Επείγουσα αντιμετώπιση κρίσιμης ισχαιμίας σκέλους
Η κρίσιμη ισχαιμία σκέλους αποτελεί μια κλινική οντότητα η οποία απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση καθότι ο ασθενής κινδυνεύει άμεσα με γάγγραινα και ακρωτηριασμό του πάσχοντος μέλους.
Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το κέντρο μας ένας τέτοιος ασθενής με κρίσιμη ισχαιμία του αριστερού κάτω άκρου. Πρόκειται για άνδρα 55 ετών ο οποίος προσήλθε λόγω οξέος πόνου στο δεξί άκρο πόδα με συνοδό απώλεια κινητικότητας και αισθητικότητας. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε επίσης ψυχρότητα στην προκείμενη περιοχή καθώς και μη ψηλαφητές σφύξεις στη ραχιαία του ποδός και την οπίσθια κνημιαία αρτηρία.
Από το ιστορικό του ο ασθενής παρουσίαζε αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή, σακχαρώδη διαβήτη (πλημμελώς ρυθμισμένο), παχυσαρκία και κάπνισμα (>1 πακ/ημ). Επίσης από το ιστορικό του αναφέρθηκε επεισόδιο αρτηριακής εμβολής προ διμήνου το οποίο αντιμετωπίστηκε χειρουργικά (εμβολεκτομή) από έτερο αγγειοχειρουργό χωρίς ύφεση των συμπτωμάτων του ασθενούς τα οποία αντιμετωπίζονταν έκτοτε συντηρητικά.
Από το παρακλινικό έλεγχο που διενεργήθηκε (triplex, αγγειογραφία) διαπιστώθηκε απουσία ροής από στην επιπολής μηριαίας και την εν τω βάθει αρτηρία με το αριστερό σκέλος να χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης λόγω των ισχαιμικών βλαβών και του πόνου ηρεμίας. Αποφασίστηκε η έκτακτη εισαγωγή του ασθενούς σε συνεργαζόμενη κλινική όπου μετά την διενέργεια λεπτομερούς προεγχειρητικού
Η απόφαση μας δικαίωσε καθώς στο τέλος της επέμβασης έγινε έλεγχος της περιφερικής αιμάτωσης με Doppler και οι περιφερικές σφίξεις στην οπίσθιά κνημιαία αρτηρία ήταν ακροατές. Ο ασθενής ανένηψε ομαλώς χωρίς να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή παραγώγων ενώ παρέμεινε αιμοδυναμική και αναπνευστικά σταθερός καθ’ όλη την διεγχειρητική περίοδο. Άμεσα ο ίδιος ανέφερε εξάλειψη του πόνου ενώ αποκαταστάθηκε η κινητικότητα, η αισθητικότητα και η θερμοκρασία του πάσχοντος μέλους. Η κινητοποίηση του ασθενούς έγινε 24 ώρες μετεγχειρητικά και εξήλθε της κλινικής 48 ώρες μετά με αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη και αντιπηκτική αγωγή.