Τα άτομα με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19;
Το COVID-19 είναι ένας νέος ιός, επομένως δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζει τα άτομα με νοσήματα του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) δεν είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων γενικά, ούτε υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και της σοβαρότητας της ιογενούς λοίμωξης.
Όσα άτομα έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto σημαίνει ότι είναι ανοσοκατασταλμένοι;
ΟΧΙ!! Το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τις αυτοάνοσες καταστάσεις του θυρεοειδούς είναι ξεχωριστό από το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων, όπως το COVID-19. Τα άτομα που έχουν ταξινομηθεί ως ασθενείς με «εξασθενημένο» ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλμένοι) είναι συνήθως αυτοί που πάσχουν από λευχαιμία, HIV και AIDS ή που βρίσκονται σε φάρμακα όπως στεροειδή υψηλής δόσης, ανοσορρυθμιστικά φάρμακα για ρευματοειδή αρθρίτιδα ή πολλαπλή σκλήρυνση, μετά τη μεταμόσχευση οργάνου κλπ.
Μήπως η φαρμακευτική αγωγή για το θυρεοειδή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα;
Ούτε η λεβοθυροξίνη (πχ Τ4, Euthyrox, Medithyrox, Tirosint, Thyrohormone κλπ) ούτε η θειαμαζόλη (Unimazole), ούτε η καρβιμαζόλη (Thyrostat), αλλά ούτε και η προπυλοθειουρακίλη (Prothuril) είναι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες. δηλαδή δεν αλλάζουν ή αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εάν η ασθένεια του θυρεοειδή δεν είναι καλά διαχειριζόμενη, αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19;
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα άτομα με «κακώς ελεγχόμενη» ασθένεια του θυρεοειδούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν γενικά κάποια ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι οι ασθενείς με «μη ελεγχόμενη» ασθένεια του θυρεοειδούς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από οποιαδήποτε λοίμωξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με υπερδραστήριο θυρεοειδή (γνωστό και ως υπερθυρεοειδισμός ή θυρεοτοξίκωση). Για το λόγο αυτό οι ασθενείς με νοσήματα του θυρεοειδή ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακα του θυρεοειδή για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.
Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα για την θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19;
Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα δεν είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, εκτός εάν οδηγούν σε «ακοκκιοκυτταραιμία». Πρόκειται για μια πολύ σπάνια παρενέργεια των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων που συμβαίνει όταν ο αριθμός των λευκών κυττάρων στο αίμα μειώνεται δραματικά. Συνήθως παρουσιάζεται με πονόλαιμο, έλκος στο στόμα, πυρετό, ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Ένας ασθενής που έχει μολυνθεί με το COVID-19 μπορεί να συνεχίσει με τα αντιθυρεοειδικά φάρμακά του, εκτός αν έχει αφύσικα χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (agranulocytosis) με αριθμό κοκκιοκυττάρων <1,0 x 109 / L.
Τα συμπτώματα της ακοκκιοκυτταραιμίας (πονόλαιμος, έλκος στο στόμα, πυρετός, ασθένεια που μοιάζει με γρίπη) μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται με τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, νέος συνεχής βήχας, ασθένεια που ομοιάζει με γρίπη) καθιστώντας πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη διάκριση μεταξύ των δύο. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν:
- Να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός
- Να σταματήσει προσωρινά η αγωγή με τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα (Unimazole,Thyrostat,Prothuril) και να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός
- Να γίνει εξέταση αίματος για μέτρηση των λευκών αιμοσφαιρίων (Γενική αίματος)
- Ενδεχομένως να χρειάζεται να γίνει και τεστ για COVID-19
Ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδή
Οι ασθενείς που έλαβαν προηγουμένως θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς όπως χειρουργική επέμβαση, με ή χωρίς θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, δεν θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από το COVID-19.
Ασθενείς σε θεραπεία καταστολής της TSH
Οι ασθενείς σε κατασταλτικές δόσεις θυροξίνης (δηλαδή που έχουν στόχο TSH <0.1mU / l) θα πρέπει να συνεχίσουν στην τρέχουσα δόση τους. Η ύπαρξη κατασταλτικής δόσης λεβοθυροξίνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19.
Αναστολείς πολυκανασών και χημειοθεραπεία (για υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο του θυρεοειδή)
Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα (όπως το Lenvatinib ή το Nexavar) ή χημειοθεραπεία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από κοροναϊό και πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους.
Πηγή
British Thyroid Foundation