ΛΟΑΤΚΙ ανάπηροι

Facebooktwitterpinterest

Το αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία*, Ομοφυλόφιλος**, Αμφιφυλόφιλος***, Τρανς****, Κουιρ***** και Ίντερσεξ******. Ο όρος αναφέρεται σε όλα τα άτομα εκτός των ετεροφυλοφίλων και των cisgender (των ατόμων δηλαδή που συμφωνούν με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά την γέννηση), καθώς οι ομάδες είναι αποδεκτές από την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζουν ρατσισμό.

*ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα και αισθάνεται έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου
**αναφέρεται γενικά σε ένα άτομο που αισθάνεται έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου
***ένα άτομο που αισθάνεται έλξη τόσο προς τους άνδρες, όσο και προς τις γυναίκες
****ένα άτομο που το φύλο του δεν συμβαδίζει με το φύλο που του αποδόθηκε κατά την γέννηση
*****ένας πολύπλοκος όρος που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά. Αναφέρεται σε άτομα που δεν παραδέχονται τις παραδοσιακές έννοιες των φύλων και της σεξουαλικότητας και δεν ταυτίζονται με κάποιο από τους υπόλοιπους όρους
******ένα άτομο με χαρακτηριστικά φύλου (χρωμοσώματα, γεννητικά όργανα ή και ορμονική δομή) που δεν ανήκει αυστηρά στους άνδρες ή στις γυναίκες ή ανήκει και στις δύο κατηγορίες ταυτόχρονα.

Το 2008, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την διακήρυξη που συνέταξαν η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη 66 χωρών από όλο τον κόσμο, με την οποία ζητείται η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας διεθνώς και η καταδίκη της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Το άρθρο 13 της συνθήκης ΕΚ απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ κάνει ρητή αναφορά στον όρο “γενετήσιος προσανατολισμός”.
Η κατάσταση, όμως, παραμένει ανησυχητική. Δηλώσεις μίσους από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, εγκλήματα μίσους εις βάρος της συγκεκριμένης κοινότητας, ρατσισμοί και στερεότυπα συνεχίζουν να υφίστανται.
Η κατάσταση χειροτερεύει αν σκεφτεί κανείς την θέση των ατόμων με αναπηρία που ανήκουν και στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ.
Η έλλειψη προσβασιμότητας μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών των συγκεκριμένων ατόμων, διότι τους στερεί συχνά το δικαίωμα στην σύναψη σχέσεων φιλικών ή ερωτικών. Συχνά αγνοείται η σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία ή θεωρείται ότι δεν υφίσταται καν. Τα άτομα με πολλαπλές ταυτότητες απομονώνονται κοινωνικά και υφίστανται διακρίσεις.
Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να κυκλοφορείς αντικειμενικά σε μια πόλη και να βρεις έναν χώρο προσβάσιμο για κινητικά ανάπηρους και ομοφυλόφιλους!
Σε Ιρλανδικές μελέτες, οι ερωτηθέντες μίλησαν για βιώματα ομοφοβίας στις κοινότητες των ατόμων με αναπηρία αλλά και για προκατάληψη στους χώρους αυτούς. Βρετανική έκθεση επισημαίνει το ζήτημα της έλλειψης αναγνώρισης των ζητημάτων της σεξουαλικότητας των ατόμων με αναπηρίες και τον αυξημένο κίνδυνο περιθωριοποίησης.
Οι διακρίσεις βιώνονται με διαφορετικούς τρόπους από ηλικιωμένους ή μέλη εθνικών/θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι ΛΟΑΤΚΙ ανάπηροι εθνικών μειονοτήτων κινδυνεύουν από διακρίσεις λόγο σεξουαλικού προσανατολισμού στο εσωτερικό της εθνικής κοινότητάς τους και διακρίσεις λόγω φυλής ή εθνικότητας στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Οι ηλικιωμένοι ΛΟΑΤΚΙ ανάπηροι βιώνουν την αποσεξουαλικοποίηση από αυτούς που τους φροντίζουν αλλά και από άλλους ΛΟΑΤΚΙ, καθιστώντας τους πολλές φορές θύματα κακοποίησης σε οίκους ευγηρίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.