Ξηροφθαλμία: ο ένοχος μπορεί να είναι το air-condition ή το σύστημα κλιματισμού

Facebooktwitterpinterest

Το aircondition ή τα συστήματα κλιματισμού μπορεί να παρέχουν μια ευχάριστη θερμοκρασία δωματίου, αλλά κάνουν τα μάτια να στεγνώνουν γρήγορα.

Σχεδόν όλοι το έχουμε βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας: μετά από πολύωρη πτήση, μία ημέρα στο γραφείο με air-condition, ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο ή τρένο, αισθάνεστε τα μάτια σας στεγνά, να κοκκινίζουν και να καίνε.

Η κύρια αιτία είναι το air-condition και τα συστήματα κλιματισμού, που λειτουργούν σε πλήρη ισχύ το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Δεν είναι μόνο ο ανεμιστήρας ψύξης που προκαλεί την πρόωρη εξάτμιση των δακρύων, ο ξηρός αέρας από τη θέρμανση έχει το ίδιο αποτέλεσμα και τον χειμώνα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες είναι προϊόντα επιλογής για την αποκατάσταση της χαμένης υγρασίας του κερατοειδούς και του υπεφυκότα.

Γιατί όμως είναι τόσο πολύτιμα τα δάκρυα;

Τα δάκρυα εκτελούν πολλές σημαντικές εργασίες για να διασφαλίσουν ότι το μάτι λειτουργεί πλήρως. Πάνω απ’ όλα, τροφοδοτούν τον κερατοειδή με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Λιπαίνουν τον κερατοειδή, τον επιπεφυκότα και τα εσωτερικά των βλεφάρων, προκειμένου να διατηρείται η ομαλή λειτουργία των οργάνων.  Επιπλέον, καθαρίζουν το μάτι από τα ξένα σώματα και προστατεύουν από μολύνσεις, χάρη σε ουσίες που περιέχουν, οι οποίες σκοτώνουν τα μικρόβια. Όλα αυτά όμως μπορούν να επιτευχθούν, εάν το δακρυϊκό υγρό ανανεώνεται περίπου 15 φορές το λεπτό, με τη βοήθεια του «βλεφαρίσματος».

Εάν όμως  ένα δροσερό ρεύμα αέρα από τον κλιματισμό πηγαίνει απευθείας στα μάτια σας ή επικρατεί πολύ ξηρός ατμοσφαιρικός αέρας σε ένα δωμάτιο, το δακρυϊκό υγρό  εξατμίζεται, προτού ανανεωθεί. Το αποτέλεσμα γίνεται γρήγορα αντιληπτό: τα μάτια κοκκινίζουν,  προκαλώντας φαγούρα δίνοντας την αίσθηση ότι  υπάρχει ένα ξένο σώμα στα μάτια σας, που σας ενοχλεί. Επιπλέον, μπορεί τα μάτια σας να πρηστούν και να τα αισθανθείτε υπερβολικά κουρασμένα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο και να αποκτήσετε ξανά καθαρή όραση, δίχως ενοχλήσεις;

Χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα. Τα τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν γρήγορα από την ξηρότητα των οφθαλμών, είναι εύκολα στη χρήση και δεν επηρεάζουν την όραση. Οι οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης με υαλουρονικό νάτριο και εκχύλισμα χαμομηλιού, όπως για παράδειγμα οι  οφθαλμικές σταγόνες Newsept eyes, βοηθούν στη συμπλήρωση της λίπανσης των ματιών.
Το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται ο καλύτερος ενυδατικός παράγοντας, ενώ το εκχύλισμα χαμομηλιού έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.  Οι οφθαλμικές σταγόνες Newsept eyes αναζωογονούν τα μάτια και ανακουφίζουν από τον ερεθισμό που προκαλείται από την ξηρή ατμόσφαιρα.

Φροντίστε να πλένετε συχνά τα μάτια σας

Για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγρά και να φροντίσετε την υγιεινή τους, φροντίστε να τα πλένετε με νερό κάνοντας απαλό μασάζ τακτικά μέσα στην ημέρα.

Πιείτε άφθονα υγρά

Η λήψη πολλών υγρών βοηθάει τα μάτια να παραμένουν ενυδατωμένα. Η ιδανική ποσότητα είναι περίπου δύο λίτρα νερού, τσάι χωρίς ζάχαρη ή αραιωμένοι χυμοί φρούτων, που καταναλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλη την ημέρα.

Κάντε μικρά διαλείμματα από την δουλειά σας, κυρίως εάν δουλεύετε με υπολογιστή/laptop.

Κάντε μικρά διαλείμματα από την εργασία σας και αφιερώστε λίγα λεπτά για να ανοιγοκλείσετε τα μάτια και να βοηθήσετε τα δάκρυα να δημιουργήσουν την προστατευτική μεμβράνη.

Αερίζετε  συχνά και τακτικά το χώρο

Δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τους κλιματιζόμενους χώρους. Συζητήστε με τους συναδέλφους σας εάν ο κλιματισμός στο γραφείο πρέπει να λειτουργεί καθημερινά ή μόνον όταν είναι πραγματικά αναγκαίος. Επιπλέον, ο τακτικός αερισμός είναι σημαντικός για να υπάρχει πάντα  φρέσκο ​​οξυγόνο στο χώρο.

Ξηροφθαλμία – πότε να απευθυνθείτε στον ειδικό

Εάν 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εξακολουθείτε να έχετε μία αίσθηση ξηρότητας στο μάτι σας, ο πόνος αυξάνεται ή συσσωρεύεται πύον, θα πρέπει να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν οφθαλμίατρο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.