Τι Ορίζουμε Ανοσοποιητικό Σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό λειτουργεί μέσα από τα λεμφοκυττογόνα όργανα, όπως ονομάζονται, επειδή εκεί βρίσκονται τα λεμφοκύτταρα, οι βασικοί φρουροί του οργανισμού. Τα σημαντικότερα από αυτά τα όργανα είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας.
Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Peyer. Επίσης το δέρμα, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό φράγμα απέναντι στους εισβολείς, είναι σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, όπως και ο πεπτικός σωλήνας, όπου κυκλοφορούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και επικοινωνούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλή λειτουργία του συστήματος. Το ανοσοποιητικό συνδέεται με κάθε όργανο και κύτταρο του σώματος και η καλή λειτουργία τους είναι αλληλένδετη με τη δική του.
Ποιος ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος;
Η επιβίωση του οργανισμού εξαρτάται από τη συντονισμένη λειτουργία των ιστών και των οργάνων του και την προστασία του από παράγοντες (μικρόβια – μικροί οργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις όπως τα βακτήρια, οι ιοί, τα παράσιτα και οι μύκητες) που θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτή τη συντονισμένη λειτουργία.
O ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι να αναγνωρίζει και να καταστρέφει όλους αυτούς τους παράγοντες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη συντονισμένη λειτουργία των οργάνων και των ιστών. Με άλλα λόγια το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει ένας κίνδυνος όπως για παράδειγμα πότε αναπτύσσονται κύτταρα που έχουν μολυνθεί από κάποιον ιό και αναλαμβάνει δράση ρίχνοντας στη μάχη τα λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.
Πότε επηρεάζετε αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα;
Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την άμυνα του οργανισμού είναι:
το υπερβολικό βάρος,
το κάπνισμα,
η έλλειψη ύπνου
η αποφυγή του ήλιου
η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στην μαγειρική
η μη ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση λιπαρών και ζάχαρης
το άγχος
η ατμοσφαιρική ρύπανση
η έλλειψη βιταμινών, όπως της βιταμίνης D
η διαταραγμένη χλωρίδα του εντέρου
Υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα;
Οι απλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας όπως η ένταξη άθλησης, η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η διακοπή καπνίσματος, η τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής, η μείωση του άγχους και ο καλός ύπνος μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας.
Ποιος ο ρόλος της Βιοχημικής Γενετικής στην άμυνα του οργανισμού;
Η παρέμβαση της Βιοχημικής Γενετικής μέσω της ανάλυσης των μεταβολιτών είναι μεγάλης σημασίας μια και μας επιτρέπει να δούμε τις ελλείψεις του οργανισμού.