Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας Facebooktwitterpinterest

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας εμφανίζεται σε  παιδιά (3-7%), έφηβους αλλά και ενήλικους (2-4%). Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζονται με αυξημένα συμπτώματα απροσεξίας, υπερικινητικότητας και παρορμητικότητας σε μεγαλύτερο βαθμό απο παιδιά της ηλικίας τους.

Τα παιδιά αυτά χαρακτηρίζονται απρόσεκτα, επειδή διασπάται εύκολα η προσοχή τους από τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν  τις εργασίες τους.  Η παρορμητικότητα αναγνωρίζεται από τον χαμηλό αυτο-έλεγχο, την δυσκολία να προσαρμοστεί στους κανονισμούς του σχολείου ή της οικογένειας και αδιακρισία.

Τέλος η υπερκινητικότητα χαρακτηρίζεται από την υπερβολική κινητικότητα και την ταχύτητα στην ομιλία.

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά αυτά είναι απρόσεκτα και χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους για τα παιχνίδια.
Τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται ανυπάκουα ενώ παράλληλα έχουν πρόβλημα να αναπτύξουν φιλίες με συνομήλικους.  Ενώ τα περισσότερα απο αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν φυσιολογική νοημοσύνη δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο σχολείο και εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας δεν οφείλεται στην κακή διαπαιδαγώγηση  απο τους γονείς. Συχνά η διάγνωση αυτή προκαλεί άγχος και αναταραχή στην οικογένεια όπου δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν σε ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ.  Η οργάνωση είναι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ.
Οι γονείς θα πρέπει πρώτα απο όλα να προσπαθήσουν να καθιερώσουν ένα σταθερό πρόγραμμα στο σπίτι ώστε να αντιμετωπίσουν την αποδιοργάνωση του παιδιού.
Η καθημερινή άσκηση βοηθάει ώστε να μειωθεί  η υπερβολική ενέργεια που έχουν τα παιδιά αυτά άρα και η υπερκινητικότητα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.