

ΙΚΤΕΡΟΣ

 

Κίτρινος χρωματισμός του δέρματος και των βλεννογόνων ,που οφείλεται στην παρουσία χολικώνκαι χρωστικών στους ιστούς.Ο ίκτερος εμφανίζεται σε περιπτώσεις ηπατίτιδας ,όγκων του παγκρέατος και των χοληφόρων οδών και λιθιάσεων.

 

ΙΛΙΓΓΟΣ

 

Απατηλή αίσθηση περιστροφής  του σώματος ή των αντικειμένων.Προκαλείται απο δηλητηριάσεις ,αλκοολισμό ,ασθένειες του λαβυρίνθου ,φλεγμονικές καταστάσεις.Η θεραπεία βασίζεται στη βιταμίνη Β.

 

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

 

Ορμόνη εκκρινόμενη απο το πάγκρεας,θεμελιώδους σημασίας στο μεταβολισμό των σακχάρων.Δρα διευκολύνοντας τη χρησιμοποίηση του γλυκογγόνου και ρυθμίζοντας την περιεκτικότητα του αίματος σε σάχαρο.Ως  εκ τούτου η ινσουλίνη είναι ρυθμιστική της θρέψης η δε ενέργειά της είναι χημική και ανάλογη προς τις ποσότητες που ελευθερώνονται απο το πάγκρεας.

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια αυτής της ουσίας προκαλεί στον οργανισμό την εμφάνιση του διαβήτη.Η ινσουλίνη απο πολλά χρονια παράγεται και συνθετικώς και χρησιμοποιείται ακριβώς στη θεραπεία του διαβήτη.

 

ΙΝΩΔΟΓΟΝΟ

 

Πρωτε’ι’νη,περιεχόμενη στο αίμα (φυσιολογικές τιμές  γύρω στα 4 g/l),απαραίτητη για τον μηχανισμό της πήξης.Παράγεται στο ήπαρ και μπορεί να ελαττωθεί μετά απο ηπατικές ασθένεες (κίρρωση).Μπορεί να είναι,επίσης,μειωμένο σε άτομα προσβεβλημένα απο συγγενείς ασθένειες της πήξης.Η τιμή του ινωδογόνου αυξάνει εξαιτίας οξείων ασθενειών.

 

ΙΝΩΜΑ

 

Καλοήθης όγκος,αποτελούμενος απο ινώδη συνδετικό ιστό.Προσβάλλει κυρίως τους μαστούς και τη μήτρα (σ’αυτή την τελευταία περίπτωση πιο σωστός όρος <<ινομύωμα>>)η θεραπεία είναι χειρουργική και σχεδόν  πάντα οριστική.

 

ΙΞΩΔΗΣ ΒΛΕΝΝΑ

 

Κληρονομική νοσογόνα κατάσταση,συνδεόμενη με ανωμαλία της έκκρισης της βλέννας,της οποίας το ιξώδες και η συνεπαγόμενη κατακράτηση προκαλεί διάφορες παθολογικές ανωμαλίες,ειδικά σε βάρος του πεπτικού συστήματος και του αναπνευστικού.Είναι μια ασθένεια της νηπιακής ηλικίας.

 

ΙΟΙ

 

Μικροοργανισμοί που έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται μόνο σε ζωντανά κύτταρα.Είναι ορατοί μόνο με το μικροσκόπιο ,δεν είναι προικισμένοι με τη δική τους ζωή και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως η ευλογιά,πολιομυελίτιδα,λύσσα κ.τ.λ,ή λοιμώδεις όπως η γρίππη ,ιλαρά ,κρυολόγημα κ.τ.λ.

 

 

 

ΙΟΝΤΑ

 

Άτομα ή ομάδες ατόμων που στο φαινόμενο του ιοντισμού ,έχασαν ή κέρδισαν ένα ηλεκτρόνιο.Χωρίζονται σε κατιόντα ,σωματίδια φορτισμένα θετικά (όπως το νάτριο ή το κάλιο),και σε ανιόντα ,σωματίδια φορτισμένα αρνητικά(χλωριούχα ή διττανθρακικά).

 

ΙΣΧΑΙΜΙΑ

 

Έλλειψη ή κατάργηση της ροής του αίματος σ’ενα τμήμα του οργανισμού.Μπορεί να οφείλεται σε πτώση της αρτηριακής πίεσης ή σε ελάττωση του εύρους των αγγείων.Η ισχαιμία είναι το πρώτο στάδιο του καρδιακού πόνου στο έμφαγμα

 

ΙΣΤΑΜΙΝΗ

 

Αμινοξύ που βρίσκεται στο δέρμα ,στους πνεύμονες και στο αίμα.Όταν ελευθερώνεται απο τους ιστούς προκαλλεί αλλεργικά ενοχλήματα (πυρετό,κνίδωση κ.τ.λ).Τα φάρμακα που έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν τ’αποτελέσματα της ισταμίνης λέγονται αντιισταμινικά.

 

ΙΣΧΙΑΚΟ ΝΕΥΡΟ

 

Είναι το πιο ογκώδες του ανθρώπινου σώματος.Βρίσκεται στους γοφούς και πιο χαμηλά ,στην ίσω πλευρά του μηρού.Στο ύψος του γόνατος χωρίζεται στο εξωτερικό και εσωτερικό ισχιακό νεύρο.

Διατρέχει τους μύες του μηρού,της γάμπας και του ποδιού.Η φλεγμονή του λέγεται ισχιατική ή ισχιαλγία και χαρακτηρίζεται απο δυνατούς πόνους στην οσφυική περιοχή και στις γάμπες.Οι αιτίες μπορούν να είναι ρευματισμοί ,διαβήτης ,αλκοολισμός κ.τ.λ.

 

ΙΧΘΥΩΣΗ

 

Ασθένεια του δέρματος ,χαρακτηριζόμενη απο μια εδική όψη.Το δέρμα είαν πολύ ξηρό και παρουσιάζει λέπια ,όπως εκείνα του ψαριού.Μπορεί να είναι τοπίκή ή γενική.Δεν προσβάλλει το πρόσωπο,τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.Είναι ασθένεια συγγενής και κληρονομική.

 

 

 

Κ

 

ΚΑΘΕΤΗΡΑΣ

 

Σωληνοειδές κοίλο όργανο ,διαφόρων διαστάσεων που εισάγεται για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς στις κοιλότητες του σώματος που επικοινωνούν με το εξωτερικό και που δεν είναι προσιτές με διαφορετικό τρόπο.

 

ΚΑΜΦΟΡΑ

 

Ουσία στερεή,κρυσταλλική,χαρακτηριστικής οσμής ,που παράγεται με απόσταξη ξύλου του ομώνυμου φυτού.Στην ιατρκή εκμεταλλεύονται τις διεγερτικές ιδιότητες της για την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή.

 

ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

 

Ανωμαλία της αγωγιμότητας των καρδιακών ερεθισμάτων.Μια απο τις πιο συχνές μορφές είναι ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός,που είναι διαταραχή της αγωγιμότητας του λειτουργικού ερεθίσματος της καρδιάς,λόγω βλάβης του κοινού στελέχους του κολποκοιλιακού δεματιόυ.Για μια σίγουρη διάγνωση είναι αναγκαίο να ανατρέξουμε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

 

ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

 

Εισαγωγή σε μιαν αρτηρία ή σε μια φλέβα του βραχίονα,μέχρι να φτάσει στην καρδιά ,ενός λεπτού καθετήρα ,σκιερού στις ακτίνες x ,με σκοπό να εντοπίσει πιθανές ανωμαλίες του καρδιακού μυός και να συλλέξει στοιχεία χρήσιμα για πιθανές  καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

 

ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

 

Ρυθμικές συσπάσεις της καρδιάς αποτελούμενες απο δυο θορύβους,στους οποίους αντιστοιχεί το φαινόμενο της καρδιακής λειτουργίας.Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για συστολή των κοιλιών και για διαστολή ή χαλάρωση των κοιλιών.Οι διάφορες αλλαγές του καρδιακού ρυθμού λέγονται αρρυθμίες .Μεταξύ των ανώμαλων καρδιακών ρυθμών υπενθυμίζουμε τον καλπαστικό καρδιακό ρυθμό σε τρεις χρόνους ,που μπορεί να είναι δείκτης σοβαρών καρδιακών ανωμαλιών,και τον κομβικό,που αποτελεπίται απο μια συνέχεια συστολών ,που αρχίζουν απο τον κοπλοκοιλιακό κόμβο,με ρυθμό 50-60 το δευτερόλεπτο.

 

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

 

Όρος γενικός που δηλώνει κάθε ασθένεια ,συγγενή ή επίκτητη ,που αφορά την καρδιά.

 

ΚΑΡΔΙΟΠΑΛΜΙΑ

 

Συνώνυμο του προκάρδιου παλμού.Αύξηση της συχνότητας του καρδιακού χτύπου ,που είναι εμφανής απο τον ίδιο τον πάσχοντα.Η καρδιοπαλμία δεν πονοεί αναγκαστικά την παρουσία μιας καρδιοπάθειας.

 

ΚΑΡΔΙΟΤΟΝΩΤΙΚΑ

 

Φάρμακα που ενισχύουν τον τόνο του καρδιακού μυός.Η δακτυλιδίνη ή δδιγιταλίνη είναι το κυριότερο απο αυτά τα φάρμακα.Χρησιμοποιούνται προπάντων στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 

Δεν είναι συνώνυμο του όγκου.Πράγματι μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης,και στη δεύτερη περίπτωση έχουμε ακριβώς τον καρκίνο.Είναι μια παθολογική εξέλιξη ,που αναπτύσσεται απο εναν ιστό του οργανισμού,που τείνει να διακλαδισθεί δημιουργώντας εστίες δευτερεύουσες,που παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αρχικό όγκο.

 

ΚΑΡΩΤΙΔΟΓΡΑΦΙΑ

 

Διαγνωστική τεχνική που συνίσταται στην εγχυση ενός σκιαγραφικού υγρού στις ακτίνες Χστην εγκεφαλική κυκλοφορία μέσω της καρωτίδας.Επιτρέπει την εντόπιση ανώμαλων αγγείων,υπέρτασης,συμπίεσης ή συστολής ,εξαιτίας όγκων ,και αποφράξεων συνεπεία θρόμβωσης ή εμβολής.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ

 

Μείωση ή απώλεια της φυσικής ή ψυχικής ενέργειας.Η πνευματική κατάπτωση χαρακτηρίζεται απο βαθιά μελαγχολία και μείωση των ενδιαφερόντων και κατά συνέπεια της δραστηριότητας.Συνοδεύεται επίσης απο άγχος.Μπορεί να είναι μελαγχολικής ή νευρωσικής προέλευσης.

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

Αίσθηση γενικής αδυναμίας του οργανισμού με ελαττωμένη συνεχή αντίδραση στα ερεθίσματα.Η καταβολή δυνάμεων καθορίζει ένα όριο της πνευματικής δραστηριότητας και εμφανίζεται κατά την περίοδο ορισμένων ασθενειών.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ

 

Σπάσιμο ενός οστού προερχόμενο απο τραύμα.Το κάταγμα μπορεί να είναι διάφορων τύπων :κάταγμα πλήρες,εαν ενδιαφέρει όλο το πάχος του οστού,κάταγμα ατελές εαν ενδιαφέρει μόνο ένα μέρος αυτού,κάταγμα απλό όταν δημιουργεί μόνο δυο θραύσματα,κάταγμα πολλαπλό  όταν τα θραύσματα όταν είναι περισσότερα απο δυο,κάταγμα συντριπτικό εαν το οστό είναι κομματιασμένο,κάταγμα  επιπλεγμένο εαν τα θραύσματα προξενώντας βλαβη στους ιστούς, εμφανίζονται προς τα έξω.

 

 

ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΟΥΡΩΝ

 

Πλήρης ή μερική αδυναμία της κύστης για παντελή έξοδο των ούρων.Γενικώς πρακαλείται απο μηχανικά εμπόδια( στένωση της ουρήθρας, υπερτροφία του προστάτη κτλ.) , ή από νευρική βάβη (τραύματα της σπονδυλικής στήλης, παράλυση κτλ.).

 

 

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ

 

Τοπική θεραπεία, με εφαρμογή πολτούκαι θερμού, που σηματίζεται με την ανάμειξη ενός φυτικού αλεύρου ( λινόσπορος κτλ.) με ένα υγρό ( νερό , λάδι κτλ.).Έχει  καταπραϋντική και σπασμολυτική δράση σε οιδήματα και ελαφρές φλεγμονές.

 

 

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

 

Ασθένεια του οφθαλμού, που οφείλεται στην απώλεια ή μείωση της διαύγειας του κρυσταλλοειδή φακού και της κάψας. Μπορεί να είναι συγγενής, τραυματικός ή, πολύ συχνά, γεροντικός.Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνιστάται στην αφαίρεση του κρυσταλλοειδή φακού.

 

 

 

ΚΑΤΑΡΡΟΥΣ

 

Όρος που δηλώνει τη βλεννώδη υπερέκκριση ( πυκνή , ζελατινώδη, υπόλευκη , άφθονη), που παράγεται απο την υπερβολική δραστηριότητα των βλεννογόνων, χωρίς διαπότιση, και ιδίως των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος. Ο όρος συχνότατα χρησιμοποιούνταν και απο την αρχαία ιατρική.

 

ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ

 

Ορμόνες των αδένων των επινεφριδίων.

 

 

 

ΚΑΦΕΪΝΗ

 

Χημική ουσία περιεχόμενη στα φύλλα του τσαγιού και στους σπόρους του καφέ.Έχει δράση αναληπτική, διουρητική και διεργετική του νευρικού συστήματος, γι’αυτό ακριβώς χρησιμοποιήται στην ιατρική. Η υπερβολική της χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση ( καφεϊνισμό), που χαρακτηρίζεται απο ανορεξία, κεφαλαλγία, ναυτία, ταχυκαρδία,ιλλίγγους κ.α

 

 

ΚΑΧΕΞΙΑ

 

Σοβαρή παθολογική κατάσταση με αλλοίωση των βιολογικώνλειτουργειών του οργανισμού.Αντιπροσωπεύει την τελική κατάσταση ορισμένων χρόνιων αθενειών ( φυματίωση, καρκίνος, λευχαιμία κτλ.). Χαρακτηρίζεται απο μια πολύ σοβαρή κατάσταση γενικής αδυναμίας και εξελίσσεται σιγά σιγά προς το θάνατο.

 

 

ΚΕΡΑΤΙΝΗ

 

Πρωτεϊνική ουσία που βρίσκεται στην εππιδερμίδα, στις τρίχες, στα νύχια( και ακόμα στα κέρατα και στα φτερά των ζώων).Περιέχει μεγάλη ποσότητα θείου .Η κερατίνη χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για την παρασκευή του περιβλήματος σε ορισμένα χάπια που χρειάζεται να δράσουν μόνο στο έντερο.Η κερατίνη, πράγματι, μη αλλοιωνόμενη απο το γαστρικό υγρό, διατηρεί το χάπι ανέπαφο μέχρι το έντερο.

 

ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ

 

Φλεφμονή του κερατοειδή χιτώνα που εμφανίζεται με φυσαλίδα , με εξέλκωση ή και χωρίς ενδεικτικό σημάδι. Μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην όραση και συναντάται ενίοτε και κληρονομική σύφιλη.

 

 

ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ ΧΙΤΩΝΑΣ

 

Κομμάτι διαφανές του σκληρού χιτώνα ( μεμβράνη που περικλείει τον οφθαλμικό βολβό), ευρισκόμενη στο πρόσθιο μέρος του οφθαλμού.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΓΙΑ

 

Πόνος εντοπισμένος στο κεφάλι, παρών σε πολλές εμπύρετες ασθένειες, λοιμώδους ή όχι φύσης.Όταν η κεφαλαλγία είναι συχνή μπορεί να είναι σύμπτωμα δηλητηρίασης ή αλλοίωσης της σύνθεσης των ιστών, των υγρών ή του αίματος. Η κεφαλαλγία λέγεται και πονοκέφαλος ή ακόμα πιο κοινά, πόνος στο κεφάλι.

 

 

 

 

ΚΗΛΗ

 

Έξοδος μιας ανατομικής δομής απο την κοιλότητα που κανονικά την εμπεριέχει. Τα σημεία στα οποία είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί είναι εκείνα στα οποία οι αρκετά ογκώδεις δομές ( όπως τμήματα του εντέρου ή αιμοφόρα αγγεία) έρχονται σ’επαφή με αδύνατες κοιλότητες, έτσι ώστε να μπορούν να προκαλέσουν ρήξη του τοιχώματος. Η κήλη μπορεί να είναι συγγενής, αλλά συνήθως δημιουργείται απο τραύματα ή μετά απο προσπάθεια.Οι πιο κοινές μορφές κήλης είναι: βουβωνοκήλη, εντοπισμένη κάτω της  βουβωνικής χώρας κοιλιοκήλη, στην κεντρική γραμμή της κοιλιάς επιγαστροκήλη, εντοπισμένη κεντρικά στην κοιλιά, κάτω απο τον ομφαλό ομφαλοκήλη, στην περιοχή του ομφαλού, διαφραγματοκήλη, εντοπισμένη στο σημείο όπου ο οισοφάγος περνά απο τη θωρακική κοιλότητα στην κοιλιακή. Μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη όταν η έξοδος ενός σπλάχνου απο τη θέση του επιπλέκεται απο το στραγγάλισμα του ίδιου του σπλάχνου. Μια ιδιαίτερη μορφή είναι η κήλη του δίσκου, που συνιστάται στην έξοδο του πυρήνα του ασπόνδυλου δίσκου του κεφαλονωτιαίου σωλήνα με σύνθλιψη των ριζών των νωτιαίων νεύρων.

 

 

ΚΙΝΙΝΟ

 

Προιόν με βάση την κινίνη(αλκαλοειδές εκχύλισμα του φλοιού της κιγχόνης),χρησιμοποιούμενο στη θεραπεία της ελονοσίας. Σε μικρές δόσεις μπορεί νε ερεθίσει την όρεξη ή τη χώνευση.

 

 

ΚΙΡΡΩΣΗ

 

Χρόνια και γενική καταστροφή των ιστών ενός οργάνου, οι οποίοι ( νεφρό,ήπαρ,πάγκρεας κτλ.) αντικαθιστάνται απο έναν άλλο ιστό ινώδη και ανίκανο να εκτελέσει  τις λειτουργίες του αρχικού. Μια απο τις πιο συχνές μορφές είναι η κίρρωση του ήπατος, στην εμφάνιση της οποίας ο αλκοολισμός είναι μια πο τις κύριες και καθοριστικές αιτίες.Αλλά εκτός απο τοξικές αιτίες υπάρχουν και αυτές που οφείλονταισε ηπατίτιδες και σε νοσηρές γαστροενερικές εξελίξεις.

 

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

 

Ασθένεια ιογενούς προέλευσης,τυπική των τροπικών περιοχών,προκαλούμενη απο το δ΄γμα ενός είδους κουνουπιών (aedes aegypti).Χαρακτηρίζεται απο απότομο πρετό,εμετό χολώδη και αιμορραγίες.Σήμερα γίνεται αποτελεσματικός προληπτικός εμβολιασμός.

 

ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΑ

 

Όργανο στύσης του γυναικείου εξωτερικού γεννητικού συστήματος,ισοδύναμο του πέους στον  άνδρα.Βρίσκεται στο επάνω μέρος του αιδίου,στη σύνδεση των μεγάλων χειλέων.

 

ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ

 

Σταμάτημα της εμμήνου ροής,που συμβαίνει γενικά μεταξύ 45-50 ετώνκαι συνοδεύεται απο νευροφυτικές ενοχλήσεις ,σε μερικές περιπτώσεις ανεπαίσθητες και σε άλλες σημαντικές.

 

ΚΛΥΣΜΑ

 

Δαδικασία που πραγματοποιείται για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς.Συνίσταται στην εισαγωγή στο ορθό,μέσω ενός σωλήνα συνδεμένου με ένα ελαστικό δοχείο σχήματος αχλαδιου,διαλυμάτων καθαρτικών ή θεραπευτικών.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τη χορήγηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών όταν είναι αδύνατη η κανονική διατροφή.

 

ΚΝΙΔΩΣΗ

 

Ασθένεια καλοήθης του δέρματος,χαρακτηριζόμενη απο εξάνθημα (ερεθισμός όμοιος με εκείνον που προέρχεται απο την  επαφή με τσουκνίδα),μερικές φορές και απο πυρετό και εμετό.Είναι σχεδόν πάντα αλλεργικής φύσεως (τσιμπήματα εντόμων,τρόφιμα κ.τ.λ).Θεραπεύεται με αντιισταμινικά και κορτικοειδή.

 

ΚΟΒΑΛΤΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολίες που εκπέμπονται απο το ραδιογενές κοβάλτιο.Αυτές οι ακτινοβολίες είναι λίγο διαφορετικές απο τις ακτίνες Χ αλλά περισσότερο διεισδυτικές ,γι αυτό και χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια στη δοσολογία.

Η κοβαλτιοθεραπεία εφαρμόζεται στη θεραπεία κακοηθών όγκων ,λόγω της ευαισθησίας τους στις ακτινοβολίες,και ιδίως των όγκων της μήτρας.

 

ΚΟΚΑΊ΄ΝΗ

 

Αλκαλοειδές εκχύλισμα απο τα φύλλα της κόκας.Μπορεί να παρασκευασθεί και συνθετικά.Χρησιμοποιείται σαν αναισθητικό ιδίως στην οφθαλμολογία και τη στοματολογία λόγω της παραλυτικής δράσης της επι των νευρικών ινών.Η  κατάχρησή της οδηγεί σε πολύ σοβαρή δηλητηρίαση.

 

ΚΟΚΚΙΩΜΑ

 

Φλεγμονώδης επεξεργασία κατά το πλείστον λοιμώδης,χρόνιου χαρακτήρα,που αναπτύσσεται γενικά μετά απο τραύματα ή φλεγμονές ,προκαλούμενες απο παρασιτικούς μύκητες ή παθογόνα μικρόβια.

 

ΚΟΛΑΨΟΥΣ

 

Αιφνίδια απώλεια των δυνάμεων. Διακρίνουμε : το καρδιακό κολάψους αιφνίδια πτώση της πίεσης , μείωση του καρδιακού τόνου, σφοδρή γενική κατάπτωση κτλ το καρδιοαγγειακό κολάψους  μπορεί να συμβεί σε κάθε οξεία ασθένεια και είναι το κύριο στοιχείο των καταστάσεων του σοκ το πνευμονικό κολάψους σύμπτωση ενός πνεύμονα , οφειλόμενη σε εξοίδημα του υπεζωκότα , όγκο, πνευμονοθώρακα κτλ.

 

ΚΟΛΙΚΟΣ

 

Σύσπαση σπασμωδική και επώδυνη του κόλου ο όρος χρησιμοποιείται όμως για όλους τους κοιλιακούς πόνους , παροξυσμικού τύπου, που προκαλούνται από συσπάσεις των σπλάχνων . Μπορεί να συνοδεύεται από ωχρότητα , εμετό και ενίοτε διάρροια.

 

ΚΟΛΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή, οξεία ή χρόνια , του κόλου, που προκαλείται από δηλητηριάσεις και από νευρικές γαστρεντερικές και δυσπεπτικές διαταραχές.

 

 

 

 

 

 

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

 

Ομάδα ασθενειών που προσβάλλουν όχι μόνο τις ίνες του κολλαγόνου (ουσία πρωτεϊνικής φύσης που αποτελεί ένα από τα συστατικά του συνδετικού ιστού), αλλά και όλο το συνδετικό ιστό. Στις ασθένειες του κολλαγόνου μπορούν να περιληφθούν ο ερυθρηματώδης λύκος , η οζώδης περιαρθρίτιδα , η σκληροδερμία κα.

 

ΚΟΛΠΙΣΜΟΣ

 

Σπασμοί επώδυνοι του σφιγκτήρα του κόλπου, που οφείλονται σε τραύματα ή μολύνσεις και καθιστούν δύσκολες ή αδύνατες τις σεξουαλικές  σχέσεις.

Επίσης συναντιέται σε αγχώδεις γυναίκες.

 

 

ΚΟΛΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

 

Οι δύο κοιλότητες της καρδιάς , που βρίσκονται πάνω από τις δύο κοιλίες και επικοινωνούν με αυτές μέσω ενός κολποκοιλιακού στομίου. Στο δεξιό κόλπο φτάνουν οι δύο κοίλες φλέβες, ενώ στονο αριστερό οι πνευμονικές φλέβες.

 

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του βλεννογόνου του κόλπου, που προκαλείται από μικρόβια ή δηλητηριάσεις. Εκδηλώνεται με ζωηρό πόνο , παρουσία πύου, και ανωμαλίες κύκλου. Η θεραπεία βασίζεται στα αντιβιοτικά και τα χημειοθεραπευτικά (πλύσεις, κολπικά υπόθετα).

 

ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ

 

Στεροειδής ορμόνη που έχει την ιδιότητα να δρα στο σχηματισμό των υδατανθράκων , στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στις φλεγμονές. Είναι για αυτό πολύ διαδεδομένη στην θεραπεία ιδίως για την καταπολέμηση οξεών ρευματισμών των άρθρων, ορισμένων μορφών φυματιώδους προέλευσης και πολλών ασθενειών αλλεργικού χαρακτήρα. Δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ιατρικό έλεγχο.

 

ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑ

 

Καλοήθης όγκος του δέρματος, που οφείλεται σε ιό, βρίσκεται συνήθως στα άκρα και τείνει να επεκταθεί . Μία κρεατοελιά καταστρέφεται εύκολα με διαθερμίες, που συνίσταται στην τοπική εφαρμογή ηλεκτρικών εκφορτίσεων, ή ακόμη σε καυτηριασμούς με υγρό άζωτο.

 

ΚΡΥΨΟΡΧΙΑ

 

Απουσία ενός ή αμφότερων των όρχεων στο όσχεο. Αρχικά η θεραπεία βασίζεται σε ορμόνες εάν αυτή αποδειχθεί χωρίς αποτέλεσμα απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΥΑΝΗ ΝΟΣΟΣ

 

Ανωμαλία προερχόμενη από την παραμονή στο νεογέννητο του βοτάλλειου πόρου, αρτηριακού σωλήνα που συνδέει στο έμβρυο με το τόξο της αορτής με την πνευμονική αρτηρία. Αυτό το όργανο μτά τη γέννα πρέπει να μετασχηματιστεί σε έναν ινώδη σύνδεσμο :  εάν αυτό δεν συμβεί

η καρδιοκυκλοφοριακή λειτουργία προσβάλλεται σοβαρά και το παιδί εμφανίζεται με κυάνωση, εξαιτίας της ανεπαρκούς οξυγόνωσης του αίματος. Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

 

 

ΚΥΑΝΩΣΗ

 

Υποκύανος χρωματισμός του δέρματος και των βλεννογόνων καθορίζεται από ανεπαρκή οξυγόνωση του αίματος και συναντιέται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις : αναπνευστική ανεπάρκεια , δηλητηρίαση κτλ.

 

ΚΥΚΛΟΣ ΕΜΜΗΝΟΡΥΣΙΑΚΟΣ

 

 

Περίοδος που αρχίζει από την πρώτη ημέρα της εμμηνορρυσίας και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης εμμηνορρυσίας. Διαιρείται σε δύο φάσεις : τη θυλακιώδη φάση, της οποίας η διάρκεια είναι ίση με τη διάρκεια του κύκλου , και την ωχρινική φάση, που διαρκεί πάντα 14 ημέρες. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες, αλλά είναι παρα πολλές οι  γυναίκες  στις οποίες η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη.

 

ΚΥΝΑΓΧΗ

 

Φλεγμονή του φάρυγγα και των αμυγδαλών. Εκδηλώνεται με ισχυρή ερυθρότητα, δυσκολία στην κατάποση, κηλίδες, έλκη ,πλάκες κλπ.

 

ΚΥΣΤΗ

 

Παθολογικός σχηματισμός με περιεχόμενο υγρό , μαλακό ή κολλώδες , όμοιος με μικρό όγκο. Είναι συχνά συγγενούς αιτιολογίας . Από τις πολλές μορφές της υπενθυμίζεται η κύστη της ωοθήκης , όγκος που αναπτύσσεται σε βαρος της ωοθήκης και οπωσδήποτε δεν προδικάζει ούτε εμποδίζει μία κύηση. Η θεραπεία της συνιστάται στη χειρουργική αφαίρεση.

 

ΚΥΣΤΙΔΙΟ

 

Στοιχειώδης βλάβη του δέρματος, συνέπεια αποκόλλησης της επιδερμίδας και των στρωμάτων κάτω από αυτήν , που χαρακτηρίζεται από μορφή στρογγυλοειδή και την παρουσία διάφανου υγρού.

 

ΚΥΤΟΣΙΝΗ

 

Αζωτούχα βάση, περιεχόμενη στα πυρηνικά οξέα. Ενώνεται με το φώσφορο και τη ριβόζη για να σχηματίσει τον ελικοειδή σκελετό του ARN και του ADN κρατά ενωμένο ένα μόριο γουανίνης.

 

 

 

 

 

 

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των λιπαρών κυτταρικών ιστών. Ο όρος  συνήθως χρησιμοποιείται για να δηλώσει την υποδόρια κυτταρίτιδα, που στην γυναίκα είναι συχνά εντοπισμένη στη λεκάνη και στουυς μηρούς. Πρόκειται για μία γνήσια υποδερμίτιδα που χαρακτηρίζεται από την όψη της ¨φλούδας πορτοκαλιού¨

 

 

ΚΩΔΕΪΝΗ

 

Αλκαλοειδές , προερχόμενο από το όπιο. Στη φαρμακολογία χρησιμοποιείται σαν καταπραϋντικό , αναλγητικό και ηρεμιστικό του βήχα.

 

 

ΚΩΜΑ

 

Νοσηρή κατάσταση που εκδηλώνεται με απώλεια της συνείδησης της κινητικότητας , των αισθήσεων και των αντανακλαστικών. Συχνά συνοδεύεται από πυρετό, εξαιτίας βρογχοπνευμονικών επιπλοκών. Οι πιο συχνές αιτίες είναι : τραύμα κρανίου , εγκεφαλικός όγκος, διαβήτης , αζωθαιμία κτλ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λ

 

 

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

 

Το εσώτερο τμήμα του αυτιού, που αποτελείται από ένα μεμβρανώδες τμήμα και οστάρια. Η οξεία ή χρόνια φλεγμονή του λαβυρίνθου λέγεται λαβυρινθίτιδα χαρακτηρίζεται δε από ζαλάδες , αστάθεια και πόνους και θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

 

ΛΑΓΟΧΕΙΛΙΑ

 

Συγγενής ανωμαλία που συνίσταται σε μια εντομή στο πάνω χείλος , που υπάρχει στο παιδί από την ενδομήτρια ζωή. Μπορεί να συνοδεύεται και με λυκόστομα ( ατελής συρραφή του υπερώου), με συχνότητα εμφάνισης 1: 1000 . Θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση.

 

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΑ

 

Μέθοδος εξέτασης για απευθείας παρατήρηση των οργάνων που βρίσκονται στην κοιλία και ειδικά των γεννητικών γυναικείων οργάνων (σάλπιγγες ωοθήκες). Γίνεται εισάγοντας έναν κοίλο καθετήρα , εφοδιασμένο με συστήματα οπτικά και φωτισμού, μέσω μιας μικρής τομής που διανοίγεται κάτω από τον ομφαλό.

 

ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ

 

 

Χειρουργικό άνοιγμα της κοιλίας γίνεται για εξερευνητικούς σκοπούς και σε διάφορες εγχειρήσεις.

 

 

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

 

Οξεία ή χρόνια φλεγμονή του λάρυγγα , χαρακτηριζόμενη από βραχνή φωνή και ξηρό βήχα. Η οξεία μορφή προκαλείται από κρυολόγημα ή από εισπνοή ερεθιστικών ουσιών η χρόνια, εκτός από τη μετατροπή της οξείας μορφής σε χρόνια, μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε έντονη προσπάθεια στην ομιλία και στο πολύ κάπνισμα.

 

ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ

 

Ονομάζονται και λεμφατικοί ή λυμφατικοί αδένες. Είναι μικρές οζώδεις μάζες , τοποθετημένες κατά μήκος των λεμφατικών αγγείων. Το πρήξιμό τους είναι μία από τις εκδηλώσεις του λεμφατισμού ή λυμφατισμού.

 

ΛΕΜΦΑΤΙΣΜΟΣ Ή ΛΥΜΦΑΤΙΣΜΟΣ

 

Νοσηρό σύνδρομο που γενικά προσβάλλει τα παιδιά. Προκαλεί πρήξιμο των αμυγδαλών , των αδένων και λεμφατικών γαγγλίων , ωχρότητα και ελαττωμένη αντίσταση στις ασθένειες. Η θεραπεία συνίσταται σε τονωτικά και διαμονή σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 

 

 

ΛΕΠΡΑ

 

Λοιμώδης ασθένεια, οφειλόμενη στο βακτηρίδιο του Hansen , της οποίας τα συμπτώματα ποικίλλουν. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση όζων και ελκών και από βλάβες του δέρματος και των νεύρων. Είναι λίγο μεταδοτική και σήμερα είναι δυνατή η αποτελεσματική θεραπεία της.

 

ΛΕΥΚΟΚΥΤΤΑΡΑ

 

Αλλιώς λευκά αιμοσφαίρια. Κυτταρικά στοιχεία του αίματος και της λέμφου, των οποίων ο αριθμός σε φυσιολογική κατάσταση και με νηστεία , είναι περίπου 7 χιλιάδες για κάθε mm3 αίματος. Όταν ο αριθμός τους ξεπερνά τις 100 χιλιάδες πρέπει να σκεφτούμε τη λευχαιμία, την πιο σοβαρή μορφή υπερλευκοκυτταραιμίας. Έχουμε αντιθέτως λευκοπενία , όταν ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τον κανονικό, αυτό συμβαίνει στον τύφο, την ιλαρά , την ελονοσία , τις δηλητηριάσεις από αρσενικό κτλ.

 

ΛΕΥΚΟΡΡΟΙΑ

 

Μεγάλη ανάπτυξη των βλεννωδών ή βλεννοπυωδών απωλειών (λευκές απώλειες) από τα γεννητικά γυναικεία όργανα . Μπορεί να οφείλεται σε ενδοκρινείς δυσλειτουργίες ή φλεγμονές των γεννητικών οργάνων.

 

ΛΕΚΩΜΑΤΙΝΗ

 

Πρωτεϊνική ουσία που φυσιολογικά βρίσκεται στον ορό του αίματος , όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό των πρωτεϊνών που βρίσκονται σ’ αυτό. Περιέχεται ακόμα και στα αβγά και τα προϊόντα του γάλακτος. Η ελάττωση της είναι αμφίβολο δείγμα ασθένειας , ενώ η εμφάνισή της στα ούρα (λευκωματουρία) είναι σύμπτωμα διαταραχών του νεφρού.

 

ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

 

Ασθένεια,χαρακτηριζόμενη απο υπερβολική αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.Η λευχαιμία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.Η τελευταία είναι αυτόνομη ,αφού δεν εμφανίζεται ως συνέπεια εξέλιξης μιας οξείας λευχαιμίας.Και οι δυο μορφές χαρακτηρίζονται απο διόγκωση του σπλήνα και τουυ ήπατος,αναιμία,αδυναμία και σοβαρή κατάπτωση του οργανισμού.Η τελική της έκβαση είναι ο θάνατος.

 

ΛΙΘΟΣ

 

Σύμπηξ μεταλλικών αλάτων,πουυ σχηματίζεται απο οργανικές ή ανόργανες ουσίες.Ο λίθος μπορεί να σχηματισθεί σε πολλά όργανα,ιδίως στο εκκριτικό σύστημα (στις ουροφόρες οδούς,στη χολή,σε ορισμένους αγωγοπυς αδένων κ.τ.λ).Συνήθως δεν επιφέρει διαταραχές ,εκτός απο την παρουσία τουυ ή τη διέλευσή του απο μια φυσική οδό ανεπαρκούς διαμέτρου.Εαν δεν αποβάλλεται αυθόρμητα και δημηουργεί σοβαρά ενοχλήματα,η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση.

 

ΛΙΠΙΔΙΑ

 

Τάξεις οργανικών και φυτικών ουσιών ,στις οποίες ανήκουν τα λίπη,τα έλαια και μερικές ενώσεις πιο σύνθετες,χαρακτηριστικές του νευρικού ιστού.Βρίσκονται σε όλους τους ιστούς του οργανισμού ,για τον οποίο αντιπροσωπεύουν μιαν απο τις βασικότερες πηγές ενέργειας.

 

ΛΟΒΕΚΤΟΜΗ

 

Χειρουργική επέμβαση σε λοβό του εγκεφάλου.Κατ’αυτήν κόβονται μερικές νευρικές συνοχές πουυ ενώνουν το λοβό με άλλες εγκεφαλικές δομές.Πραγματοποιείται σε ορισμένες ψυχικές παθήσεις.

 

ΛΟΧΕΙΑ

 

Χρονική περίοδος εξι εβδομάδων περίπου,που αφορά τη σεξουαλική ζωή της γυναίκαις απο τη στιγμή του τοκετού μέχρις ότου επανέλθουν οι κανονικές της φσιολογικές λειτουργίες και είναι πάλι ικανή να συλλάβει.Η λοχεία χαρακτηρίζεται απο απώλειες απο τα γεννητικά όργανα,κατ’αρχήν

αιμορραγικές και μετά βλεννώδεις.

 

ΛΥΚΟΣΤΟΜΑ

 

Σχίσιμο του ουρανίσκου που κάνει αδύνατο το θηλασμό στα νεογέννητα ,εξαιτίας της επικοινωνίας του στόματος και των ρινικών κοιλοτήτων.Συχνά συνοδεύεται και με λαγοχειλία.Θεραπεύεται εύκολα με χειρουργική επέμβαση.

 

ΛΥΣΣΑ

 

Ασθένεια ειδκή ορισμένων ζώων (προπάντων σκύλου,λύκο,αλεπούς)που μεταδίδεται καατευθείαν στον άνθρωπο με το σάλιο του μολυσμένου ζώου.Λέγεται και υδροφοβία και οφείλεται σ έναν ιό που εγκαθίσταται στο νερικό σύστημα κα στους σιελογόνους αδένες και εκδηλώνεται ,μετά απο μια περίοδο επώασης 1 εως 6 μηνών,με γενική αδιαθεσία ,πυρετό,εμετό,μυικούς σπασμούς,πνευματικές ανωμαλίες.Η προσπάθεια για κατάποση νερού ή και μόνο η όψη του προκαλεί σπασμούς στον λάρυγγα.Η προφύλαξη συνιστάται σε ειδικό εμβολιασμό.Κατάλληλες θεραπείες γίνονται στα κέντρα εναντίον της λύσσας.Εαν η θεραπεία καθυστερήσει,ο θάνατος είναι αναπόφευκτος.

 

 

 

Μ

 

ΜΑΚΡΟΣΩΜΙΑ

 

Υπερβολική ανάπτυξη όλων των τμημάτων του σώματος.Πολύ συχνά πρόκειται για συγγενή πάθηση,που προκαλεί μερικές φορές πραγματική τερατομορφία.

 

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

 

Ναρκωτικό που λαμβάνεται απο την ινδική κάνναβη.Δρα στον εγκέφαλο,προκαλώντας παραισθήσεις και κατάσταση ευφορίας.Δεν προκαλεί ή προκαλεί λίγο εθισμό.

 

ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

 

Παθολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται απο ανώμαλες συσπάσεις του μυοκαρδίου,γρήγορες και ασυντόνιστες.Μπορεί να πρόκειται για κολπική μαρμαρυγή που ,που ενδιαφέρει τους κόλπους και προκαλεί πλήρη αρρυθμία,ή για κοιλιακή μαρμαρυγή ,που ενδιαφέρει όλο το μυοκάρδιο.

 

 

 

ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή,οξεία ή χρόνια,των ιστών των αδένων του μαστού.Η οξεία μορφή εμφανίζεται προπάντων στην αρχή του θηλασμού,εξαιτίας της εισχώρησης μικροβίων μέσω της θηλής.Η χρόνια μορφή,αντίθετα προκαλείται γενικά απο λοιμώξεις άλλων οργάνων.Η οξεία μαστίτιδα χαρακτηρίζεται απο πόνο,οίδημα και διαπύηση.

 

ΜΕΘΗ

 

Οξεία δηλητηρίαση απο ουσίες που είναι σε θέση να προκαλέσουν αλλοιώσεις των εγκεφαλικών κέντρων.Η πιο συχνή είναι η μέθη απο αλκοόλ,που χαρακτηρίζεται αρχικά απο ευφορία και λογοδιάρροια,και ακολουθείτε ενίοτε απο κινητικό αποσυντονισμό,οργή,απώλεια συνείδησης κ.τ.λ.

 

ΜΕΛΑΙΝΑ

 

Αποβολή αίματος σκούυρου χρώματος απο το ορθό,ανακατεμένο ή όχι με κόπρανα.Εμφανιζεται συνήθως μετά απο γαστρικές ή εντερικές αιμορραγίες.

 

ΜΕΛΑΝΙΝΗ

 

Χρωστική ουσία που περιέχεται στον οργανισμό και δίνει το χρωματισμό του δέρματος και των μαλλιών.Ο χρωματισμός τίνει να γίνει πιο έντονος κάτω απο την δράση των υπεριωδών ακτίνων.

Η έλλειψη μελανίνης προκαλεί τον αλφισμό.

 

ΜΕΛΙΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

 

Εντερική ασθένεια λοιμώδους προέλευσης ,που οφείλεται σε  βακτηρίδια της οικογένειας των βρουκελλών.Η μετάδοσή της γίνεται απο κατάποση γάλατος ή ζωικών προ’ι’όντων προσβεβλημένων απο βρουκέλλωση ή απο επαφή άμεση με τα ίδια τα ζώα.Το πρώτο σύμπτωμα δίνεται απο ύπουλο πυρετό (θερμική καμπύλη κυματώδης).Η διάρκεια της ασθένειας είναι μακροχρόνια και η θεραπεία επιτυγχάνεται με αντιβιοτικά.

 

 

ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΑΣ

 

Ο χώρος που βρίσκεται στο μέσο της θωρακικής κοιλότητας, μεταξύ των πνευμόνων. Στο μεσοθώρακα βρίσκεται η καρδιά,η τραχεία, ο οισοφάγος, ο θύμος ,το λεμφατικό-μεσοθωρακικό

σύστημα και νεύρα.

 

ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

 

Κλυδωμισμός του στομάχου ή του εντέρου, οφειλόμενος στην παρουσία υπερβολικής ποσότητας αερίων.

 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ

 

Μέτρηση της διαμέτρου της λεκάνης ( μικρής και μεγάλης ) χρησιμοποιείται στη μαιευτική για να ανακαλυφθεί πιθανή ανωμαλία των οστών.

 

 

 

ΜΗ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Σύνολο αντιδράσεων άμυνας που ορισμένα άτομα παρουσιάζουν απέναντι σε μια ουσία που , αντιθέτως, είναι καλώς ανεκτή απο τα περισσότερα.

 

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των μηνίγγων ( καλύμματα απο συνδετικό ιστό που περιτυλίγουν τον εγκέφαλο ) που εκδηλώνεται με πονοκέφαλο , πυρετό, εμετό, παραλήρημα. Υπάρχουν διάφορες μορφές , λίγο ή πολύ σοβαρές.

 

ΜΗΝΙΣΚΟΣ

 

Ινοχόνδρινο πέταλο, τοποθετημένο μεταξύ των επιφανειών της άρθρωσης των παρακείμενων οστών μερικών αρθρώσεων . Είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο καταγμάτων και βλαβών διαφόρων τύπων , όπως αποδεικνύει η συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται βλάβες στο μηνίσκο του γονάτου.

 

ΜΗΤΡΟΕΙΔΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑ

 

Στόμιο που χωρίζει τον αριστερό κόλπο της καρδιάς απο την αριστερή κοιλία . Μπορεί να προσβληθεί απο βαλβιδοπάθεια ( στένωση μητροειδούς )  οπότε η μεταφορά του αίματος απο τον κόλπο στην κοιλία γίνεται δύσκολα , με συνέπεια σοβαρές ενοχλήσεις .

 

ΜΙΑΝΣΗ Η ΟΝΕΙΡΩΞΗ

 

Ακούσια απώλεια του σπερματικού υγρού, εκτός των σεξουαλικών σχέσεων , κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου.

 

ΜΟΓΓΟΛΙΣΜΟΣ

 

Τύπος συγγενούς ιδιωτείας , που προσδιορίζεται απο χαρακτηριστικά του προσώπου μογγολικού τύπου και απο ελλιπή ανάπτυξη της νοημοσύνης. Οφείλεται σε ανωμαλία των χρωμοσωμάτων.

 

ΜΟΛΥΝΣΗ

 

Γενικός όρος που δεικνέι οποιαδήποτε ασθένεια προκαλείται απο μικροοργανισμούς . Οι μολύνσεις ποικίλλουν σε σοβαρότητα , αναλόγως των περιπτώσεων.

 

ΜΟΝΟΝΟΥΚΛΕΩΣΗ

 

Λοιμώδης ασθένεια , μερικές φορές επιδημική, που προσβάλλει το λεμφατικό σύστημα. Είναι ασθένεια των νέων ατόμων και των εφήβων και χαρακτηρίζεται απο πρήξιμο των λεμφαδένων , πυρετό και δυσκολία στην κατάποση. Πιθανώς οφείλεται σε έναν ιό που εισβάλλει στον οργανισμό απο το ρινοφάρυγγα και θεραπεύεται σε 3-4 εβδομάδες. Απαιτεί περίοδο ανάρρωσης αρκετά μεγάλη.

 

ΜΟΝΟΠΑΡΕΣΗ

 

Παράλυση εντοπισμένη σε ένα μόνο άκρο ή σε μία μόνο ομάδα μυών. Λέγεται ακόμη και μονοπληγία.

 

ΜΟΡΦΙΝΗ

 

Το κυριότερο αλκαλοειδές του οπίου -απομονώνεται με την μορφή λευκής σκόνης. Χρησιμοποιείται σαν αναλγητικό και καταπραυντικό στους δυνατούς πόνους. Η κατάχρηση οδηγεί σε σοβαρότατη δηλητηρίαση και συχνά σε θάνατο.

 

ΜΠΕΤΑΤΡΟΝΙΟ

 

Σύγχρονη ακτινολογική συσκευή , προορισμένη για την θεραπεία των όγκων. Εκπέμπει ακτίνες Χ ικανές να διεισδύσουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγαλύτερο βαθμό απο τις κανονικές ακτίνες Χ.

 

ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ

 

Αδυναμία γενική του μυικού συστήματος και κατά συνέπεια εύκολη εξάντληση των φυσικών δυνάμεων. Μια ειδική μορφή είναι η βαριά μυασθένεια ( ή σύνδρομο του Erb-Goldaflam) που προσβάλλει όλους τους γραμμωτούς μύς του οργανισμού, ειδικά εκείνους του προσώπου , των οφθαλμών, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

 

ΜΥΔΡΙΑΣΗ

 

Υπερβολική διαστολή της κόρης του ματιού , που συνοδεύεται απο ακινησία της ίριδας . Παρατηρείται στις δηλητηριάσεις απο διάφορες ναρκωτικές ουσίες και σε διάφορες νευροπάθειες.

 

ΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, λοιμώδους ή τοξικής αιτιολογίας .Μπορεί να οφείλεται στη σύφιλη, στην πολιομυελίτιδα, στην δηλητητρίαση απο οξείδιο του άνθρακα ή μόλυβδο κ.α. Εκδηλώνεται με πόνους στους σφυγμούς , νευρικές ενοχλήσεις και προοδευτικές παραλύσεις . Ειναι πάντα σοβαρή.

 

ΜΥΚΗΤΩΣΗ

 

Όρος που δείχνει εκείνες τις ασθένειες που οφείλονται στην παρασιτική ανάπτυξη ενός μανιταριού . Μια  ειδική μορφή είναι η ασθένεια του μεσοδέρματος, συχνά θανατηφόρα.

 

ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ

 

Μυικός καρδιακός ιστός , που αποτελεί το κεντρικό μέρος της καρδιάς και αλλάζει τις συστολές σε διαστολές κατά τη διάρκεια των παλμών. Είναι καλμμένο εξωτερικά απο το περικάρδιο και εσωτερικά απο το ενδοκάρδιο.

 

ΜΥΟΣΙΝΗ

 

Μόριο των μυών, ένα απο τα κύρια συστατικά του μυοκυττάρου. Είναι μια πρωτείνη ινώδης, που ανήκει στην ομάδα των σφαιρινών και περιέχει ένα ένζυμο που ελευθερώνει την αναγκαία ενέργεια κατά τη συστολή των μυών.

 

ΜΩΛΩΠΑΣ

 

Τραυματική βλάβη με εκχύμωση αίματος. Εαν υπάρχει απλή θλάση των τριχοειδών έχουμε την εκχύμωση -εάν αντιθέτως εμφανίζεται διόγκωση απο εξοίδηση αίματος στους ιστούς έχουμε το αιμάτωμα. Θεραπεύεται με ψυχρά επιθέματα.

 

Ν

 

ΝΑΡΚΟΑΝΑΛΥΣΗ

 

Μέθοδος  χρησιμοποιούμενη στην ψυχανάληση . Συνιστάται στο να ερωτάται ο ασθενής μετά το ξύπνημα απο νάρκωση, δηλαδή απο ύπνο που προκαλείται απο βαρβιτουρικά. Πιστεύεται όντως ότι σ αυτήν την στιγμή το άτομο είναι ελεύθερο απο ψυχολογικούς περιορισμούς.

 

ΝΕΚΡΩΣΗ

 

Φαινόμενο εκφυλιστικό ,μη αντιστρεπτό, που προκαλεί το θάνατο των κυττάρων. Μπορεί να ενδιαφέρει μια ομάδα κυττάρων, ένα ολόκληρο όργανο ή ένα τμήμα του και είναι δυνατόο να ευθύνονται διάφορες αιτίες φυσικές ( τραύματα, ακτινοβολίες κ.τ.λ χημικά οξέα , τοξικές ουσίες κτλ) βιολογικές ( λοιμώξεις , ελλιπής παροχή οξυγόνου ) κτλ

 

 

 

ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ

 

Σχηματισμός ενός καινουργιου ιστού  , η νεοπλασία μπορεί να είναι παθολογική ( όκοι καλοήθεις ή κακοήθεις ) ή φσιολογική ( ανασχηματισμός των ιστών ) .

 

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ

 

Αίσθηση πολύ επώδυνη, εντοπισμένη στην περιοχή του δέρματος όπου καταλήγουν οι αισθητικές ίνες ενός νεύρου . Οι ειδικοί τύποι της νευραλγίας λαμφάνουν το όνομα του νεύρου που αφορούν. Εχουμε έτσι νευραλγία του τριδύμου , νευραλγία του ισχιακού κτλ. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές : καταστάσεις φλεγμονής , συμπίεσης , ερεθισμοί κτλ.

 

ΝΕΥΡΑΣΘΕΝΕΙΑ

 

Ειδική ψυχική κατάσταση , χαρακτηριζόμενη απο διάφορα συμπτώματα μεταξύ των οποίων εύκολη κόπωση , έλλειψη θέλησης ( αβουλία )  , ανικανότητα για συγκέντρωση , άγχος κ.α. Η νευρασθένεια που κάποτε ονομαζόταν <<υπερένταση των νεύρων >> μπορεί να αποτελεί την αρχή για ψυχική κατάθλιψη. Τυπική της νεανικής ηλικίας , η νευρασθένεια έχει χαρακτήρα σχεδόν παροδικό.

 

ΝΕΥΡΙΚΗ ΔΥΣΤΟΝΙΑ

 

Παθολογική αλλοίωση της νευρικής ισορροπίας. Γίνεται λόγος για δυστονίες νευροφυτικές , όταν υπερέχει ο τόνος του παρασυμπαθητικού ή του συμπαθητικού, ή υπάρχει υπερβολή του τόνου και των δύο.

 

 

ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις ενός νεύρου μετά απο λοιμώξεις ασθένειες, τοξικές καταστάσεις ή τραύματα. Εκδηλώνεται με πόνο και ενοχλήσεις της ευαισθησίας.

 

ΝΕΥΡΟΦΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Νευρικό σύστημα πουυ εξασφαλίζει τη νεύυρωση των οργάνων εκείνων που λειτουργούν χωρίς τον έλεγχο της θέλησης. Χωρίζεται σε συμπαθητικό και σε παρασυμπαθητικό , ευρισκόμενα σε ισορροπία μεταξύ τους ( έτσι, για παραδειμα το συμπαθητικό επιταχύνει το ρυθμό που αυξάνει την καρδιακή ροή, ενώ το παρασυμπαθητικό δρά κατά τον αντίθετο τρόπο ) . Όταν εκδηλώνεται ένας υπερβολικός ερεθισμός του ενός απο τα δύο συστήματα γίνεταιλόγος για νευροφυτική δυστονία.

 

ΝΕΥΡΩΣΗ

 

Σύνθετη νευρική ασθένεια , προερχόμενη συχνά απο εσωτερικές συγκρούσεις . Έχουμε δηλ. νεύρωση φοβίας, αγωνίας , υστερίας και καταδίωξης. Μπορούν να υπάρχουν ακομη και νευρώσεις τραυματικής αιτίας.

 

ΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

 

Οξεία ή χρόνια φλεγμονή των νεφρών. Η οξεία μορφή είναι περισσότερο δευτερογενής απο λοιμώδεις ασθένειες και εκδηλώνεται με την παρουσία λευκώματος και αίματος στα ούρα , αρτηριακή υπέρταση και υπερβολική παρουσία αζώτου στο αίμα. Η χρόνια μορφή παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα , αλλά έχει μακροχρόνια εξέλιξη.

 

ΝΙΚΟΤΙΝΗ

 

Κύριο αλκαλοειδές που περιέχεται στον καπνό. Είναι διεγερική ουσία που εάν ληφθεί σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα. Η νικοτ΄νη θεωρείται υπέυθυνη της νικοτινίασης, χρόνιας δηλητηρίασης απο καπνό.

 

ΝΙΚΟΤΙΝΙΑΣΗ

 

Χρόνια δηλητηρίαση απο καπνό, που οφείλεται στην τοξική δράση της νικοτίνης στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.

 

ΝΟΡΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ

 

Ορμόνη εκκρινόμενη απο τα επινεφρίδια , όπως και η αδρεναλίνη, με την οποία έχει παρόμοια χημική σύσταση. Η λειτουργία της  συνιστάται , μεταξύ άλλων, στο να αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς και την πίεση. Για αυτές τις ιδιότητες της χρησιμοποιείται στην θεραπεία των σοκ.

 

ΝΟΣΟΣ ΜΠΕΡΙ ΜΠΕΡΙ

 

Το επιστημονικό όνομα της αβιταμίνωσης Β1 , απο την έλλειψη της παραπάνω βιταμίνης που χαρακτηρίζει αυτήν την ασθένεια. Είναι συχνή στην  Ασία , στους πληθυσμούς που τρέφονται μόνο με ρύζι, αλλα μπορεί να συναντηθεί και στουςυ δυτικούς λαούς σε ορισμένα ηπατικά ή διαβητικά άτομα. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται απο ενοχλήματα πεπτικά, νευρωσικά, καρδιακά και ενίοτε , απο οιδήματα. Η θεραπεία συνιστάται στη χορήγηση θειαμίνης, ακριβώς δηλ. της βιταμίνης Β1 .

 

 

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΟΝ

 

Ασθένεια που προκαλείται απο χρόνια ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων , με κύυρια συμπτώματα μεγάλη σωματική και ψυχική κόπωση, μελανό χρώμα στο δέρμα , ελάττωση της αρτηριακής πίεσης , πεπτικά ενοχλήματα. Μπορεί να θεραπευτεί με επιτυχία με ορμονικά σκευάσματα. Οταν παραμεληθεί μπορεί αντίθετα να γίνει θανατηφόρα.

 

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ  KOHLER

 

Ασθένεια, χαρακτηριζόμενη απο όγκους των οστών και απο αλλοιώσεις του μυελού αυτών.

 

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ SIOGREN

 

Λέγεται ακόμη και <<κερατοειπεφκίτιδα ξηρά >>. Πρόκειται για δυσλειτουργία ορισμένων αδένων ( δακρυγόνοι και σιελογόνοι) . Χαρακτηρίζεται απο φλεγμονή του επιπεφυκότα και του κερατοειδή ( ελλιπής δράση των αντιβακτηριδίων του υδακρυικού υγρού ) , και απο ξηροστομία ( ήτοι ξερό στόμα ) . Οφείλεται σε ανωμαλία της ανοσίας του οργανισμού , που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων , τα οποία κατευθύνονται εναντίων των αδένων.

 

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ HODGKIN

 

Συνώνυμο της κακοήθους λεμφοκοκκιωμάτωσης. Χρόνια και σοβαρή ασθένεια του δικτυοενδοθηλιακού ιστού και ιδίως των λεμφογαγγλίων.

 

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ PARKINSON

 

Ασθένεια των νεύρων που χαρατηρίζεται απο ακαμψία των μυών και τρέμουλο. Έχει σχέση με τον εκφυλισμό της ζώνης κάτω απο τον φλοιό του εγκεφάλου. Προσβάλλει άτομα μέσης ή ώριμης ηλικίας και είναι γενικά προοδευτική . Η θεραπεία συυνιστάται αποκλειστικά σε φάρμακα που λαμβάνονται κάτω απο ιατρικό έλεγχο και προκαλούν μια ελαφρία βελτίωση της ακαμψίας των μυών.

 

ΝΥΜΦΟΜΑΝΙΑ

 

Αύξηση των ερωτικών παρορμήσεων στην γυναίκα. Ο όρος προέρχεται απο τις μυθολογικές νύμφες, ωραίες νέες των οποίων κυρία απασχόληση ήταν ο έρωτας. Η νυμφομανία οφείλεται σε ψυχοσεξουαλικές ή ορφμονικές ανωμαλίες.

 

ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ

 

Το τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος που περιέχεται στο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης, το περιφερειακό μέρος αποτελείται απο λευκή ουσία , ενώ το εσωτερικό απο γκρίζα ( φαία ουυσία ) . Ο νωτιαίος μυελός λειτουργεί σαν όργανο μετάδοσης ερεθισμάτων μεταξύ μεγάλου μέρους υτου περιφερειακού νευρικού συυστήματος και των ανωτέρων οργάνων τουυ κεντρικού νευρικού συστήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξ

 

ΞΑΝΘΩΜΑ

 

Δερματική ασθένεια , που χαρακτηρίζεται απο την παρουσία μικρών προεξοχών , οι οποίες περιέχον χοληστερίνη. Μια ειδική μορφή είναι το ξάνθωμα των βλεφάρων, πολύ συχνό στους ενήλικες και τους ηλικιωμένους , που χαρακτηρίζεται απο την εμφάνιση μικρών κιτρινωπών όγκων στην εσωτρική γωνία των βλεφάρων. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν σε ανωμαλία του μεταβολισμού των λιπών.

 

 

 

 

 

Ο

 

OGINO KNAUS, ΜΕΘΟΔΟΣ

 

Μέθοδος αποφυγής της γονιμοποίησης που βασίζεται στην αποχή απο τις σεξουαλικές σχέσεις κατά την διάρκεια της γόνιμης περιοδου της γυναίκας, απο την 12η έως την 19η μέρα του κ΄κλου. Αφήνει πολλά περιθώρια σφαλμάων, γιατί δε λαμβάνει υπόψη την διορρυθμία του κύκλου σε κάθε γυναίκα και τη διάφορη ζωτκότητα των σπερματοζωαρίων.

 

 

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

 

Κλάδος της παθολογίας που μελετάει τους όγκους.

 

 

ΟΓΚΟΣ

 

Παθολογική αναπαραγωγή των κυττάρων ενός ιστού. Μπορεί να είναι καλοήθης , να χαρακτηρίζεται δηλαδή απο μια μέτρια αύξηση, χωρίς να εισβάλλει στους γειτονικούς ιστούυς , ή κακοήθης ( καρκίνος ) όταν συνοδεύεται απο σημαντική αναπαραγωγή των κυττάρων , εισβάλλει στους γειτονικούς ιστούς και εξαπλώνεται σε όλο τον οργανισμό ( μετάσταση ) .

 

ΟΖΟΣ

 

Μικρή στερεά μάζα , ψηλαφητή μέσω του δέρματος. Μεγάλης σημασίας είναι οι περιορισμένοι όζοι πουυ σχηματιζονται στους γυναικείους μαστούς: η χειρουργική τους αφαίρεση είναι το πιο σίγουρο μέσο για να ανακαλυφθο΄ν και να απομακρυνθούν έγκαιρα πολλές κακοήθεις νεπλασίες που βρίσκονται ακομα στο αρχικό στάδιο.

 

ΟΙΔΗΜΑ

 

Παθολογική συσσώρευση υγρού στους υποδόριους ιστούς , που δημιουργεί διόγκωση και αλλοίωση της μορφής της λειτουργικότητας της περιοχής και των προσβλημένων οργάνων. Μια ειδική μορφή αποτελεί το πνεμονκό οίδημα , αμφοτερόπλευρη διήθηση ορού στον πνευμονικό ιστό που εκδηλώνεται περισσότερο στους καρδιοπαθείς , προκαλώντας αίσθηση πνιγμού, ταχυκαρδία, εκροή σιέλου κτλ.

 

ΟΙΔΗΜΑ ΤΟΥ QUINCKE

 

Οίδημα που εμφανίζεται ξαφνικά στο δέρμα και στους βλεννογόνους, συνοδεύομενο απο κνησμό. Προκαλείται απο αναφυλακτική αντίδαραση, της οποίας το αλλεργιογόνο μπορεί να είναι κάποιο φάρμακο ή μια τροφική ουσία. Συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο ,διαρκεί απο μια ώρα έως μια ημέρα. Έχει όγκο φιστικιού μέχρι και μανταρινιού και μπορεί να υποτροπιάσει.

 

ΟΙΔΗΜΑ ΠΕΡΙΚΕΡΑΤΟΕΙΔΕΣ

 

Αύξηση του μεσοκυτταρίου υγρού στα μεσοδιαστήματα του ιστού γύρω απο τον κερατοειδή συνέπεια φλεγμονής συνοδεύεται απο διαστολή των αγγείων του επιπεφυκότα.

 

ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ

 

Σωλήνας μυικής δομής που ενώνει το φάρυγγα με το στομάχι μήκους περίπου 25 cm. Μπορει να είναι έδρα διαφόρων ασθενειών μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

 

ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ

 

Ορμόνες με ιδιότητες που καθορίζουν την εμφάνιση των δευτερευόντων γυναικείων χαρακτηριστικών και το φαινόμενο της ωορρηξίας στην γυναίκα επεξεργάζονται από ώριμο ωοθυλάκιο και από τον πλακούντα , ενώ στον άνδρα από τον όρχι. Εάν πλεονάζουν προκαλούν τάση στους μαστούς και συμφόρηση των γεννητικών οργάνων. Η ανεπάρκειά τους προκαλεί ατροφία των μαστών , του αιδοίου , της μήτρας κτλ. Παράγονται συνθετικά για τη θεραπεία των δυσλειτουργιών του ωοθυλακίου.

 

ΟΛΙΓΟΥΡΙΑ

 

Ελάττωση της παραγωγής και της έκρισης ούρων κάτω από το συμβατικό όριο των 800ml το εικοσιτετράωρο. Είναι φυσιολογική  εάν οφείλεται σε ανεπαρκή λήψη υγρών ή είναι υπερβολική αποβολή τους ( ιδρώτας , εμετός, διάρροια κλπ) και παθολογική στις νεφροπάθειες , στην καρδιακή ανεπάρκεια , σε ορισμένες παθήσεις του ήπατος κτλ.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

 

Ομάδες στις οποίες διαιρούνται όλα τα άτομα, με βάση τα διάφορα συστατικά ή αντιγόνα και τις συγκολλητίνες του αίματός τους. Οι τέσσερις βασικές ομάδες είναι :  ομάδα Α : αντιγόνο Α και συγκολλητίνη αντίΒ. Ομάδα Β : αντιγόνο Β και συγκολλητίνη αντίΑ, ομάδα Ο:  κανένα αντιγόνο αλλά αμφότερες οι συγκολλητίνες , ομάδα ΑΒ : αντιγόνα Α και Β , καμία συγκολλητίνη.  Οι ομάδες αίματος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις μεταγγίσεις: ένα άτομο της ομάδας Α ή Β μπορεί να δεχθεί αίμα της ομάδας του ή της ομάδας Ο, ένα άτομο της ομάδας ΑΒ μπορεί να δεχθεί αίμα της ομάδας του και από τις άλλες τρεις , ένα άτομο της ομάδας Ο μπορεί να δώσει αίμα σε  άτομα όλων των άλλων ομάδων αλλά να δεχθεί μόνο από την ομάδα του. Η ομάδα ΑΒ ονομάζεται για αυτόν τον λόγο ομάδα των ¨καθολικών ληπτών ¨ενώ είναι η ομάδα των ¨καθολικών δωτών¨.

 

 

ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΣ ΜΕΙΓΜΑ

 

Μείγμα από στερεές ουσίες που μετά από  μία εργασία ομοιογενοποίησης αν και είναι ετερογενείς αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά. Ο όρος χρησιμοποιείται πολύ σε ορισμένα προϊόντα τροφής για την νηπιακή ηλικία, όπου ουσίες θρεπτικές, ζωικής ή φυτικής προέλευσης, πολτοποιούνται για να αφομοιώνονται  καλύτερα.

 

ΟΜΟΙΟΖΥΓΩΤΗΣ

 

Άτομο  του οποίου οι γαμέτες περιέχουν όμοιους κληρονομικούς συντελεστές.

 

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

 

Τρόπος θεραπείας που συνίσταται στην χορήγηση του ασθενή ελάχιστων δόσεων από εκείνες τις ουσίες που προκαλούν στον υγιή άνθρωπο εκείνη την ασθένεια που θέλουμε να καταπολεμήσουμε.

 

ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ

 

Κυλινδρικός λώρος συστρεφόμενος λευκού χρώματος και μηκους 50 εκ. που ενώνει το έμβρυο με τον πλακούντα. Περιέχει τις αρτηρίες και τις φλέβες που χρησιμεύουν για να τρέφουν το έμβρυο κατά την ενδομήτρια ζωή , κόβεται κατά τον τοκετό.

 

 

ΟΝΗΡΙΚΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

 

Κατάσταση παραληρήματος όμοια με τον ύπνο που εκδηλώνεται με οπτικές παραισθήσεις και εμφανίζεται γενικά σε συνύπαρξη με έντονες συναισθηματικές καταστάσεις ( φόβο, αγωνία, θλίψη κτλ). Παρουσιάζεται μερικές φορές στη μέθη από αλκοολ και σε μερικές τοξικές καταστάσεις.

 

ΟΞΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

 

Λοιμώδης ασθένεια των αρθρώσεων, που κατά γενικές γραμμές προσβάλλει τις μεγάλες αρθρώσεις  ( ώμο, γόνατο, αγκώνα) και προκαλείται από λοιμώξεις των αμυγδαλών , οδοντικών κοκκιωμάτων κτλ. Χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωση των προσβλημένων αρθρώσεων και από γενική αδιαθεσία, είναι επίσης συχνές οι καρδιακές και νευρικές επιπλοκές. Η θεραπεία γίνεται με βάση τα αντιβιοτικά και ειδικά φάρμακα. Είναι γνωστή επίσης σαν ασθένεια του Bouillaud.

 

OΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

 

Χημική ένωση που σχηματίζεται όταν ο άνθρακας ή μία ουσία που τον περιέχει καίγεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ή σε περιβάλλον με λίγο οξυγόνο. Είναι πολύ τοξικό και εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί το θάνατο. Η βαθμιαία δράση του είναι συχνά ανεπανόρθωτη και αυτό εξηγεί τις συχνές δηλητηριάσεις που προκαλούνται από σόμπες ή από εκρηκτικές μηχανές.

 

 

 

 

 

 

 

ΟΞΕΩΣΗ

 

Μορφή δηλητηρίασης που οφείλεται στη συσσώρευση στο αίμα οξινων ουσιών ( κετονικά σώματα).

Όταν εμφανίζεται σ΄ έναν διαβητικό είναι σύμπτωμα επιδείνωσης της ασθένειας. Η οξέωση είναι σχεδόν πάντα επικίνδυνη , αφού γενικά είναι σύμπτωμα διαταραχής του μεταβολισμού.

 

ΟΠΙΟ

 

Ο αποξηραμένος οπός των κωδιών (καψών) διάφορων ειδών μήκωνος και κυρίως της μήκωνος της υπνοφόρου . Έχει καταπραϋντικές αναλγητικές και ναρκωτικές ιδιότητες αλλά η κατάχρησή του προκαλεί σοβαρή μορφή τοξικομανίας.

 

 

ΟΠΙΣΘΟΤΟΝΟΣ

 

Σπασμός των μυών της μέσης με τάση της κεφαλής. Παρουσιάζεται στον τέτανο.

 

ΟΡΘΟ

 

Το τελικό τμήμα του παχέως εντέρου, μήκους 12-14 cm. Αποτελεί το κάτω άκρο του εντερικού σωλήνα , μέσω του οποίου περνούν τα κόπρανα πριν βγουν στον πρωκτό. Η έρευνα του για διαγνωστικούς σκοπούς λέγεται ορθοσκόπηση και πραγματοποιείται με κατάλληλα όργανα που στοχεύουν να ερευνήσουν την κατάσταση του βλεννογόνου του ορθού.

 

ΟΡΜΟΝΗ

 

Ουσία εκκρινόμενη από ενδοκρινή αδένα κατευθείαν στο αίμα, επομένως φτάνει στο όργανο που θέλει να δράσει με το αίμα. Πολλές είναι οι εφαρμογές των ορμονών στη θεραπευτική.

 

ΟΡΟΓΟΝΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των ορωδών σάκων ( μικρών κοιλοτήτων που βρίσκονται στα σημεία, στα οποία οι τένοντες τρίβονται στο υποκείμενο οστό και γύρω από την άρθρωση). Συναντιέται πιο έυκολα σε άτομα που το επάγγελμά τους υποβάλλει τις αρθρώσεις σε υπερβολική φθορά.

 

ΟΡΧΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή οξεία ή χρόνια, του όρχεως. Συχνά συνοδεύεται από επιδιδυμίτιδα ( φλεγμονή του επιδιδύμου οργάνου που βρίσκεται πάνω από τον όρχι και αποτελεί το πρώτο τμήμα τουυ αγωγού που φέρει το σπερμα προς τα έξω). Μπορεί να να είναι τραυματικής ή λοιμώδους φύσης ή μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια τύφου, ανεμοβλογιάς , γρίπης ή πιο συχνά, παρωτίτιδας. Μία άλλη αιτία της , πολύ συχνή είναι η βλεννόρροια.

 

ΟΣΤΕΟΜΕΛΥΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του μυελού των οστών που συνήθως συνοδεύεται από σχηματισμό πύου. Η πιο συχνή αιτία είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από παθογόνα μικρόβια ( σταφυλόκκοκο, στρεπτόκοκκο, κτλ) και συναντιέται κυρίως στα νέα άτομα ( μεταξύ 12 και 17 ετών). Προσβάλλονται προπάνων τα οστά των άκρων. Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση αντιβιοτικών και χημειοθεραπευτικών , στην ακινητοποίηση του άκρου και, σε δεύτερο χρόνο, σε χειρουργική επέμβαση.

 

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

Ολική ελάττωση της δράσης του μηχανισμού του οστεώδη ιστού, με συνεπαγόμενη αδυναμία και ευθραυστότητα του οστού. Είναι μία τυπική διαδικασία του γηρασμένου οργανισμού και μπορεί να είναι δευτερογενής , προερχόμενη από χρόνια φλεγμονή, ρευματισμούς , ή όγκους των οστών.

 

 

ΟΣΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ

 

Οστικός ιστός που σχηματίζεται στο σημείο της συγκόλλησης ενός θραυσμένου οστού. Είναι η αντίδραση του οργανισμού στις ζημιές που προκαλούνται από τραύματα.

 

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

 

Επώδυνο σύνδρομο στο κάτω μέρος της πλάτης, που χαρακτηρίζεται από σοβαρούς και επίμονους μυϊκούς σπασμούς. Οφείλεται σε φλεγμονή των μυών αυτής της περιοχής και εμφανίζεται μετά από βλάβη στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.

 

ΟΣΦΥΪΚΗ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ

 

Γίνεται μεταξύ του 4ου και 5ου οσφυϊκού σπονδύλου με μία βελόνα που έχει δύο κανάλια. ΄Εχει σκοπό να μετράει την πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, να παίρνει υγρό για ανάλυση και να επιτρέπει την εισαγωγή αναισθητικών ή φαρμακευτικών ουσιών και μέσων σκιερών , αναγκαίων για ακτινολογική εξέταση. Επιστημονικά αυτή η εργασία ονομάζεται παρακέντηση εγκεφαλονωτιαία.

 

ΟΣΧΕΟ

 

Μυώδης – δερματικός σάκος , που βρίσκεται κάτω από το πέος , προορισμένος να περικλείει και να προστατεύει τους όρχεις.

 

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των ούλων , που χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα , οίδημα και πόνο , μπορεί να είναι σύμπτωμα γενικής ασθένειας ( διαβήτης, τοξικές καταστάσεις, αποβιταμινώσεις) ή τοπικών παθολογικών φαινομένων ( στοματίτιδα , τερηδόνα κτλ).

 

ΟΥΡΑΙΜΙΑ

 

Παθολογική κατάσταση , οφειλόμενη στη συσσώρευση υπολειμμάτων αζώτου στον οργανισμό, σε μεγάλη ποσότητα. Λέγεται και υπεραζωθαιμία . Μπορεί να οφείλεται σε νεφρικές ανωμαλίες της κύστης, χαρακτηρίζεται από εμετό, ιδρώτα, χλωμάδα, ενοχλήσεις της συνείδησης , ανωμαλίες της όρασης, έντονη δίψα, σπασμούς.

 

ΟΥΡΙΑ

 

Αζωτική ουσία , στερεή , λευκή , διαλυτή στο νερό , που βρίσκεται στο αίμα και στα ούρα, μέσω των οποίων αποβάλλεται. Η φυσιολογική περιεκτικότητα του αίματος σε ουρία είναι 0,20 έως 50 g ανά λίτρο. Εάν κατά τις εξετάσεις βρεθούν μεγαλύτερες τιμές πρέπει να αναζητήσουμε κάποια βλάβη των μηχανισμών αποβολής της. Η ουρία παράγεται βιομηχανικά για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χρωστικών ουσιών, εκρηκτικών , πλαστικών υλικών , φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Ή ΠΟΔΑΓΡΑ

 

 

Ασθένεια που οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού και της αποβολής του ουρικού οξέως . Είναι πιο συχνή στον άνδρα από ότι στην γυναίκα. Η οξεία μορφή εκδηλώνεται με δυνατούς πόνους στις αρθρώσεις του μεγάλου δακτύλου του ποδιού στην διάρκεια των νυκτερινών κρίσεων η χρόνια μορφή προκαλεί  οζώδεις αλλοιώσεις των αρθρώσεων ( τόφοι).

 

ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ

 

Οργανική ένωση , διαφανής , στερεά , που βρίσκεται στα ούρα. Όταν το ουρικό οξύ δεν αποβάλλεται ικανοποιητικά από τα νεφρά μπορεί να προκαλέσει νεφρικές λιθιάσεις , ενώ μια υπερβολική συγκέντρωση του στο αίμα (υπερουριχαιμία ) προκαλεί την ποδάγρα.

 

 

ΟΥΡΙΧΑΙΜΙΑ

 

Αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα. Οι φυσιολογικές τιμές είναι περίπου 5,3 mg για κάθε 100 cm3

ορού, για τον άντρα και 4,3 mg σε κάθε 100 cm3  περίπου για τη γυναίκα.

 

 

ΟΥΡΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ραδιογραφία του ουροποιητικού συστήματος μετά την χορήγηση , ενδοφλέβια , μιας σκιερής στις ακτίνες Χ ουσίας . Οι ακτινογραφίες λαμβάνονται σε κανονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της αποβολής της ουσίας και επιτρέπουν να ανιχνευτούν οι διαδοχικές φάσεις της αποβολής των ούρων.

 

 

Π

 

ΠΑΓΚΡΕΑΣ

 

Αδένας του γαστρεντερικού συστήματος που βρίσκεται στο άνω και πίσω μέρος της κοιλιάς , έχει διπλή λειτουργία έκκρισης : παράγει περίπου 900 cc παγκρεατικό υγρό ( υγρό που περιέχει πολλά ένζυμα, ικανά να κάνουν ευκολοχώνευτες τις πρωτεϊνες , τα σάκχαρα και τα λίπη) και εκκρίνει ορμόνες που επεμβαίνουν στο μεταβολισμό των γλυκιδίων και των λιπιδίων και που παράγονται από νησίδες ειδικού ιστού , τις λεγόμενες παγκρεατικές νησίδες.

 

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

 

Κλάδος της ιατρικής που μελετά τις αιτίες (αιτιολογία) και το μηχανισμό (παθογένεση) των ασθενειών , τον τρόπο με τον οποίο δρουν και πώς εξελίσσονται. Διαιρείται σε διάφορους κλάδους ( γενική, συγκριτική, κυτταρική κτλ) ανάλογα με τον ειδικό τομέα ερευνών.

 

 

 

 

ΠΑΠΑΒΕΡΙΝΗ

 

Αλκαλοειδές  του οπίου , υποπροϊόν της μορφίνης , χρησιμοποιούμενο στη θεραπεία σαν αντισπασμωδικό στους νεφρικούς και εντερικούς κολικούς και σαν αγγειοδιασταλτικό. Σε σχέση με άλλα αλκαλοειδή, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα των γρήγορων αποτελεσμάτων και της μη πρόκλησης εθισμού .

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ , ΤΕΣΤ ( PAP TEST)

 

Εξέταση που έχει σαν σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης φλεγμονής ή νεοπλασίας στα γυναικεία γεννητικά όργανα . Γίνεται αφού ληφθεί υλικό από την επιφάνεια του βλεννογόνου της μήτρας ή του κόλπου.

 

ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ

 

Αισθητηριακή αντίληψη , που οφείλεται σε πλημμελή ερμηνεία του εξωτερικού ερεθίσματος το οποίο την προκαλεί . Μπορεί να οφείλεται σε διανοητικές ασθένειες ( σχιζοφρένεια κτλ), οξεία ασθένεια υπερπυρετική , στον αλκοολισμό ή σε άλλες εξωγενείς δηλητηριάσεις ( όπιο, χασίς, μπελαντόνα , LSD, κτλ).

 

ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ

 

Φάρμακα ή ουσίες που προκαλούν στον άνθρωπο παθολογικές αλλοιώσεις του ψυχικού κόσμου , με συνέπεια όραση φανταστικών εικόνων , βύθιση στο ανύπαρκτο, ευμετάβλητη διάθεση κτλ.

Τα πιο γνωστά και σημαντικά είναι το LSD, η αμφεταμίνη κτλ. Η θεραπευτική και χωρίς ιατρικό έλεγχο χρήση τους είναι , σε όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου, αυστηρώς απαγορευμένη και καταδιώκεται νομικά.

 

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ

 

Κατάσταση ψυχικής αλλοίωσης που εκδηλώνεται με παραισθήσεις και έμμονες ιδέες που δεν έχουν καμία λογική σχέση με την πραγματικότητα. Μπορεί να είναι συστηματικό ( παραλήρημα καταδίωσης , του μεγαλείου κτλ) και να οδηγεί σε συμπεριφορά βασισμένη σε ένα λανθασμένο σημείο αναφοράς. Το οξύ παραλήρημα, με αιφνίδιες εκδηλώσεις , μπορεί να προκαλείται από τοξική λοίμωξη, εκτός από τις ψυχοπάθειες.

 

ΠΑΡΑΛΥΣΗ

 

Απώλεια, λιγότερο ή περίσσοτερο πλήρης, της ικανότητας συστολής των μυών. Η παράλυση μπορεί να είναι κεντρική ή περιφερειακή , ανάλογα με το  νευρικό σύστημα που αφορά. Ακόμη διακρίνουμε την προοδευτική παράλυση ( που οφείλεται στη σύφιλη και χαρακτηρίζεται από προοδευτική ελάττωση  της πνευματικής ικανότητας ), την περιοδική παράλυση ( κληρονομική και χαρακτηριζόμενη από στιγμιαίες παραλύσεις διάφορης διάρκειας) , τη σπαστική παράλυση ( που συνοδεύεται από αύξηση του τόνου των μυών), την πλαδαρή παράλυση ( που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση του τόνου των μυών).

 

ΠΑΡΑΝΟΙΑ

 

Ψύχωση , χαρακτηριζόμενη από παρανοϊκή κατάσταση , με χρόνια έκβαση και βαρία βλάβη της κριτικής ικανότητας. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη κοινωνικής προσαρμογής , έλλειψη εμπιστοσύνης , υπερβολική επιδεικτικότητα, σφάλματα κριτικής, μεγαλομανία, αίσθηση καταδίωσης και μερικές φορές πνευματική σύγχυση.

 

ΠΑΡΑΠΑΡΕΣΗ

 

Ημιπαράλυση του μισού κάτω μέρους του σώματος, ειδικά των άκρων. Οι αιτίες είναι συνήθως οι ίδιες που προκαλούν την παραπληγία.

 

ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ

 

Παράλυση του κάτω μέρους του σώματος, ειδικά των άκρων. Μπορεί να είναι μόνο κινητική , αλλά συνήθως συνοδεύεται και από ενοχλήσεις των αισθήσεων . Μεταξύ των αιτιών συμπεριλαμβάνονται τραύματα στην σπονδυλική στήλη , που προσβάλλουν το νωτιαίο μυελό, ανωμαλίες των σπονδύλων κτλ.

 

 

ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Ένας από τους δύο τομείς του νευροφυτικού νευρικού συστήματος. Αποτελείται από τρία ζεύγη εγκεφαλικών νεύρων (VII-IX-X) και από το σύνολο των νεύρων που βρίσκονται στο ύψος του ιερού οστού . Η λειτουργία του ενδιαφέρει κατευθείαν τα διάφορα όργανα.

 

 ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΤΟΝΙΑ

 

Λειτουργική υπεροχή του νευροφυτικού παρασυμπαθητικού συστήματος με συνεπαγόμενη νευροφυτική ανισορροπία. Χαρακτηρίζεται από βραδυκαρδία, βραδύτητα και ανωμαλία στην αναπνοή , αυξημένη έκκριση των σιελογόνων αδένων κτλ.

 

ΠΑΡΕΣΗ

 

Μείωση της ικανότητας συστολής ενός μυός ( ατελής παράλυση).

 

ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ

 

Τυπική παιδική ασθένεια , ονομαζόμενη κοινώς μαγουλάδες . Προκαλείται από φλεγμονή των παρωτίδων αδένων και χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και οίδημα των παραπάνω αδένων. Όταν προσβάλλει των ενήλικο άνδρα αποτελεί λόγω ανησυχίας γιατί μπορεί να προκαλέσει οξεία ή χρόνια φλεγμονή των όρχεων ( ορχίτιδα).

 

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 

Υπερβολική συσσώρευση λιπαρού ιστού στον οργανισμό. Είναι ένα πολύπλοκο σύνδρομο που έχει σχέση με πολλούς συντελεστές. Μεταξύ των άλλων αιτιών , πιο κοινές είναι οι ενοχλήσεις του νευρικού συστήματος ή ενδοκρινικού, η κατακράτηση ύδατος, η καθιστική ζωή κτλ. Η παχυσαρκία προκαλεί , μεταξύ των άλλων εύκολη κούραση, καρδιοπάθειες, χρόνια βρογχική απόφραξη και μπορεί να διευκολύνει ή να επιδεινώσει το διαβήτη και την αρτηριακή υπέρταση.

 

ΠΕΛΛΑΓΡΑ

 

Ασθένεια που προκαλείταιαπό την έλλειψη της βιταμίνης ΡΡ . Τα συμπτώματα της είναι : εξάνθημα στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια, ενοχλήσεις στην πέψη, διάρροια και παραφροσύνη. Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση βιταμίνης ΡΡ.

 

 

 

ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ

 

Αντιβιοτικό βασικής σπουδαιότητας . Ανακαλύφθηκε το 1928 από το βακτηριολόγο Alexander Fleming . Παρασκευάζεται από μούχλα κατάλληλα καλλιεργημένη και δρα εναντίον ενός σημαντικού αριθμού βακτηριδίων , εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν.

 

ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του περικαρδίου (η ινώδης – ορώδης μεμβράνη που περικλείει την καρδιά και το αρχικό τμήμα των αρτηριών και των φλεβών). Μπορεί να οφείλεται σε φυματίωση, ρευματικό πυρετό, χρόνια νεφρίτιδα κτλ. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή της καρδιάς, πυρετό και μερικές φορές διόγκωση της καρδιάς.

 

ΠΕΡΙΤΟΜΗ

 

Αφαίρεση της πόσθης ( πτυχή δέρματος που καλύπτει τη βάλανο). Γενικά ενδείκνυται σαν μέτρο υγιεινής , γιατί παρέχει καλύτερη καθαριότητα, θεωρείται επίσης άριστο προφυλακτικό μέτρο εναντίον της ανάπτυξης του καρκίνου του πέους.

 

ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟ

 

Μεμβράνη δύο φύλλων που καλύπτει τα εσωτερικά τοιχώματα της κοιλίας και περικλείει τα εντόσθια που περιέχονται σε αυτήν.

 

ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του περιτοναίου. Μπορεί να οφείλεται σε διάτρηση γαστρικού έλκους ή έλκους του δωδεκαδακτύλου, σε τραύματα ή σε επέκταση φλεγμονής από άλλα όργανα ( σκωληκοειδίτιδα). Χαρακτηρίζεται από εμετό , πτώση της πίεσης, δυνατούς κοιλιακούς πόνους και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

 

ΠΕΣΣΟΣ

 

Γυναικολογικό όργανο που μπαίνει στο βάθος του κόλπου για να διορθώσει προφανείς μητρικές ανωμαλίες . Αποτελεί και αντισυλληπτικό μέσο που , αν εφαρμοστεί μία φορά , εμποδίζει το πέρασμα των σπερματοζωαρίων στη μήτρα.

 

ΠΕΤΕΧΕΙΑ

 

Μικρές μωβ κηλίδες του δέρματος που οφείλονται σε μικρές αιμορραγίες , εξαιτίας ρωγμών των τριχοειδών αγγείων. Η ενόχληση είναι τυπική σε διάφορες ασθένειες μεταξύ των οποίων κίρρωση του ήπατος πελάγρα και κοκκίτης.

 

ΠΗΓΕΣ ΚΡΑΝΙΟΥ

 

Μεμβρανοειδή διαστήματα, ευρισκόμενα στο κρανίο του βρέφους τα σημεία των οστικών ραφών. Είναι έξι : δύο μεσαίες και τέσσερις πλάγιες , εξαφανίζονται προοδευτικά με την ένωση των οστών προ του 12ου-15ου μήνα της ζωής.

 

 

 

 

ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

 

Μιλάμε για τέτοια περίπτωση όταν ο πλακούντας βρίσκεται όχι στο επάνω μέρος της μήτρας αλλά στο κάτω , κλείνοντας έτσι ένα μέρος ή όλο το μπροστινό μέρος του τραχήλου της μήτρας και επομένως βρίσκεται μπροστά στο κεφάλι ή σε εκείνο το μέρος με το οποίο το έμβρυο παρουσιάζεται στην είσοδο της λεκάνης. Εμφανίζεται με συχνότητα 1 : 800 περίπου και δεν είναι γνωστές οι αιτίες του. Το πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι μια αιμορραγία κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης με κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

 

ΠΛΑΣΜΑ   ΑΙΜΑΤΟΣ

 

Υγρό μέρος του αίματος ( του οποίου αποτελεί  το 55%) στο οποίο αιωρούνται τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Αποτελείται κατά 90% από νερό και κατά 10% από πρωτεϊνες , ανόργανες ουσίες, θρεπτικά υλικά και απορρίματα του μεταβολισμού , που προορίζονται να αποβληθούν από τον οργανισμό.

 

ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή , οξεία ή χρόνια, της πλευράς ( μεμβράνη ορώδης και διαφανής που καλύπτει κάθε πνεύμονα). Μπορεί να είναι ξηρή, εάν χαρακτηρίζεται από λίγο υγρό, υγρή εάν το υγρό βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στην πλευρική κοιλότητα , πυώδης εάν το υγρό περιέχει πύο, αιμορραγική εάν περιέχει αίμα. Η χρόνια μορφή παρουσιάζεται με δέκατα, πόνους , αδυναμία, ενώ η οξεία εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό , δυσκολία κατά την αναπνοή ,οξύ πόνο εντοπισμένο ακόμη μπορεί να συνοδεύεται από οξεία ρευματοπάθεια ή φυματίωση. Η θεραπεία βασίζεται στα αντιβιοτικά. Στις υγρές μορφές είναι απαραίτητη η θωρακοκέντηση ( αφαίρεση του πλευρικού υγρού με μία σύριγγα ).

 

ΠΛΗΓΜΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

 

Συνώνυμο της θερμοπληξίας. Νοσηρή κατάσταση , προκαλούμενη από παρατεταμένη έκθεση του οργανισμού σε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος . Εκδηλώνεται με διαταραχές πεπτικές , πονοκέφαλο , κράμπες, εμετό , ανάσχεση του ιδρώτα κτλ. Μπορεί να επιφέρει κώμα.

 

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

 

Φλεγμονή, οξεία ή χρόνια του ιστού των πνευμόνων. Υπάρχουν διάφορες μορφές της μεταξύ των οποίων : πνευμονία λοβοειδής , που προκαλείται από βακτηρίδια , χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και δυνατό πόνο και είναι επικίνδυνη, προπάντων  στα αδύνατα άτομα, πνευμονία τυροειδής που χαρακτηρίζεται από πυρετό, εξασθένηση και παρουσία βακτηριδίων της t.b.c στα πτύελα, πνευμονία από τροφή , που προκαλείται από πέρασμα τροφών στους πνεύμονες κατά την κατάποση. Όλες οι μορφές θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

 

ΠΝΕΥΜΟΝΟΘΩΡΑΚΑΣ

 

Παρουσία αέρα στην πλευρική κοιλότητα. Μπορεί να οφείλεται σε ρωγμή της πλευράς μετά από ασθένεια ή σε τραύματα και χαρακτηρίζεται από ξαφνικό πόνο , σοβαρές αναπνευστικές ενοχλήσεις και βήχα. Ο πνευμονοθώρακας κάποτε προκαλούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς για να ακινητοποιήσει τους πνεύμονες και να διευκολύνει έτσι την επούλωση των βλαβών από φυματίωση.

 

 

 

ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή ιογενής,οξεία ή χρόνια του νωτιαίου μυελού,με συνεπαγόμενη μυ’ι’κή παράλυση.

Η πιο σημαντική μορφή είναι η ανωτέρα οξεία,λοιμώδης,μεταδοτική που παραλύει τους εξαρτώμενους απο την άρρωστη περιοχή μύες.Σε βαριά μορφή χαρακτηρίζεται απο υψηλό πυρετό και εκτεταμένη παράλυση ακόμη και στα αναπνευστικά κέτρα.Χάρη στον εμβολιασμό η πολιομυελίτιδα θεωρείται πλέον σήμερα πλήρως υποταγμένη.

 

ΠΟΜΦΟΣ

 

Βλάβη του δέρματος ,χαρακτηριζόμενη απο κυκλικό οίδημα,περιτρυγιρισμένο απο ενα ερυθηματώδες <<αλώνι>>.Είναι συνήθως κνησμώδης,σχηματίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με τον ίδιο τρόπο εξαφανίζεται.

 

ΠΟΡΦΥΡΙΑ

 

Πάθηση που χαρακτηρίζεται απο το σχηματισμό στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτωνπορφυρινών και οφείλεται στη διαταραχή των πυρρολικών παραγώγων.Τα ούρα παίρνουν ενα χρώμα κόκκινο-πορφυρό.Η πορφυρία συμβαίνει σε διάφορες δηλητηριάσεις (μολυβδίαση κ.τ.λ.)ή σε μερικές αβιταμινώσεις (ΡΡ).

 

ΠΡΗΞΙΜΟ

 

Κάθε αύξηση του όγκου,γενική ή μερική,καμιά φορά επώδυνη,ενος οργάνου,ενος ιστού ή ενος μέρουυς του οργανισμού.Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

 

ΠΡΙΑΠΙΣΜΟΣ

 

Παθολογική κατάσταση,χαρακτηριζόμενη απο παρατεταμένη και επώδυνηστύση του πέους,χωρίς σεξουαλικό ερεθισμό και εκσπερμάτωση.

 

ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ

 

Ορμόνη στεροειδής της μητρότητας,που παράγεται απο το ωχρό σωμάτιο.Ευνοεί την εμφύτευση

του γονιμοποιημένου ωαρίου στο βλεννογόνο  της μήτρας,καθιστώντας δυνατή την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και εμποδίζοντας περαιτέρω γονιμοποιήσεις.Παρασκευάζεται συνθετικά και χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις κινδύνου αποβολής και στη δυσμηνόρροια.

 

ΠΡΟΠΤΩΣΗ

 

Έξοδος ενός σπλάχνου ή μέρους αυτού απο τη φυσιολογική  του  θέση.Συχνή είναι η πρόπτωση του ορθού ,που συνίσταται στο πέσιμο ενός ή περισσότερων χιτώνων του ορθού απο τον πρωκτό,η πρόπτωση της κύστης που συνίσταται στην πτώση του βλεννογόνου της κύστης και των ιστών που βρίσκονται απο κάτω και μπορεί να οφείλεται σε οσφυικές και νεφρικές βλάβες,τέλος η πρόπτωση της μήτρας είναι η πτώση της μήτρας στον κόλπο.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

 

Αδένας του ουρογεννητικού ανδρικού συστήματος,σε σχήμα καρδιάς ,με τη μύτη προς τα κάτω,μήκους περίπου 2 cm,φάρδους 4 cm και πάχους 3 cm.Βρίσκεται αμέσως κάτω απο την κύστη και αμέσως πάνω απο το ουρογεννητικό διάφραγμα.Εκκρίνει ενα υγρό (υγρό του προστάτη)που κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης ρευστοποιείται στην ουρήθρα και ενώνεται με το σπέρμα,στο οποίο φαίνεται να ασκεί μια προστατευτική λειτουργία.Στην γεροντική ηλικία συναντιέται συχνα μια υπερτροφία του προστάτη που προκαλεί σημαντικές ενοχλήσεις.Μπορεί να είναι έδρα πολλών ασθενειών.

 

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

 

Οργανικές ουσίες,αρκετά σύνθετες,αποτελούμενες απο συνδυασμό αμινοξέων και σημαντικότατες για όλες τις λειτουργίες της ζωής.Αποτελούν συστατικά των φυτικών και ζωικών τροφών.Βοηθούν στη διατήρηση της ωσμωτικής πίεσης ,αντιστέκονται στις λοιμώξεις,βοηθούν στην πηκτικότητα του αίματος κ.τ.λ.Περιέχουν άνθρακα,υδρογόνο,οξυγόνο και άζωτο.Σε μικρότερη ποσότητα περιέχουν ακόμη και θείο (όπως οι πρωτείνες του δέρματος και των μαλλιών).Οι πιο πλούσιες τροφές σε πρωτε’ί’νες είναι το κρέας ,το γάλα και τα προ’ι’όντα του,τα αβγά κ.τ.λ.Η αναγκαία για τον οργανισμό ημερήσια ποσότητα πρωτε’ι’νών ειναι 70 g.

 

ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

 

Τοκετός που πραγματοποιείται προτού η εγκυμοσύνη φτάσει στο τέρμα της ,κατά τους τρεις τελευταίους μήνες,και παρουσιάζει σχεδόν πάντα κάποια δυσκολία.Το πρόωρο νεογέννητο είναι πολύ ευαίσθητο και έχει ανάγκη συνεχούς βοήθειας στη θερμοκοιτίδα.

 

ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή του νεφρού,που σχεδόν πάντα συνοδεύεται απο φλεγμονή του κάλυκα και της πυέλου

(πυελονεφρίτιδα).Τα συμπτώματα είναι πόνος στην οσφυική χώρα ,πυρετός,αποβολή θολών ούρων που περιέχουν πύο (πυουρία),αύξηση της διούρησης στο 24ωρο (πολυουρία).Η ασθένεια προσβάλλει κατά προτίμηση τις γυναίκες και η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών και αντισηπτικών.Στις σοβαρές περιπτώσεις είναι η αφαίρεση του νεφρού.

 

ΠΥΡΙΤΙΑΣΗ

 

Πνεμονική χρόνια ασθένεια,που οφείλεται σε μακροχρόνια εισπνοή σκόνης πυριτίου και προσβάλλει όσους εργάζονται σε ορυχεία,σε βιομηχανίες γυαλιού κ.τ.λ.Η γενική κατάσταση επιδεινώνεται αργά,ακόμη και μετά το σταμάτημα κάθε επαφής με την αιτία που προκάλεσε την ασθένεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρ

ΡΑΓΑΔΕΣ

 

Μικρά έλκη του δέρματος που προτιμούν ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως τα χείλη, σχηματίζονται εύκολα από το  κρύο και τον αέρα και θεραπεύονται με γλυκερίνη και βούτυρο κακάο. Οι ραγάδες των θηλών σχηματίζονται στη γυναίκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού και θεραπεύονται με αλοιφές με βάση τα αντιβιοτικά. Οι ραγάδες του πρωκτού οφείλονται σε φλεγμονές ή αιμορροϊδες και θεραπεύονται με υπόθετα αντισηπτικά και αναλγητικά, μερικές φορές και με καυτηριασμό ή χειρουργική επέμβαση.

 

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Ιδιότητα που έχουν μερικά στοιχεία να εκπέμπουν ακτίνες διάφορου τύπου , μετατρέποντας τους πυρήνες τους σε πυρήνες με λιγότερο ατομικό βάρος. Οφείλεται στον αυθόρμητο ανασχηματισμό του ατόμου που ελευθερώνει πυρηνική ενέργεια.

 

ΡΑΔΙΟ

 

Στοιχείο ραδιενεργό , που λαμβάνεται σήμερα σαν υποπροϊον της πυρηνικής καύσης του ουρανίου. Απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1898 από ζεύγος Κιουρί , από ένα ορυκτό του ουρανίου. Στη θεραπεία η σπουδαιότητα του ελαττώνεται , όσο αντικαθίσταται με τεχνητές ραδιενεργές ουσίες.

 

ΡΑΔΙΟΣΚΟΠΙΑ

 

Ραδιολογική εξέταση που γίνεται για διαγνωστικό σκοπό , τοποθετώντας το σώμα μεταξύ μιας πηγής ακτινών Χ και μίας πλάκας φθορισμού. Αυτό επιτρέπει να έχουμε μιαν απευθείας εικόνα , ακόμη και της κινητικότητός του οργάνου.

 

 

ΡΑΧΙΤΙΣΜΟΣ

 

Ασθένεια της νηπιακής ηλικίας που προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης D. Χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες των οστών της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση), του κρανίου ( μετωπικά εξογκώματα) των άκρων και του θώρακα. Ο ραχιτισμός είναι πιο συχνός στις χώρες που έχουν ψυχρό κλίμα , μεταξύ των μη εύπορων πληθυσμών και στις μεγάλες πόλεις. Η θεραπεία προβλέπει την απομάκρυνση από το ανθιγιεινό περιβάλλον , τη ζωή στον ήλιο και τον καθαρό αέρα και τη χορήγηση βιταμίνης D με μορφή συνθετικών σκευασμάτων.

 

RH ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

 

Αντιγόνο που βρίσκεται το αίμα 85% περίπου των ανθρώπων και σ΄αυτήν την περίπτωση πρόκειται για Rh θετικό ( Rh+) Oταν αντιθέτως λείπει πρόκεται για Rh αρνητικό ( Rh) Eίναι σημαντικότατο κάθε άτομο να γνωρίζει το συντελεστή του Rh για να αποφεύγονται φαινόμενα αντισυμβατότητας Rh. Η ένωση μιας γυναίκας Rh–  με έναν άντρα Rh+ είναι επικίνδυνη γιατί, εάν το έμβρυο είναι Rh+ στο αίμα της μητέρας σχηματίζονται αντισώματα που περνώντας στο αίμα του εμβρύου μπορούν να προκαλέσουν το θάνατό του αμέσως μετά τον τοκετό εάν δεν γίνει αντικατάσταση του αίματος του νεογέννητου.

 

 

 

Σ

ΣΑΚΧΑΡΟΖΗ

 

Σακχαροειδές κοινής χρήσης, που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά ( ζαχαροκάλαμο , κοκκινογούλια κτλ). Είναι σημαντικοτατη για τη διατροφή του αθρώπου  και αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα φρουκτόζης.

 

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ

 

Ομάδα βακτηριδίων μαστιγωτών διαφορετικών ειδών , που είναι υπεύθυνα για πολλές λοιμώδεις ασθένειες και τροφικές δηλητηριάσεις.

 

ΣΑΛΠΙΓΓΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή οξεία ή χρόνια , των σαλπίγγων που μπορεί να αφορά τη μία ή και τις δύο σάλπιγγες μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στις ωοθήκες και στη μήτρα. Οι αιτίες της είναι ποικίλες : αποβολή, φυματίωση, λοιμωξεις από τοκετό κτλ. Χαρακτηρίζεται από πόνους στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, γενική αδιαθεσία και μερικές φορές πυρετό. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

 

ΣΑΠΡΟΦΥΤΟ

 

Φυτικός οργανισμός χωρίς χλωροφύλη, που τρέφεται λαμβάνοντας τις απαραίτητες οργανικές ουσίες για την ανάπτυξή του από οργανισμούς που βρίσκονται σε αποσύνθεση.

 

ΣΑΡΔΩΝΕΙΟΣ ΓΕΛΩΤΑΣ

 

Λέγεται και τρισμός. Σπασμός όλων των μυών του προσώπου που οφείλεται στον τέτανο. Το μέτωπο ζαρώνει , τα φρύδια στενεύουν οι γωνίες του στόματος τραβιούνται προς τα έξω .

 

ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗ

 

Λέγεται και ασθένεια του Besnier-Schaumann. Προσβάλλει διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων τους οφθαλμούς, τους λεμφαδένες , το σπλήνα και προπάντων τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Η διάγνωση γίνεται μέσω ενός δερματικού τεστ ( τεστ του Kveim).

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ KOPLIK

 

Σημάδια που παρουσιάζονται με τη μορφή κόκκινων κηλίδων, διαμέτρου ενός mm περίπου, με ένα λευκό σημείο στο κέντρο, στο εσωτερικό μέρος των παρειών. Προηγουνται , δύο ή τρεις ημέρες, της εμφάνισης της ιλαράς και βοηθούν στη γρήγορη διάγνωσή της.

 

ΣΗΨΑΙΜΙΑ

 

Σοβαρή λοιμώδης κατάσταση που οφείλεται στον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο αίμα. Εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο με ρίγος, αλλοιώσεις της γενικής κατάστασης , αφυδάτωση , πτώση της αρτηριακής πίεσης. Είναι ασθένεια πάντα πολύ σοβαρή και καταπολεμάται με ορούς , εμβόλια και αντιβιοτικά.

 

ΣΙΜΠΑΜΙΝΗ

 

Φάρμακο διεγερτικό  του κεντρικού νευρικού συστήματος, προικισμένο με πολύ διεργετική ενέργεια. Χρησιμοποιείται σαν αντιυπνωτικό για να καταπολεμάει τις δηλητηριάσεις από τα βαρβιτουρικά. Κατά την εξαφάνιση του αποτελέσματός του υπεισέρχεται μια κατάσταση βαθιάς εξασθένησης και γι’ αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά κάτω από ιατρικό έλεγχο.

 

ΣΚΛΗΡΩΣΗ Ή ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

 

Προοδευτική σκλήρυνση ενός ιστού, μετά την απώλεια της λειτουργικής ικανότητας των κυττάρων και αντικατάστασή τους με ινώδη ιστό. Το φαινόμενο μπορεί να συμβεί μερικές φορές μετά από ατελή θεραπεία ενός προσβλημένου από φλεγμονή οργάνου. Μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές, ειδικά στη γεροντική ηλικία, είναι η σκλήρωση των αρτηριών ( αρτηριοσκλήρωση).

 

ΣΚΟΛΙΩΣΗ

 

Παρέκκλιση της σπονδυλικής στήλης προς το πλάι. Μπορεί να είναι συγγενής ή να προκληθεί από ασθένειες των μυών , αρθρίτιδες, συνήθεια ανώμαλης στάσης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα διορθώνεται με γυμναστική, ορθοπεδικό θώρακα, χειρουργική επέμβαση.

 

ΣΚΟΡΒΟΥΤΟ

 

Ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης C. Εκδηλώνεται με αιμορραγίες, ειδικά των ούλων, πόνους των οστών , αδυναμία. Στο παιδί είναι γνωστή σαν σύνδρομο του Moller-Barlow , το οποίο όταν προσβληθεί στέκεται ακίνητο , κλαίει μόλις το αγγίξουμε , έχει αιμορραγίες και παρουσιάζει πρηξίματα στο κάτω μέρος του μηρού. Το σκορβούτο θεραπεύεται με τη χορήγηση βιταμίνης C , που υπάρχει άφθονη στα πορτοκάλια, λεμόνια κτλ.

 

ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ

 

Αδένες που βρίσκονται στο επάνω στρώμα του δέρματος και εκκρίνουν το σμήγμα ( λιπαρή έκκριση που έχει σκοπό να προστατεύει το δέρμα από εξωτερικά αίτια ), που χύνεται είτε στα θυλάκια των τριχών είτε κατευθείαν στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

 

ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΙΑ

 

Υπερβολική έκκριση των σμηγματογόνων αδένων. Αφορά πιο συχνά τους εφήβους και εντοπίζεται κατά προτίμηση στη μύτη , το σαγόνι , το τριχωτό της κεφαλής , τους ώμους και τη ράχη.  Συχνά ευνοεί το σχηματισμό της ακμής. Η γενική θεραπεία είναι προπάντων διαιτική ( διατροφή φτωχή σε λίπη) και ειδικά εντοπίζεται στην εφαρμογή ικανών προϊόντων ( σαπούνι με βάση το θείο, ουδέτερο σαπούνι κτλ).

 

ΣΟΚ

 

Παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κάθετη μείωση όλων των λειτουργιών και από οξεία κυκλοφοριακή ανεπάρκεια , συνοδεύεται με πτώση της πίεσης , ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος ,ιδρώτα και σοβαρή καταβολή. Μπορεί να είναι συνέπεια αναφυλαξίας, τραυμάτων χειρουργικών επεμβάσεων, σοβαρών ασθενειών. Καταπολεμάται με τη χορήγηση οξυγόνου, διεργετικών της αναπνοής και καρδιοτονωτικών .

 

 

 

ΣΟΥΛΦΑΜΥΚΙΝΗ

 

Χημειοθεραπευτικό φάρμακο, αντιβακτηριαδιακό , με βάση το θείο και το άζωτο , που εμποδίζει την επέκταση της λοίμωξης (βακτηρίδιο στατικό) . Χρησιμοποιείται μαζί με άλλα αντιβιοτικά σε πολλές ασθένειες.

 

ΣΠΑΣΜΟΣ

 

Ακούσια σύσπαση μικρής ή μεγάλης διάρκειας, από ένα μυ ή από μία ομάδα μυών, που οφείλεται σε τοπικές παθολογικές καταστάσεις ή σε νευροφυτική υπερευαισθησία. Αφορά κατά προτίμηση τους λείους μυς ( πεπτικό σύστημα, χοληφόρες οδούς, ουρητήρα, βρόγχους , λάρυγγα κτλ).

 

ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή οξεία ή χρόνια , του νεφρού σε βάρος περισσότερο του αγγειώδους σπειράματός του. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία αίματος στα ούρα, από οιδήματα , από αύξηση της πίεσης του αίματος, από υπεραζωθαιμία και στη συνέχεια λοιμώδεις νόσους ή αμυγδαλίτιδες.

 

ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΩΣΗ

 

Ασθένεια των σπειροχαιτών. Μεταξύ των πιο γνωστών μορφών είναι ο κίτρινος πυρετός.

Μία άλλη μορφή εξίσου γνωστή είναι η ικτερο-αιμορραγική σπειροχαίτωση, που προκαλείται από μία λεπτοσπείρα και της οποίας φορέας είναι ο ποντικός. Θεραπεύεται με την χορήγηση πενικιλίνης και αντιαιμορραγικών φαρμάκων.

 

ΣΠΕΡΜΑ

 

Οργανικό υγρό, ημιδιαφανές , γκρίζο ή κιτρινωπό, χαρακτηριστικής οσμής. Βγαίνει από την ουρήθρα κατά την εκσπερμάτωση. Περιέχει τα προϊόντα της έκκρισης των όρχεων του απαγωγού σωλήνα των σπερματικών κυστεων του προστάτη και άλλων αδένων. Η ποσότητα του σπερματος που βγαίνει από τον άνθρωπο σε μία εκσπερμάτωση είναι περίπου 3-4 cm3.

 

ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ

 

Κανάλι που ξεκινά απο τον όρχι και που,μετά την εκβολή της σπερματοδόχου κύστης,γίνεται κανάλι εκσερμάτωσης.

 

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΙΑ

 

Τεχνική έρευνα που συνίσταται στη θέα ενός οργάνου (εγκεφάλου,θυρεοειδη,ήπατος,νεφρού κτλ.)

μέσω της χορήγησης μικρών ποσοτήτων ραδιενεργών ουσιών ,που συγκεντρώνονται προπάντων στην εξεταζόμενη ζώνη του σώματος,προς εξέταση και έρευνα.

 

ΣΠΥΡΙ

 

Μικρή,στερεή εξόγκωση,που σχηματίζεται στην επιφάνεια του δέρματος σε ορισμένες ασθένειές του.Εξαφανίζεται συχνά χωρίς να αφήσει σημάδια.

 

 

 

 

ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ

 

Μικροοργανισμός σχηματιζόμενος απο μικρόβια που ζουν σαν σαπρόφυτα στο δέρμα.Όταν εισάγεται μέσω πληγών ακόμη και πολύ μικρών του δέρματος ή του βλεννογόνου μπορεί να δημιουργήσει αποστήματα ή σηψαιμία.Το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου είναι υπεύθυνο και για διάφορες άλλες παθήσεις,όπως δοθιήνες,παρωνυχία,λεμφαδενίτιδες,πνευμονικά αποστήματα κτλ.

 

ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ανικαμότητα του άντρα να γονιμοποιήσει και της γυναίκας να συλλάβει.Δε συνοδεύεται οπωσδήποτε με ανικανότητα.Έχει σχέση με βλάβες του οργανισμού ή με ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων και λειρουργιών και λέγεται οτι είναι παθολογική όταν συμβαίνει κατά τη γόνιμη ηλικία.Διάφορες εξετάσεις επιτρέπουν την ανακάλυψη της πραγματικής αιτίας μιας στειρότητας,που μερικές φορές θεραπεύεται με επιτυχία.

 

ΣΤΕΝΩΣΗ

 

Στένωση ενός αγωγού ή ενός στομίου του ανθρώπινου οργανισμού.Η στένωση μπορεί να είναι συγγενής ή να οφείλεται σε παθολογικές αιτίες.Προκαλεί λειτουργικές ανωμαλίες λίγο ή πολύ σοβαρές,ανάλογα με το προσβλημένο όργανο.

 

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΕΣ

 

Αρτηρίες επιφορτισμένες με την τροφοδότηση με αίμα της καρδιάς.Είναι δυυο και ξεκινούν απο την αορτή.Μπρούν να προσβληθούν απο έμφραγμα ή άλλες αλλοιώσεις,με συνέπεια στηθαγχηκές προσβολές.

 

ΣΤΗΘΑΓΧΗ

 

Κατάσταση τυπικής ανοχής ορισμένων καρδιακών ασθενειών,των οποίων η πιο συχνή αιτία,σε εναν άνθρωπο προχωρημένης ηλικίας,είναι οπωσδήποτε η αθηροσκλήρωση των στεφανιάιων αρτηριών.Η συμπτωματολογία συνίσταται σε μια αίσθηση οπισθοστερνικού σφιξίματος και έντονου πόνου στις πλάτες και στους βραχίονες.

 

ΣΤΗΘΟΣΚΟΠΙΟ

 

Συσκευή που χρησιμοποιείται για την ακρόαση των ήχων  και των θορύβων που παράγονται σε συνθήκες κανονικές ή παθολογικές,σε εσωτερικά όργανα (περισσότερο καρδιά και πνεύμονες).

Αποτελείται απο μεμβράνη τοποθετημένη σε μια μεταλλική στεφάνη και συνδεμένη,μέσω ελαστικών ή πλαστικών σωλήνων,με δυο μεταλλικές συνδέσεις ,των οποίων οι άκρες μπαίνουν στο αυτί αυτού που εξετάζει.

 

ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ

 

Φλεγμονή των ούλων και του βλεννογόνου που καλύπτει τη στοματική κοιλότητα, χαρακτηριζόμενη απο την παρουσία εξανθημάτων,αφθών και ελκών.

 

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ

 

Βακτηρίδιο σφαιρικής μορφής ,που φωλιάζει στο δέρμα κα στο βλεννογόνο προκαλώντας διάφορες μολύνσεις (πνευμονία,απόστημα κτλ.)

 

ΣΤΡΕΠΤΟΜΥΚΙΝΗ

 

Αντιβιοτικό που παράγεται απο καλλιέργεια βακτηριδίων,προικισμένο με μεγάλη αποτελεσματικότητα εναντίον πολλών βακτηριδίων ,προπάντων της φυματίωσης.Χρησιμοποιούμενη μόνη της η στρεπτομυκίνη τείνει να προκαλέσει εθισμούς κα γι’αυτό γενικά χρησιμοποιείται μαζί με άλλες ουσίες.

 

ΣΥΓΚΟΠΗ

 

Ξαφνική απώλεια της συνείδησης,σύνθετη αλλά συνήθως παροδική,εξαιτίας διακοπής της αναπνευστικής και καρδιοαγγειακής λειτουργίας.Το φαινόμενο συνοδεύεται απο πάγωμα των μελών του σώματος,χλωμάδα,ιδρώτα,ενω ο σφυγμός είναι αδύνατος.Εαν δεν παρέλθει σε λίγο χρονικό διάστημα,οδηγεί στο θάνατο.Πολύ συχνά τα αίτια της οφείλονται σε καρδιακό νόσημα.Η θεραπεία βασίζεται στη χρήση διεγερτικών της αναπνοής.οξυγόνου και μασάζ.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑ

 

Κάθε παθολογικό φαινόμενο που παρουσιάζεται στη γενική εικόνα μιας ασθένειας.Μπορεί να είναι αντικειμενικό ,δηλαδή να προκύπτει ,απο μια κλινική εξέταση ,ή υποκειμενικό,δηλαδή αντιληπτό απο τον ίδιο τον ασθενή.

 

ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

 

Παθολογική κατάσταση ,προκαλούμενη απο υπερβολική συρροή αίματος σε μια περιοχή του σώματος.Τα μέρη που προσβάλλονται περισσότερο είναι το ήπαρ,οι πνεύμονες,το νεφρό,η μήτρα

και ο εγκέφαλος.

 

 

ΣΥΝΑΧΙ ΑΠΟ ΣΑΝΟ

 

Φλεγμονή των πρώτων αναπνευστικών οδών, συνοδευόμενη απο φαγούρα στην μύτη και στολάργγα, πονοκέφαλο και πυρετό είναι ασθένεια αλλεργική που εκδηλώνεται συνήθως κατά την περιοδο που φύονται τα χόρα της οικογένειας αγρωστώδη.

 

ΣΥΝΑΨΗ

 

Ένωση μεταξύ δύο νευρικών κυττάρων ( στην περίπτωση των μυών παιρνει το όνομα της μυικής πλάκας) . Αποτελείται απο ένα εξόγκωμα , που περιέχει μιτοχόνδρια 9 κυτοπλασματικά όργανα προορισμένα να παράγουν ενέργεια  ) , μικρές κύστεις γεμάτες απο ουσίες που χρησιμευουν να μεταδίδουν τις νευρικές ωθήσεις και απο μια μεμβράνη πλουσια σε υποδοχείς.

 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ

 

Ομάδα συμπτωμάτων και παθολογικές εκδηλώσεις πουυ επιτρέπουν το σχηματισμό διάγνωσης . Ο ορισμός χρησμοποιείται ακόμη και για να δείξει μια ειδική παθολογική κατάσταση δύσκολης ταξινόμησης ή εξήγησης.

 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ KORSAKOFF

 

Παθολογική ψυχολογική κατάσταση , χαρακτηριζόμενη απο ενοχλήσεις της μνήμης ( αμνησία για πρόσφατα γεγονότα)  και απο μιαν ασυγκράτητη τάση για ομιλία ( ασυνάρτητες συζητήσεις ) .

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

 

Όρος ψυχαναλυτικής προέλευσης , με τον οποίο δηλώνεται το μέρος εκείνο της ψυυχικής δραστηριότητας του οποίου ο άνθρωπος είναι γνώστης και που βρίσκεται υπο τον έλεχο της θέλησης.

 

ΣΥΡΙΓΓΙΟ

 

Παθολογικός αγωγός συγγενούς ή επίκτητης φύσης που θέτει σε επικοινωνία ένα κοίλο σπλάχνο ή μια κοιλότητα με ένα άλλο σπλάχνο κοίλο ή με τον έξω κόσμο. Η θεραπεία είναι χειρουργική.

 

ΣΦΑΙΡΙΝΕΣ

 

Οι σφαιρίνες άλφα , βήτα και γάμμα είναι πρωτείνες και αποτελούν το 38% του πλάσματος στο αίμα. Οι α-ασφαιρίνες και οι  β-σφαιρίνες είναι πλούσιες σε λιπίδια και η παρουσία τους έχει σχέση με την διαλυτότητα και τη μεταφορά των λιπιδίων στο αίμα. Οι γ-σφαιρίνες συνδέονται αντίθετα τις αμυντικές διαδικασίες του οργανισμού έναντι των ασθενειών και η ανοσία ενός ατόμου σε μια ορισμένη ασθένεια συνδέεται με ένα κλάσμα αυτών των σφαιρινών ( ανοσοσφαιρίνες) του δικου τους πλάσματος .

 

ΣΦΙΓΚΤΗΡΑΣ

 

Γενικός όρος που δηλώνει ένα μύ μορφής δακτυλίου τοποθετημένου σε ένα στόμιο του υοποίου υη σύσπαση έχει το αποτέλεσμα να στενεύει ή να κλείνει αυτό το στόμιο.

 

ΣΦΥΓΜΟΜΑΝΟΜΕΤΡΟ

 

Ιατρικό  όργανο , προικισμένο με ένα μανόμετρο αέρα ( ή υδραργύρου ) μεσω του οποίου μετρίεται η αρτηριακή πίεση , ελάχιστη και μέγιστη.

 

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

 

Πνευματική ασθένεια χαρακτηριζόμενη απο διχασμό της προσωπικότητας , αδιαφορία αδράνεια άρνηση απροσαρμοστικότητα . Μπορεί να φτάσει στην παραφροσύνη και απαιτείται περιορισμός του ασθενή.

 

Τ

 

ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ

 

Αύξηση της συχνότητας των καρδιακών χτύπων πάνω απο τις φυσιολογικες τιμές , δηλαλδή πάνω απο τους 80 περίπου το λεπτό. Μπορει να οφείλεται σε έντονη προσπάθεια σε συγκινήσεις σε εγκυμοσύυνη κτλ.  Η ακόμη να προκαλείται απο πυρετό ασθένειες του νευρικούυ συστήματος και του θυρεοειδή αναιμία φαρμακα κτλ. Μια ειδική μορφή ταχυυκαρδίας είναι η παροξυσμική ταχυκαρδία που εμφανίζεται ξαφνικά σε γενική κατάσταση ηρεμίας.

 

ΤΕΛΑΓΓΕΙΕΚΤΑΣΙΑ

 

Διαστολή των τριχοειδών αγγείων του δέρματος που γίνονται ορατά σαν μικρές κοκκινες και μοβ γραμμές. Η κληρονομική μορφή τελαγγειεκτασίας ονομάζεται νόσος του Όσλερ.

 

ΤΕΝΟΝΤΑΣ

 

Σχηματισμός συνδετικού ιστού που συνδέει μεταξύ τους τμήματα οστών , απονευρώσεις και άλλα όργανα.

 

ΤΕΡΗΔΟΝΑ

 

Διαβρωτική εξέλιξη ενός οστίτη ιστού, στον οποίο δημιουργείται μετά ένα <<σπήλαιο>> . Έτσι η οδοντική τερηδόνα προσβάλει απο το εξωτερικό προς το εσωτερικό την αδαμαντίνη και την οδοντίνη προξενώντασ την προοδετική καταστροφή του δοντίου.

 

ΤΕΣΤ ΚΚΟΕΡΓΟΜΕΤΡΟΥ

 

Σε αυτο το τεστ το ηλεκτροκαρδιογράφημα καττελεί μια προκαθορισμένη προσπάθεια κάνοντας πεντάλ σε ένα ποδήλατο. Είναι χρήσιμο στη διάγνωση της στηθάγχης και στην μελέτη  άλλων καρδιοπαθειών ( έμφραγμα , βαλβιδικά ελαττώματα κτλ) .

 

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

 

Σεξουαλική αρσενική ορμόνη που δρά στην ανάπτυξη των γεννητικών αρσενικών οργάνων ( πέος , προστάτης ) και είναι υπέυθυνη για την εμφάνιση των δευτερευόντων αντρικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών ( βραχνάδα φωνής γένια κτλ) . Εκκρίνεται αποκλειστικά απο τα κύτταρα των όρχεων . Σαν θεραπευτικό χρησιμοποιείται στις ορμονικές ανεπάρκειες , στην υπερτροφία του προστάτη στην δυσμηνόρροια στον καρκίνο του στήθους κτλ

 

ΤΕΤΑΝΙΑ

 

Σπαστικό σύνδρομο χαρακτηριζόμενο απο αύξηση της νευρομυικής ερεθιστότητας ειδικά στα άνω άκρα. Προκαλείται γενικά απο ανωμαλίες των παραθρεοειδών αδένων , αλκάλωση κτλ.

 

ΤΕΤΑΝΟΣ

 

Τοξικολοιμώδης ασθένεια που προκαλείται απο το βακτηρίδιο του Nicolair το οποίο παράγει μια τοξίνη που δρώντας στο νευρικό σύστημα και μεταδιδόμενη σ΄ όλο το σώμα προκαλεί υψηλό πυρετό και μυικούς σπασμούς στο πρόσωπο ( τρισμός ) και στον αυχένα ( οπισθοτονος ) . Πάντα σχεδόν προκαλείται απο μόλυνση πληγών οτάν δεν γίνεται ο προφυλακτικός εβολιασμός ή δεν εφαρμόζονται οι κατάλληλες θεραπείες  έγκαιρα έχει συχνά θανατηφόρα έκβαση.

 

ΤΕΤΑΡΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

 

Μορφή ασθένειας που προκαλείται απο το <<πλασμώδιο μαλάρια>>. Χαρακτηρίζεται απο κρίσεις πυρετού, που επέρχονται κάθε 42 ώρες.

 

ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΣ ΜΥΣ

 

Μεγάλος μύς του μηρού που καλύπτει το πάνω και έξω μέρος του μηριαίου οστού . Αρχίζει με τέσσερις κεφαλές ( απ όπου το όνομα ) και καταλήγει σε ένα μόνο τένοντα, που τελειώνει στην επιγονατίδα και την κνήμη.

 

ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ

 

Φαινόμενο μεταψυχικό που χαρακτηρίζεται απο αυτόνομες κινήσεις αντικειμένων, χωρίς να υπάρχει καμία επαφή μεταξύ αυτών και του προσώπου που πειραματίζεται και χωρίς να υπάρχει καμία εμφανής δύναμη που τα μετακινεί.

 

ΤΗΛΕΠΑΘΕΙΑ

 

Φαινόμενο κατα το ποίο η ίδια σκέψη μπορεί να δημιουργηθεί σύγχρόνως στο μαυλό δυο ατόμων που βρισκονται μακριά το ένα απο το άλλο και είναι αδύνατη η επικοινωνία μεταξύ τους .

 

ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

 

Τοκετός κατά τον οποίο το έμβρυο , μη έχοντας πάρει τους τελευταίους τρείς μήνες την κανονική στροφή παρουσιάζεται στον κόλπο με το κάτω μέρος του κορμού

 

ΤΟΚΕΤΟΣ, ΑΝΩΔΥΝΟΣ

 

Υπάρχουν δύο μέθοδοι ανώδυνου τοκετού. Η αγγλική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση φυσικού ελέγχου κατά τον τοκετό ο οποιος επιτυγχάνεται με φυσική άσκηση απο την αρχή της κύησης και πλήρη χαλάρωση και η ψυψχοπροφυλακτική ή ρωσική μέθοδος με την οποία ο φυσικός έλεγχος κατά τον τοκετο επιτυγχάνετια με την εγκατάσταση σειράς εξαρτημένων αντανακλαστικών ( κατά Παβλόφ ) , αναλόγων με τις φάσεις του τοκετού.

 

ΤΟΝΩΤΙΚΟΣ

 

Ορισμός με τον οποίο στην ιατρική ορίζεται κάθε φάρμακο ή όργανο με το οποίο στοχεύεται μια τέλεια λειτουργική αποκατάσταση του οργγανισμού σε πρίπτωση φθοράς κουρασης αναρρωσης κτλ. Με αυτο το όνομα παρουσιάζονται όμως και φάρμακα συχνά τελείως άχρηστα.

 

ΤΟΞΙΝΑΙΜΙΑ

 

Ασθένεια

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.