Οδηγίες για τον σίδηρο και την αναιμία
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα γεύματα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη (κρέας, αυγό). Συγκεκριμένα να τρώτε σε μεγάλη συχνότητα ένα ή περισσότερα από τα εξής λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες), ξυνολάχανο, καρότο, τομάτες.
Παράλληλα, όταν για γεύμα τρώτε κρέας και αυγό, προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση πράσινων λαχανικών(π.χ. χόρτα, μαρούλι, ρόκα) διότι οι φυτικές ίνες περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Όταν το γεύμα σας περιλαμβάνει κρέας, πουλερικό, ψάρι ή αυγό η σαλάτα σας να περιέχει ως επί το πλείστον πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, άγρια χόρτα, σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, σπαράγγια, κολοκυθάκια κτλ, λόγω του ότι είναι λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην μειωμένη απορρόφηση του λίπους και της χοληστερίνης του γεύματος από τον οργανισμό.