Παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες σε φάρμακα και εμβόλια ενόψει της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ
Η πρόσβαση των πολιτών σε νέες καινοτόμες θεραπείες, ασφαλή φάρμακα και εμβόλια είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία του συστήματος.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της δεύτερης και τελικής φάσης εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Από την αρχή των συζητήσεων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ πριν από μερικά χρόνια, η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), συμμετείχε εποικοδομητικά συμβάλλοντας με την εμπειρογνωμοσύνη της στην υλοποίηση ενός συστήματος υγείας με το οποίο θα εξαλείφονται οι ανισότητες μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα, και θα εγγυάται ίση και γρήγορη πρόσβαση όλων των ασθενών σε ασφαλή, καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια.
Πάγια θέση μας ως ΚΕΦΕΑ είναι πως η πρόσβαση των πολιτών σε νέες καινοτόμες θεραπείες είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία του συστήματος και ως εκ τούτου η εφαρμογή του χρειάζεται να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των Κύπριων ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και σε αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα και εμβόλια. Η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είναι αυτή που θα καθορίσει την επιτυχία ή όχι του συστήματος. Από την επιτυχή εφαρμογή της θα κριθεί εάν τελικά θα έχουμε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας με το οποίο θα εκπληρώνονται οι προσδοκίες των πολιτών ή εάν θα έχουμε ένα σύστημα αντίστοιχο του τι είχαμε ως πρόσφατα, χωρίς καμία αλλαγή στο τρόπο χειρισμού των καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και εμβολίων.
Αντιλαμβανόμαστε πως η προσοχή όλων, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το τελευταίο διάστημα είναι στραμμένη στην προσπάθεια για καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, η 1η Ιουνίου πλησιάζει και με λύπη παρατηρούμε πως εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες, όσο αφορά τόσο τα φάρμακα όσο και τα εμβόλια.
Συγκεκριμένα, χρήζουν άμεσης διευθέτησης όλες οι εκκρεμότητες της πρώτης φάσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των συζητήσεων και την κατάληξη στην συμφωνία ένταξης φαρμάκων στο σύστημα αποζημίωσης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διευθετηθούν θέματα, όπως η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συνάδουν με τις τελευταίες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και ο καταρτισμός του Καταλόγου Φαρμακευτικών Προϊόντων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη στα θέματα του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, αλλά και να καθοριστεί ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα της δεύτερης φάσης που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα.
Θεωρούμε πως εφόσον έχει ληφθεί η απόφαση για έναρξη ολοκλήρωσης της εφαρμογής του Συστήματος από την 1η Ιουνίου, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη διευθέτηση των πιο πάνω εκκρεμοτήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.
Στα εμβόλια, οι διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διακοπή της κυκλοφορίας και διαθεσιμότητας πολλών και σημαντικών εμβολίων από την αγορά.
Ο διαφορετικός και δυσμενέστερος χειρισμός των εμβολίων, σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων φαρμακευτικών προϊόντων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην παρουσία και διάθεση ενός μόνο εμβολίου για κάθε ασθένεια. Αυτή η πρακτική, η οποία εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα από το δημόσιο τομέα, θα οδηγήσει σε εξάρτηση από ένα μόνο εμβόλιο με πολύ σημαντικούς κινδύνους σε ένα τόσο σημαντικό τομέα της υγείας, την πρόληψη, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες στην εμβολιαστική κάλυψη και προστασία των πληθυσμού, ειδικά των παιδιών, από ασθένειες που μπορεί να προληφθούν με τον εμβολιασμό.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως το πρόγραμμα εμβολιασμών για τα παιδιά θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να συνάδει με το τι συστήνει η επιστημονική κοινότητα και οι ειδικοί. Θα πρέπει επίσης να υιοθετηθεί σχήμα εμβολιασμών για ενήλικες όπως συστήνει και πάλι η επιστημονική κοινότητα. Η αξία του εμβολιασμού στους ενήλικες, τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη για την βελτίωση και διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υγείας, κάτι το οποίο έχει αναδειχθεί και μέσα από την εμπειρία με την πανδημία του κορονωϊού.
Ως ΚΕΦΕΑ προσβλέπουμε, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, στην πραγματική αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βελτίωση στην πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα και εμβόλια. Καλούμε λοιπόν όλους τους εμπλεκόμενους, έστω και την υστάτη, σε διάλογο για την έγκαιρη επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ.