Φαρμακευτική ρινίτιδα

Φαρμακευτική ρινίτιδα Facebooktwitterpinterest

Οι περισσότεροι από μας έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας έντονο μπούκωμα στη μύτη με καταρροή το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα, ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα), αλλεργική ρινίτιδα κλπ.

Η λύση βρίσκεται πολλές φορές στα γνωστά αποσυμφορητικά σπρέι (Otrivin, Ronal, Dexa-rhina κλπ) τα οποία προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση.

Η χρήση ωστόσο αυτών των σπρέι για παραπάνω από 7 ημέρες μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη φαρμακευτική ρινίτιδα που αποτελεί ένα φαύλο κύκλο μπουκώματος-χρήσης σπρέι-προσωρινής ανακούφισης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος εθισμού του ρινικού βλεννογόνου στο αποσυμφορητικό, δίχως το οποίο το μπούκωμα επανέρχεται όλο και πιο έντονο.

Το πολύ συχνό αυτό πρόβλημα έρχεται να λύσει ο ωτορινολαρυγγολόγος, αρχικά με τη διακοπή του αποσυμφορητικού σπρέι και επίσης μετά τον ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης προτείνει την κατάλληλη αγωγή για απεξάρτηση του ασθενούς με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για αυτόν.

Εκτός από τα αποσυμφορητικά, υπάρχει πληθώρα άλλων φαρμάκων που προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα όπως η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη κλπ), αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά κλπ. Τα σπρέι που περιέχουν κορτιζόνη δεν προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στην εικόνα φαίνεται η διόγκωση των ρινικών κογχών λόγω εξάρτησης σε ρινικά αποσυμφορητικά.
Οι κόγχες καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρες τις ρινικές θαλάμες με αποτέλεσμα την έντονη ρινική δυσχέρεια.

Φαρμακευτική ρινίτιδα

Πλούκος Κωνσταντίνος,ΩΡΛ

Πλούκος Κωνσταντίνος,
ΩΡΛ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.