Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση
Ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος κύριος Ιωάννης Μάλλιας μας επεξηγεί πως μπορεί η συνήθεια του καπνίσματος να οδηγήσει σε τύφλωση.
Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια και συχνότερη αιτία πρόωρου θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βλάπτει σχεδόν κάθε σωματικό μας όργανο συμπεριλαμβανομένων και των ματιών μας.
Το κάπνισμα είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο πως αποτελεί αιτία πρόκλησης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του πνεύμονα καθώς επίσης μπορεί και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης, δηλαδή τύφλωση.
Τα κάπνισμα μπορεί να αυξήσει στο οκταπλάσιο το ποσοστό εμφάνισης απόφραξης κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα την μόνιμη απώλεια όρασης. Επίσης οι καπνιστές έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, δηλαδή παθολογικά νεοαγγεία να δημιουργηθούν στο οπίσθιο μέρος του ματιού και να προκαλέσουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα είναι επίσης αιτία εμφάνισης καταρράκτη, οφθαλμοπάθειας του Grave’s , οπτικής νευροπάθειας, ραγοειδίτιδας και ξηροφθαλμίας. Όπως επισημαίνει ο γιατρός κύριος Μάλλιας, «η πιο άμεση και αποτελεσματικά προληπτική λύση για όλες τις παραπάνω εκφυλιστικές οφθαλμικές νόσους είναι η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος».
Όπως αναφέρει ο κύριος Μάλλιας υπάρχουν σχεδόν 7.000 χημικές ουσίες μέσα στον καπνό του τσιγάρου οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες και σοβαρές βλάβες στην υγεία των οφθαλμών και γενικότερα του ανθρώπινου οργανισμού. Μέσα σε αυτές τις 7.000 χημικές ουσίες ας αναφερθούν στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μιτοχονδριακές βλάβες, οξειδωτικό στρες καθώς και φλεγμονή. Επιπλέον, οι διοξίνες που υπάρχουν στο καπνό των τσιγάρων προάγουν την ανάπτυξη των VEGF, δηλαδή του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα. Επίσης η νικοτίνη προωθεί την συσσώρευση της λιποφουσκίνης όσο και της συσσώρευση των αιμοπεταλίων.
Σημαντικό επίσης είναι, ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να βλάψει ακόμα και τα έμβρυα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η πιθανότητα να αναπτύξει ένα παιδί στραβισμό μπορεί να αυξηθεί έως και 50% εάν η μητέρα κάπνιζε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η βαρύτητα των συνεπειών του καπνίσματος με ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά μέχρι στιγμής. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή καθώς και οξεία ρήξη του βολβού. Το μόνο σίγουρο είναι πως ούτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί πανάκεια για τους εθισμένους καπνιστές μιας και χρήση του οδηγεί σε οξεία πνευμονική νόσο και θάνατο.
«Ανεξαρτήτως των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία συνεπειών του καπνίσματος, πολλοί καπνιστές είναι αμετανόητοι στην σκέψη διακοπής του καπνίσματος» , επισημαίνει ο γιατρός κύριος Μάλλιας.
Παρόλα αυτά αξίζει από όλους τους καπνιστές να γίνει μια προσπάθεια διακοπής αυτής της εθιστικής συνήθειας για την αποκατάσταση της υγείας τους αλλά και για να αισθάνονται οι ίδιοι καλύτερα με τον εαυτό τους.