Χαρούπι: Η Ελληνική «σοκολάτα»
Όταν ήμουν μικρή η θεία μου, μου έδινε Χαρούπι και μου έλεγε ότι ήταν η «Ελληνική σοκολάτα». Σήμερα επιβεβαιώνεται.
Το χαρούπι ανήκει στην ομάδα του φασολιού και τα τελευταία χρόνια μελετάται συστηματικά για τις ευεργητικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και σε ενέργεια. Στην εποχή της κατοχής και του λιμού (πείνας) οι χωρικοί στην περιοχή της Μεσογείου έτρωγαν χαρούπι(α) για να επιβιώσουν.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και μάλιστα απλά σάκχαρα (σουκρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη και μαλτόζη), πρωτεΐνες και πολύ χαμηλό σε λίπη. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες, κυρίως σε μορφή πηκτίνης: διαλυτές φυτικές ίνες που ισορροπούν το ευερέθιστο έντερο.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε ασβέστιο, 352 mg ανά 100 γρ προϊόντος και σε φώσφορο.
Μπορεί να διαφέρει λίγο η γεύση του σε σχέση με αυτή της σοκολάτας, αλλά περιέχει και το 1/3 των συνολικών θερμίδων της καθώς επίσης και ίχνη λιπαρών. Δεν περιέχει οξαλικό οξύ, που μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, και είναι υποαλλεργικό.
Το χαρούπι χρησιμοποιείτε πλέον ευρέος στην παραγωγή τροφών σε διάφορα προϊόντα. Είναι γνωστό για την παραγωγή αλευριού και για το χαρουπόμελο. Μπορείτε να βρείτε και υποκατάστατο καφέ ή κακάο.
Το δεύτερο είναι η προτεινόμενη επιλογή για τα παιδιά που επιθυμούν «κακάο» στο γάλα.
Είναι υγιεινό, δεν περιέχει καφεΐνη και διευκολύνει (σε αντίθεση με το κανονικό κακάο) την απορρόφηση του ασβεστίου.