Κρεατάκια Σε Παιδιά: Πότε Πρέπει Να Αφαιρούνται;
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, συχνά επονομαζόμενες «κρεατάκια» αποτελούν όπως και οι παρίσθμιες αμυγδαλές μία συσσωρευμένη μάζα λεμφικού ιστού, βρίσκονται όμως στο οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα για αυτό και δεν είναι άμεσα ορατά από το στόμα.
Πότε ξεκινούν να απασχολούν τους γονείς τα «κρεατάκια»;
Συνήθως οι γονείς ακούν αυτή τη λέξη πρώτη φορά μετά την έναρξη του παιδικού σταθμού, οπότε και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι συχνότερες και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις υπερτρέφονται σε σημαντικό βαθμό.
Σε ποιες περιπτώσεις τα «κρεατάκια» δημιουργούν προβλήματα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι ασυμπτωματική, με εξαίρεση τις περιόδους λοιμώξεων οπότε και αυτές υπερτρέφονται παροδικά ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο, σε ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών, η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να παραμείνει μεγάλη ακόμη και μετά την πάροδο της λοίμωξης και να προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία και παρεμπόδιση της καθημερινότητάς τους.
Συμπτώματα σημαντικού βαθμού διόγκωσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων
- Σε μεγάλου βαθμού διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων προκαλείται σημαντική δυσκολία της ρινικής αναπνοής. Το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη και αναπνέει κυρίως από το στόμα. Επίσης αυτή η κατάσταση μπορεί να μετατρέψει την ομιλία του παιδιού σε ένρινη, ενώ είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα στα δόντια ή στην ανάπτυξη της γνάθου του. Για αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που ο παιδο-οδοντίατρος που παρακολουθεί το παιδί το παραπέμπει για έλεγχο των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
- Σύμπτωμα ιδιαίτερης βαρύτητας αποτελεί το σύνδρομο «υπνικής άπνοιας», στο οποίο μπορεί να οδηγήσει η απόφραξη της αναπνοής. Στα περιστατικά αυτά συνήθως συνυπάρχει υπερτροφία τόσο των αδενοειδών εκβλαστήσεων όσο και των παρίσθμιων αμυγδαλών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί παρουσιάζει ανήσυχο ύπνο, έντονο ροχαλητό, και συχνά επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής του κατά τον ύπνο για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης ξυπνά συχνά κακοδιάθετο και δυσκολεύει τους γονείς του κατά την προετοιμασία για το σχολείο πέραν του αναμενόμενου, δείγμα του ότι δεν έχει ξεκουραστεί σωστά κατά το βραδινό του ύπνο.
- Τα διογκωμένα κρεατάκια παρεμποδίζουν την ορθή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, γεγονός που πυροδοτεί συχνές οξείες μέσες και εκκριτικές ωτίτιδες που επηρεάζουν την ακοή του παιδιού.
- Άλλα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, περιλαμβάνουν φλεγμονές του φάρυγγα, (αδενοειδίτιδες και φαρυγγίτιδες), της μύτης (ρινίτιδες) και των ιγμορείων (ρινοκολπίτιδες)
- Όλα τα παραπάνω συμπτώματα εντείνονται σε περιπτώσεις που η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων συνοδεύεται και από υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών.
Διάγνωση των διογκωμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων
Δεν είναι δύσκολο για κάποιον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο Παίδων να αντιληφθεί μέσω της κλινικής εικόνας και του ιστορικού του παιδιού πότε υπάρχει διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μία απλή ακτινογραφία ρινοφάρυγγα, ή ενδοσκοπικά, με χρήση λεπτού ενδοσκοπίου, ανώδυνα και χωρίς να απαιτείται νάρκωση.
Πότε πρέπει να αφαιρούνται τα «κρεατάκια»
Η χειρουργική αφαίρεση συστήνεται απόν τον Ωτορινολαρυγγολόγο, σε περιπτώσεις που η διόγκωση δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή και είναι τέτοιου βαθμού που να προκαλεί ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα.
Οι βασικές ενδείξεις χειρουργικής αφαίρεσης είναι:
- H υπνική άπνοια!!
- Δυσκολία στη ρινική αναπνοή
- Επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και βαρηκοΐα
- Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
- Αλλαγή του σχήματος του προσώπου και αλλοιώσεις στα δόντια
Πώς πραγματοποιείται η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων
Ιατρικά η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ονομάζεται αδενοειδεκτομή, διενεργείται υπό γενική αναισθησία ούτως ώστε να τελείως ανώδυνη για το παιδί και διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα του χειρουργείου.
Υπάρχει πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων;
Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Ο οργανισμός έχει πολλούς και σημαντικότερους μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις λοιμώξεις κι έτσι δεν αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό. Αντιθέτως το παιδί περνά πολύ πιο «εύκολα» τις ιογενείς λοιμώξεις καθώς δεν ταλαιπωρείται από όσα προαναφέραμε.
Μετεγχειρητική Αποκατάσταση
Παρόλο που δεν υπάρχει η ανάγκη το παιδί να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο, συνίσταται να επιστρέψει στο σχολείο μία εβδομάδα μετά από την επέμβαση ούτως ώστε να αποφύγει την κόπωση και την έκθεση σε λοιμώξεις. Στο σπίτι βέβαια είναι ελεύθερο να παίξει και να κάνει όλες τις δραστηριότητές του καθώς θα είναι σε πολύ καλή διάθεση.
Σχετικά με τη διατροφή του: καλό θα ήταν- για τις πρώτες μόνο ημέρες μετά την επέμβαση- να αποφεύγονται σκληρές τροφές που απαιτούν πολύ μάσημα καθώς και οι πολύ ζεστές τροφές.
Τις περισσότερες φορές το άγχος του χειρουργείου κατακλύζει όχι τα παιδιά αλλά τους γονείς, γεγονός που τους προκαλεί πανικό και σύγχυση. Αρκεί μία ενημερωτική συζήτηση με κάποιον έμπειρο Χειρουργό ΩΡΛ, ώστε οι γονείς να αντιληφθούν την αναγκαιότητα του να δώσουν σε μία μόλις ημέρα ποιότητα ζωής στο παιδί τους, αλλά και το πόσο πιο απλή είναι η διαδικασία σε σχέση με αυτό που φαντάζονται. Αυτό είναι κάτι που χαρακτηριστικά μας λένε όλοι οι γονείς μετά το τέλος της διαδικασίας.
Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί σας μην τα παραβλέπετε αφήνοντας τα παιδιά να ταλαιπωρούνται καθημερινά μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν ακόμη να σας εκφράσουν λεκτικά πως δεν αναπνέουν και δεν κοιμούνται όπως πρέπει.
Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για τη διάγνωση του προβλήματος, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας και εμπιστευθείτε τη γνώμη των ειδικών.