Ο ΕΟΦ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΗΣ III ΤΗΣ SELLAS LIFE SCIENCES ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Το καινοτόμο προϊόν galinpepimut–S (GPS) που αναπτύσσει η εταιρεία δοκιμάζεται σε ασθενείς με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία
-
- Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κλινικής Μελέτης Φάσης ΙΙ, ασθενείς με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία που έλαβαν το αντικαρκινικό εμβόλιο GPS ως θεραπεία συντήρησης στην δεύτερη τους πλήρη ύφεση (CR2) είχαν διάμεση συνολική επιβίωση 21 μήνες σε αντίθεση με τους 5,4 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν την καλύτερη δυνατή προτεινόμενη θεραπεία – ένα στατιστικά σημαντικό όφελος επιβίωσης 15,6 μηνών για το GPS (p<0.02).
Η θεραπεία με GPS ήταν ιδιαίτερα καλά ανεκτή - Η τυχαιοποιημένη Κλινική Μελέτη Φάσης ΙΙΙ της ανοσοθεραπείας με GPS σε ασθενείς με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία με την ονομασία REGAL που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο διενεργείται πλέον και σε Ελληνικά Κέντρα
- Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κλινικής Μελέτης Φάσης ΙΙ, ασθενείς με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία που έλαβαν το αντικαρκινικό εμβόλιο GPS ως θεραπεία συντήρησης στην δεύτερη τους πλήρη ύφεση (CR2) είχαν διάμεση συνολική επιβίωση 21 μήνες σε αντίθεση με τους 5,4 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν την καλύτερη δυνατή προτεινόμενη θεραπεία – ένα στατιστικά σημαντικό όφελος επιβίωσης 15,6 μηνών για το GPS (p<0.02).
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2021 – Η SELLAS Life Sciences Group (NASDAQ: SLS), εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, που δραστηριοποιείται σε πρωτοποριακές μελέτες προχωρημένου σταδίου στον τομέα της Ανοσο-Ογκολογίας και Ανοσο-Θεραπείας του καρκίνου, ανακοινώνει πως το galinpepimut-S (GPS) – ένα θεραπευτικό εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία και το οποίο στοχεύει στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς εναντίον των καρκινικών του κυττάρων – έλαβε την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη διενέργεια στην χώρα μας της Κλινικής Μελέτης Φάσης III REGAL και πλέον Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία (ΟΜΛ) μπορούν να έχουν πρόσβαση στην καινοτόμα αυτή ανοσοθεραπεία.
Η πρωτεΐνη WT1 έχει χαρακτηριστεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ως ο σημαντικότερος στόχος (καρκινικό αντίγονο) εναντίον του οποίου η ανοσοθεραπεία μέσω εμβολίων πρέπει να ελεγχθεί σε κλινικές μελέτες. Η WT1 ανιχνεύεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά είδη κακοήθων όγκων, αλλά όχι σε φυσιολογικούς ιστούς των ασθενών. Το GPS αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου καθώς χρησιμοποιεί – για πρώτη φορά – ετεροκλιτικά πεπτίδια ενάντια στην πρωτεΐνη-στόχο Wilms Tumor-1 (WT1), διεγείροντας πιο αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκινικού αυτού αντιγόνου. Η τεχνολογία αυτή εφευρέθηκε στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) της Νέας Υόρκης, ενός εκ των μεγαλύτερων κέντρων έρευνας για τον καρκίνο στον κόσμο, και έκτοτε η SELLAS έχει συνεχίσει την ανάπτυξή της μέσω κλινικών μελετών σε ασθενείς με διάφορα είδη καρκίνων, διαθέτοντας αποκλειστική άδεια για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση τη κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ, όπου καταδείχθηκε τόσο η ασφάλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα του GPS σε ασθενείς με ΟΜΛ (οι ασθενείς που έλαβαν GPS είχαν μέση συνολική επιβίωση 21 μήνες σε αντίθεση με τους 5,4 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν την καλύτερη δυνατή συνήθη θεραπεία – μία εξαιρετικά σημαντική από κλινικής και στατιστικής άποψης μέση διαφορά των 15,6 μηνών με ισχυρή εύνοια υπέρ του GPS και τιμή p<0.02.)2, το GPS χαρακτηρίστηκε ως φαρμακευτικό προϊόν «ταχείας διαδικασίας αξιολόγησης» (fast-track designation) από τον FDA και ως φάρμακο για «ορφανή νόσο» (orphan drug designation) τόσο από τον FDA όσο και τον EMA.
Το 2020 ξεκίνησε η τυχαιοποιημένη κλινική Μελέτη Φάσης ΙΙΙ με την ονομασία REGAL[1], με στόχο την σύγκριση της αποτελεσματικότητας του αντικαρκινικού εμβολίου GPS έναντι των υπαρχόντων θεραπειών. Καταληκτικό σημείο της μελέτης REGAL, για την έγκριση του φαρμάκου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), είναι η επίπτωση της θεραπείας με GPS στην συνολική επιβίωση των ασθενών. Στη διεθνή αυτή κλινική μελέτη που διενεργείται σε κέντρα από όλο τον κόσμο και τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας προβλέπονται να είναι διαθέσιμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα συμμετάσχουν πλέον – μετά την θετική γνωμάτευση του ΕΟΦ – και αιματολογικές κλινικές στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος της SELLAS, Δρ. Άγγελος Μ. Στεργίου, M.D, Sc.D. h.c., δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η μελέτη για το προϊόν μας έλαβε έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πλέον Έλληνες ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στην παγκόσμια μελέτη μας για τη μάχη κατά της ΟΜΛ. Προσωπικά, είμαι διπλά χαρούμενος μιας και κατάγομαι από τη χώρα, από ένα μικρό χωριό στη Θεσπρωτία. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που παρά την πανδημία του COVID-19 η εταιρεία μας και η ομάδα μας παραμένουν αφοσιωμένοι στην αποστολή και το όραμά μας να αναπτύξουμε και να παρέχουμε καινοτόμες ανοσοθεραπείες για ασθενείς που μάχονται τον καρκίνο και δεσμευόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη του GPS, έτσι ώστε, σύντομα, να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ασθενών. Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς λάβαμε επίσης και τα αρχικά θετικά αποτελέσματα από δύο ακόμα μελέτες του GPS σε άλλες παθήσεις, μία πάνω στον καρκίνο των ωοθηκών και μία πάνω στο κακοήθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.»
Ο επικεφαλής της μελέτης στην Ελλάδα, Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, προσέθεσε: «Γνωρίζουμε ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο έναντι στην οξεία Μυελογενή Λευχαιμία είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενώ στους νεαρούς ασθενείς η ανοσοθεραπεία είναι εφικτή – μέσω της αλλογενούς μεταμόσχευσης μυελού των οστών – δυστυχώς η πληθώρα των ασθενών που πάσχουν από ΟΜΛ είναι ηλικιωμένοι και για τους περισσότερους από αυτούς η μεταμόσχευση είναι ιδιαίτερα τοξική. Τα αντικαρκινικά εμβόλια έναντι του WT1 διερευνώνται πολλά χρόνια. Επιτέλους, φαίνεται ότι ένα από αυτά – το GPS – μπορεί να διεγείρει ικανοποιητικά και αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι της λευχαιμίας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που πλέον κι οι Έλληνες ασθενείς με ΟΜΛ έχουν πρόσβαση σε αυτή την καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία. Είμαι πεπεισμένος ότι πέραν του οφέλους επιβίωσης, οι ασθενείς που θα λάβουν το αντικαρκινικό εμβόλιο GPS θα έχουν και σαφές όφελος στην ποιότητα ζωής, καθώς η θεραπεία αυτή χορηγείται στο σπίτι και δεν έχει σχεδόν καμία τοξικότητα.»
Ο Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος Κλινικής Έρευνας της εταιρείας Δρ. Νικόλαoς Ι. Σαρλής, M.D., Ph.D., προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων της μελέτης του GPS είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους ασθενείς με ΟΜΛ και ελπίζουμε σύντομα η SELLAS να έχει ένα αποτελεσματικό προϊόν κατά του καρκίνου διαθέσιμο για τους ασθενείς σε όλον τον κόσμο».
Για την SELLAS Life Sciences Group, Inc.
Η SELLAS είναι μία εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη που δραστηριοποιείται σε πρωτοποριακές μελέτες προχωρημένου σταδίου στον τομέα της Ανοσο-Ογκολογίας και Ανοσο-Θεραπείας για μία ευρεία σειρά τύπων καρκίνου. Το κύριο υποψήφιο προϊόν της εταιρείας, το galinpepimut-S (GPS), έχει πλήρως αποκτηθεί από την SELLAS μέσω ειδικής άδειας από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) και στοχεύει στην καταπολέμηση καρκίνων που εκφράζουν στα κύτταρά τους την πρωτεΐνη WT1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωτεΐνη αυτή ανιχνεύεται σε μεγάλες ποσότητες σε διάφορα ήδη κακοηθών όγκων, το GPS έχει σημαντικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ως μία αποτελεσματική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία τόσο ως μονοθεραπεία, όσο και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Το δεύτερο υποψήφιο προϊόν της εταιρείας, το nelipepimut-S (NPS), αποτελεί μία ανοσοθεραπεία μέσω εμβολιασμού με ένα ειδικό HER2 πεπτίδιο με προδιαγραφές για να αναπτυχθεί ως μία αποτελεσματική ανοσοθεραπεία ασθενών σε αρχικό στάδιο καρκίνου του μαστού με χαμηλή έως μεσαία έκφραση της πρωτεΐνης HER2. Οι όγκοι αυτοί είναι αλλιώς γνωστοί ως καρκίνοι του μαστού με επίπεδα έκφρασης HER2 1+ ή 2+ και περιλαμβάνουν τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού (triple-negative breast cancers, TNBC).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την SELLAS, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sellaslifesciences.com.
Forward-Looking Statement
Το παρόν δελτίο τύπου περιλαμβάνει μελλοντικές δηλώσεις. Όλες οι δηλώσεις του εγγράφου, πλην των ιστορικών γεγονότων είναι μελλοντικές δηλώσεις, συμπεριλαμβάνοντας και όσες σχετίζονται με μελλοντικές εκδηλώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελλοντικές δηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ορολογία όπως οι λέξεις «σχεδιάζω», «προσδοκώ», «αναμένουμε», «εκτίμηση», «θα», «θα πρέπει», «έργο», «πιστεύουμε», «εκτιμούμε», «προβλέπουμε», «ενδεχόμενος», «σκοπεύουμε» ή «συνεχίζουμε» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις. Αυτές οι δηλώσεις περιλαμβάνουν, χωρίς ωστόσο να περιορίζονται αυστηρά μόνο σε αυτό, δηλώσεις σχετικά με την κλινική ανάπτυξη του GPS για την ΟΜΛ, και τις δυνατότητες του GPS ως υποψηφίου φαρμάκου. Αυτές οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε τρέχοντα σχέδια, στόχους, εκτιμήσεις, προσδοκίες και προθέσεις, και εγγενώς ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες. Τα πραγματικά αποτελέσματα και ο χρόνος των γεγονότων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από αυτά που αναμένονται σε αυτού του είδους τις μελλοντικές δηλώσεις ως αποτέλεσμα των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με την πανδημία του COVID-19 και τις επιπτώσεις της στα πλάνα κλινικών μελετών της εταιρείας, με την ανάπτυξη ανοσολογικών προϊόντων και την κλινική τους επιτυχία, με τις διαδικασίες εγκρίσεων από ρυθμιστικές αρχές και άλλους κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάζουν την SELLAS και τα προγράμματα ανάπτυξης που υλοποιεί, όπως αυτά ορίζονται υπό την ενότητα «Παράγοντες Κινδύνου» στον Ετήσιο Απολογισμό της εταιρείας, στο έντυπο 10-Κ, που κατατέθηκε στις 23 Μαρτίου 2021, καθώς και στα υπόλοιπα έγγραφα που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς των Η.Π.Α. (US SEC). Άλλοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες, εκ των οποίων η Sellas δεν γνωρίζει επί του παρόντος, ενδέχεται να επηρεάσουν και τις μελλοντικές δηλώσεις της εταιρείας Sellas και να έχουν σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να επηρεάσει και το χρονοδιάγραμμα, ώστε αυτό να διαφέρει ουσιωδώς από το αρχικώς προβλεπόμενο. Οι μελλοντικές δηλώσεις που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο γίνονται μόνο από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Η Sellas δεν διατηρεί καμία υποχρέωση να επικαιροποιεί ή να συμπληρώνει τις μελλοντικές δηλώσεις ώστε αυτές να αντανακλούν τα πραγματικά αποτελέσματα, τις νέες πληροφορίες, τα μελλοντικά γεγονότα, τις αλλαγές στις προσδοκίες ή άλλες περιστάσεις που προκύπτουν μετά την ημερομηνία κατά την οποία αυτές πραγματοποιήθηκαν.
[1] ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04229979, https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04229979