Παιδική σεξουαλικότητα:
οι κινήσεις του παιδιού που προκαλούν ντροπή στο γονιό και πώς να το διαχειριστεί!
Ο γιος μου 7 ετών ντρέπεται να μου δείχνει το πουλάκι του και όλο μου το κρύβει, δεν θέλει να τον βλέπω που αλλάζει ή κάνει μπάνιο.
Και επίσης θέλει να με φιλάει κάποιες φορές στο στόμα αλλά δεν τον αφήνω λέγοντάς του ότι θα κολλήσει μικρόβια και να φιλάει κοριτσάκια της ηλικίας του!
Στο ερώτημά σας απαντά η Σμαρούλα Κυριαζίδη, σεξολόγος – σεξολόγος, ψυχοθεραπεύτρια.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Αρχικά να σας ενημερώσω ότι η σεξουαλικότητα είναι έμφυτη στο παιδί και ξεκινά ήδη από τη γέννησή του.
Το βρέφος γνωρίζει ότι αγγίζοντας το σεξουαλικά του όργανα παίρνει ευχαρίστηση και διεγείρεται σεξουαλικά. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή τότε σχετίζεται με την προσπάθεια του να μάθει το σώμα του και να νιώθει άνετα αγγίζοντάς το.
Στη νηπιακή αλλά και στη σχολική ηλικία που βρίσκεται ο γιος σας, είναι μια διαδικασία εξίσου διεγερτική και εθιστική. Ξέρει ότι αγγίζοντας τα γεννητικά του όργανα παίρνει ευχαρίστηση και χαρά. Το ζήτημα είναι ότι στο παιδικά μυαλό αυτή η ευχαρίστηση είναι ενοχοποιημένη και το παιδί δεν ξέρει πώς να τη διαχειριστεί.
Ξαφνικά αισθάνεται ότι αγγίζοντας το πέος του, ή ακόμη περισσότερο βλέποντας εσείς το πέος του (δηλαδή το όργανο που του προκαλεί τόση ευχαρίστηση) ότι κάνει κάτι “κακό”. Ξέρετε οι μηχανισμοί που λειτουργεί η σεξουαλικότητα είναι αρκετά περίπλοκοι πόσω μάλλον για τον ψυχισμό ενός παιδιού.
Από την άλλη πλευρά, θέλει να σας φιλάει στο στόμα όπως αναφέρετε.
Τα χείλη και γενικότερα η στοματική κοιλότητα είναι επίσης μια ερωτογενής περιοχή και ίσως το έχει δει στην τηλεόραση ή και στο διαδίκτυο ότι με τα άτομα που αγαπάμε και θέλουμε για να τους δείξουμε την αγάπη μας τα φιλάμε στο στόμα.
Συνεπώς και οι δυο συμπεριφορές είναι κάτι φυσιολογικό και υγιές. Τίποτα το παθολογικό ή περίεργο σε αυτές. Σεβαστείτε την επιθυμία του για ιδιωτικότητα αναφορικά με το μπάνιο. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσει το χώρο και την ατομικότητα/ανεξαρτησία του.
Τέλος αναφορικά με τα φιλιά στο στόμα, μπορείτε να του πείτε ότι εκτιμάτε το πώς θέλει να σας δείξει την αγάπη του αλλά όπως πολύ σωστά είπατε αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει αργότερα με όποιον/όποια επιθυμεί και αγαπάει. Στα παιδιά χρειάζεται να απαντάμε με αλήθεια και ειλικρίνεια ώστε να αισθάνονται ότι τα αντιμετωπίζουμε ισάξια και με σεβασμό.
Καλό θα ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναφορά σε μικρόβια και ασθένειες επειδή μπορεί να τρομάξουν και να απομακρύνουν το παιδί από οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή και εκδήλωση κάτι το οποίο επευχόμαστε.