Κρυολόγημα και διατροφή: Πώς να προστατευτούμε το χειμώνα

Κρυολόγημα και διατροφή: Πώς να προστατευτούμε το χειμώνα Facebooktwitterpinterest

Η ισορροπημένη διατροφή, η επαρκής ξεκούραση (7-8 ώρες ύπνου) και η τακτική σωματική δραστηριότητα (τουλάχιστον 150λεπτά την εβδομάδα) είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν ο καθένας ξεχωριστά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σε ότι αφορά τη διατροφή, ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης και οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, D, E, Β6 και B12 δυσκολεύουν τον οργανισμό μας να αντισταθεί σε παθογόνους μικροοργανισμούς και σε λοιμώξεις.

Δυστυχώς είναι πολλοί οι οποίοι θυμούνται τις βιταμίνες (δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά) ή τα σωστά συνδυασμένα γεύματα όταν αρρωστήσουν, στην πραγματικότητα όμως τότε είναι πλέον αργά.
Για να μπορέσουμε να προστατευτούμε έναντι του κρυολογήματος, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε καθημερινά πέντε γεύματα ημερησίως εκ’ των οποίων τρία βασικά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο-τρία σνακ.
Γεύματα πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως τα πράσινα ή τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο) σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνη C. Σνακ με βάση τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, συμβάλλουν στην απορρόφηση σεληνίου και ψευδαργύρου και βοηθούν στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ασπίδας.

Τρόφιμα πλούσια σε κεσερτίνη όπως το κρεμμύδι ή τα μήλα, σε ω3 λιπαρά οξέα όπως ψάρια, μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς συμβάλλουν εξίσου στην καλύτερη ανοσοποίηση του οργανισμού.

Σε περίπτωση που αρρωστήσουμε, η κοτόσουπα επιταχύνει προσωρινά την κυκλοφορία της βλέννας στη μύτη και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Συμπληρώματα βιταμίνης C (1000mg) και ψευδαργύρου (10mg) μπορεί να μειώσουν τις ημέρες καταρροής (συνάχι) ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο για όλους τους ανθρώπους. H εχινάτσια, η οποία έχει μελετηθεί εκτεταμένα σε ποικίλες δόσεις και από διάφορα μέρη του φυτού, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δεν συμβάλλει στην μείωση των ημερών κρυολογήματος, ενώ η πρόπολη ως ενισχυτής του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμα διερευνάται.

Η επαρκής ενυδάτωση ιδίως σε περιπτώσεις πυρετού είναι άκρως απαραίτητη. Το τσάι, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από το κρυολόγημα.

Συμπερασματικά, μιας και οι ερευνητικές ενδείξεις δεν είναι απόλυτα σαφής για το τι μας προστατεύει από το κρυολόγημα, το καλύτερο μέτρο προστασίας αποδεικνύεται η πρόληψη μέσω ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Ελισάβετ Παρλαπάνη, διαιτολόγος- διατροφολόγος

Ελισάβετ Παρλαπάνη,
διαιτολόγος- διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.