Πώς θα απαλλαγείτε από τους μύκητες στα νύχια…
Τί είναι η ονυχομυκητίαση;
Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια πάθηση των νυχιών (ονύχων), τα οποία έχουν προσβληθεί από μύκητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποχωρεί από μόνη της, ενώ μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια του ποδιού (συνηθέστερα) ή και του χεριού.
Τί είναι ο μύκητας;
Ο μύκητας είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ζει σε θερμά και υγρά περιβάλλοντα. Μπορεί να εισβάλει στο δέρμα μέσω αμυχών και να προκαλέσει προβλήματα.
Το 90% των μυκητιασικών λοιμώξεων των ονύχων προκαλούνται από τα δερματόφυτα, τα οποία σχετίζονται με τους μύκητες του γένους Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω ονυχομυκητίαση;
Η υπερκεράτωση του υπονυχίου, η αλλοίωση του χρώματος και η καταστροφή του νυχιού είναι τα βασικά συμπτώματα της ονυχομυκητίασης.
Σε αρχικό στάδιο, η μόλυνση επιφέρει αλλαγές στο χρώμα και την υφή των νυχιών. Το νύχι εμφανίζει θαμπάδα, καθώς και λευκά ή κίτρινα σημεία στην άκρη του.
Καθώς εξαπλώνεται, προκαλεί πόνο, ανώμαλη πάχυνση και υφή στο νύχι (τραχύτητα), ενώ σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή του ή ακόμη και αποκόλληση όνυχα.
1 στα 2 άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών εμφανίζει ονυχομυκητίαση.
Ποιοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ονυχομυκητίασης;
Η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο, ενώ φαίνεται να προτιμά περισσότερο το ανδρικό φύλο. Συνήθως η συχνότητά της αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ηλικία, οπότε συχνότερα παρατηρείται σε άτομα άνω των 60 ετών (η εμφάνισή της σε παιδικές ηλικίες είναι <1%).
Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν επίσης την ανάπτυξή της, ενώ ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και ένα οικογενειακό ιστορικό σε λοιμώξεις.
Κατηγορίες ατόμων που είναι περισσότερο επιρρεπή στην ανάπτυξή της:
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Άτομα με κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια).
- Άτομα με σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down).
- Άτομα με δερματικές αλλοιώσεις (π.χ. ψωρίαση).
- Άτομα που πάσχουν από το «πόδι του αθλητή» (τριχοφυτίαση, λοίμωξη ποδιού από μύκητες).
Επίσης,
- Άτομα που εργάζονται σε ζεστά και υγρά κλίματα, με συνέπεια να έχουν και έντονη εφίδρωση.
- Άτομα που φορούν καθημερινά και για πολλές ώρες κλειστά υποδήματα που εμποδίζουν τον εξαερισμό και δεν απορροφούν τον ιδρώτα (π.χ. μπότες εργασίας).
- Άτομα που συχνάζουν να βαδίζουν με γυμνά πέλματα σε δημόσιους χώρους (π.χ. κολυμβητήρια).
- Άτομα που χρησιμοποιούν κοινή πετσέτα με πάσχον άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος ή και σε δημόσιο χώρο (π.χ. αποδυτήρια).
- Άτομα που βρέχουν συχνά τα χέρια / πόδια τους (π.χ. καθαριστές, μάγειρες).
- Άτομα με τραυματισμένα (αμυχές) ή απεριποίητα νύχια και δέρμα.
Oνυχομυκητίαση θα εμφανίσει περίπου το 2 – 8% του πληθυσμού παγκοσμίως
με το 90% αυτού να εμφανίζει μυκητίαση κυρίως στα νύχια των μεγάλων δακτύλων των ποδιών;
Είναι μεταδοτική η ονυχομυκητίαση;
Ναι, είναι μεταδοτική.
Οι μύκητες μεταδίδονται με την άμεση επαφή (από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο σε άνθρωπο) και με έμμεση επαφή (από επαφή ανθρώπου με άμμο / έδαφος, πετσέτα / λίμα / νυχοκόπτη ανθρώπου που πάσχει από ονυχομυκητίαση).
Υπάρχουν επιπλοκές, αν αφεθεί η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία;
Αν δεν προβλεφθεί έγκαιρα η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να γίνει περισσότερο επώδυνη, να προκαλέσει δυσκολία στη βάδιση και μόνιμη βλάβη στο νύχι, οδηγώντας παράλληλα σε περαιτέρω λοιμώξεις που ενέχουν και τον κίνδυνο εξάπλωσής τους και στο πόδι.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ονυχομυκητίασης;
Ο ιατρός θα εξετάσει προσεκτικά το νύχι (κλινική εξέταση), λαμβάνοντας παράλληλα και δείγμα για εργαστηριακή διερεύνηση του είδους του μύκητα, ώστε να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και να αποκλείσει άλλες καταστάσεις (π.χ. ψωρίαση).
Κλινικές εξετάσεις:
- Μικροσκόπηση
- Καλλιέργεια του μύκητα
- Ιστολογική εξέταση νυχιού
- Βιοψία με punch
Πώς μπορώ να βοηθήσω το νύχι μου;
- Φροντίστε να έχετε περιποιημένα νύχια (κομμένα κοντά, με όσο το δυνατόν καθαρισμένη την πάσχουσα περιοχή).
- Έχετε ξεχωριστά εργαλεία περιποίησης για τα προσβεβλημένα νύχια (λίμες, νυχοκόπτες κλπ).
- Χρησιμοποιείτε 100% βαμβακερά γάντια αν πρόκειται να έρθετε σε επαφή με υγρά σημεία (χώμα, δουλειές σπιτιού, πλύσιμο).
- Χρησιμοποιήστε 100% βαμβακερές κάλτσες και σε περίπτωση εφίδρωσης κάντε τακτικές αλλαγές, με υποβοήθηση από ειδικά αντιμυκητιασικά σπρέι / σκόνες.
- Επιλέξτε άνετα υποδήματα, τα οποία δεν περιορίζουν το πόδι και δεν πιέζουν τα δάκτυλα.
- Αποφεύγετε τη βάδιση με γυμνά πέλματα σε χώρους που δεν γνωρίζετε (δημόσιοι) και δεν είστε 100% σίγουροι ότι είναι αποστειρωμένοι.
Ποιές είναι οι μέθοδοι θεραπευτικής αντιμετώπισης της ονυψομυκητίασης;
Για να πούμε ότι έχει θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των διπλανών νυχιών, θα πρέπει να εξαλείψουμε τη λοίμωξη (τον μύκητα) ολοκληρωτικά. Αυτό σημαίνει ότι ο πάσχων θα πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές του ιατρού για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να έχουμε νέο, ολοκληρωμένο και υγιές νύχι.
Η μέθοδος θεραπείας που θα επιλεγεί εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και το στάδιο της εξέλιξής της (αν έχει προσβληθεί η μήτρα του νυχιού ή όχι).
- Τοπικές ΘεραπείεςΣε αρχικό στάδιο λοίμωξης, με χρήση τοπικών αντιμυκητιασικών προϊόντων / βερνικιών / κρεμών.Διάρκεια θεραπείας: 3-6 + μήνες για τα χέρια και 9-12 + μήνες για τα πόδια.
- Συστηματικές ΘεραπείεςΣε προχωρημένο στάδιο, με χορήγηση αντιμυκητιασικών σκευασμάτων / φαρμάκων από του στόματος.Διάρκεια θεραπείας: 3-6 + μήνες για τα χέρια και 9-12 + μήνες για τα πόδια.
- Ελάχιστα Επεμβατικές και LASER ΘεραπείεςΑνώδυνες και αποτελεσματικές θεραπείες είναι η φωτοδυναμική θεραπεία, η ιοντοφόρεση και οι υπέρηχοι, με κορυφαία επιλογή όλων τη LASER Θεραπεία με το πιο σύγχρονο στις μέρες μας LASER Q-Switched Nd:YAG.Διάρκεια θεραπείας: 2-4 συνεδρίες, ανά 15 ή ανά 30 ημέρες.
- Επεμβατικές ΘεραπείεςΑφαίρεση νυχιών (σε ειδικές περιπτώσεις όπου θα κρίνει ο ιατρός ότι καμία άλλη θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική).