Αιμαγγειώματα …ένα αισθητικό πρόβλημα, που έχει λύση!
Τί είναι τα αιμαγγειώματα;
Τα αιμαγγειώματα αποτελούν καλοήθεις αγγειακές βλάβες, οι οποίες οφείλουν την εικόνα τους στη συγκέντρωση πολλών διευρυμένων αγγείων κάτω από το δέρμα μιας περιοχής.
Σε ποιές περιοχές εμφανίζονται συνήθως;
Με συχνότητα μεγαλύτερη του 60% εμφανίζονται στο πρόσωπο (περιοχή γύρω από το στόμα, τα μάτια, τη μύτη και τα μάγουλα) και στον λαιμό. Άλλα σημεία είναι ο κορμός (25%), τα άκρα (15%), το στήθος και η πλάτη. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστούν και σε εσωτερικά όργανα, όπως το συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες, το παχύ έντερο, ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι αρθρώσεις.
Γιατί εμφανίζονται τα αιμαγγειώματα;
Δεν υπάρχουν διαπιστωμένες αποδείξεις για την ανάπτυξη ενός αιμαγγειώματος, αλλά, σύμφωνα με στατιστικές και καθώς είναι σε μεγάλο ποσοστό εκ γενετής, ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα πρωτεϊνών που παράγονται στον πλακούντα κατά την κύηση, οπότε να εμπλέκεται εδώ μια κληρονομική συνιστώσα.
Ποιοί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αιμαγγείωμα;
Αιμαγγειώματα φαίνεται να εμφανίζονται πιο συχνά σε:
- Γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
- Βρέφη της λευκής φυλής.
- Πρόωρα μωρά (ιδιαίτερα εκείνα που ζυγίζουν < 1.500 gr).
- Βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες προχωρημένης ηλικίας ή με ιστορικό προεκλαμψίας ή που εμφάνισαν προδρομικό πλακούντα.
Ποιοί είναι οι τύποι των αιμαγγειωμάτων;
Α. Αραχνοειδή Αιμαγγειώματα (Spider Angiomas)
Αποτελούν αγγειακές βλάβες, που σχηματίζονται από τη διαστολή μιας ομάδας μικρών αιμοφόρων αγγείων. Εμφανίζονται σαν μία συστάδα μικρών αγγείων με διακλαδώσεις (σαν «ιστός αράχνης»), με κέντρο μια κόκκινη κουκίδα. Συναντώνται σε ενήλικες (συχνό φαινόμενο σε γυναίκες στην περίοδο της κύησης), αλλά και σε παιδιά.
Συνήθως είναι ασυμπτωματικά και δεν χρειάζονται θεραπευτική αντιμετώπιση. Η αφαίρεση τους γίνεται για λόγους αισθητικούς.
Β. Κερασοειδή Αιμαγγειώματα (Cherry Angiomas)
Αρχικά, εμφανίζονται με τη μορφή μικρού ερυθρού σπίλου (ελιάς) σε μέγεθος που κυμαίνεται από κεφαλή καρφίτσας έως και 1cm. Είναι η πιο διαδεδομένη δερματική αγγειακή δυσπλασία. Συναντώνται συχνά στον κορμό του σώματος ατόμων μέσης ηλικίας, αλλά και σε μικρά παιδιά.
Η αφαίρεσή τους γίνεται συνηθέστερα για αισθητικούς λόγους, όμως η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση, όταν επηρεάζουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού στο σημείο που έχουν δημιουργηθεί (π.χ. όραση ή αναπνοή) ή δημιουργούν επιπλοκές (π.χ. επιμόλυνση, αιμορραγία, πόνο ή πληγή) ή ακόμη, όταν επηρεάζουν την ψυχολογία του ασθενούς, λόγω εμφάνισης.
Γ. Γιγαντιαία Αιμαγγειώματα (Giant Angiomas)
Επίσης, υπάρχουν και τα γιγάντια αιμαγγειώματα, τα οποία, εκτός του ότι καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή του σώματος, είναι πιθανό να έχουν επιπλέον μια εξογκωμένη «σπογγώδη» μορφή. Λόγω του μεγάλου μέγεθος και της συσσώρευσης των αγγείων, αιμορραγούν έντονα κατά τον τραυματισμό τους και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αφαιρούνται.
Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε ένα αιμαγγείωμα;
Όχι, δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι πρόληψης ενός αιμαγγειώματος στο δέρμα ή στα εσωτερικά όργανα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται από τον ιατρό με γυμνό μάτι, σε μια φυσική εξέταση (εκτός αν πρόκειται για εσωτερικά όργανα, που χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις). Ο δερματολόγος θα εξετάσει το μέγεθος της βλάβης, καθώς και το πόσο έχουν επηρεαστεί τα γειτονικά όργανα (π.χ. οφθαλμός, μύτη) και θα κρίνει τη δέουσα αντιμετώπιση.
Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων;
Οι θεραπευτικές τεχνικές περιλαμβάνουν επιλογές όπως χειρουργική αφαίρεση, κορτικοστεροειδή, φαρμακούχα τζελ, ενώ ως η πιο σύγχρονη και ενδεδειγμένη στην εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων θεωρείται η θεραπεία με LASER.
Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση του αξιόπιστου συστήματος του LASER GentleYAG ή του παλμικού LASER Pulsed Dye / V-Beam Perfecta της Candela και τα δύο πιστοποιημένα από τον οργανισμό FDA της Αμερικής.
Πώς γίνεται η διαδικασία;
Η τεχνική αφαίρεσης του αιμαγγειώματος πραγματοποιείται με τη χρήση μιας ειδικής ενισχυμένης ακτίνας φωτός (συγκεκριμένου μήκους κύματος) που διαπερνά την επιδερμίδα, αλλά απορροφάται αποκλειστικά και μόνο από το αιμαγγείωμα, αφήνοντας ανεπηρέαστους τους παρακείμενους ιστούς και το δέρμα.
Ο μηχανισμός ψύξης (DCD – Dynamic Cooling Device) προστατεύει τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας με την εκπομπή πριν από κάθε παλμό του LASER συγκεκριμένης ποσότητας ψύξης.
Χρήσιμες Πληροφορίες:
- Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη, χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα ψύξης – προστασίας DCD.
- Ο χρόνος θεραπείας είναι από 10 λεπτά έως 1 ώρα (εξαρτάται από την περιοχή της θεραπείας).
- Ο αριθμός των απαιτούμενων θεραπευτικών συνεδριών συνήθως είναι 2 έως 5. Αυτό εξαρτάται από την έκταση του αιμαγγειώματος και καθορίζεται από τον ιατρό.