Συμπληρώματα για τρεις κοινές καταστάσεις
Ο Δρ Donald Levy, ιατρικός διευθυντής στο Osher Clinical Center for Integrative Medicine at Brigham and Women’s Hospital and Assistant clinical Professor of Medicine at Harvard Medical School, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Harvard Health [1], περιγράφει: «Ορισμένα βότανα, βιταμίνες, μέταλλα, και άλλες ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, και το άγχος.
Η Υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, και το άγχος είναι τρεις κοινές συνθήκες που συχνά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχτούν αυτά τα φάρμακα ή είναι απρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι μια επιλογή, σύμφωνα με τον Δρ Donald Levy».
Συνεχίζοντας την συνέντευξη, ο καθηγητής αναλύει: «Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα βότανα, βιταμίνες, μέταλλα, και άλλες ουσίες, μόνες ή σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές θεραπείες, μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων, και είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλή στη χρήση τους – υπό την προϋπόθεση ότι ο γιατρός σας το εγκρίνει».
Υψηλή χοληστερόλη
Στην συνέχεια της συνέντευξης ο καθηγητής αναφέρεται σε μερικές πολύ συχνές καταστάσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με τον Δρ Donald Levy: «Οι στατίνες είναι η πιο συχνά συνταγογραφημένη κατηγορία φαρμάκων για τη βελτίωση της υψηλής χοληστερόλης, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τις πάρουν.
Βιταμίνη D3
Εάν δεν μπορείτε να ανεχθείτε ένα φάρμακο στατίνης και να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D (την οποία ο Δρ Levy ορίζει ως επίπεδο αίματος κάτω από 32 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο), ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D3 θα μπορούσε να βοηθήσει [2]». Επισημαίνει δε ότι «Είναι ενδιαφέρον, γιατί μετά τη λήψη του συμπληρώματος, μερικοί άνθρωποι είναι τότε σε θέση να ανεχτούν στατίνες όταν δεν μπορούσαν στο παρελθόν,» όπως περιγράφει.
Φυτοστερόλες.
Συνεχίζοντας ο Δρ. Levy, αναλύει την επίδραση των φυτοστερολών: «Οι φυτοστερόλες (που ονομάζονται επίσης φυτικές στανόλες ή στερόλες) προέρχονται από τις κυτταρικές μεμβράνες των φυτών και μπορούν να ληφθούν σε μορφή χαπιού. Βρίσκονται επίσης φυσικά σε τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, φασόλια, φρούτα και λαχανικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα φυτοστερόλης μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη έως και 14% σε άτομα που την λαμβάνουν», όπως περιγράφει ο Δρ Levy.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά και η κατευθυντήρια οδηγία του καθηγητή για την επιλογή ενός συμπληρώματος: «Ενώ ορισμένα συμπληρώματα είναι δυνητικά χρήσιμα (ή/και τουλάχιστον αβλαβή), η έλλειψη εποπτείας αυτών των προϊόντων σημαίνει ότι άλλα μπορεί να είναι αναποτελεσματικά άλλα όχι, ή επικίνδυνα, ή μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες προσμείξεις.
«Ο προσδιορισμός των ασφαλών επιλογών απαιτεί προσοχή», αναλύει ο Δρ Donald Levy, ιατρικός διευθυντής στο Osher Κλινικό Κέντρο για την Ολοκληρωμένη Ιατρική στο Brigham and Women’s Hospital και βοηθός κλινικός καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εφιστώντας την προσοχή στην διαδικασία της όποιας επιλογής: «Πριν από τη λήψη ενός συμπληρώματος, πάντα μιλήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να έχετε και ότι δεν θα αλληλοεπιδρούν με οποιαδήποτε φάρμακα που παίρνετε.
Αν και οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες FDA και EU for Good Manufacturing Practice (καλές πρακτικές κατασκευής), κανένας οργανισμός δεν απαιτεί τη δοκιμή των χιλιάδων προϊόντων στην αγορά για να βεβαιωθείτε ότι περιέχουν τα συστατικά που ισχυρίζονται, και δεν περιέχουν προσμείξεις, όπως επικίνδυνα βακτήρια, αρσενικό, κάδμιο, ή μόλυβδο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοδήποτε συγκεκριμένο προϊόν είναι αποτελεσματικό ή ασφαλές. Για να προσθέσετε ένα βαθμό προστασίας, αναζητήστε προϊόντα που έχουν περάσει εθελοντικά από τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο».
Κόκκινο ρύζι ζύμης.
Στην συνέχεια ο Δρ Levy περιγράφει: «Τα συμπληρώματα ζύμης κόκκινου ρυζιού γίνονται από ένα είδος μαγιάς που καλλιεργείται σε λευκό ρύζι. Η ζύμη κόκκινου ρυζιού έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην κινεζική ιατρική, και σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που την λαμβάνουν ήταν σε θέση να μειώσει την LDL χοληστερόλη τους κατά 20% έως 25% [3, 4».
Προχωρώντας ο Δρ Levy περιγράφει: «Μια μελέτη του 2008 [5] που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι η ζύμη κόκκινου ρυζιού ήταν επίσης αποτελεσματική στη μείωση των θανάτων και επαναλαμβανόμενες καρδιακές προσβολές σε σχεδόν 5.000 άτομα που έλαβαν το συμπλήρωμα μετά από καρδιακή προσβολή».
Είναι πάρα πολύ σημαντική η επισήμανση του καθηγητή: «Ψάξτε για ένα υψηλής ποιότητας προϊόν», λέει ο Δρ Levy, «επειδή το κόκκινο ρύζι ζύμης μπορεί να περιέχει μια επικίνδυνη μολυσματική ουσία, κιτρινίνη, η οποία είναι μια τοξίνη που παράγεται από μύκητα που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, νεφρική βλάβη, και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος».
Υψηλή αρτηριακή πίεση
«Μερικά συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης», υποστηρίζει ο Δρ Levy.
Κιτρικό μαγνήσιο ή γλυκονικό
Σύμφωνα με τον ο Δρ Levy: «Μερικοί άνθρωποι είναι ελλιπείς στο μεταλλικό μαγνήσιο. Αλλά οι εξετάσεις αίματος δεν είναι καλές στην ανίχνευση των συνολικών επιπέδων μαγνησίου μέσα στο σώμα, επειδή ένα μεγάλο μέρος του μαγνησίου του σώματός σας αποθηκεύεται μέσα στα κύτταρα.
Στα άτομα αυτά, τα συμπληρώματα μπορεί να ενισχύσουν τα επίπεδα μαγνησίου και να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης όταν λαμβάνονται μαζί με συστηματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της πίεσης του αίματος.
Συνήθως διαρκεί έως και έξι εβδομάδες για τα συμπληρώματα για να δείξουν ένα αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν πρέπει όλοι να λαμβάνουν μαγνήσιο, ιδιαίτερα εκείνοι με νεφρική νόσο, λέει ο Δρ Levy, οπότε να είστε βέβαιος να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή ένας ειδικός στην integrative medicine πριν από τη λήψη του.
Λυκοπένιο
Συνεχίζοντας ο Δρ Levy περιγράφει: «Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, το οποίο δίνει στα λαχανικά όπως τις ντομάτες την κόκκινη απόχρωση τους.
Ενώ τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, συμπεριλαμβανομένων των κονσερβοποιημένων σαλτσών, περιέχουν λυκοπένιο, αυτά τα τρόφιμα έχουν συχνά πολύ νάτριο.
Έτσι, είναι καλύτερα σε πολλές περιπτώσεις να επιλεγεί ένα συμπλήρωμα. Ψάξτε για ένα που περιέχει επίσης εκχύλισμα ντομάτας για ένα πρόσθετο όφελος. Συνήθως, οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένες ποσότητες λυκοπενίου ημερησίως για να δουν μια μείωση της αρτηριακής πίεσης [6]».
Άγχος
Εκχύλισμα χαμομηλιού
Συνεχίζοντας ο Δρ Levy περιγράφει: «Αυτό το εκχύλισμα, το οποίο προέρχεται από ένα λουλούδι, που έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαίους χρόνους ως θεραπεία για το άγχος.
Το Άγχος πηγαίνει συχνά χέρι-χέρι με την αϋπνία, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χαμομήλι συνιστάται επίσης συχνά ως ενίσχυση του ύπνου. Πολλοί άνθρωποι πίνουν τσάι χαμομήλι, αλλά λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι πιο βολικό (και απαιτούν λιγότερα ταξίδια αργά τη νύχτα στο μπάνιο, αν ληφθεί πριν από το κρεβάτι).
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που έλαβαν συμπληρώματα χαμομηλιού είδε μια σημαντική μείωση του άγχους σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο περιέχοντας συγκεκριμένο ποσοστό μιας συγκεκριμένης δραστικής ουσίας που ονομάζεται apigenin [7]».
Βιβλιογραφία
- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/supplements-for-three-common-conditions?utm_source=delivra&utm_medium=email&utm_campaign=WR20200904-Vitamins&utm_id=2384423&dlv-emuid=849620f2-39ec-45f6-8eba-95d70dd77018&dlv-mlid=2384423
- Vybhav Jetty, Charles J Glueck, Ping Wang, Parth Shah, Marloe Prince, Kevin Lee, Michael Goldenberg, Ashwin Kumar, Safety of 50,000-100,000 Units of Vitamin D3/Week in Vitamin D-Deficient, Hypercholesterolemic Patients with Reversible Statin Intolerance, N Am J Med Sci. 2016 Mar;8(3):156-62, doi: 10.4103/1947-2714.179133
- Arrigo F.G. Cicero, MD, PhD, Federica Fogacci, MS, and Maciej Banach, MD, PhD, Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia, Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep; 15(3): 192–199, doi: 10.14797/mdcj-15-3-192
- Shariq Shamim, Red Yeast Rice for Dyslipidemia, Mo Med. 2013 Jul-Aug; 110(4): 349–354.
- Zongliang Lu, MD, PhD, Wenrong Kou, MD, Baomin Du, MD, John M. Morgan, MD, David M. Capuzzi, MD, PhD, Chinese Coronary Secondary Prevention Study Group, Effect of Xuezhikang, an Extract From Red Yeast Chinese Rice, on Coronary Events in a Chinese Population With Previous Myocardial Infarction, Coronary artery disease| Volume 101, ISSUE 12, P1689-1693, June 15, 2008, DOI: https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2008.02.056
- TaliaWolak, Yoav Sharoni, Joseph Levy, Karin Linnewiel-Hermon, David Stepensky and Esther Paran, Effect of Tomato Nutrient Complex on Blood Pressure: A Double Blind, Randomized Dose–Response Study, Nutrients 2019, 11, 950; doi:10.3390/nu11050950
- Bahare Salehi, Alessandro Venditti, Mehdi Sharifi-Rad, Dorota Kręgiel, Javad Sharifi-Rad, Alessandra Durazzo, Massimo Lucarini, Antonello Santini, Eliana B. Souto, Ettore Novellino, Hubert Antolak, Elena Azzini, William N. Setzer and Natália Martins, The Therapeutic Potential of Apigenin, Int J Mol Sci. 2019 Mar; 20(6): 1305, doi: 10.3390/ijms20061305+