Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο ανοσομεσολαβούμενο αυτοφλεγμονώδες νόσημα
-
- 7 στους 10 ασθενείς με ψωρίαση υπολογίζεται οτι εμφανίζουν συνοδές παθήσεις
- Η πρώιμη διάγνωση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας εξασφαλίζει και την έγκαιρη παρέμβαση, προσφέροντας έτσι καλύτερη διαχείριση της νόσου σε βάθος χρόνου.
- Η αναγκαιότητα ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επιτακτικής ανάγκης για έναν ασθενή με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.
Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Genesis Pharma & Digital Task.
Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο ανοσομεσολαβούμενο αυτοφλεγμονώδες νόσημα, το οποίο υπολογίζεται ότι αφορά στο 2-3% του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα πολυσυστηματικό νόσημα, το οποίο συνοδεύεται και συνυπάρχει με πολλά σοβαρά νοσήματα, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά συμβάματα, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ψυχιατρικές διαταραχές κ.α ανέφερε η κα Μαρία Πολίτου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Επιμ. Α’, Α’ Κλινική Δερματικών & Αφροδίσιων Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσ. Δερματικών & Αφροδίσιων Νόσων Αθηνών « Α.ΣΥΓΓΡΟΣ».
Το 2016 ο ΠΟΥ το χαρακτήρισε ως “σύνθετο νόσημα” και τόνισε την ανάγκη έγκαιρης πρόσβασης στο γιατρό και έγκαιρης λήψης θεραπείας για αυτούς τους ασθενείς, κάτι το οποίο είναι εύλογο καθώς γνωρίζουμε πιά, ότι η ψωρίαση δεν είναι μια απλή δερματοπάθεια.
Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς με ψωρίαση υπολογίζεται ότι εμφανίζουν τουλάχιστον μια από τις παραπάνω συνοδές παθήσεις. Οι δε 3 με 4 στους 10 ασθενείς θα εμφανίσουν και ψωριασική αρθρίτιδα.
Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας η έγκαιρη, όπως τόνισε ο ΠΟΥ, πρόσβαση στο γιατρό αυτών των ασθενών καθώς και η έγκαιρη, στοχευμένη και ολιστική αντιμετώπισή τους, ώστε να προληφθούν κατά το δυνατό ή να περιοριστούν οι συννοσυρότητες. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι πλέον έχουμε σπουδαίες θεραπείες στη θεραπευτική μας φαρέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, αρκεί ο ασθενής να επισκεφθεί εμάς, τους ειδικούς γιατρούς τόνισε η κα Πολίτου.
Η Ψωριασική Νόσος, υπό το πρίσμα της οποίας βρίσκεται τόσο η Ψωρίαση όσο και η Ψωριασική Αρθρίτιδα, αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη συστηματική νόσο με προεξέχουσα προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων. Ποσοστό 20% περίπου των ασθενών με Ψωρίαση, κάποια στιγμή κατά την πορεία της νόσου, θα εμφανίσει και προσβολή των αρθρώσεων, με την νόσο να αφορά εξίσου και στα δύο φύλα ανέφερε ο κος Δημήτρης Τσερώνης, Ρευματολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Δ’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Όπως σε όλα τα χρόνια νοσήματα, έτσι και στην Ψωριασική Αρθρίτιδα, ο χρόνος διάγνωσης είναι υψίστης σημασίας, καθώς η πρώιμη διάγνωση εξασφαλίζει και την έγκαιρη παρέμβαση, προσφέροντας έτσι καλύτερη διαχείριση της νόσου σε βάθος χρόνου.
Η διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με Ψωρίαση με «υποψία» συνύπαρξης και Ψωριασικής Αρθρίτιδας είναι μία σύνθετη και δυναμική διαδικασία, εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες. Τα βασικά συστατικά μίας επιτυχούς διάγνωσης είναι η σωστή και λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς (ατομικό και οικογενειακό) και η φυσική εξέταση του ιατρού, υποβοηθούμενα κάποιες φορές και από παρακλινικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές μέθοδοι κ.α).
Στο κέντρο της διαγνωστικής προσέγγισης βρίσκεται η αρμονική συνεργασία Δερματολόγου και Ρευματολόγου, διαμέσου της οποίας επιτυγχάνεται η έγκαιρη και πρώιμη αναγνώριση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας, αλλά και η πιο σφαιρική αντιμετώπιση της.
Εάν οι πάσχοντες από Ψωρίαση εμφανίσουν συμπτώματα (πόνο, δυσκαμψία) από το μυοσκελετικό σύστημα οφείλουν να παραπεμφθούν σε Ρευματολόγο για την αξιολόγηση πιθανούς συνύπαρξης και Ψωριασικής Αρθρίτιδας.
Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι δύο νόσοι, μη μεταδοτικές που τα τελευταία χρόνια αφορούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η ακριβής αιτιολογία τους παραμένει άγνωστη. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα δεν είναι απλά δύο νόσοι με επώδυνα σωματικά συμπτώματα. Πρόκειται για νόσους με αρκετά μεγάλο φορτίο για τους ασθενείς, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής όχι μόνο τη δική τους αλλά και των οικογενειών τους, την ψυχολογία τους και την σωματική λειτουργικότητά τους, κάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε απώλεια της εργασιακής παραγωγικότητας και επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους τόνισε η κα Γραμματή Νταλώση, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια-Ψυχοδραματίστρια.
Επίσης μπορούν να επηρεαστούν η σεξουαλική δραστηριότητα, ο ύπνος, η ψυχική ευεξία και κυρίως η αίσθηση του εαυτού, καθώς η ψωρίαση είναι μια νόσος που πλήττει την εικόνα του σωματικού εγώ. Σύμφωνα με την Ψυχοδερματολογία, η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια ψυχοφυσιολογική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εξέλιξη της νόσου, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Επομένως, η αναγκαιότητα ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επιτακτικής ανάγκης για έναν ασθενή με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθει να αναγνωρίζει, να ονομάζει, να ερμηνεύει και να εκφράζει, κυρίως τα απαγορευμένα συναισθήματά του. Γιατί, όπως λέγεται, κάθε ανείπωτο συναίσθημα αφήνει σημάδι στο σώμα μας κατέληξε η κα Νταλώση.
Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς. H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app StigmApp από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) .
Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM, αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.
Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.
Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU–OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.
Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter