Τι πρέπει να ξέρω για την διπολική διαταραχή;
Διπολικότητα, μανιοκατάθλιψη, επεισόδια κατάθλιψης ή και μανίας, υπομανία, εναλλαγές στη διάθεση, ακραίες συμπεριφορές και συναισθήματα, ψυχική ασθένεια, ψυχική διαταραχή, ψυχική υγεία… Τι πρέπει να ξέρω γι αυτή την ψυχική διαταραχή; Αν πάσχω εγώ ή αν ζω κοντά σε ένα διπολικό άτομο ώστε να αποφύγω το στιγματισμό και τις χρεώσεις;
- Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που εμφανίζεται αρκετά συχνά και επηρεάζει κυρίως τη συναισθηματική διάθεση και τη συμπεριφορά.
- Οι διπολικοί ασθενείς δεν επιλέγουν την ασθένειά τους, όπως και κανένας άλλος ασθενής που πάσχει από μία οργανική πάθηση, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, υπέρταση, καρδιοπάθειες…
- Πρόκειται για μία ψυχική διαταραχή που προσβάλλει γύρω στο 3-5% των ενηλίκων στον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
- Συνήθως διαρκεί χρόνια, με υφέσεις και εξάρσεις
- Βάζει σε κρίση όλους όσους σχετίζονται μαζί της, το διπολικό άτομο, τους φροντιστές του, το περιβάλλον του (συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, εργασία, σχέσεις).
- Οι διακυμάνσεις στη συναισθηματική διάθεση κυμαίνονται από τη βαθιά δυστυχία μέχρι την έντονη ευφορία ενώ αρκετές φορές παρουσιάζονται και μεικτές καταστάσεις όπου συνυπάρχουν συναισθήματα απελπισίας, στενοχώριας και θλίψης με υπερβολική ενέργεια.
- Συνήθως εναλλάσσονται επεισόδια «κατάθλιψης» όπου κυριαρχεί η θλίψη και πιθανή δυστυχία του ατόμου με επεισόδια «μανίας» με κυρίαρχη μία μη δικαιολογημένη ευφορία. Κάποιες φορές παρατηρείται «υπομανία», μια πιο ήπια μορφή μανίας.
- Η διάρκεια των συναισθηματικών αυτών αντιδράσεων κρατάει εβδομάδες ή και μήνες και δεν μοιάζουν με τις συναισθηματικές εναλλαγές των ατόμων που δεν πάσχουν από μία ψυχική διαταραχή.
- Επηρεάζεται η ποιότητα ζωής καθώς πλήττονται όλων των ειδών οι σχέσεις και η λειτουργικότητα του ατόμου.
- Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προλάβει και να σταθεροποιήσει αρκετά τις διακυμάνσεις αυτές, ώστε το διπολικό άτομο να έχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
- Η εκπαίδευση του περιβάλλοντος του διπολικού ατόμου είναι σημαντική, ώστε όλοι όσοι είναι γύρω του να μπορούν να κατανοήσουν τη φύση της διαταραχής και να μάθουν δεξιότητες που θα βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο.
«Το μυαλό μου, ένας καθ’ όλα αφερέγγυος μηχανισμός: μια αέναη σβούρα, ένας βόμβος, ένας ρόγχος, μια γρήγορη και ξέφρενη κατάδυση – και μετά θάβεται στη λάσπη. Προς τι; Προς τι τόσο πάθος;» Virginia Woolf