Σημαντική επιτυχία στη μάχη κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος του παγκρέατος Facebooktwitterpinterest

Η πρωτοποριακή επέμβαση παγκρεατεκτομής με ολική συναφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας (κοιλιακού άξονα ή αλληρείου τρίποδα) σε ασθενή με τοπικά προχωρημένο καρκίνο παγκρέατος, ο οποίος θεωρείται συμβατικά ανεγχείρητος, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Επίκ. καθηγητή Χειρουργικής, Mayo Clinic & Διευθυντή Α’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, κ. Γρηγόρη Τσιώτο και την ομάδα του δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Surgery, τον Οκτώβριο 2020 (https://doi.org/10.1016/j.ijscr.2020.09.194 ).

Η μεγάλη αυτή επιτυχία καταδεικνύει τη σπανιότητα και την πρωτοπορία της εν λόγω επέμβασης, ενώ παράλληλα φανερώνει τις μεγάλες δυνατότητες των Ελλήνων χειρουργών, αποτελώντας πυξίδα για την εξέλιξη της σύγχρονης παγκρεατικής χειρουργικής και για το τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στο μέτωπο της μάχης με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αναφερόμενος στην επιστημονική τεκμηρίωση και την επίσημη βιβλιογραφική καταγραφή της πρωτοποριακής αυτής επέμβασης από ένα επιστημονικό περιοδικό διεθνούς αποδοχής και απήχησης, ο κ. Τσιώτος ανέφερε:

«H προσπάθειά μας αυτή που άρχισε το 2012 και αφορά στη μετατροπή του ανεγχείρητου όγκου παγκρέατος σε εγχειρήσιμο, πράγμα που για να γίνει απαιτεί την αφαίρεση και των εμπλεκόμενων στον όγκο μεγάλων και κρίσιμων αρτηριών και φλεβών, συνεχίζεται με τη διενέργεια της πρώτης στην Ελλάδα παγκρεατεκτομής μαζί με αφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας (αλλήρειου τρίποδα).

Η εγχείρηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια, απαιτεί πολύ μεγάλη και επιβεβαιωμένη εμπειρία στην προχωρημένη παγκρεατική χειρουργική και είναι η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα. Για αυτούς τους λόγους δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Ιnternational  Journal of Surgery.

H αφοσίωσή μας στην μετατροπή των ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους συνεχίζεται με την υποβολή προς δημοσίευση σειράς 30 νέων περιστατικών με συν-αφαίρεση της εμπλεκόμενης πυλαίας φλέβας, σε ασθενείς δηλαδή, που θεωρούνταν συμβατικά ανεγχείρητοι».

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.