Τροφική αλλεργία
Οι όψιμου τύπου τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν την αλλεργική πρωκτοκολίτιδα, την εντεροπάθεια από πρωτεΐνες τροφών και το σύνδρομο εντεροκολίτιδας από πρωτεΐνες τροφών.
Ιδιαίτερη αναφορά είναι σκόπιμο να γίνει σε μια ομάδα παθήσεων που περιγράφονται ως ηωσινοφιλικά νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος και που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους τη διήθηση του τοιχώματος του οισοφάγου και του εντέρου από ειδικά κύτταρα του οργανισμού που λέγονται ηωσινόφιλα και τα οποία μπορεί να αυξηθούν ακόμη και στο αίμα.
Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι: πόνος και δυσκολία στην κατάποση, κοιλιακός πόνος, διάρροιες και στασιμότητα στην πρόσληψη βάρους).
Οποιαδήποτε κατηγορία τροφικής αλλεργίας έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου το οποίο περιορίζεται στην ελεύθερη και ξένοιαστη λήψη τροφών και ιδιαίτερα στις τροφές που μπορεί να “κρύβονται” μέσα σε άλλες τροφές (π.χ. ίχνη ξηρών καρπών, γάλα, αυγό κτλ.) ενώ στα παιδιά είναι επίσης δύσκολο να ελέγχουμε τι τρώνε (π.χ. πάρτι, παιδικοί σταθμοί, τυχαία λήψη σε παιδική χαρά κτλ.).
Οι συχνότερες τροφικές αλλεργίες αφορούν το γάλα, το αυγό, τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι, τα όσπρια (ιδιαίτερα τις φακές), τα φρούτα (ροδάκινο, φράουλα, κτλ.) και τα θαλασσινά.
Για τη διάγνωση απαιτείται η λήψη λεπτομερούς ιστορικού με στόχο την χρονική συσχέτιση ανάμεσα στη βρώση της τροφής την εμφάνιση της αλλεργικής αντίδρασης καθώς και ορισμένες εξειδικευμένες εξετάσεις που θα ας δείξουν αν πραγματικά υπάρχει αλλεργία στην τροφή:
- Αιματολογικές εξετάσεις και αλλεργικά δερματικά τεστ νυγμού (SPT’S) για την περίπτωση της άμεσου τύπου τροφικής αλλεργίας.
- Στην περίπτωση της όψιμης αντίδρασης απαιτείται να γίνουν και περαιτέρω αλλεργικά δερματικά τεστ (APT’S).
- Τα αλλεργικά τεστ μας εξασφαλίζουν ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας αλλά είναι απαραίτητη και η πρόκληση με την τροφή δηλαδή η χορήγηση της σε ελεγχόμενο ιατρικό περιβάλλον ώστε με ασφάλεια να γίνει η λήψη της.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και για αυτό το λόγο οι ασθενείς που έχουν ιστορικό τροφικής αλλεργίας μπορούν να προβούν στον έλεγχο ώστε να γνωρίζουν αν πραγματικά έχουν αλλεργία σε κάποια τροφή οπότε και θα πρέπει να την αποφεύγουν ενώ σε συνεννόηση με διαιτολόγο- διατροφολόγο θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμες τροφές για την λήψη των αντίστοιχων θρεπτικών συστατικών.
Υπάρχει η δυνατότητα σε ορισμένες τροφές να επιτευχθεί η “ειδική από του στόματος επαγωγή ανοχής” (Specific Oral Tolerance Induction- SOTI) δηλαδή να γίνει μια μορφή απευαισθητοποίησης αλλά ακόμη αν και τα νέα είναι ενθαρρυντικά δεν είναι η de facto λύση και ο ειδικός αλλεργιολόγος θα αξιολογήσει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση ένας / μια ασθενής.