Πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση
Τι είναι η πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση;
Η πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη. Εκτελείται μέσω της κοιλιάς, συνήθως με τη βοήθεια αγγειοχειρουργού για να απομακρύνει τα κύρια αιμοφόρα αγγεία. Ο δίσκος αφαιρείται και η πίεση στα νεύρα μπορεί να ανακουφιστεί.
Στη συνέχεια τοποθετείται ένας μεγάλος κλωβός στο χώρο όπου εντοπίστηκε ο δίσκος και οι κοχλίες εισάγονται μέσω του κλωβού ή μιας πλάκας στο εσωτερικό των οστών της σπονδυλικής στήλης για επιπλέον σταθερότητα.
Ποιες παθήσεις αφορά η πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση;
Η πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση εφαρμόζεται για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως ενδεικτικά:
Εκφύλιση δίσκου
Σπονδυλολίσθηση
Αστάθεια
Νωτιαία παραμόρφωση ή ανισορροπία
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πρόσθιας οσφυϊκής διασωματικής σταθεροποίησης;
Η πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση είναι μια πολύ καλά ανεκτή διαδικασία και συνήθως συνδέεται με λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με τη χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης που εκτελείται από το πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης.
Επιτρέπει την τοποθέτηση ενός πολύ μεγαλύτερου κλωβού από άλλους τύπους σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα και έχει περισσότερες πιθανότητες να στερεοποιηθεί.
Επιτρέπει καλύτερη διόρθωση της νωτιαίας παραμόρφωσης ή ανισορροπίας και αυτό μπορεί να σχετίζεται με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα όσον αφορά τον πόνο, την ποιότητα ζωής και τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων σε γειτονικά επίπεδα της σπονδυλικής στήλης.
Ποια είναι τα αποτελέσματα από την πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση;
Η πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Περίπου το 70-80% των ασθενών έχει πολύ καλά αποτελέσματα και σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Τι πρέπει να κάνω πριν από την πρόσθια οσφυϊκή διασωματική σταθεροποίηση;
Πριν από τη χειρουργική επέμβαση:
εάν είστε υπέρβαροι, θα πρέπει να χάσετε το υπερβολικό βάρος.
Εάν καπνίζετε, τότε θα πρέπει να σταματήσετε.
Εάν παίρνετε ασπιρίνη, βαρφαρίνη ή άλλα αντιπηκτικά, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό για το πότε και πώς να τα σταματήσετε.
Τι να περιμένω αμέσως μετά από την χειρουργική επέμβαση;
Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά στη θέση της τομής, ωστόσο με τα κατάλληλα αναλγητικά, κατευνάζεται.
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να μετακινηθούν λίγες ώρες μετά την χειρουργική επέμβαση.
Αυτό ενθαρρύνεται προκειμένου να διατηρηθεί η κυκλοφορία φυσιολογική και να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια.
Τι χρειάζεται να κάνω μετά την επέμβαση;
Θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Σε γενικές γραμμές, το περπάτημα για τουλάχιστον μία ώρα συνολικά ανά ημέρα αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση ενθαρρύνεται. Τα φάρμακα για τον πόνο θα μειωθούν σταδιακά. Συνήθως χρειάζεται να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες σας.
Τι πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση;
Θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί για τις επόμενες 8 εβδομάδες, αλλά πρέπει να περπατάτε για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα. Θα πρέπει να αποφύγετε να κάθεστε για περισσότερο από 15-20 λεπτά συνεχώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σε 6-8 εβδομάδες είναι πιθανό να μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά για «ελαφρά καθήκοντα» και να οδηγήσετε για μικρές αποστάσεις. Αυτό, και η σταδιακή πρόοδος στις φυσικές σας δραστηριότητες, θα καθοριστούν σε ατομική βάση.
Έχετε υπόψη ότι ο χρόνος που απαιτείται για την επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες είναι διαφορετικός για κάθε ασθενή. Η δυσφορία πρέπει να μειώνεται λίγο κάθε μέρα. Αυξήσεις της ενέργειας και της δραστηριότητας είναι ενδείξεις ότι η μετεγχειρητική σας αποκατάσταση προχωράει καλά. Η διατήρηση μιας θετικής στάσης, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η ανάπαυση είναι εξαιρετικοί τρόποι για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.
Τα σημάδια λοίμωξης, όπως πρήξιμο, ερυθρότητα ή εκροή από την τομή, και πυρετός θα πρέπει να επισημαίνονται αμέσως στον νευροχειρουργό σας.
Δεν πρέπει να σηκώνετε αντικείμενα που ζυγίζουν περισσότερο από 2-3 κιλά και δεν πρέπει να πραγματοποιείται κινήσεις κάμψης ή συστροφής.
Τα αποτελέσματα της χειρουργικής σύντηξης δεν είναι τόσο καλά σε ασθενείς που καπνίζουν ή είναι πολύ υπέρβαροι. Είναι επομένως σημαντικό να εγκαταλείπετε μόνιμα το κάπνισμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να προσπαθήσετε να χάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος.
Θα πρέπει να κρατάτε την πληγή σας στεγνή για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση – το ντους επιτρέπεται αρκεί να χρησιμοποιείτε αδιάβροχο επίδεσμο. Μετά από 3 εβδομάδες, μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να ξεκινήσετε υδροθεραπεία.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με το νευροχειρουργό;
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον νευροχειρουργό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο:
Αύξηση του πόνου στα πόδια, της αδυναμίας ή του μουδιάσματος
Επιδείνωση του πόνου στην πλάτη
Προβλήματα με το ούρα ή τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή των εντέρων
Προβλήματα με το περπάτημα ή την ισορροπία σας
Πυρετός
Πρήξιμο, ερυθρότητα, αυξημένη θερμοκρασία ή υποψία μόλυνσης της πληγής
Εκροή υγρού από το τραύμα
Πόνος ή πρήξιμο στους μύες κάτω από τα γόνατά σας
Πόνος στο στήθος ή δύσπνοια
Οποιαδήποτε άλλο σύμπτωμα