Οδηγίες για τον σίδηρο και την αναιμία

Οδηγίες για τον σίδηρο και την αναιμία Facebooktwitterpinterest

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα γεύματα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη (κρέας, αυγό). Συγκεκριμένα να τρώτε σε μεγάλη συχνότητα ένα ή περισσότερα από τα εξής λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες), ξυνολάχανο, καρότο, τομάτες.

Παράλληλα, όταν για γεύμα τρώτε κρέας και αυγό, προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση πράσινων λαχανικών(π.χ. χόρτα, μαρούλι, ρόκα) διότι οι φυτικές ίνες περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Όταν το γεύμα σας περιλαμβάνει κρέας, πουλερικό, ψάρι ή αυγό η σαλάτα σας να περιέχει ως επί το πλείστον πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, άγρια χόρτα, σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, σπαράγγια, κολοκυθάκια κτλ, λόγω του ότι είναι λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην μειωμένη απορρόφηση του λίπους και της χοληστερίνης του γεύματος από τον οργανισμό.

Αντωνίου Π. Σταματίνα , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αντωνίου Π. Σταματίνα ,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.