Κόκκινο κρέας: σίδηρος & όχι μόνο
Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι όλα είναι νόστιμα και ανήκουν στην ομάδα του κόκκινου κρέατος!
Το κόκκινο κρέας γνωστό κυρίως για την πλούσια περιεκτικότητα του σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες αποτελεί αδυναμία για τους περισσότερους από τους μικρούς μας φίλους οι οποίοι λατρεύουν τα ζυμαρικά με κιμά, τα μπιφτέκια, τα γιουβαρλάκια, το παστίτσιο, το γύρο και το κοκκινιστό!
Αν και διάσημο για την πυκνή θρεπτική του αξία το κόκκινο κρέας έχει αποτελέσει μήλο της έριδας στην έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας και των κάρδιο μεταβολικών επιπλοκών της στην παιδική, εφηβική και την ενήλικη ζωή.
Το κύριο αίτιο πίσω από αυτό είναι το γεγονός ότι αν και θρεπτικά ισχυρό το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα τα τελευταία 30 χρόνια όπου και το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής κοντεύει σχεδόν να εκλείψει από τη χώρα καταβολής του.
Η αλήθεια είναι ότι η συνιστώμενη πρόσληψη κόκκινου κρέατος είναι μια με δύο μερίδες την εβδομάδα και ως μερίδα ορίζουμε τα 60 έως και τα 150 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος από την ηλικία των 2 έως και των 17 ετών αντίστοιχα!
Αυτό όμως που συνήθως διαφεύγει στους γονείς είναι ότι ως κόκκινο κρέας ξεχνάνε να μετρήσουν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δηλαδή τα αλλαντικά, το γύρο στο σουβλάκι και τα λουκάνικα ή burger τα οποία καταναλώνουν τα παιδία και οι έφηβοι πολύ συχνότερα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί είναι τα toast και τα sandwiches όπου καθημερινά καταναλώνουν τα παιδιά μας για πρωινό, κολατσιό στο σχολείο και για γρήγορο βραδινό.
Με ένα γρήγορο υπολογισμό ένα γονιός μπορεί να μετρήσει συντηρητικά έως και 5 φέτες αλλαντικού την ημέρα το οποίο ισοδυναμεί με δύο σχεδόν μερίδες κόκκινου κρέατος σε μία ημέρα. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι το κόκκινο κρέας αλλά η ποιότητα και η ποσότητα στην οποία καταναλώνεται.
Με άλλα λόγια η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μορφή αλλαντικών φορτώνει το παιδί με νιτρώδη άλατα, τα οποία είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία, κακό λίπος και μπόλικο αλάτι τα οποία βλάπτουν καρδιά και αγγεία! Φυσικά τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμούν με τη λέξη «κόψτε το κρέας» ή «το κόκκινο κρέας είναι κακό».
Αντιθέτως, το κόκκινο κρέας είναι απαραίτητο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία μία με δύο φορές την εβδομάδα και κατά προτίμηση σπιτικά μαγειρεμένο! Ενώ, για όσους γονείς ανησυχούν ή δυσκολεύονται να βρουν εναλλακτικές του κόκκινου κρέατος σε εβδομαδιαία βάση ώστε να το περιορίσουν, υπέροχες επιλογές εξίσου πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και σε καλά λιπαρά, βιταμίνες Α, D, E, K και μέταλλα όπως χαλκό και ψευδάργυρο αποτελούν τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια!